Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mój ogród pod górkę... 09:48, 21 mar 2015

Do góry
Jeden świerk trzeba przydepnąć w lewo bo krzywo Świerki sprawią że ten mur nie będzie tak przytłaczał i nie będzie wisiał nad ogrodem. Świerki się zabudują w nowej ziemi.

Szmatkę oczywiście ściągasz?
Chwasty w trawniku 09:46, 21 mar 2015

Do góry
Stosowaliśmy, oczywiście nie w naszym ogrodzie bo nie mam chwastów w trawniku, ale jak trafił się zachwaszczony trawnik to Chwastox zniszczył chwasty dwuliścienne w trawniku.
Rabaty angielskie 09:28, 21 mar 2015

Do góry
Raczej to nie jest zawciąg, ten blady fiolet po prawej to Scabiosa

np. taka http://www.chilternseeds.co.uk/item_1147e_scabiosa_succisa_seeds
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:24, 21 mar 2015

Do góry
Za duża ta rabata na takie "rządki roślin" Taki układ ma prawie każdy, może czas przełamać i nie kopiować utartych schematów, które pokazałam bardzo dawno ? Narysuj rzut z góry, może coś podpowiem. Czas na wprowadzenie czegoś innego I jak ta rabata ma się do reszty ogrodu?
Kalina - Viburnum 16:42, 20 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyciąg z pokrzywy.

Danusiu,teraz jeszcze nie ma pokrzyw,a dzisiaj obejrzałam moją kaline i ma już spore pąki ale całe w maleńkiej mszycy. Jest ich mnóstwo.mam jakiś biol.preparat z ogrodniczego ale noce jeszcze takie zimne,czy warto już spryskać? Czy czekać?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:40, 20 mar 2015

Do góry
Suchego wyrzucić, w pozostałych powycinać chore, gołe pędy, poczyścić z porażonych liści, otrzepać, odkurzyć , spalić lub do śmieci (nie na kompost w żadnym wypadku).

Czym pryskać? Jakie są obecnie na to dostępne środki? nie wiem, wycofane, niedostępne. Pozostała profilaktyka:

nie polewać po liściach, osuszać po deszczu dmuchawą, nie ciąć mokrych bo zarodniki się przenoszą, ciąć w suchą pogodę.

Ja mam preparat z wyciągiem z wodorostów Burgona, pomaga odbudować ulistnienie, ale już go nie sprzedaję. Mam tylko dla siebie mały zapasik.
Żywopłot strzyżony liściasty 16:35, 20 mar 2015

Do góry
Po cięciu zeszłorocznym trzeba było podlewać, bo tycie urosły tzn, że czegoś im brakowało. Jak teraz ciachniesz to nic nie zostanie.

Odchwaść żywopłot, podlewaj. Pokaż zdjęcia jak wygląda, wtedy łatwiej doradzić, bo jak piszesz to czasem diagnoza "ciąć o połowę" może być niesłuszna.
Grab - Carpinus 16:20, 20 mar 2015

Do góry
Zakop krawężnik chodnikowy od sąsiada, bo twoja robota nic nie będzie warta.

Powinnaś była zrobić tak:

- usunąć trawę na szerokość rabaty
- zakopać krawężnik lub cokolwiek co by chroniło, albo powinien być fundamencik (podmurówka)
- użyźnić glebę
- posadzić żywopłot
- podlać
- wyściółkować korą (przekompostowana nie zakwasi nic tobie)

Zrobiłaś na odwrót, więc pozostaje wykopać graby i po robocie posadzić znowu.
Albo od sąsiada zakopać krawężnik.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:20, 20 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Bardzo dobre narzędzia, ja jestem wierna tej marce. Mam prośbę. Czy mogłabyś (bo masz jeszcze papierek) zobaczyć czy na tych nożycach piszą czym smarować. Bo podobno jedne trzeba olejem a inne smarem a jeszcze innych w ogóle nie można. Jedne z moich niemiłosiernie piszczą a w necie nie ma informacji. Będę ci wdzięczna. Pozdrawiam

Mamy jeszcze olej do konserwacji narzędzi Burgon&Ball, bardzo dobra angielska marka narzędzi i dodatków oraz okcesoriów.
Wertykulatory 14:03, 20 mar 2015

Do góry
Musisz przejechać co najmniej dwa razy, wzdłuż i w poprzek.
Obwódki z bukszpanu 13:56, 20 mar 2015

Do góry
Sadź pojedynczo, szybko taka się zrobi.
Mech w trawniku 13:55, 20 mar 2015

Do góry
Połóż z rolki a będzie efekt od razu i załatwisz sprawę chwastów.

Z rolki u producenta kosztuje od 5 do 13 zł ) sam materiał bez położenia.

Wysiany wyjdzie to samo a czekać trzeba pół roku a nawet rok żeby trawnik był gęsty i mocny.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:53, 20 mar 2015

Do góry
Posiej sportową, w cieniu generalnie żadna trawa nie urośnie (nawet ta do cienia)
Jak zmienić tytuł wątku? 13:52, 20 mar 2015

Do góry
Skróciłam także tytuł, treść nie może byc w tytule
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:49, 20 mar 2015

Do góry
To jest świerk pospolity.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:48, 20 mar 2015

Do góry
boru napisał(a)
Witam, kilka lat temu dostałem małe iglaczki niewiadomego pochodzenia.
Teraz jak widać na obrazkach trochę już urosły. Niestety po pierwsze nie rosną dwa równomiernie, a po drugie same w sobie nie wyglądaja zbyt atrakcyjnie (ten wyższy jest jakiś taki goły na górze i niesymetryczny na dole, natomiast ten niższy niby jest ładny ale też jakość ta góra zaczyna "łysieć").
Moje więc pytania:
- co to są za iglaki?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:42, 19 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pozdrowienia dla zaglądających a nie piszących

Wykopałam dzisiaj tulipany zadołowane w doniczkach, jutro umyję doniczki zapiaszczone

Dziękuję i odpozdrawiam,
rozpoczęcie sezonu pierwsza klasa i powtórzę za niektórymi,że tulipany w konwalniku bajera.....
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:31, 18 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kalnas jest ok. Moje ulubione centrum ogr. je sprzedaje

Polecam także Graminex, Kiepenkerl.

Mieszanki sportowe.

Ok posieje Kalnas tylko teraz kwestja czy tą do cienia czy sportową ? Którą Pani radzi? Te drzewa są wysokie i pewnie w jakiejś części dnia tam jakieś słońce dociera
Świerk serbski - Picea omorika 19:30, 18 mar 2015

Do góry
Nawozy uniwersalne, do iglaków mogą być niedobre, bo te akurat świerki nie lubią kwaśnego podłoża.
Cis - Taxus 19:28, 18 mar 2015

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
Witam serdecznie.Moje pytanie to kiedy, i czym najlepiej pierwszy raz zacząć nawożenie małych sadzonek cisa?

Trzeba najpierw sobie zdać pytanie:

Czy właściwie przygotoowałem/am glebę przekopałem/am, zasiliłem/am kompostem? Jeśli nie, rozgrzeb dołek i podsyp żyznej ziemi lub kompostu. Wypiel rabatę, O nawożeniu na razie nie myśl, skup się na glebie i na tym, że cisy muszą najpierw zacząć rosnąć, teraz na nawożenie jest zdcydowanie za wcześnie.

Z nawozów szytucznych stosujemy zwykłe uniwersalne, nie do iglaków bo cisy nie lubią kwaśnej gleby ani nawozów do kwaśnolubnych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies