Prawdopodobnie to najbardziej popularna odmiana czyli Hameln
Na karłowe rozplenice to nie wyglądają a duże odmiany np. LadyU już w pierwszym roku osiaga wielkie rozmiary.
Hameln dorasya do 1,2 m i okolo 80-100 cm średnicy w zależności od warunków. Wydaje mi się, że aby coś posadzić przed rozplenicami trzeba by bardzo poszerzyć rabatę
Cześć Aniu
Chyba się nie witałam u Ciebie a wczoraj z miłą chęcia poczytałam Wasze dyskusje i obiecuję być na bieżąco ponieważ zapowiada się ciekawy ogród z mądrą ogrodniczką!
Tak Polinko, zamierzam je prowadzić kolumnowa jak Twoje, właściciel sklepu wytłumaczył mi co i jak ciąć, chociaż pewnie będę się radzić i tak. Wiązy też chcę przycinać.
Witam się u Ciebie oficjalnie bo podglądam od dawna
Od razu oczywiście z pytaniem
Co ile masz posadzone gracki? Nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu że one, sztuk 3 posadzone w rzędzie? Chciałabym u siebie zrobić podobną przesłonę z tych traw i nie wiem ile mi się zmieści. Mam przeznaczone na nie dwa metry.
Za Twoją radą swoje miskanty zacznę też codziennie podlewać
Kamiś, u mnie też Gracki szybciej startują od ML i na tą chwilę Gracek ma 1m a ML 50 cm. Ale wiadomo, że ML jest ciut niższą trawa niż Gracilimus. Jak dla mnie Gracek to pancerna, mocna trawa a ML jest bardziej delikatny i może stąd występują różnice.