Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

babka 22:55, 12 cze 2016

mateuszmichn napisał(a)
Kurde wszystko u ciebie takie duże, u mnie wszystko jakieś mikre, stipa mało wyrośnięta, jężowki też. Jedyne co to łubiny i hortki z zeszłego roku podskoczyły.
Nie wiem jak to wszystko robisz, że ci tak rośnie. Chyba drożdże wkładasz w dołki jak sadzisz hahaha

Jedyne co robie to przed sadzeniem każdej rośliny do dołka wrzucam dwie garście obornika granulowanego. Od czasu do czasu florowitem podleję i tyle. U mnie Mateusz niewiele roślin więc łatwiej na bierząco zadbać, Ty wyjazdowy jesteś a ogarniasz ogród jak należy.
Dziś hortensje podlałam zakwaszaczem, nie wiem czy nie przedobrzyłam bo tydzień temu nawozem im sypnęłam. Obadamy
Zana 22:56, 12 cze 2016

Mówiłam Ci już że masz piękny ogród? Przecudne zdjęcia

A mnie powojniki zaczynają irytować. Jakieś bałaganiarkskie są. Mam dwie sztuki na kratce, no fajnie kwitną, ale ogólnie jak dla mnie jakieś nieporządne są. Pędy mają wiotkie, muszę im pomagać wspinać się po tej kratce i w ogóle jakoś mnie denerwują. Chyba wolałabym różę, właściwie zdecydowanie wolałabym różę
babka 22:58, 12 cze 2016

07_Rene napisał(a)
Róże będzie ciężko wybrać... Jak zaczniesz oglądać zachorujesz na różyczkę Sama mam ten dylemat, co posadzić przy studni

Wiem, już wczoraj patrzyłam i stwierdziłam że wybór będzie ciężki
A Ty Reniu co radzisz, iść w róże czy powojniki ? Te z grupy Montana są piękne
babka 23:03, 12 cze 2016

Zana napisał(a)
Mówiłam Ci już że masz piękny ogród? Przecudne zdjęcia

A mnie powojniki zaczynają irytować. Jakieś bałaganiarkskie są. Mam dwie sztuki na kratce, no fajnie kwitną, ale ogólnie jak dla mnie jakieś nieporządne są. Pędy mają wiotkie, muszę im pomagać wspinać się po tej kratce i w ogóle jakoś mnie denerwują. Chyba wolałabym różę, właściwie zdecydowanie wolałabym różę

Dokładnie mam takie same odczucia co do clematisów. Miałam kiedyś piękne dwa, kwitły przecudnie ale ten kołtun gałęzi u dołu zawsze mnie raził. Jak przekwitły były wątpliwą ozdobą.
Za komplementa dziękuję Wiele jeszcze do zrobienia mam ale z czasem myślę że ogarnę całość
mateuszmichn 23:26, 12 cze 2016

babka napisał(a)

Jedyne co robie to przed sadzeniem każdej rośliny do dołka wrzucam dwie garście obornika granulowanego. Od czasu do czasu florowitem podleję i tyle. U mnie Mateusz niewiele roślin więc łatwiej na bierząco zadbać, Ty wyjazdowy jesteś a ogarniasz ogród jak należy.
Dziś hortensje podlałam zakwaszaczem, nie wiem czy nie przedobrzyłam bo tydzień temu nawozem im sypnęłam. Obadamy

Aaaaa no widzisz kupka w granulacie jest receptą hahaha
Muszę to spraktykowac, bo dziadek kupił na jesień obornik i jest dobrze przerobiony, muszę chyba też tak zrobić jak będę coś sądził.
Też podlewam coś ala florowitem i fakt ładne liście są itp.

Mam takie pytanko jeszcze, po przekwitnieciu czosnkow, probowalas je może zasuszyc? Chce je włożyć do wazonu ale chyba chciałbym żeby były toche dłużej, może w jakieś kompozycji ale nie wiem jak znoszą zasuszanie
babka 23:32, 12 cze 2016

Mateusz, w ubiegłym roku wzystkie zasuszyłam. One schną samoistnie. Pościnałam i część w wazonie zaschło a część pouwieszałam do góry nogami dla dekoracji w kojcu dla psów
Możes zachować na dłużej i zrobić taką dekorację świąteczną

Z tym obornikiem to wiesz, trzeba ostrożnie. Dołek zawsze robię głębszy by gawienko móc go przysypać ziemią coby korzenie nie miały z nim bezpośredniego kontaktu.
Tak całkiem wszystko to u mnie super nie rośnie. Popatrz na moje ML, szał

mateuszmichn 23:41, 12 cze 2016

babka napisał(a)
Mateusz, w ubiegłym roku wzystkie zasuszyłam. One schną samoistnie. Pościnałam i część w wazonie zaschło a część pouwieszałam do góry nogami dla dekoracji w kojcu dla psów
Z tym obornikiem to wiesz, trzeba ostrożnie. Dołek zawsze robię głębszy by gawienko móc go przysypać ziemią coby korzenie nie miały z nim bezpośredniego kontaktu.
Tak całkiem wszystko to u mnie super nie rośnie. Popatrz na moje ML, szał

Dzięki, to będę wiedział co z nimi robić, bo po przekwitnieciu są też wielka ozdobą.
No wiadomo jak to z obornikiem, trzeba uważać.

Oj tam oj tam, wynalazłaś jedna gorszą roślinke i wielkie halo
babka 23:47, 12 cze 2016

A ile padło, to nie wspomnę
babka 23:55, 12 cze 2016

Mam też taki cienisty zakątek

Annabel posadziłam w mało korzystnym dla niej miejscu bo późno tam słońce dociera a jednak daje radę

I rozplenica, którą kupowałam jako Hameln ...

siakowa 07:42, 13 cze 2016

malkul napisał(a)
Jazz u mnie np jest problem z trawnikiem w takich dwóch mijscach gdzie miałam słabo przygotowaną ziemię. Tam się robią mi suche żółte placki

ja mam z górki całą działkę woda widać gdzie ucieka i na dodatek patelnia pełna....trawnik w 2 dni zrobił się z zielonego kremowy ale musze się uderzyć w pierś ze już z 2 tygodnie wołał o papu...pewnie dałby sobie rade gdyby został zasilony

rozplenica Ci kwitnie ????