Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Anda 11:23, 26 lut 2018

Magleska napisał(a)

ten plan zostaje ,bo mi się on bardzo podoba

jak będziesz mieć chęć i czas i bedziesz się nudzić ,to proszę Cię ładnie o pomoc z tyłem ogrodu lecę rysować wymiary i pózniej wstawię ,a tu fotka dla przypomnienia jak tył jesienią wyglądał

oczywiście wszystkie chętne Dziewczyny proszę też o udzielanie się w dyskusji ....każde zdanie się dla mnie liczy

Postaram sie pomoc Teraz podgladam, na co sie zdecydujesz, czy na serby czy na cisy. Z brzozami moglabys wyjsc troche bardziej w strone srodka ogrodu, nie tylko przy brzegu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 12:12, 26 lut 2018

Magda, ten zagajnik brzozowy to by fajnie wyglądał w rogu ale nie tak rzędem przy płocie tylko w trójkącie .
Magleska 16:32, 26 lut 2018

Anda napisał(a)

Postaram sie pomoc Teraz podgladam, na co sie zdecydujesz, czy na serby czy na cisy. Z brzozami moglabys wyjsc troche bardziej w strone srodka ogrodu, nie tylko przy brzegu

tak rozsądkowo lepiej byłoby z serbami (ze względu na wiatry zimne ,wyższa przesłona od ulicy... )...... ale bardziej mi się podoba jednolity żywopłot niż dzielony na pół ..
a w pierwszej części ogrodu ( przedogródek i bok )to przecież za mało miejsca na serby ,żeby zrobić całosć z serbów .....

..kurczę trzeba było szmaragdy posadzić po całości i nie miałabym dylematu ...mądry Polak po szkodzie ... ale tuji em nie chciał ,bo komary się lęgną .........dogodzić facetowi

a jak Ty Ewa myślisz ? spotkałaś się z tak dzielonym na pół żywopłotem ?
tu cały plan pusty dla przypomnienia

sama nie wiem jak lepiej .....
cisy przynajmniej już częściowo posadzone .....więc mniej kopania

.....ale kopanie ,to akurat żaden problem

a brzozy -teraz są w lini prostej z brzegu co 2,5 metra sadzone i chcę przesadzić tak ,żeby zagajnik powstał

doradzisz ? Twoje pomysły ,we wszystkich innych wątkach co czytam ,zawsze mi się podobają

jeszcze mi taki pomysł chodzi po głowie .....żeby ognisko i ławki przenieść na tą stronę ,gdzie miałby być zagajnik .....przed nim ....bliżej tarasu ...
na tym zdjęciu powyżej ,to zaraz po prawej stronie ...

a skrzynie warzywne dać na góre (nad skalniakiem z drugiej strony domu )
mam nadzieję ,że rozumiesz to co wypisuję
teraz są tu

a dałabym tu

wtedy może łatwiej by było zaplanować ogród jako całość ,a nie oderwane stylowo rabaty....
jak myślisz ?

Magleska 16:33, 26 lut 2018

mrokasia napisał(a)
Magda, ten zagajnik brzozowy to by fajnie wyglądał w rogu ale nie tak rzędem przy płocie tylko w trójkącie .

właśnie Kasiu Mrokasiu .....chcę go w rogu umiejscowić dziękuję za poparcie
Anda 17:16, 26 lut 2018

Mnie bardzo podobaja sie zywoploty z cisa i nawet jesli sa mlode to warto sie uzbroic w cierpliwosc i na nie poczekac

https://www.pinterest.de/pin/525373112762122403/

Za pare lat bedziesz miala piekna sciane

https://www.pinterest.de/pin/494199759097038380/

https://www.pinterest.de/pin/400538960581957757/

Serby tam w dole dzialki rzeczywiscie beda zaslaniac/zamykac widok i aby go odslonic troche bym je przegrupowala, ale to musze chyba narysowac, bo nie potrafie wytlumaczyc

Z boku masz wg mnie za malo miejsca na serby.

Jak usiade do kompa to pomysle i cos narysuje

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgnieszkaW 17:20, 26 lut 2018

Witaj Magdo. Tak sobie oglądam i oglądam te te Twoje plany, zastanawiam się, czy Twój M nie ma racji co do świerków serbskich na południowej stronie... Zasłonią widoki - to raz, a po drugie... one rosną, dość szybko... po 10 latach będziesz miała na wprost duuuże świerki, które nie dość, że zasłonią piękne widoki, to jeszcze przesłonią dość skutecznie słońce i dadzą solidny cień, zwiększający się z każdym rokiem. latem to tak bardzo może nie przeszkadza, ale zimą bardzo. Za kilkanaście lat w ogrodzie będziesz miała zbyt dużo cienia, będziesz pragnęła słońca. Wiem, co piszę, bo u mnie rosną kilkunastoletnie świerki serbskie i doskonale wiem, jak wyglądają za "X" lat. Można je jakoś umieścić w grupach, np. z jednej strony ogrodu 3, z drugiej 2 po bokach, ale tak po przekątnej, żeby tylko dać lekkie "kulisy" ze świerków, a nie na całości. Żywopłot cisowy? Jestem na tak.
Magleska 17:41, 26 lut 2018

Anda napisał(a)
Mnie bardzo podobaja sie zywoploty z cisa i nawet jesli sa mlode to warto sie uzbroic w cierpliwosc i na nie poczekac

https://www.pinterest.de/pin/525373112762122403/

Za pare lat bedziesz miala piekna sciane

https://www.pinterest.de/pin/494199759097038380/

https://www.pinterest.de/pin/400538960581957757/

Serby tam w dole dzialki rzeczywiscie beda zaslaniac/zamykac widok i aby go odslonic troche bym je przegrupowala, ale to musze chyba narysowac, bo nie potrafie wytlumaczyc

Z boku masz wg mnie za malo miejsca na serby.

Jak usiade do kompa to pomysle i cos narysuje

faktycznie ten cisowy wyglada na tych pinach pięknie przekonałaś mnie ...czyli cisy zostają
a ja utworzyłam plan początkowy
tak jest obecnie

a tak mniej więcej zmiany widzę.......to co pisałam powyżej ....jeszcze do poprawki

AgnieszkaW 17:43, 26 lut 2018

O coś takiego mi chodziło, gdzie te zielone gwiazdki to świerk serbski, limonkowe to kępa brzózek (w trawniku, nie na rabacie). niebieskie to żywopłot cisowy. Moim zdaniem nada to ogrodowi 'lekkości' i "głębi", ale to tylko taka moja propozycja, nie musisz się słuchać, ale zastanowić możesz...

Ps,
brzozy "płaczące" na skarpie to trochę nietrafiony pomysł, bo optycznie jeszcze bardziej "ciągną" skarpę w dół...

Magleska 17:50, 26 lut 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Witaj Magdo. Tak sobie oglądam i oglądam te te Twoje plany, zastanawiam się, czy Twój M nie ma racji co do świerków serbskich na południowej stronie... Zasłonią widoki - to raz, a po drugie... one rosną, dość szybko... po 10 latach będziesz miała na wprost duuuże świerki, które nie dość, że zasłonią piękne widoki, to jeszcze przesłonią dość skutecznie słońce i dadzą solidny cień, zwiększający się z każdym rokiem. latem to tak bardzo może nie przeszkadza, ale zimą bardzo. Za kilkanaście lat w ogrodzie będziesz miała zbyt dużo cienia, będziesz pragnęła słońca. Wiem, co piszę, bo u mnie rosną kilkunastoletnie świerki serbskie i doskonale wiem, jak wyglądają za "X" lat. Można je jakoś umieścić w grupach, np. z jednej strony ogrodu 3, z drugiej 2 po bokach, ale tak po przekątnej, żeby tylko dać lekkie "kulisy" ze świerków, a nie na całości. Żywopłot cisowy? Jestem na tak.

bardzo Ci dziękuję Agnieszko
Razem z Ewą mnie przekonałyście zostaje cisowy żywopłot .....

a z serbami też masz rację ..( jak mój em )...Ewa też jest za pogrupowaniem ich sensownym ....
z Waszą pomocą w końcu koncepcja się wyłania .....oj będę miała co kopać ....jak ja to lubię ....
.dziękuję jeszcze raz Agnieszko
mój widoczek jesienny dla Ciebie

AgnieszkaW 17:54, 26 lut 2018

Możesz też tę kępę brzózek posadzić w takiej kwadratowej "wysepce" - rabacie wykrojonej w trawniku i podsadzić hortensjami lub funkiami lub czym tam chcesz i lubisz...