Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 09:36, 01 lis 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Przyszłam podziwiać dęby przebarwiające się, by porównać ze swoimi...U mnie był przymrozek i liście przemroziły się i tylko cieszą brązem...a Twoje widziałam czerwone i też brązowe...Piękna jesień.

Eliska u mnie to samo jeden się przebarwil złapałam na focie. Potem jeden dziec mrozu i po kolorach. Już tak kiedyś miałam

Tutaj już czekolady

Ptasi gaj 09:30, 01 lis 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
OOOO lece szukać drożdzowego Eli bo mi się nigdy nie udało .Gdzie go szukać w wypiekach??

Cudowna jesień w drzewach Kolorowo u Ciebie .czekam na listki gaury.

Prześlę ci przepis na priv bo tam Basi wysłałam, ale muszę usiąść do stacjonarnego komp. Może wieczorem.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:49, 01 lis 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Zawitka mam dużo młodych siewek gaury jutro zrobię fotki to wstawię u ciebie i sobie porównasz.
Zrobię fotkę liści.
Te nakropienia na listkach to nie czarne tylko bordowe plamki.
Zresztą zobaczysz jutro.

No dzięki .Próbuję odłożyć 2 gałązki zobaczę co będzie. Wiem napewno że z odkładóe to wszystko lepiej rośnie A no eksperyment.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:46, 01 lis 2022

Do góry
Ja miałam jednego bukszpana i w tym roku ćma zzarla. Jutro usunę Spale aby jaja,larwy nie przeżyły.

Astry, chryzantemy to wszystko sztucznie pędzone, lub skarlone. Kupujesz małe za to ok 1 metra. Trzeba się z tym liczyć że nawet w szkółkach kłamią. Nie raz się z tym spotkałam jak klientom wmawiają.

Dostałam od Anabell Hani w zeszłym roku Chryzantemy ona też niektóre dostała od Zoji może pamiętacie.
Nie mogę narzekać dla mnie wysokość obojętna może być wyższa. Trochę późno w tym roku pąki się rozwijają więc nie pokazuje. Będę je przesadzać w na lepsze miejsce.
Piękny kolor mają te zawilce.

Elu wiem dużo o chryzantemach bo je hodowałam na sprzedaż ale te dziwne odmiany to nowość i próbuję drogą własnego doświadczenia dojść do pewnych rzeczy .Wiem że to nie zawsze się udaje ale spróbować mozna.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 21:02, 31 paź 2022

Do góry
Zawitka mam dużo młodych siewek gaury jutro zrobię fotki to wstawię u ciebie i sobie porównasz.
Zrobię fotkę liści.
Te nakropienia na listkach to nie czarne tylko bordowe plamki.
Zresztą zobaczysz jutro.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 20:57, 31 paź 2022

Do góry
Ja miałam jednego bukszpana i w tym roku ćma zzarla. Jutro usunę Spale aby jaja,larwy nie przeżyły.

Astry, chryzantemy to wszystko sztucznie pędzone, lub skarlone. Kupujesz małe za to ok 1 metra. Trzeba się z tym liczyć że nawet w szkółkach kłamią. Nie raz się z tym spotkałam jak klientom wmawiają.

Dostałam od Anabell Hani w zeszłym roku Chryzantemy ona też niektóre dostała od Zoji może pamiętacie.
Nie mogę narzekać dla mnie wysokość obojętna może być wyższa. Trochę późno w tym roku pąki się rozwijają więc nie pokazuje. Będę je przesadzać w na lepsze miejsce.
Piękny kolor mają te zawilce.

Bylinowa łąka 19:05, 31 paź 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ależ fajnie te przegorzany wyglądają no super. Fajny pomysł. One tak ci się rozrosły ? Czy tak dużo ich tam masz posadzone ?

Aniu w tamtym miejscu dwie sztuki rosną już kilka lat. Mam jeszcze w dwóch miejscach, to jedne były niziutkie i kwitły mizernie, a drugie posadzone w tym roku, zbudowały ładne rozetki i czekam na przyszłoroczny pokaz od nich.
Mirka napisał(a)

Gosia te Irysy przesadzone powinnaś przyciąć tak na 10 cm. wtedy się szybciej ukorzenią.
Ps. Jesień masz ładną

Mirko pewnie tak, ale jakoś od razu tego nie zrobiłam i tak zostały.
Jesień jak jest słoneczna, to pięknie koloruje świat. Żałuję, że tylko z jednej strony są graby, bo olchy się nie przebarwiają.

Roocika napisał(a)
Ładne te chryzantemy Gosiu, one zimują tak?

Kawałek po kawałku i do przodu. Ogólne widoki są urokliwe!

Tak Asiu zimują.
Ty też tak działasz, no bo jak inaczej na takim areale sobie poradzić?
Plan na skarpę z trawami fajny rozrysowałaś. Pewnie będę coś zgapiać.

Chryzantemy z pierwszej fotki z żółtym oczkiem mam są bardzo ładne. Dostałam wiosna od Irenki i ładnie się rozrastają. Muszę je przesadzić dać im więcej miejsca.

2 ostatnie fotki przepiękna chryzantema. Nie ważne, że wysoka zawsze można ją czymś posadzić. U mnie jeszcze niektóre w paczkach.

Odnośnie bodziszkow też będę od wiosny eksperymentować. Spróbuję zadołować kilka pędów może wypuszcza korzenie.

Te ostatnie chryzantemy muszę przesadzić, bo na razie rosną przy porzeczkach na tymczasowym przechowalniku.
Z bodziszkami próbuj koniecznie. Ja jeszcze Rozanne będę próbowała na wiosnę rozmnożyć.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co do tej chryzantemy z żółtym oczkiem to Wam napiszę, że ją trzeba najpóźniej w czwartym sezonie podzielić i przenieść na nowe miejsce bo potem zaczyna słabnąć i zamiera. Ja tak swoje straciłam, a miałam w czterech miejscach.

To w takim razie kolejna roślina do przesadzenia na wiosnę. Może znajdę jej lepsze miejsce, bo szkoda byłoby aby znikła.
Ptasi gaj 15:56, 30 paź 2022

Do góry
U mnie to nie problem z paleniem. Dużo nie palę bo prawie wszystko kompostu je oprócz tych dębowych liści. U mnie wydmuchow daleko od sasiatow i wtedy palę (suche) jak wiatr wieje w stronę pola.
Ptasi gaj 13:29, 30 paź 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Elu, dębowe dajesz pod tuje? Też takie "skoszone"?

Asiu nie wszystkie liście dębów nadają się na kompost. Te zwykłe to raczej palę po trochu. Zwykle mają na liściach grzyba czyli szara pleśń.
Mam dęba Monumenta i te dęby blot te nie są porażone więc je podsypuje pod tuje.
Liście dębu mają garbniki i trudno się je eliminuje potrzeba 3-4 lat. Mówią najlepiej liśćmi ściółkować same dęby.
Tuja to nie zaszkodzi nie daje grubej warstwy to po jakimś czasie się rozłożą.

Monument kolumnowy Na focie pierwszej cykniety do połowy. Na 2 cały ma ok 15 m wysokości. Liście długości ok 20 cm lśniące.

Ptasi gaj 12:04, 30 paź 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Alez zdjecie....Niesamowite.Brawo.
Mnie liscie ciesza Pomijajac juz to, ze to najlepszy material na kompost; lubie je za kolory i szelest.
Piekna jest Twoja jesien

Kasiu liści nie wyrzucam. Kosilismy liście na trawniku więc są zmieszane z trawą. Szybciej przegnija.
Za tydzień zrobię miksturę z drożdży i stratę podleje towar się przerobi.
Mam ich stertę.
Ok 1/3 jeszcze jest na brzozach to sterta się powiększy. Kompostownik zapełniony więc muszę pryzmy robić. Na wiosnę rozsypie po rabatach.
Kompostu je tylko liście brzozy,klonów, grabu i buków.
Dębowych nie za twarde. Sypie pod tuje

Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:03, 30 paź 2022

Do góry
U mnie ciemierniki też w pąkach prawie przy ziemi. Widocznie jeszcze nie ich pora może za ciepło.

Sama jestem ciekawa jak będą w gruncie kwitły.
Rok temu nakupilam zimowały w donicach.
Chce jeszcze trochę wapna im podsypać.
U mnie też dwa ciemierniki nigery o pełnych kwiatach mają pąki ledwo wyłaniające się z ziemi, obstawiam że zakwitną w styczń-luty. Ale mam też dwa ciemierniki wschodnie i korsykański te kwitną u mnie bardzo późno pod koniec kwietnia-maj a aż do końca czerwca. W gruncie kwitną ok no chyba że jest to młoda sadzonka to może w pierwszym sezonie nie zakwitnąć.
Ptasi gaj 23:48, 29 paź 2022

Do góry
Kasiu pięknie masz. Odpisze może jutro więcej.
Jestem zmachana dzisiejszym dniem z liśćmi roboty od groma. Jeszcze dzisiaj wiatr był co zebraliśmy to znowu nawiało.
Widziałam wczoraj na niebie 2 tęczę. U nas troszenke skropilo tyle co nic grabienia nie przerywałem. Chmura przeszła bokiem

W moim małym ogródeczku II 22:15, 29 paź 2022

Do góry
Jestem na wsi i jak nigdy mi źle chodzi internet.
Współczuję gradobicia też miałam w tym roku. Najgorzej że liście lilii wodnych potłukł. Na szczęście była to jeszcze wiosna i nowe liście wyrosły a potłuczone właśnie wczoraj wybierałam bo zżółkły.
Mam.o połowę liści mniej niż w zeszłym roku. Kwiatów też mniej,chociaż wczoraj jak porzadkowalam dużo przekwitlych wywaliłam.
U nas na wsi założyli światłowód i wreszcie skończyły się problemy z internetem. Ogród po gradobiciu się odrodził, ale w lecie mieliśmy potężną ulewę i ona też "zmotłosiła" ogród.

Grzebiuszka ziemna 10:56, 29 paź 2022

Do góry
Zwiedzanie jakiego kolwiek lasu, parku jesienia to pewna uczta dla oczu.
Byłam nie dawno w Beskidzie Śląskim też się napatrzyłam.
Bory Tucholskie zakątek przepiękny.

O tak

Roocika napisał(a)

Twoja energia jest niesamowita, fajnie, że się nią dzielisz.

Dziękuję Asiu i Grażynko
Podziękuję zbiorowo za uznanie za moją pracę to miłe, ego tak lubi

Rojodziejowa napisał(a)
Za Twoim przykładem w przyszłym sezonie sobie zrobię schowek na narzędzia i grajdoł podręczny. O!

O!! Super! Powodzenia

daszum napisał(a)
Wylewka, murek, pełen profesjonalizm. Dokonuję odbioru, ja budowlaniec jestem

U, hu, hu! Tym bardziej cenne, odbiór budowlany musi być

Judith napisał(a)

Chęć do działania, pomysłowość, umiejetność szukania informacji, wyczucie stylu, potrzeba piękna - to wszystko nie ma płci! .
Kordina to ma - na chwałę swojego ogrodu i radosci dla naszych oczu .

pięknie napisane, dziękuję w imieniu swoim i płci. Zaraz, zaraz, ale jakie płcie masz na myśli? Bo jest ich 56 teraz

Sylwio dzięki za podpowiedzi i pomysły (to dotyczy również poprzedniego wpisu o rogalu )
A to poniżej nowość ogrodowa - zakwitł w donicy czarny puchaty kwiatek ze zwisem:

Bylinowa łąka 23:25, 28 paź 2022

Do góry
Chryzantemy z pierwszej fotki z żółtym oczkiem mam są bardzo ładne. Dostałam wiosna od Irenki i ładnie się rozrastają. Muszę je przesadzić dać im więcej miejsca.

2 ostatnie fotki przepiękna chryzantema. Nie ważne, że wysoka zawsze można ją czymś posadzić. U mnie jeszcze niektóre w paczkach.

Odnośnie bodziszkow też będę od wiosny eksperymentować. Spróbuję zadołować kilka pędów może wypuszcza korzenie.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 23:11, 28 paź 2022

Do góry
U mnie ciemierniki też w pąkach prawie przy ziemi. Widocznie jeszcze nie ich pora może za ciepło.

Sama jestem ciekawa jak będą w gruncie kwitły.
Rok temu nakupilam zimowały w donicach.
Chce jeszcze trochę wapna im podsypać.
Ptasi gaj 23:04, 28 paź 2022

Do góry
Kasiapod napisał(a)

Elu zachwycam się tymi cudnymi widokami u Ciebie Jesień jest jednak piękna

Kasiu jak wiesz fota nigdy nie odda tego magicznego widoku.
Nie wiem jak u was była to godz 10.00 mgły już nie było, ale liście były bardzo mokre. Wyglądały tak jak by przeszła ulewa.
Mam wejście do domu od północnego wschodu teraz słońce nie dochodzi schody i kostkę mam cały czas mokrą.
Ptasi gaj 19:06, 28 paź 2022

Do góry

Aniu kup ale kolumnowego one jednak szybciej łapią kolorki i są delikatniejsze liście u nich nie są takie ciemni zielony.
Te co pokazałam wyżej to liście bardzo ciemno zielone. Dziwne że są w słońcu prawie cały dzień i dopiero teraz lekko zmieniają kolor.
U mnie jeszcze parę liści na ambrowcu kolorowych.

Jestem na wsi dzisiaj piękna pogoda więc porządki z liśćmi robiłam. EM przyjedzie w sobotę i wygrabimy traktorkiem. Muszę mu jutro teren przygotować wygrabic od drzew.
Dęby błotne w zeszłym tygodniu zmroziło i kolorków w tym roku nie będzie. Jednego zdarzylam sfocic przed przymrozkiem.
Ładna pogoda i tak żal że to już koniec nie długo.

Elu, dzięki za radę. Jak spotkam ambrowca to to kupie. Kolumnowego
Piękne kolory jesieni pokazałaś.
październikowa jesień jest cudna
Zacisze Alicji 12:06, 28 paź 2022

Do góry
Pięknie przebarwiające się proso. Ja nie mam szczęścia zlikwidowałam je mam tylko jedno które miało się przebarwiać na czerwono jest żółte.
Miałam proso które po każdym deszczu się łamało po prostu leżało jak każde zboże.

Zæbki czosnku sądź wyrosną wiosna i będą kwitły. Też takie sądziłam wczoraj z moich które się rozmnożyły po 3 latach z jednego zabka posadzonego 3 lata temu wczoraj wykopała 30 ząbków.

Więc się nie przejmuj czy zakwitnie wiosna.
Ptasi gaj 10:11, 28 paź 2022

Do góry
Poranny widok z balkonu. Słoneczko już dużo niżej. Promienie prześwitują między brzozami. Szkoda, że tak krótko taka piękna jesień.

Elu zachwycam się tymi cudnymi widokami u Ciebie Jesień jest jednak piękna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies