Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Ani :) 10:42, 27 sty 2018

Do góry
Dzięki dziewczyny

Taki gość ostatnio bardzo często u mnie bywa

A mój Oczar, przesadzany jesienią, poczuł wiosnę
Cieszę się, że przeżył operację. Ma tu dużo miejsca i może rozpychać się do woli

Metamorfoza- nowy ze starego 09:47, 27 sty 2018

Do góry

Dziękuję Danusiu za ten projekt Bardzo nam się spodobał. Mąż nie chciał żebym rabaty robiła, póki nie zobaczył Twojego projektu. Alleluja!! Ach te chłopy Teraz mam pole do popisu

Moja sosna ma 15 lat i 2,20 m wysokości. Mój tata ma zaledwie kilkuletnie u siebie i są takie duże jak moja, także jest to jakaś mniejsza odmiana. Pokazałam w szkółce zdjęcie ogrodu, żeby sie upewnić i nie kupić olbrzyma. Sprzedawca zapewniał, że ta sosna nadaje się do małych ogrodów. Pokazywał nawet u siebie w ogródku przydomowym takie formowane jak na tym zdjęciu powyżej. Przyznam szczerze, że szkoda mi jej wyrzucać tym bardziej że tania nie była :-/
Po lewej stronie tarasu mamy już ponad 25 letnią choine kanadyjska. Ma swój urok i szkoda było ją wycinać, poza tym dom stoi na szczycie górki i ładnie nas osłania przed domami poniżej.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:18, 27 sty 2018

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Witam Agnieszka w nowym już roku.Ja koniec roku miałam ciężki ze względu na chorobę w rodzinie. Ale powoli zaczynam myśleć o ogrodzie i robić plany na wiosnę.Przeglądałam znowu zdjęcia z Twojego pięknego ogrodu i nasunęło mi się kilka pytań. Co to za roślina na pierwszym zdjęciu w lewym rogu? Na drugim po prawej stronie masz takie duże i piękne rodki? Jak o nie dbasz? I na trzecim jaka to zielona trawka na obwódce? Z tego co zauważyłam to masz też jakieś turzyce. Czy jesteś z nich zadowolona i jakie są po zimie? Mnie Danusia poleca Carex Morrovii Variegata. Przeglądam też wątek Pszczółki ,u której byłaś osobiście i mogłaś podziwiać jej wspaniały ogród.
Acha i jeszcze jedno. Ja jestem też z okolic Kielc ,może pamiętasz.Mam zamiar w tym roku kupić jeżówki.Ty masz ich już trochę. Gdzie kupowałaś ,czy w ogrodniczych,czy przez internet? Jak myślisz czy można kupić wiosną czy lepiej czekać do lata jak się rozwiną kwiaty? Pozdrawiam.
Iwona

Iwonko Witam Cię w nowym roku

Strasznie mi przykro z powodu chorób . ściskam mocno

Nie pamiętam nazwy - ale to jakiś krzak, który miał na wiosnę bardzo ładne przebarwiające sie liście, ale okazał się bardzo ekspansywny .
Wywaliłam go wiosną, a jesienią jeszcze znajdowałam wychodzace nowe młode odnogi . Na wiosnę był ładny, ładnie kwitł, ale później te kwiatostany kiepsko wyglądały

Tak na drugim zdjęciu to rh, w pierwszych latach je okrywałam, rok temu nie okryłam już żadnego różanecznika. Muszą radzić sobie same
W sezonie z 3 razy podlewam je nawozami, Mam je dwa lata i z 2 razy podsypywałam je torfem.

Na trzecim zdjęciu to carex ale nie wiem jaka odmiana, rośnie ładnie, wręcz za dobrze bo jest też ekspansywny, ale na razie daję radę go okiełznać - jakbyś chciała sadzonki to zapraszam
Zresztą jak mieszkasz tak blisko to koniecznie podjedź jak już coś wyjdzie z ziemi i sobie na żywo pooglądasz - czego mam nadmiar to Ci dam

Jeżówki kupowałam w wielu miejscach - u nas najwięcej w sklepie ogrodniczym przy Domaszowskiej zaraz za Lokiem - u nich zawsze jesienią na przecenach.

resztę wysyłkowo, albo jak widziałam jakiś fajny okaz jak bywałam w różnych szkólkach

Mam sporo sadzonek - mam nadzieję że w tym roku zakwitną - więc też się mogę podzielić

pozdrawiam

Ogrodowe szaleństwo ... 09:01, 27 sty 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Elu a możesz wstawić zdjęcie tego miejsca gdzie chcesz zrobić tą nową rabatkę ale bez kolorowych linii? Bo chciałbym coś zaproponować ale źle mi się z nimi rysuje w poincie.

Radziu, wczoraj nie miałam dostępu do komputera. Dziś nadrabiam zaległości

te udeptane ślady to pierwotni zarys rabaty.
Migawki z ogródka 07:25, 27 sty 2018

Do góry
Z wczoraj...
Ogród Muszelki 07:06, 27 sty 2018

Do góry
Śnieg stopniał. Rośliny po mrozach (u mnie najniższa temp. -9 st.) mają się dobrze.
W tym roku celowo nie okryłam hortensji ogrodowych. Robię doświadczenie, ile są w stanie wytrzymać.
Ciekawe, co przyniesie luty...

Bawarka 01:06, 27 sty 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)
Pierwszy pierwszy pierwszy

A rano jeszcze wygladaly tak

mimo że to dziwne to i tak bardzo cieszy prawda? haaa ale śliczny !!!
u mnie jeszcze schowany w listku a hiacynty nie widać siedzą w ziemi przykryłam igliwiem niech siedzą
Moja działka na Dębowym Lesie 22:39, 26 sty 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu, dziękuję .
aby tak było z tymi życzeniami i w życiu.
Tak jak piszesz, wszystko bardzo potrzebne będzie, oj będzie .
Oj, czy wszystko wiem na temat host ?
to nie wiem
ale uwielbia te rośliny i bez nich nie wyobrażam sobie ogrodu.
Jakie hosty pod tuje ?
5-6 m i w jednym rzędzie. hmm
Najważniejsza rzecz słonce od której godziny tam jest ??
Ja dałbym do host Brunery , tawułki tez mogą być.
To jest moja jedna ze stron pod dokiem z hostami

a to z innej strony

moje są same.
Ale teraz więcej bruner dałaby do nich albo żurawek

Aniu, przepraszam, że dopiero teraz dziękuję za Twoje tak wyczerpujące informacje, chociaż przeczytałam od razu. Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu... Na hortkę bobo już się zdecydowałam, ale potrzebuję jeszcze Twojej pomocy przy hostach. Czy możesz mi podpowiedzieć kilka odmian takich dla początkujących? Jedyne ograniczenia dotyczą koloru: chciałabym w swoim ogródku utrzymać tylko biały, różowy, niebieski i fioletowy oraz ich odcienie. Słońce w tym miejscu będzie od rana do ok. 10, a potem po południu, ok. 17.
Bardzo dziękuję
Przedziwny Ogród 22:26, 26 sty 2018

Do góry
Ogród w budowie - nieustającej 22:24, 26 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Witaj Gabrysiu Przyszłam do Ciebie się przywitać. Twój ogród ma klimat, lubię takie... Będę zaglądać. Pozdrawiam serdecznie

Witam w moim ogrodzie.
Już zajrzałam do Przedziwnego ogrodu i zobaczyłam ten gąszcz kolorowych kwiatów i mnogość deoracji świątecznych. I ja będę zaglądać.

Dla Ciebie róże czerwcowe, moje własne.

Ogród w budowie - nieustającej 22:14, 26 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Aminkujecie Też będę aminkować i się dokształcam u dziewczyn To baldaszkowate coś na zdjęciu bardzo ładne.

Miałam też marchew ozdobną, wielka wyrosła i tam gdzie chciałam by była czerwona, nie była. Jest dwuletnia i zakwita wcześnie, bo w czerwcu, to zaliczyć jej trzeba na plus.

Aminek szybciej zakwita wysiany w marcu pod dachem, choć oczywiście daje samosiewy, ale wtedy kwitnie dopiero pod koniec lata.

Z baldaszkowatych polecam jeszcze na rabaty brązowy fenkuł.

Ogród w budowie - nieustającej 22:07, 26 sty 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, relaks po godzinach i ołówek w dłoń.

To ja sobie sprawię tego trechelocośtam - niech się coś dzieje, choć na parapetach.

PS. Kupiłam 3 doniczki rozmarynu - ciekawe czy wytrzyma do wiosny.

Jestem teraz po godzinach i nie mam już siły na ołówek i myślenie. Weekend pracowniczo-imprezowy, a przyszły tydzien - szkoda gadać. A tu tempus fugit. czyli

Spraw sobie jaśmina, jak na parapet, to lekarski jest boski, nie za duży, ale jak pachnie.

Dlaczego rozmaryn ma nie wytrzymać do wiosny, to w końcu niecałe dwa miesiące.

Czymś trzeba się inspirować, słabo mi idzie.

Mój mały ogródeczek :) 22:04, 26 sty 2018

Do góry

Witaj AgnieszkoZaglądałam do Ciebie anonimowo, a teraz chcę Ciebie powitać Muszę przyznać, że masz rękę do kwiatów . Pozdrawiam serdecznie
Ogród w budowie - nieustającej 21:57, 26 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)
Ty nie miałaś dziewann ? jak to a co ja wydłubywałam z trawnika - mam przekonanie że dziewannę

Nie dziewannę, nigdy jej nie miałam, wydłubałaś knautię przecież.
Dla przypomnienia:

Ogród w budowie - nieustającej 21:53, 26 sty 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
a jasmin nagokwiatowy kwitnie juz kolo mojego kosciola. Ja w zeszlym roku ulamalam kilka galazek i posadzilam w doniczke. Spogladam na niego i nie jestem pewna czy przezyl zime. Kwiatow nie ma, cosik wyglada jak paczki lisciaste mam nadzieje, ze przezyl i bede za rok cieszyc oko kwiatem.

Ty jednak żyjesz w cieplejszym miejscu Europy niż my, więc jak jaśmin się ukorzenił, to za jakiś czas się nim nacieszysz.

A ja bym chciała pożyć w Coton Manor.

Ogród Muszelki 21:51, 26 sty 2018

Do góry
Zrobiłam dzisiaj rajd po sklepach ogrodniczych w poszukiwaniu odmian pomidorów, które dzięki Wam wybrałam, tj. 'Betalux karłowy' i 'Silvery Fir Tree'. Były nasiona dziesiątek innych. Zamówię w necie.

W kilku sklepach bardzo polecano mi nową odmianę 'Bajaja'. Dałam się skusić.

Z opisu producenta:
"Pomidor doniczkowy Bajaja to odmiana bardzo wczesna polecana do uprawy w pojemnikach na balkonach i tarasach. Bardzo plenna, do 600 owoców na roślinie. Pędy przewieszają się. Owoce smaczne, okrągłe, małe (8-10 g), słodkie, bez tendencji do pękania".

Wymyśliłam, że posadzę je w taczce - będą zdobić i żywić (mam nadzieję)

Ogród w budowie - nieustającej 21:44, 26 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)
Ucieszyły mnie widoki oczarów, frędzelki jeszcze dłuższe. Do jakiej wysokości dorastają? tak dumam.

Przechodzę koło takiego domu gdzie nie ma ściany z tuji i można pocieszyć oczy - kwitnie na całego kalina wielka na ponad 2 metry , są tam liczne trójlisty - muszę kiedyś zaczepić ogrodniczkę.

Te metalowe bombki to do ogrodu co?

Przechodzę koło takiego domu gdzie nie ma ściany z tuji i można pocieszyć oczy - kwitnie na całego kalina wielka na ponad 2 metry , są tam liczne trójlisty - muszę kiedyś zaczepić ogrodniczkę.

Te metalowe bombki to do ogrodu co?

Oczary dorosną do wysokości 3-4 metrów podobno.

Ogród zimą - ciekawy temat, choć trudny w Polsce, burość wszechogarnia, nawet zimozielone zmieniają kolory, więc te kolorowe łodygi, oczary się bardzo przydają.

Metalowe bombki jednak na choinkę, u mnie w ogrodzie nikt by ich nie zauważył, choć mam śliczne dwa metalowe koszyki, u Ciebie co innego, mam na myśli bombonierkę wokół domu. Chyba żebym je na ganku zakomponowała.

Kwiaciarstwa ciąg dalszy.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:37, 26 sty 2018

Do góry
Agto a gdzie tam, ja tylko te najpesze strony mojego ogrodu publicznie pokazuje

Jola no sliczne sa

a tak dzis pozowali chlopaki (niestety juz zaczynalo sie ciemno robic wiec zdjecie nie najlepsze)
Moja działka na Dębowym Lesie 21:35, 26 sty 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Prawdaż prawdaż

To może na dzisiejszy wieczór jeszcze osłodze liliowcami
To też moja grupa roślin, które kocham
Wszystkich nie pokazę , bo mam ich 60.

Co roku będą ładniejsze, bo karpy będą się rozrastać.
Na jesieni oczywiście jakieś nowy znowu kupiłam.
I na nowe bardzo się czeka.Czy takie są jak się zakupiło, czy też pomyłką .
Metamorfoza- nowy ze starego 21:33, 26 sty 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies