Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Osiedlowy ogródek 13:29, 02 gru 2016

Do góry
I kolejna rabata, co myślicie o takiej zmianie? Od lewej hortensje Vanilki lub Anabelle, później trawy Miskant Variegatus 3 szt i zsunięte razem cisy, na koniec jedna Hortensja Anabelle

Tu trochę lepiej widać, po lewej rośnie ModrzewLub odwrotnie poprzestawiałam trawy z hortkami
Ogródkowe perypetie:) 18:32, 27 lis 2016

Do góry
Ogród przygotowany do zimy. Okopczykowała resztę róż, choć zawsze robiłam to później to teraz nie mam już tyle czasu. Muszą dać sobie radę.

Dla Reni miskant w wersji zimowej, w tym roku z francuzem

Ogródkowe perypetie:) 15:20, 24 lis 2016

Do góry
Gdzie ten miskant ja sie pytam?

))) inni wcale nie maja lepiej to cyganstwo jest )))
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 21:39, 20 lis 2016

Do góry
Anabell buziaki

Zurawki (20 dopiero co kupionych rok temu roznych z bylinowegoraju) po 10 zl i 8 zl jesli wiecej niz 10 szt kupionych czekaja na nowego wlasciciela.

To samo turzyce ice dance 15 zl spora kepa do podzialu spokojnie na 5 sadzonek mysle.

Miskant chinski fot 1. Gratis do kazdego zakupu (na wiosne)

Z traw zostala jeszcze turzyca palmowa, sporo ice dance, kilka rhe beatles, trzcinnik overdam i karl forster, miskant kleine silberspinne. Turzyca ptacie lapki i evergold.
Kolekcja ciemiernikow. Kolekcja funkii.

Dwumetrowy wiaz wredei, buk purple fountain. Szczepiony wredei ok 130 cm kulka. Forthegilla. Dwie magnolie. Trzy sosny piramidalis. Dwa swierki serbskie. Dwa rododendrony rozowo kwitnace. Sporo runianki japonskiej. Troche kulek bukszpanowych mniej lub bardziej udanych ( niektorym trzeba dac rok dwa na zapelnienie sie lub wyrownac cieciem).

Deren kousa spory, mojego wzrostu i ok 1.3 m srednicy, najlepiej jeszcze teraz byloby go przesadzic.

Ogród Nety- moje marzenie 22:06, 17 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zaczęłabym od ram, czyli zaplanowanie nasadzeń wzdłuż ogrodzenia, szczególnie w tych miejscach, gdzie są nieciekawe widoki. Na froncie graby fastigiata wkomponowane w żywopłot (najfajniejszy były z cisów ) do miejsca, gdzie przebiega linia końca budynku . Rabaty frontowe będą w cieniu/ półcieniu rzucanym przez żywopłot i drzewka. Miejsca na nasadzenia nie zostanie już wiele. Sprawdzą się nasadzenia z choiny kanadyjskiej jedelloh, bukszpanowe kulki, jasny miskant (ML, Variegatus), trzmielina, cyprysik filifera nana, bordowolistna żurawka lub tuje golden tuffet z żurawką marmelade.Wiosną tulipany kolorystycznie dobrane do koloru kulek. Między kulkami mogą być turzyce. Na podokiennej naprzeciw powtórzyć można rośliny ale dobrać jakiś wyższy akcent (stożek, kolumna) i turzyce.
Od linii granicznej budynku potrzebna jest wyższa osłona, żeby zapewnić wam prywatność. Tam można zacząć nasadzenia świerków serbskich.
Zastanawiam się jak można by zagospodarować otoczenie tarasu. Ten prostokątny placek stanowi bardzo mocny akcent i wydaje mi się, że trzeba go zmiękczyć. Może w prostokątne rabaty wsadzić wielopienne drzewko, ale nie ŚŚ (opadające na kostkę owoce dadzą nieciekawy efekt) i podsadzić dużą ilością traw (rozplenic?miskantów) poprzetykanych jeżówką i kocimiętką.
Prawy narożnik patrząc od strony wejścia i prawy bok aż do platanów- tu trzeba robić nasadzenia kulisowe. W narożniku koniecznie drzewo. Kontynuować świerki? Trzeba zobaczyć, jak wysoka przegroda jest potrzebna. Tam można wkomponować hortensje, żurawki, irysy syberyjskie, szałwię omszoną
Rysunek Natki to dobry punkt wyjścia.
PS. Ale powiem Ci szczerze, że takie szczegółowe planowanie jest kompletnie sprzeczne z moją naturą.Czułabym sie tak umęczona fizycznie i psychicznie, że nie dałabym rady posadzić już roślin. U siebie skupiłam się tylko na ramach, a one potem determinowały wnętrze.
Zadawałam sobie tylko pytanie: jaki efekt chcę tutaj uzyskać? Jakimi roślinami to zrobię?

Haniu bardzo dziękuję. W jednym poście podsumowałaś wszystko to, o czym dyskutujemy od kilku miesięcy, o drzewach na froncie, o zasłonięciu się od frontu i od sąsiada, o rabacie przy tarasie i pod oknem frontowym. Z większością rzeczy się zgadzam. Jedynie serby mi nie pasują, bo ocieniłyby pół ogrodu.
Nie chcę teraz jednak dyskutować szczegółów. Dziś nie jestem w stanie.
Ogród Nety- moje marzenie 19:42, 17 lis 2016

Do góry
Zaczęłabym od ram, czyli zaplanowanie nasadzeń wzdłuż ogrodzenia, szczególnie w tych miejscach, gdzie są nieciekawe widoki. Na froncie graby fastigiata wkomponowane w żywopłot (najfajniejszy były z cisów ) do miejsca, gdzie przebiega linia końca budynku . Rabaty frontowe będą w cieniu/ półcieniu rzucanym przez żywopłot i drzewka. Miejsca na nasadzenia nie zostanie już wiele. Sprawdzą się nasadzenia z choiny kanadyjskiej jedelloh, bukszpanowe kulki, jasny miskant (ML, Variegatus), trzmielina, cyprysik filifera nana, bordowolistna żurawka lub tuje golden tuffet z żurawką marmelade.Wiosną tulipany kolorystycznie dobrane do koloru kulek. Między kulkami mogą być turzyce. Na podokiennej naprzeciw powtórzyć można rośliny ale dobrać jakiś wyższy akcent (stożek, kolumna) i turzyce.
Od linii granicznej budynku potrzebna jest wyższa osłona, żeby zapewnić wam prywatność. Tam można zacząć nasadzenia świerków serbskich.
Zastanawiam się jak można by zagospodarować otoczenie tarasu. Ten prostokątny placek stanowi bardzo mocny akcent i wydaje mi się, że trzeba go zmiękczyć. Może w prostokątne rabaty wsadzić wielopienne drzewko, ale nie ŚŚ (opadające na kostkę owoce dadzą nieciekawy efekt) i podsadzić dużą ilością traw (rozplenic?miskantów) poprzetykanych jeżówką i kocimiętką.
Prawy narożnik patrząc od strony wejścia i prawy bok aż do platanów- tu trzeba robić nasadzenia kulisowe. W narożniku koniecznie drzewo. Kontynuować świerki? Trzeba zobaczyć, jak wysoka przegroda jest potrzebna. Tam można wkomponować hortensje, żurawki, irysy syberyjskie, szałwię omszoną
Rysunek Natki to dobry punkt wyjścia.
PS. Ale powiem Ci szczerze, że takie szczegółowe planowanie jest kompletnie sprzeczne z moją naturą.Czułabym sie tak umęczona fizycznie i psychicznie, że nie dałabym rady posadzić już roślin. U siebie skupiłam się tylko na ramach, a one potem determinowały wnętrze.
Zadawałam sobie tylko pytanie: jaki efekt chcę tutaj uzyskać? Jakimi roślinami to zrobię?
Ogrodowy spektakl trwa ... 18:05, 16 lis 2016

Do góry
Pierwszy atak zimy już chyba za nami, zatem będzie można jeszcze co nieco popracować w ogrodzie i w słoneczku.

Przesadzanie teraz krzaczków to super czas ale gorzej jak muszę przesadzić bylinę.

Zaczyna mnie też nęcić temat różany bo teraz wsadzić róże super by było ale czy można wierzyć prognozie pogody ?

Róża Rose de Rehst jakby nie zauważyła końca sezonu i pyszni się pączkami i listkami

a okrywowa The Fairy jak zawsze zgrzyta kolorem różu wśród moich rudych kolorów jesieni

śnieg nie rozprawił się z trawami i mają się dobrze - lubię takie
dopiero w grudniu zrobię z nich snopki z czerwonymi kokardkami

Miskant chiński 'Gracillimus" nie zdążył rozwinąć kłosów ale to nie dziwne, raczej dziwne by było że kwitnie choć raz się udało

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:38, 16 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)

O rany, fest rabata.
Możliwości mnóstwo, pewnie bym wybrała rodki, azalie, cisy złote kolumnowe i kule, paprocie, do tego akcent bordowy, pęcherznice w kule lub berberysy kulki. A z traw miskant ML bym dołożyła, to nadal nr 1 dla mnie trawa
Tylko że tam słońce cały dzień to azalia i rodki odpadają.Berberysy bordowe ,pęcherznica żółta jest ,rozchodnik różowy mam.Stipy sobie wysieje ona lubi sucho.Jeżówek mam dużo.Tylko czy to przy tych brzozach przetrwa ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:12, 16 lis 2016

Do góry
Milka napisał(a)

O rany, fest rabata.
Możliwości mnóstwo, pewnie bym wybrała rodki, azalie, cisy złote kolumnowe i kule, paprocie, do tego akcent bordowy, pęcherznice w kule lub berberysy kulki. A z traw miskant ML bym dołożyła, to nadal nr 1 dla mnie trawa

O, i zaplanowana nowa rabata Fajna
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:02, 16 lis 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Irenko dzięki za odwiedzinki A teraz doradzić mi trzeba.Pozadziłam na jednym boku działki na przemian brzozy z sasnami jaką rabatę pod nimi zrobić.Masz jakiś pomysł?To tak ze 40m.będzie długa i 4-5 szeroka.

O rany, fest rabata.
Ogród Nety- moje marzenie 21:03, 15 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Masz całkiem pusty plan baz tego zielonego narysowanego? Zapodaj.
A na pytanie czy lepszy trzcinnik czy miskant odpowiadam - miskant bez dwóch zdań.

Ale miłe odwiedziny
Plan wstawiła Asia poniżej. Miskant jak najbardziej będzie, trzcinnik też pewnie, ale nie w takich ilościach jak planowałam, raczej jako dodatek. Ale co do tego aby było minimalistycznie i nowocześnie?
Ogród Nety- moje marzenie 16:39, 15 lis 2016

Do góry
Masz całkiem pusty plan baz tego zielonego narysowanego? Zapodaj.
A na pytanie czy lepszy trzcinnik czy miskant odpowiadam - miskant bez dwóch zdań.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 15 lis 2016

Do góry
Bardzo chciałabym zasięgnąć rady fachowca Danusi i poprosic o pomoc w zaplanowaniu zmian na rabacie.

Mam pod lasem taka rabatkę jak na poniższym zdjęciu. Zaznaczyłam tu rosliny, które chcę zostawić ( piwonie i hortensje) a na rysunku umieściłam już zaplanowane nasadzenia z uwzględnieniem tych zostających.
Rabata po usunięciu tego co tam rosnie będzie miała 3,5 m i głęboka jest też na 3,5 m. Drzewa ocieniają częściowo rabate do miejsca gdzie na rysunku umieściłam derenie.
Dalej w kier. trawnika już jest słonecznie.
W watku o dereniach odradzałaś mi Danusiu sadzenie dereni Ivory Halo w pobliżu Variegatusów.
Ale gdyby przed Variegatusami były ciemnozielone cisy kolumnowe mogłyby zostać derenie? A może zmienić ten mój plan i derenie dać do tyłu w miejsce Variegatusów a na miejsce Dereni miskanty Morning light?Za piwoniami zamiast miskanta Variegatus dać Gracilimus?Byłaby kontynuacja bo na przedłużeniu tej rabaty za kępą 7 Anabelek rosna Gracimilusy.
Scieżka nie należy się zbytnio przejmować bo jest" techniczna,ale zaznaczyłam tak dla jasności całego obrazu.
Rabata jest lekko wygieta w łuku( jak na rysunku)

A-Anabelki
MV-miskant Variegatus
R-rozplenica
z-zawilce japońskie
ChJ-choina Jeddeloh
T-tuja Golden Tuffet
I H- dereń Ivory Halo
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:01, 14 lis 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
mi się lubi trochę przechylić i rozłożyć miskant Graziella
nawet od wiatru, a co dopiero od śniegu
mus wiązać

Małgosiu, niestety trzeba wiązac a moje nadal niepowiązane
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:57, 14 lis 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
no wlasnie...u mnie tez sloneczka brakuje
ale kolorki i tak masz piekne nawet jak ponuro

a ten zolty miskant z szerokimi listkami to jaki ?

Hej Kasiu,
ten żółty to Malapartus.
A kolorów już coraz mniej, buro i szaro coraz bardziej, i słońca brak. Dziś wyjątkowo było słonecznie ale ja w pracy do późna....
Buziaki!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:28, 14 lis 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
Gosiu ty masz molinię Karl Foerster? bo juz sie pogubiałam

jak wyglada teraz? bo z traw w listopadzie aktualnie podoba mi się miskant ML ...szukam zamiennika jakiegoś dla zebrinusa ...bo mi nie pasuje

mam molinię ale nie wiem czy to czasem bezodmianowa nie jest. dostałam z podziału od Magnolii kiedyś
Mały ogródek Andzi 23:02, 13 lis 2016

Do góry
miskant olbrzymi w różnych etapach i odsłonach

Ogród Cioci cz. 3 20:56, 13 lis 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Gosiu, jakie piękne widoki Aż się buzia śmieje

Gosiu, mam do Ciebie pytanie co do traw. Jak je zabezpieczyć przed zimą?
Przypominam Ci jakie trawki mam: turzyce Evergold, hakonechloa "Aureola". miskant ML. Okrywasz kostrzewę siną i turzycę Ice Dance?

Nic nie okrywam.Turzyce na wiosnę obcinam jak posiadają,hakone wiosną wycinak do zera bo ona odrasta od korzenia a miskanty wiążę w snopki.
Ogród Cioci cz. 3 20:08, 13 lis 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Perukowiec drzewko może kiedyś mnie skusi
Opady w nocy nie były intensywne w dolinach w górach troszkę bardziej sypało ale też nic szczególnego. Nawet pojechałam specjalnie dla Was to sprawdzić. Na Białym Krzyżu sezon narciarski rozpoczęty

Gosiu, jakie piękne widoki Aż się buzia śmieje

Gosiu, mam do Ciebie pytanie co do traw. Jak je zabezpieczyć przed zimą?
Przypominam Ci jakie trawki mam: turzyce Evergold, hakonechloa "Aureola". miskant ML. Okrywasz kostrzewę siną i turzycę Ice Dance?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:57, 13 lis 2016

Do góry
mi się lubi trochę przechylić i rozłożyć miskant Graziella
nawet od wiatru, a co dopiero od śniegu
mus wiązać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies