Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 20:58, 06 sty 2018

Do góry
Napia napisał(a)
Piękny ciemiernik i storczyki
To prawda w tym roku ten ciemiernik w końcu cieszy.
W końcu nie mizerota.
Ciekawa jestem jaki będzie ten drug co posadziłam na jesieni.
Czy zakwitnie na wiosnę .z, jak to jest.Po
Czy będzie z tych ciemnych , jak miał być.
Wiesz jak to jest pomyłki się zdarzają.
Sama takowe z różnych grup roślin też mam
A storczyki też lubię i też ich trochę mam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:50, 06 sty 2018

Do góry
Dzisiejsze zdjęcia

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:40, 06 sty 2018

Do góry
monteverde napisał(a)
Aneczko dzięki za życzenia, które odwzajemniam, pozdrówka
Dzięki Aniu, ze się odezwałaś, tak jakoś cichutko u ciebie, zaglądaj bo brakuje twojej obecności
buziolki

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:30, 06 sty 2018

Do góry
Dziękuję Za pamięć odezwę się wiosną chociaż u mnie prawie wiosna, kwitną róże, kalina Dawn, deszcz pada i temperatura cały czas na plusie, urlop nawet zostawiłam z'17 roku na koniec marca aby popracować w ogrodzie, bo nie mogłam skończyć prac jesiennych dużo się u mnie działo dzisiaj pierwszy raz weszłam na wątek od ostatniego razu, ale na wiosnę się poprawię przekazuje wszystkim róże z ogrodu zerwane przed świętami w pąkach w domu rozkwitły

i kalanchoe kwitnące

pozdrawiam serdecznie życząc pięknie kwitnących ogrodów w tym roku
Kwiaty we włosach 20:19, 06 sty 2018

Do góry
Ciemierniki też wyszły, mają dość duże liście, jutro pokażę.
Perukowiec na ostatniej fotce wypuszcza listki.

Kwiaty we włosach 20:11, 06 sty 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:52, 06 sty 2018

Do góry
Dziękuję kochani za wpisy.
Wgrywam kolejne archiwalne odcinki. Dziś odc. 177 - Podniebny taras. Czyli las na VI piętrze.

https://www.facebook.com/ogrodowisko/videos/2282347848457958/

Słoneczny Ogród 19:47, 06 sty 2018

Do góry
Tylko my ogrodnicy wiemy ile to roboty ...
Niektórzy może maja łatwiej, maja lepsza ziemię, może mniej do ogarnięcia, może dodatkowe ręce do pomocy. A tu jeszcze ciągłe przesadzanie i szukanie lepszego miejsca dla roślin... a wszystko po to żeby było jeszcze lepiej

Ja wprowadziłam się w 2009 roku bodajże i na wiosnę zrobiliśmy ramy ogrodu i tak powstał zarys,tuje wzdłuż granic i wzdłuż dwóch dróg na działkę, esik-floresik z bukszpanowych kulek, pomiedzy nimi były róże- wszystkie zmarzły. Posadziłam też różę przy pergoli, kaline, wierzbe mandżurską( u mnie największe drzewo), sumaki, lilaki i juki. Prócz iglaków, drzewek owocowych, róż, rózaneczników i bukszpanów prawie nic nie kupowałam, prawie wszystko dostałam- perukowce, trzmieliny, prawie wszystkie byliny jakie mam (rozchodniki, astry jesienne,liliowce, irysy, gailardie, prymulki, barwinka, goździki, wszystkie rośliny skalniakowe i wiele wiele innych).

Praktycznie na takiej dużej powierzchni nie było żadnych rabat, tylko ramy z tuji szmaragd i trawnik z drzewkami.
Przy samym wejściu do domu posadziłam różanecznik. I tak to zostało na kilka lat, bez większych zmian.
Dlatego aż do tej pory było pusto.
Potem z kostki zrobiłam obrzeże przy zawijasku z bukszpanów i jeszcze zrobiłam kilkadziesiąt metrów tego obrzeża i dołożyłam żwirku. Kosiłam trawnik, podlewałam ręcznie, nie kupowałam wielu roślin, tylko sporadycznie, nie zakładałam żadnych rabat i tak praktycznie tylko zachowawczo się wszystkim zajmowałam. Ale były suche lata , a u mnie ziemia piaszczysta to i rośliny słabo rosły, choć podlewanie często zajmowało mi 2-3 godziny dziennie, czyli cały wieczór, a podlewałam po trochu i tylko to co musiałam - żeby nie uschło.

Jesienią 2016 zrobiłam rabatę z astrami i rozchodnikami i innymi bylinami pod drzewem (akacja) dlatego, ze trawa tam nie chciała rosnąc, łysiało tam stale, myślałam że od lisci wygniło, ale okazało sie, że tam jest aż tak sucho
I to dopiero była pierwsza moja rabata od początku czyli od 8 lat.

Dopiero rok 2017 przyniósł zmiany po konkretnym zaplanowaniu.
Powstał szpaler hortensji i traw.
Przebudowałam cały zarośnięty rogownicą skalniak.
Nazwoziłam tony kamieni.
Skalniak powiększyłam wzdłuż i wszerz ,doszły rośliny, doszedł suchy strumyk i oczko oraz nasadzenia na skarpie za skalniakiem.
Poprzesadzałam mnóstwo drzewek i tuj z trawnika.
Zaczęłam robić miejsce pod rabatę wzdłuż drogi, darń przeszczepiłam w inne miejsca, posadziłam rząd rozchodników i posadziłam tulipany.
I cały czas tu i ówdzie grupowałam rośliny, przesadzałam, przesadzałam i przesadzałam- bo to jak mówi eM wychodzi mi najbardziej
Jakby było za nudno, to na warzywniku też było co robić bo to ok 100m2 pole.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:46, 06 sty 2018

Do góry
Rok wejścia na Ogrodowisko - po raz pierwszy zaczełam zastanawiać się nad teoria chaosu i doszłam do wniosku że chyba jednak mam za gęsto
2013

2018

2013

2018

2013

2018

Zresztą mieliłam to juz ileś razy, teraz projektuje przedwiosnie - przylaszki, ranniki, wawrzynki itd
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:30, 06 sty 2018

Do góry
W 2011 ogród nabrał masy (mówie o zimowej szacie)

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:27, 06 sty 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Oby już przyszła prawdziwa zima i przegoniła katary i inne. Z uwagą przeczytałam o przygotowywaniu stołu z wnukami, magiczne chwile i dla Ciebie, i dla dzieci. U mnie dziś piękne słońce i ciepło, chyba wybiorę się na spacer. Też czekam na zapowiadane ochłodzenie, choć wtedy mam stres w pracy.

Edit po południu przyniosłam Ci pamiątkę ze spaceru

Ależ to twoje jezioro urokliwe - o każdej porze roku . Dzięki za pamiątkę. Mam w pamięci jego widok z naszej wrześniowej wizyty ale i ubiegloroczną krótką wizytę w lutym.

U mnie też było dziś słonecznie. Wczoraj z resztą też było fajnie jak na styczeń. Korzystając z wolnego czasu jestem codziennie godzinkę na spacerze z kijami. Wczoraj zrobiłam 5,5 km dziś 7,5 km a wcześniej od świąt codziennie co najmniej 4 km czyli co najmniej godzinka na kijach W sobotę 30.grudnia zrobiłam nawet 9,5 km ale wtedy był wyjątkowo cudny dzień - słońce i lekki mrozik. Taki spacer daje same plusy na moje nadciśnienie i nadwagę no i endorfiny się wydzielają
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:27, 06 sty 2018

Do góry
W 2009 powstał pomysł by rabaty miały falujące kształty (tak wiem że jest szmata ale 9 lat temu to było odkrycie)
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:24, 06 sty 2018

Do góry
2007 - sami zobaczcie czy jest się czym chwalić - zwłaszcza gdy brakowało sniegu
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:22, 06 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

Na wygranie takie łapki są sprytne i w rwaniu kwiatków też

oglądasz sport ?

Wolę uprawiać niż oglądać. Kiedyś byłam wyczynowym sportowcem. Pewne nawyki zostały mi do dziś. Ale na Stocha zerkałam.
Mała ogrodniczka ma w sobie COŚ.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:20, 06 sty 2018

Do góry
Pierwsze zimowe foty ogrodu zaczełam robić w 2005r mysląc że jest juz coś - no ale było

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:16, 06 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)
Kasia pięknie się bawisz porównywaniem ogrodu w latach - fajnie tak i tyle radości.
Tą konewkę bym zabrała bo zima idzie ze śniegiem

pozdrawiam

Niesamowicie micha mi się śmieje kidy patrzę na te porównania - bo kiedyś nie wiedziałam jak cykac zime by było ładnie. Znalazłam jeszcze taki
2007

i dziś

A zimą mnie nie strasz! Ja tu na wiosne czekam
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:14, 06 sty 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Krety szaleją, a tygrys sobie siedzi na trawie i ma to w ogonie
Zima ma przyjść, pewnie to ostatnie styczniowe kwitnienie
Do tygryska przyszła pani w biało ciemne łaty, początkowo ukradkiem wyjadała tygryskowi karmę ale szybko poczuła się jak u siebie. Na początek dostała od eMa nowy osobny domek, aż Zuzia ukochała nas za ten domek, koty się zaprzyjaźniły. Dzieci bardzo polubiły kocicę.
Na fotce ma jeszcze trochę chore oczy ale już teraz ma wyleczone, może jutro uda mi się zrobić jej nowy portrecik.

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:11, 06 sty 2018

Do góry
kto oglądał skoki to wie co się pięknego w naszym sporcie wydarzyło

ja nie pojmuję jak oni to robią - stałam pod tą skocznią

a jak się wyląduje to już tylko takie widoki się ma bo z góry lepiej pewnie widać

mała wycieczka po Bischofshofen w takim dniu chyba ujdzie między kwiatkami

ale się tam będzie działo
no i coś z zieleni jest

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:03, 06 sty 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na granie nie masz szans, czy na wygranie?
Bombkowa podróż w czasie bardzo przypadła mi do gustu.
Swoje pierwsze choinki kojarzę z papierowymi ozdobami z wydmuszek, jabłkami, orzechami owiniętymi w złotka po cukierkach i watą udającą śnieg. Wykończeniem były anielskie włosy z celofanu. Zachowały się klamerki służące do mocowania świeczek. Sporo pożarów było w okresie świąt.

Na wygranie takie łapki są sprytne i w rwaniu kwiatków też

oglądasz sport ?
Stylowe Nordowisko 18:57, 06 sty 2018

Do góry
Fotka z cyklu najważniejsza bombka...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies