Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

U Agi - czyli słońce i piach 14:20, 28 maj 2016

Do góry
Dziękuję Wam za propozycje i klon będzie brany pod uwagę

Na razie temat ogrodowy zostaje u mnie zawieszony - z uwagi na mojego starszego synka i jego częste choroby wczoraj podjęliśmy z eM decyzję o wyjeździe nad morze dziś rezerwacja a wyjazd w Dzień Dziecka na 2 tygodnie
A teraz dylematy ogrodowe! Rozplenica i rozchodniki muszę JUŻ wsadzić! I linie kroplujaca w warzywa położyć! Pomidory, fasolkę, dynie, arbuzy posadzić! I opielić! I w hortkach trawę posypać lub korę! O rany! Nie mówię o praniu i pakowaniu!
Buziaki dla Was wszystkich i lecę obiadek nakładać
Ogródek frontowy 12:14, 28 maj 2016

Do góry
w to miejsce możesz szałwię posadzić (wcześniej kwitnie niż lawenda) albo hosty - do 13 nie ma aż takiej spiekoty i jeśli tylko nie będzie tam bardzo sucho to są hosty które dobrze znoszą słońce, wybieraj średnie, bez białego, ale z żółtym dodatkiem np. 'Queen Josephine' lub lepiej poczytaj TU

Jak rozplenica się rozrośnie to fontannowym pokrojem będzie dawać ładny cień.
Rozplenica musi być średnia, tj. Hameln.

Najpierw sadź drzewa, hortki, buksy, rozplenice. pamiętaj o odstępach, bo rosliny się rozrosną. Potem dodasz biżuterię typu hosty.
Z żółtym nie przesadź, lepiej ten kolor widać i zdobi jak jest go ciut mniej.
On ma być powtarzalnym akcentem.

Jeśli chcesz plamy żółtego (gdzieś indziej w ogrodzie) to doskonałym duetem jest Rudbeckia fulgida, czyli Rudbekia błyskotliwa z rozplenica właśnie. Doskonałe nasadzenie w większej aranżacji. Ale to podpowiedź na onne miejsce w ogrodzie, na którymś z pięter.
Tonący w bieli 08:09, 27 maj 2016

Do góry
Widoki o poranku.
Rozplenica japońska i kostrzewa sina

Brzoza i stipki
Chaos oswajany 23:08, 26 maj 2016

Do góry
Podziałane

Zdjęcie coś słabe, jutro się poprawię. Układ rabatki jest w tej chwili taki:

1 - forsycja
2 - pigwowiec (nie wiem, czy zostanie tu na stałe, ale do jesieni siedzi, może będą owocki )
3 - ostrogowiec
4 - szałwia omszona Snow Hill
5 - szałwia omszona różowo-fioletowa
6 - rozplenica Little Boy
7 - turzyca ptasie łapki
8 - obwódka bukszpanowa
9 - trawy/turzyce (np. Amazon Mist)
10 - tujki Mirjam
11 - imperata cylindryczna Red Baron
12 - berberys Red Rocket
13 - rozplenica Hameln

Czy to ma ręce i nogi? Punktów 5-9 i 13 na razie nie ma. Nie wiem, czy szałwia i ostrogowiec nie będą za gęsto ostatecznie, nie znam się A na obwódkę zamiast bukszpanów może lepiej dać coś innego, żurawki, czy cuś, chociaż coś zimozielonego byłoby tutaj wskazane.
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:01, 25 maj 2016

Do góry
Shemsi napisał(a)
Też poproszę namiary na ML Z moich 5 sztuk kupionych na jesieni, też u p. Trawki przeżył jeden, do tego wypadły wszystkie rozplenice i barony. Zostałam z jednym ML i dwiema ptasimi łapkami.

A pozostałe trawiszcza to co to to? Stipa piękna mniam, muszę zanabyć koniecznie w najbliższym rzucie zakupowym

edit: popatrzyłam sobie na zdjęcia, ładnie pani ma, no ładnie bardzo. I domek super będzie, nawet z łukami. I tak więcej masz po swojemu, niż ja. Ja to staram się ignorować okna w swoim domu, jakby to ode mnie zależało byłyby duuuuużo większe, a tak są ni przypiął ni przyłatał, ale cóż.
haha nie tak do końca po swojemu. Jak zaczynaliśmy budowę, a było to kilka lat temu podobało mi się co innego, no i byłam posluszna , teraz się buntuje i zmieniły mi się upodobania. Dach był moja decyzja i nadal mi się podoba, chyba jedyna rzecz z której jestem zadowolona. Okna, uuuu długi temat, mało rozwodu nie było A te aż i tak jedno do zmiany. Też mam małe ale cóż

Trawki to: trzcinnik overdam, rozplenica Little boy, carex montana i Hakonechloa macra
Wąski cienisty przedogódek 12:02, 23 maj 2016

Do góry
Albo turzycę 'Ice dance' w cieniu a w słońcu niskie rozplenice 'Liitle boy' albo 'Little bunny', pomieszane nieregularnie z niskimi liliowcami 'Stella d'oro'(wystartuja dużo wczesniej niż rozplenica) i trochę wysokich białych czosnków za bukszpanami
Ogródek frontowy 00:22, 23 maj 2016

Do góry
Właśnie patrzyłam na drzewka te bordowe i bardzo mi się spodobała śliwa wiśniowa "Nigra" a czy carexy można wymienić na hosty Undulata Mediovariegata?Tylko czy nie będzie za duża? Bardzo mi się podobają

Rozplenica jest śliczna i te jej kwiaty bajka . W sumie to w moim ogrodzie mam tylko kostrzewę siną i jeszcze jedną trawę ozdobną, ale tamta druga nie wiem jak się nazywa wstawię jutro zdjęcie. Bardzo się rozchodzi po ogrodzie, ale po macierzystej to już ślad zanikł. Trawy ozdobne bardzo mi się podobają, ale zawsze się bałam że mi wszystko wymarznie po pierwszej zimie.

Właśnie o takiej dużej ilości cebul myślę na wiosnę będzie pięknie

Pytanko mi się nasunęło takie na najwyższej mojej skarpie (za placem zabaw) wymyśliłam sobie kuliste drzewka. Pierwszym pomysłem były klony, ale jak patrze na Wasze ogrody to pomyślałam o wiśni 'Umbraculifera'. Problem polega na tym, że kiedyś i w moim ogrodzie i u sąsiada rosło dużo wiśni tylko nie ozdobnych, a takich na owoce i one już w sierpniu obrzucały liście. I tu właśnie moje pytanie czy z tymi nie będzie tak samo?
Ogródek frontowy 23:41, 22 maj 2016

Do góry
Możesz żurawką bordową, ale jakąś niewysoką.

W pozostałej części ogrodu moższ nawet pojedynczo powrzucać akcenty z frontu, a to rozplenice (to na prawdę widowiskowe trawy), a to hortki, a to kule z buksa. Na skarpach spokojnie pasy lub po kilka krzaków lawendy. Właśnie takimi powtórzeniami uzyskuje się spójność w ogrodzie. To nie muszą być ciągle te same nasadzenia.

Jak posadzisz rosliny to puste miejsca, pomiedzy nimi, w stopach możesz obsadzić miniaturowymi, lub średnimi hostami, trawkami, etc.

Na wiosnę pomiędzy kule bukszpanów i w poletko lawendy na jesieni posadź krokusy (dużo!, min. 200), czosnki, tulipany. Przy rozplenicach, które późno startują także możesz nasadzić czosnki i inne cebulowe.

Rozplenica zimą może nabrać innego wymiaru - jesli zacznie się w styczniu lub lutym pokładać, to można je obciąć na około 45-50cm w słomiane kule. Potem w kwietniu obcinasz na ok 10-15cm.
Na Łowieckiej 22:50, 22 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ilonko
Nadrobiłam Straty widać praktycznie u każdego ... mnie najbardziej boli rozplenica ... na 9 sztuk ani jedna się nie obudziła ... no i jeszcze parę Amazon Mist wypadło ...

Rozplenicy daj jeszcze kilka dni. U mnie od strony tarasu jest już taka duża że wykłada się na kamienie murku a z drugiej ledwie źdźbła zaczęły wychodzić. Nie skreślaj jej
Ogród tworzony z pasją 22:19, 22 maj 2016

Do góry
Zostawiam na dobranoc rabatę trawiastą. Miskanty i rozplenica ładnie juz podrosły.
Na Łowieckiej 12:16, 22 maj 2016

Do góry
Ilonko
Nadrobiłam Straty widać praktycznie u każdego ... mnie najbardziej boli rozplenica ... na 9 sztuk ani jedna się nie obudziła ... no i jeszcze parę Amazon Mist wypadło ...
Moje małe królestwo 08:38, 22 maj 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
U mnie w ogrodzie wszystko jeszcze młode miało widoczne jak robię zdjęcia całościowe to nic nie widać mam nadzieje,że za 3 lata bedę miała się czym pochwalić.
a tymczasem pokaże chociaż to co mam

rabata przytarasowa robi się mój M nie chce tam drzew może ma i rację w przyszłym roku ma być robiona elewacja wieć pewnie by mi poniszczył
więc wymyśliłam sobie,że będą w hortli limki przed limkami rozchodnik, przed rozchodnikiem 3 róże okrywowe szt 3, kulki bukszpanowe albo danica a między kulkami będzie rozplenica

Fajnie ze juz masz tarasik, ja czekam na mój wymarzony lubie hortki myśle ze ładnie bedzie,pamietaj tylko że kwiatki bedą troszke pózniej u mnie dopiero badyle zakryte listkami.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:47, 21 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A u mnie tak jedna rozplenica wypuściła jedno źdźbło (wzbudzając moją radość, że przeżyła!) po czym tak stanęła w miejscu z tym jednym kikutem zielonym. Druga już powypuszczała trochę zielonego, a stała dwa tygodnie jak zaczarowana. Może dzisiaj zrobi mi niespodziankę.

Zdaj relację z rozwoju strajkującej rozplenicy Mój ML ani drgął
Tu ma być ogród :) 22:43, 21 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Moze milium aureum?oby nie bo nie polecam

Nie, choć też dziś widziałam tą roślinkę ale pamiętałam o niej marne opinie, to co kupiłam to rozplenica - musze im wysłać zapytanie, żeby mieć jasność.
Tu ma być ogród :) 14:15, 21 maj 2016

Do góry
Kilka osób chciało zobaczyć sadzonki jeżówek z BR, no to proszę.
Tutaj są odmiany Sweet Sixteen, Sensation Double i Green Jewel

Jarzmianki Washfield i zawilce Polish Star

A do tego jeszcze świecznica Black Negligee i seledynowa rozplenica do donicy na próbę (na fotce dla porównania koloru stoi przy Hameln)

I odrobina koloru do donic

Moje małe królestwo 09:18, 21 maj 2016

Do góry
U mnie w ogrodzie wszystko jeszcze młode miało widoczne jak robię zdjęcia całościowe to nic nie widać mam nadzieje,że za 3 lata bedę miała się czym pochwalić.
a tymczasem pokaże chociaż to co mam

rabata przytarasowa robi się mój M nie chce tam drzew może ma i rację w przyszłym roku ma być robiona elewacja wieć pewnie by mi poniszczył
więc wymyśliłam sobie,że będą w hortli limki przed limkami rozchodnik, przed rozchodnikiem 3 róże okrywowe szt 3, kulki bukszpanowe albo danica a między kulkami będzie rozplenica

piwonia drzewiasta zaczyna

kocimiętka zaczyna być widoczna

tamaryszek i jego delikatność

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:19, 21 maj 2016

Do góry
A u mnie tak jedna rozplenica wypuściła jedno źdźbło (wzbudzając moją radość, że przeżyła!) po czym tak stanęła w miejscu z tym jednym kikutem zielonym. Druga już powypuszczała trochę zielonego, a stała dwa tygodnie jak zaczarowana. Może dzisiaj zrobi mi niespodziankę.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:22, 20 maj 2016

Do góry
Marto, Madziu, prosze sie czestowac dzisiaj akurat zamiast zwyczajowego Rieslinga Chardonnay, ale tez niezle, chilijskie

U mnie spadlo kilka kropelek, blizej 20, wiec tez ucieklam do domu.

Co do miskamtow - musze kiedys policzyc ile mam (glownie to gracki i ML), bo uzmyslowic sobie skale przyszlego problemu: kiedys kazdego z nich trzeba bedzie dzielic...

Tak a propos - moje wszystkie trawy zyja, poza pojedynczymi sztukami (FC, jakas rozplenica typu little boy i cos tam jeszcze) . Wspolczuje tym, co odniesli tak znaczace straty w tym sezonie
Kamienny ogród patykiem malowany 15:26, 20 maj 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Mi poległa rozplenica i turzyce Buchanana, reszta jakoś dała radę.
Muszę znaleźć zastępstwo za turzyce...coś niedużego brązowego...co zimuje...
Pampasówkę mam pierwszą zimę....ciekawa jestem czy zakwitnie...bo podobno późno kwitnie i może się nie wyrobić.

U mnie miała piękne pióropusze Wypadły mi turzyce i miskanty.
Kamienny ogród patykiem malowany 15:11, 20 maj 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Ja pampasówkę już sobie odpuściłam Miałam parę lat temu i jakoś mi nie przezimowała, pomimo takiego okrycia U mnie ona wtedy wygniła i było tak trzy lata z rzędu. Co kupiłam to klapła Nie mam szczęścia do traw, w tym roku też nie wszystkie mi odbiły.

Mi poległa rozplenica i turzyce Buchanana, reszta jakoś dała radę.
Muszę znaleźć zastępstwo za turzyce...coś niedużego brązowego...co zimuje...
Pampasówkę mam pierwszą zimę....ciekawa jestem czy zakwitnie...bo podobno późno kwitnie i może się nie wyrobić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies