Jak masz powojnika to może jednak miskanty nie?
Chyba, że powojnika przesadzisz...to wtedy ML by ładnie wyglądały na tle ciemnego bluszczu...
A jak nie to Ice Dance bym obstawiała.
Zbyszku, ten "rudy" berberys to nie Admiration, a Bonanza, on do jesieni jest żółto-limonkowy, a przebarwia się na pomarańczowo, o ile się nie pomyliłam, to o niego pyta Bogdzia.
A jest jeszcze jedna podobna odmiana, niższa, dorasta najwyżej do 30-40 cm, a kolory ma takie same, to Tiny Gold.
Lubię berberysy, za kolory,choć to miłość bardzo bolesna
Ależ obficie,zdrowo kwitną Ci hiacynty! A dla piwonii drzewiastej trzymasz w pogotowiu okrycie? Oby nie było niespodzewanych przymrozkow. Ładne te jasne trawki, u mnie carex Ice Dance zakwitła obficie ciemnymi pręcikami.
Gabisiu, Gosia-malkul - inspiracja była jedną z moich pierwszych na Pincie
Ale niestety, "Ice Dance" się u mnie nie sprawdzają - żółkną i schną Zamierzam je zastąpić innymi trawkami, tylko dumam czyby nie dodać im jeszcze jakiegoś kolorku, czegoś kwitnącego - liliowców, kocimiętki, rdestu...
No i u mnie - wyjątkowo - kostki nie będą tak regularnie w rządku posadzone
W tym pomieszczeniu gospodarczym, które dobudowujemy będą dwa okna na wysokości nad blatami szafek. Po to, bym o tym czasie mogła tam przechowywać roślinki wschodzące w doniczkach. To pomysł e-Ma. Już się cieszę Nie będę zagracać parapetów w domu w kwietniu.
Runianki Małgoś starczyło jeszcze na jedną rabatkę. Tam jest problematyczne miejsce, bo maskuję szambo, które od czasu do czasu trzeba wywozić:
Przy płocie są hortensje, przed nimi posadziłam trawki od Ewy (chyba Ice Dance)
Wcześniej runianka, potem pasem czerwone żurawki (tzn. teraz sa czerwone, ale nie wiem, jakie będą, bo się z odmianami pogubiłam), potem przy brzegu Lime Marmalade, za nimi sedum, w plecach są dwa miskanty Variegatus. Eksperymentuję też i pomiędzy miskanty wsadziłam patyczki Vawnilki, gdyby się przyjęły, to zostaną chyba na rabacie.
Podcinam Anitko, a nawet usuwam całe liście
Ale tej wiosny mam tyle na głowie, że nie zdążyłam jeszcze wielu roślinek oczyścić po zimie….
Eeee, dla mnie łone całkiem inne, te blondyny
Moja mama, (wykopki były jak jej nie było) zauważyła tylko, że nie ma modrzewia bo większy od kulki z tui był. Wykopania 3 wielkich jałowców kompletnie nie zauważyła ;(
Pod brzozą są evergoldy ale wątpię, ze tam dadzą radę to tylko test. Myślę,że jak one sie nie sprawdzą to posadzę tam malutką obwódkę wrzosową z jaskrawo żółtymi pędami
Trawki są w różnych wielkościach doniczek. Ja kupowałam najmniejsze Dk9, potem są średnie Dk11 i największe D14 (ze względu na swoją masę do odbioru własnego). Kupiłam najmniejsze ponieważ te które chciałam nie miał akurat w doniczkach średniej wielkości Dk11 i nie wiedział kiedy je podzieli po zimie, żeby mieć, a ja już nie chciałam czekać
Nie wiem jakie Ty trawki chcesz, najlepiej zadzwoń i zapytaj o trawkę,którą chcesz w jakich ma doniczkach To jest grzeczny miły Pan
Na szczęście tylko dwie
Dzwoniłam do Pana jeszcze się upewnić i powiedział, że nie opisał doniczek,bo sądził,że to oczywiste, a zawsze opisuje
Tylko, że ja pierwszy raz kupowałam trawki
O, trafiłam prawie na zakupy
Faktycznie zapakowane super
Mirella, też się muszę skusić na zakupy w tym sklepie, bo u nas jednak nie dostanę tego, co potrzebuję. Czy Ty kupowałaś w jakiejś określonej wielkości doniczkach? CZy każda trawka jest do wybory w mniejszej i większej? Bo nie mogę się za bardzo zorientować o co chodzi z tą wielkością doniczek.
Z Ice Dance będziesz zadowolona - ładnie się rozrasta, ładna zimą, a u swoich roślinek wlaśnie zauważyłam, ze zaczynają kwitnąć