Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Jestem w polu 19:50, 17 cze 2016

Do góry
Ooooo, to już weterani ucieczek hahahaaa
Ostatnio znalazłam na all te formy do brukowania. A jak placyk pod basen? EMuś już dostał projekt i zlecenie?
Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 11:22, 17 cze 2016

Do góry
Wczoraj popełniłam w nocy taki projekt.

A to oryginalny widok

Wokół Anatola 22:23, 16 cze 2016

Do góry
Morobert napisał(a)
Witam Panią
Znalazłem Pani Dziennik budowy w murator domu. Niestety wszystkie zdjęcia już wygasły, chciałbym je zobaczyć. Czy jest taka możliwość jeśli tak to proszę o podanie jakiegoś linka. Spodobał mi się projekt Anatola myślę o jego budowie
Pozdrawiam

Proszę zajrzeć do drugiego dziennika:
http://www.anatol.mojabudowa.pl/ W sekcji "zdjęcia" powinno się jeszcze co-nieco zachować
Wokół Anatola 15:04, 16 cze 2016

Do góry
Witam Panią
Znalazłem Pani Dziennik budowy w murator domu. Niestety wszystkie zdjęcia już wygasły, chciałbym je zobaczyć. Czy jest taka możliwość jeśli tak to proszę o podanie jakiegoś linka. Spodobał mi się projekt Anatola myślę o jego budowie
Pozdrawiam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:34, 15 cze 2016

Do góry
Podoba mi się bardzo ten projekt Toszkowy rabaty, ale powiedzcie, czy jaj koniec nie powinien być jakoś po łuku, zaokrąglony?
Rozwaliłaś mnie z odkryciem różnicy między kierunkami świata, a wystawą Uwielbiam Twoje poczucie humoru
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 22:00, 15 cze 2016

Do góry
L00zak napisał(a)
Bardzo ładny projekt, gratuluję, jedyne co i u mnie może się zdarzyć, że same belki mogą nie utrzymać konstrukcji, tzn nie złamią się, ale mogą nie być stabilne i aby tego uniknąć trzeba zastrzały gdzieś zrobić, a to już w kwestii estetyki tej konstrukcji może byc problem. Dopytaj o to

Dzięki Michał konstrukcja altany jest metalowa jak moje ogrodzenie z przodu domu, facet twierdzi że da się zrobić ale jak będzie to wyglądać dowiem się jak stanie mam nadzieje że dobrze
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 21:55, 15 cze 2016

Do góry
Bardzo ładny projekt, gratuluję, jedyne co i u mnie może się zdarzyć, że same belki mogą nie utrzymać konstrukcji, tzn nie złamią się, ale mogą nie być stabilne i aby tego uniknąć trzeba zastrzały gdzieś zrobić, a to już w kwestii estetyki tej konstrukcji może byc problem. Dopytaj o to
Ogród Loczka 20:22, 15 cze 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
projekt tarasu ...a wypowiem sie

1) sztuczna trawe mam aktualnie w warzywniku pomiędzy skrzyniami ...odpustowo wygląda ale sprawdza się nawet dobrze ...w stosunku do ceny znakomicie znakomicie bym powiedziała....poleżała mi zimę i nie widzę zużycia ....nawet deszcz brud wymywa ....podsumowując dobry wybór

2) kształt rabatek? czy donic? ...czy co to ma być? mnie sie nie podoba

3) posadziłabym w skrzyni chyba? pas traw przed samym dachem zeby go zasłonić

4) a ten załułek przy dachu ...czy jak to nazwac tez bym jakąś donice/skrzynie zbiła i tam jakies drzewo/krzew co przetrwa zimę i wokół tego drzewa lub krzewu moga byc trawy albo nawet jakies byliny np szałwie albo nawet surfinie czy pelargonie

nie wiem kto to bedzie używał i po co? bo jak sie stolik z krzesłami pojawi to i po bokach pasuje donice z letnimi kwiatami dać

Dzięki za opinie. Używał będę ja i wspólnicy może i kadra kierownicza też. Trawa sztuczna chciałbym taką mega kupić jakościowo super jest. Donice chyba białe drewniane się pojawią a w nich te trawy typu stipa itp. Drzewko też o jakimś pomyślę. Generalnie ma być bezobsługowy i nikt nie będzie podlewał roślin tobi wytrzymałe muszą być. Oczywiście jakiś zestaw ogrodowych mebelków będzie. W przyszłym tygodniu zabieram się za prace. Co do kształtu " rabat" zaproponuj może jak by to zrobić?
Ogród Loczka 19:52, 15 cze 2016
Do góry
projekt tarasu ...a wypowiem sie

1) sztuczna trawe mam aktualnie w warzywniku pomiędzy skrzyniami ...odpustowo wygląda ale sprawdza się nawet dobrze ...w stosunku do ceny znakomicie znakomicie bym powiedziała....poleżała mi zimę i nie widzę zużycia ....nawet deszcz brud wymywa ....podsumowując dobry wybór

2) kształt rabatek? czy donic? ...czy co to ma być? mnie sie nie podoba

3) posadziłabym w skrzyni chyba? pas traw przed samym dachem zeby go zasłonić

4) a ten załułek przy dachu ...czy jak to nazwac tez bym jakąś donice/skrzynie zbiła i tam jakies drzewo/krzew co przetrwa zimę i wokół tego drzewa lub krzewu moga byc trawy albo nawet jakies byliny np szałwie albo nawet surfinie czy pelargonie

nie wiem kto to bedzie używał i po co? bo jak sie stolik z krzesłami pojawi to i po bokach pasuje donice z letnimi kwiatami dać

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:19, 15 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
U mnie piękne słońce i gorąco. Wczoraj padało, trochę rabatki podlało

Domi czy Ty coś robisz na tej rabacie planowanej zimą? Sylwana projekt narysowała.
jak na razie to kupiłam rośliny i są wsadzone do szkółki, dopiero się wezmę za to chyba w przyszłym roku jak będzie zrobione docieplenie
Czas na ogrodowe podboje 15:32, 15 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
napracowałaś się z planem, ale pomimo starań nie jestem w stanie oczytać

Proponuję narysować jeszcze raz z zaznaczeniem roslin które mają zostać, a reszty juz nie ujmować na planie.
Rozumiem, że nie masz dostępu do skanera, ale moze lepiej by było czarnym kolorem narysować i pisać. Nie będzie tak odbijać światła i będzie bardziej czytelnie

dodaje nowy projekt; niewiele się na nim dzieje, bez zaplanowanych roślin.
Ja i mój ogródek, a może ogród 15:28, 15 cze 2016

Do góry
U mnie piękne słońce i gorąco. Wczoraj padało, trochę rabatki podlało

Domi czy Ty coś robisz na tej rabacie planowanej zimą? Sylwana projekt narysowała.
Białe płótno - pomóżcie mi je pomalować ;) 14:48, 15 cze 2016

Do góry
Cześć Marti
bardzo ładnie oczyściliście teren za domem. Dom jest z duszą i ma bardzo ładną architekturę gratuluję wyboru

Polecam dekalog - jest tutaj : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow

Najważniejszy jest plan/projekt oraz przygotowanie gleby.
Na początek, (jeśli nie czytałaś) polecam artykuły Danusi (podaję tylko kilka, ale jest ich na forum o wiele więcej):
- o projektowaniu ogrodu - Poadnik
cz. 1 https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie
cz. 2 https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie
cz/ 3 https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie
cz. 4 https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja
cz. 5 https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/99-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-5-modernizacja-starego-lub-zaniedbanego-ogrodu

- Przygotowanie gleby pod ogród https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

Warto również obejrzeć realizacje Danusi, których kilka pokazała na forum - od początku do końca

Jeśli chodzi o przedogródek to najpierw musi być plan potem przygotowanie gleby na całości (jakbym to wiedziała wcześniej, to w pierwszej kolejności zaorałabym wszystko zamiast robić po kawałku ) ). Chodniczkiem bym się tak nie przejmowała - jeszcze zobaczysz, że się bardzo przyda Można przy nim już posadzić żywopłocik z bukszpanu - będzie tłem dla roślin rosnących przed nim, będzie zasłaniał chodniczek, ale zostaw sobie na środku przejście żeby kiedyś nie latać dookoła no i trzeba brać pod uwagę planowany remont elewacji - gdzieś rusztowania muszą stać - może właśnie się zmieszczą na chodniczku )
Zastanów się czy chcesz mieć ładny widok z okna czy przed oknem tj. ładny widok z ulicy przez płot. Myślę, że jedno i drugie ) ja tak u siebie planuję ogród ma zaglądać przez okna lub być widoczny stań przy oknach i zobacz co i jak widać. Przecież ogród ma cieszyć przede wszystkim Ciebie, a nie tylko przechodniów Płot taki jak jest możesz przemalować już na inny kolor - jaki lubisz może biały, a może czarny (pasujący do drzwi) a może miętowy, a może jasnoszary Trzeba też już przewidzieć ten nowy płot w przyszłości i jego konstrukcję żeby się nie okazało, że posadzisz rośliny, one urosną, a potem np. wjedzie kopara żeby kopać pod fundament lub przyjdzie ekipa murować ogrodzenie z cegły - będą musieli mieć dostęp.
Nie wiem czy jest możliwość przy wejściu po jego prawej stronie, aby tam posadzić np. różę pnącą, która będzie się zwieszała nad tym łukiem nad wejściem (ups - edytowałam - bo nie ma łuku a prosty podciąg, ale chodzi mi o strefę wejścia ) )
Donice - lepiej traktować je jako miejsce nasadzeń sezonowych niż na stałe (prawdopodobieństwo wymarzania roślin w zimie), bo u nas jednak inny klimat niż we Francji czy UK Niestety...
Uff... więcej na razie nie pamiętam co miałam napisać )

Z całą pewnością stworzysz piękny ogród, którym będziemy się zachwycać już wkrótce
Kasia_w już wspomniała o ogrodzie Kasi (greglis), ja dorzucę jeszcze ogród Agnieszki (Safoya) - chyba coś w Twoim stylu np. ta strona https://www.ogrodowisko.pl/watek/586-tam-gdzie-mgly-i-roze-mieszkaja?page=81 (wiem, że prowadzi też swojego bloga).
Na Ogrodowisku jest mnóstwo inspiracji i jak pooglądasz to znajdziesz to co Tobie się podoba .
Chyba pierwszy raz tyle napisałam na forum w jednym poście )))
Trzymam kciuki, pozdrawiam i będę zaglądać

NewLife w ogrodzie 10:05, 14 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Jaka smutna? Ta kępka zieleni wygląda właśnie mega radośnie. Jak oaza na pustyni!
:* Wczoraj, gdy szaro buro było i lało sobie pięknie, te rheingoldy uśmiechały się do mnie dosłownie tym łukiem, gdy zerkałam na "wyspę" z salonu. Nie jest faktycznie źle. Jeszcze nic nie zepsułam... Chyba.
Dominika11 napisał(a)
jejku niesamowita babka jesteś
fantastycznie to wyglada
ciekawa jestem końcowego efektu
Ja też Wiesz, w związku z tym, że męskiej ręki mi na codzień brak, nauczyłam się być w moim domu i chłopem i babą i nie ma że zlituj
Margo napisał(a)
Beatko, ja mam ok 40 mb żywopłotu grabowego, i był to najtańszy fragment żywopłotu u mnie. Jesienią pojechałam do nadleśnictwa i za niewielkie pieniądze zakupiłam sadzonki grabów z gołym korzeniem. Trzeba oczywiście poczekać na efekt, bo miały ok 50-60 cm i jeszcze trzeba je było ściąć o połowę, żeby się zagęszczały. Ale wg mnie warto było . Uwielbiam graby
Mi też jakieś 40m wyjdzie a może ciut więcej. Mówisz żeby nie zastanawiać się i że to da sie finansowo udźwignąć? Bliżej jesieni uśmiechnę się do Ciebie o namiary na to nadleśnistwo. Ewentualnie porównam z wysyłką przez internet. No to się wstrzymuję z sadzeniem pęcherznicy póki co i sprawa do przemyślenia. Dzięki Gosia.
Psiamama napisał(a)
Bea ja dziś w drodze do pracy łaziłam u Ciebie bo jeżdże do pracy miejskim środkiem ogłuszająco-trzęsącym czyli tramwajem i ten czas tak sobie umilam Ty jesteś ogrodnik pełną gęba a jak zobaczyłam Twoje rysunki to odpadłam. Pięknie działasz ale też masz lata doświadczenia. Ale powiem Ci jedno... ile ja bym dała żeby Cię w tym zaprzęgu zobaczyć w akcji
Sama bym siebie chciałą tak z boku zobaczyć. Widok tragiczno-komiczny. Sąsiadeczka z balkonu raz napomknęła, że wyglądam tak fajnie, że tylko mi zdjęcie zrobić. Szkoda, że jej o to nie poprosiłam. Wcale bym się nie pogniewała a pamiątka by była Rysunek (projekt mój narysowany kredkami) lini rabat, po uwagach Dziewczyn został nieco zmieniony, ale ogolny zarys typu gdzie droga, gdzie trawnik, gdzie warzywnik zostaje. Tylko trochę zwiększyłam powierzchnie trawnika, bo na początku i tak na rabatach będzie pusto. Może mam lata doświadczenia, ale w małym, przyblokowym ogródeczku, więc jakie to doświadczenie. Sadziłam, rosło albo nie a jak urosło za bardzo, przesadzałam i tak w kółko. Tu mam dopiero zagwostkę jak samej ogarnąć nie 80m2 a 1800...
Iwk4 napisał(a)

Bardzo ładna linia rabaty i dobry początek.
Tam jest słońce. Myślałaś już, co tam byś chciała mieć? Czy nadal jest to na zasadzie zdobycznych roślin?
Beatko, może masz jakieś inspiracje?
Chociaż podeślij kierunek, to łatwiej będzie planować nad rabatką
Iwonko, na pewno będę miala miejsce dla zdobycznych roślinek, bo takie miejsce chcę mieć, ale na tych rabatach planuję postarać się być bardziej konsekwentna w doborze nasadzeń. W głowie mam jakiś tam obraz, ale nie potrafię usiaść i wypisać listy roślin, które będą i już. To się zmienia. Chcę mnóstwo hortensji, traw i parterowych poduch w różnych kolorach . Póki co, miejsce to jest jak nienamalowany obraz, do którego sie przymierzam. Inspiracje zapisuję, jak zakończę akcje z trawnikiem i zacznę więcej nad rabatami myśleć, będę Was zamęczać o nasadzenia i pomoc w doborze repertuaru. Póki co nudno u mnie... Trawnik, trawnik..I jeszcze raz pielenie
Czas na ogrodowe podboje 21:11, 13 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
napracowałaś się z planem, ale pomimo starań nie jestem w stanie oczytać

Proponuję narysować jeszcze raz z zaznaczeniem roslin które mają zostać, a reszty juz nie ujmować na planie.
Rozumiem, że nie masz dostępu do skanera, ale moze lepiej by było czarnym kolorem narysować i pisać. Nie będzie tak odbijać światła i będzie bardziej czytelnie

Witam, dziękuję za podpowiedź postaram się na dniach wstawić nowy projekt.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:39, 13 cze 2016

Do góry
Smuteczek
Próbując zasnąć wczoraj w nocy i analizując projekt Toszki jedna rzecz mi się skojarzyła....SZAMBO!! Już wprawdzie nieczynne, ale wkopane, zapełnione skoszoną trawą i popiołem z pieca, a przez jego środek przechodzi kanalizacja do budynku.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:33, 13 cze 2016

Do góry
Marta, widzę że jesteś taki sam narwaniec ogrodowy jak ja :/
Chcesz już, od razu a umiejętności w komponowaniu brak
Jak zrealizujesz projekt Toszki to będziesz miała naprawdę ładnie Ja kibicuję

Toszka napisał(a)

I dodam tylko co sobie pomyślałam jak zobaczyłam nasadzenia... pomyślałam sobie "qrcze, następna co sadzi szlaczkami bez ładu i składu" Tak właśnie sobie pomyśłałam

Rozumiem, że to aluzja między innymi do moich poczynań ogrodowych

NewLife w ogrodzie 00:03, 13 cze 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Ależ idealnie wygłaskany teren . Równiutko, czyściutko, teraz tylko siać i patrzeć jak rośnie.
A dlaczego piszesz, że żywopłot z grabu u Ciebie nieosiągalny ?
Za drogo wyjdzie?
Psiamama napisał(a)
Wpadłam z innego wątku zobaczyć Twój Mordor... No nieźle Piękny masz dom czy to projekt ondraszek?? Planowa linia rabaty super ale na wszelki wypadek ciut poszerz na pewno się przyda. Oj będziesz miała pięknie dziewczyno

Heeej Aga- Psiamamo Jaki faaajny nick
Dziękuję za odwiedziny. Mam nadzieje, że jeszcze będziesz wpadać. Rabaty miałam wymyślone szerokie straszliwie. Sama zerknij na stronę 10 jakie odległości mialy być:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/109/1099271/original.jpg
Na szczęście Dziewczyny mnie trochę przystopowały i słusznie. Najpierw trawnik a jak będę miała za co sadzić, to zacznę "rzeźbić" w trawniku rabaty. Jak ja bym chciała mieć tyle Waszego optymizmu co do mojego przyszłego ogrodu, ile zapału do pracy. Może masz rację. Zawsze będzie już tylko piękniej Dziękuję za słowa otuchy.
Projekt domu nazywa się Edek. Mój Edzio
Flower1 napisał(a)

Super ta Twoja działka ale sąsiedzi będą mieli widoczek,tylko pozazrdoscic )
Na razie to mają widok baby wiecznie snującej się po polu, brudnej, spoconej, zaciętej w pracy Za to ja mam piękny widok na ogród moich sąsiadów. Złoci ludzie. Nawet ogród mój trochę planuję mając na uwadze tło ich domostwa.
Ewa777 napisał(a)
Dobra kosiarka na wagę złota Radość jest z koszenia
Trawka ładnie Ci rośnie. Dziwię się, że u Ciebie nie padało. U mnie wczoraj przeszedł kilka razy deszcz. Ogród mam dobrze podlany.
Bardzo ładnie zapowiada się Twoja nowa rabata. Lubię faliste rabaty

O takkkkkk. I Twoja falista ścieżka, a wzdłuż niej berberyski...To jest TO!
Nie padało u mnie od dawna. Na jutro obiecują deszcz, ale nie uwierzę, póki nie zobaczę.

Czas na ogrodowe podboje 23:09, 11 cze 2016

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie Chciałabym stworzyć małą oazę na niewielkim skrawku ziemi. Jestem początkującym ogrodnikiem, w zasadzie od dłuższego czasu podglądam was i nadziwić sie nie mogę jakie cuda tworzycie mam nadzieję że mi też z czasem uda sie stworzyć coś fajnego. Mieszkamy w domu rodzinnym mojego męża, działka jest praktycznie nie zagospodarowana, nie ma na niej wiele roślin, udalo sie nam wyremontować całe mieszkanie wiec teraz bardzo chcielibyśmy wziąć się za podwórko. Wstępnie narysowalam projekt z drzewami i roślinami które mi sie podobają, bardzo proszę o pomoc w doborze roślin. Jak będę miala chwile co zdarza sie dosyć rzadko z uwagi ze mam 11 miesięczną pannę, zrobię zdjecia jak to wygląda w realu. Napiszę parę słów o działce: Sąsiaduje ona głównie z polami rolniczymi, jest praktycznie przez caly dzien w pełnym sloncu, dosyć wietrzna. Ziemia jest glinisto- ilasta. Zależy mi na stworzeniu miejsca gdzie będzie mogla bawić sie bezpiecznie moja córka, jak również miejscu w ktorym będziemy mogli spożywać posiłki, lub poprostu usiąść i wypić kawe
NewLife w ogrodzie 10:55, 11 cze 2016

Do góry
Wpadłam z innego wątku zobaczyć Twój Mordor... No nieźle Piękny masz dom czy to projekt ondraszek?? Planowa linia rabaty super ale na wszelki wypadek ciut poszerz na pewno się przyda. Oj będziesz miała pięknie dziewczyno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies