Podpowiedzi dla Ciebie to taka zabawa jak z kilkuletnim dzieckiem. Ty jako Mama, która oczywiście udaje, że nie zna odpowiedzi i głaszcze dziecko po głowie mówiąc "jak dobrze, że Cię mam, sama bym na to nie wpadła"
Będę wymieniać te moje "hektary" trawnika, przynajmniej przy domu. Cień jest, mech jakoś zarasta, rzednie, nie ma słoneczka. Tulipanowca będę obzymdalać żeby coś docierało. To jest właśnie "urok" cienistego ogrodu, a ci co mają słoneczne znowu narzekają na słońce No weź i bądź mądra
Zdjęcia już powyciągałam... w zeszłym roku już miałam ładnie i ciemierniczki w ogrodzie a dziś, mroźno zimno i brrr... szkoda gadać. Twoje krokusiki widziałam, a ja mam przebiśniegi. Ale ledwo widać białe główki, wczoraj wypatrzyłam na ulicy
Donic szukam, duże w każdym razie będą i z dnem, nie mogę pozwolić żeby wrosły w grunt bo będę przestawiać
Mam zamiar mieć drzewa... nie drzewka
A jak zmarzną posadzę nowe, 3 sztuki będą
Osłon robić nie będę, jak zwykle, nie lubię tych szmaciano-styropianowych "dekoracji"
Nie wiem jeszcze, szukam A mam też pomysła na całkiem spory warzywnik... skoro je robię i polecam wszędzie to może i w tym swoim małym ogródku wygospodaruję podniebne miejsce?
Miło mi, że zajrzałaś do mnie. Wiem, że nie po drodze mi z tymi bukszpanami bo mój ogród to przede wszystkim tuje w jednym odcieniu zieleni i dużo zimozielonych a poza tym zero kwiatów poza 5 szt róży szczepionej. Same bukszpany wtopiłyby się tylko w całość zielonej masy ale... ja myślałam żeby dać bukszpany na froncie (przy czym to co jest w tej chwili przesadzić w inne miejce lub na działkę obok) ale ożywić wszystko żurawkami w kolorze jasnozielonym i pomarańczowo-bordowym, dorzucić trawy, może coś jeszcze (a dodatkowo są to dwie rabaty żwirkowe, jasne).
Na dalsze rabaty przewiduję szpaler hortensji podsadzonych rozchodnikiem, pas rododendronów w kolorze bordowym wraz z berberysem, który mi polecasz a mnie podoba się ogromnie i może żurawką w kolorze bordowym + jeżówki czerwone i jeszcze rabata przy jałowcach bardziej wrzosowo czosnkowo może lawendowa + zakątek z choinami i myślę jeszcze o rzędzie 4 drzewek może wiśnia Umbrella w kolorze bordowym.
Całość chcę ożywić cebulowymi typu tulipany, krokusy oraz werbeną i turzycami.
Gdybym zrobiła taki plan mojej działki z propozycjami nasadzeń, będę mogła liczyć na Twoją ocenę mojej wizji?