Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:36, 17 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani jesteście za podpowiedzi, nareszcie nade mną też się ktoś pochylił Drzewo musi mnie zauroczyć i będę szukać

Podpowiedzi dla Ciebie to taka zabawa jak z kilkuletnim dzieckiem. Ty jako Mama, która oczywiście udaje, że nie zna odpowiedzi i głaszcze dziecko po głowie mówiąc "jak dobrze, że Cię mam, sama bym na to nie wpadła"

Pozdrowienia, Skarbnico ogrodowej wiedzy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:12, 17 lut 2015

Do góry
Irenka w nowym domu... zmienionym A dopiero był jeszcze kapelusz ja też mam tego wilczomlecza.

U ciebie na plusie jest?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:35, 17 lut 2015

Do góry
Kochani jesteście za podpowiedzi, nareszcie nade mną też się ktoś pochylił Drzewo musi mnie zauroczyć i będę szukać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:25, 17 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kto wie czy u mnie nie będzie brzoza, taka pofarfoclona

Nadrzeczna? dahurska? czy taka, jak w drugiej części ogrodu z lustrem?

Jakąkolwiek wybierzesz - będzie pięknie
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 13:11, 17 lut 2015

Do góry
To jest idealne rozwiązanie, odprowadzić pod ogrodzeniem do rowu, spadek oczywiście w stronę płotu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:09, 17 lut 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Mnie już od dwóch lat brzoza na balkonie kusi Ale kiedy się zdecyduję? Nie wiem

Kto wie czy u mnie nie będzie brzoza, taka pofarfoclona
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:08, 17 lut 2015

Do góry
Będę wymieniać te moje "hektary" trawnika, przynajmniej przy domu. Cień jest, mech jakoś zarasta, rzednie, nie ma słoneczka. Tulipanowca będę obzymdalać żeby coś docierało. To jest właśnie "urok" cienistego ogrodu, a ci co mają słoneczne znowu narzekają na słońce No weź i bądź mądra
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:05, 17 lut 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Danusia, u nas ewidentnie zmienil się klimat, limki i inne bukietowe w pakach, co robic..kiedy ciać.?

Werbena zimuje i u mnie stala się roslina inwazyjna, musze chetnym wydac kepy, wiekie i dorodne, juz pelne nowych przyrostów.
,,, dziekuje ci z dlugofalowy plan, musze byc, to jest cel

I musisz do mnie wpaśc, bo chyba kompostowniki i warzywa w kwiatach, najlepiej mi doradzisz, po co mam szukac i bladzic, jak mam ciebie

Już ciąć LImelight.

Werbenę wyciepywać i rozdawać ( mnie np. jak przyjadę, pojedzie do centrum

Marzenka ogłosiła że loty po 19 zł. grzech nie skorzystać

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:04, 17 lut 2015

Do góry
dajana napisał(a)
Jak miło wpaść do ciebie, odświeżyć umysł ,obudzić się z zimowego snu Danusiu. U mnie w ogromnej donicy będzie trawa pompasowa Nie wiem czy to dobry pomysł ale nie mogłam się jej oprzeć .Donica będzie do połowy wkopana ,pozostanie tez na zimę Wymyśliłam taki sposób na jej przetrwanie bo wiem ze tej trawie mróz nie szkodzi aż tak bardzo jak nadmiar wody Donica ochroni ją przed nadmierną wilgocią a przed mrozem zabezpieczę . Mam nadzieję że mi się uda Kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi Pozdrowienia cieplutkie przesyłam.

Trawa pampasowa w donicy będzie fajna, może nie przezimować, no to chować, albo co roku sadzić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:03, 17 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Wow energetycznie sie zrobiło! Czekam na kultowe Witkowe mycie mebli teakowych karcherem To będzie dla mnie inauguracja już 4 sezonu z Toba szefowa!

Bardzo jestem ciekawa tych drzew w donicach, czy murowane, drewniane, czy jeszcze jakiś inny koncept?

Ps. U mnie wiosna ma w tym roku opóznienie 1 tygodniowe, jest szansa, źe u Ciebie przyjdzie o tej samej porze co rok temu.

Zdjęcia już powyciągałam... w zeszłym roku już miałam ładnie i ciemierniczki w ogrodzie a dziś, mroźno zimno i brrr... szkoda gadać. Twoje krokusiki widziałam, a ja mam przebiśniegi. Ale ledwo widać białe główki, wczoraj wypatrzyłam na ulicy

Donic szukam, duże w każdym razie będą i z dnem, nie mogę pozwolić żeby wrosły w grunt bo będę przestawiać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:01, 17 lut 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
mój szczepiony perukowiec teraz zimuje drugą zimę w donicy. Stoi na grubym styropianie, owinięty grubą warstwą foli bąbelkowej, z góry przykryty gałązkami, żeby całość nie straszyła owinięta jest jutą. Oglądałam go dzisiaj i ma nabrzmiałe pączki. Znaczy się drugą zimę mamy zaliczoną w donicy.

No widzisz - udało się To dobrze wróży, napawa nadzieją na zaoszczędzenie pieniędzy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:00, 17 lut 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Drzewka w donicach bardzo inspirujące, ale na zimę pewnie trzeba by je zadołować albo schować w jakimś zacisznym miejscu. Może zrobić specjalną osłonę ze styropianu na zimę. Danusiu, zdradź, jak przechować je przez zimę, bo miejsce na jedno drzewko już mam
Awatarek bardzo wiosenny i radosny

Mam zamiar mieć drzewa... nie drzewka
A jak zmarzną posadzę nowe, 3 sztuki będą
Osłon robić nie będę, jak zwykle, nie lubię tych szmaciano-styropianowych "dekoracji"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:58, 17 lut 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
zdradź jakie, zdradź

Nie wiem jeszcze, szukam A mam też pomysła na całkiem spory warzywnik... skoro je robię i polecam wszędzie to może i w tym swoim małym ogródku wygospodaruję podniebne miejsce?
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 12:41, 17 lut 2015

Do góry
Ale gdzie odprowadzisz wodę? Za ogrodzenie czy do studni?

Warstwa ziemi taka, żeby trawnik na tym mógł być.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 10:16, 17 lut 2015

Do góry
Szukaj włókniny przeznaczonej do odwodnień, w sklepie doradzą.

nowa napisał(a)
Odpowiedźcie proszę Kochani, jakiej głębokości ma być wykopany rów? 30cm - 40cm?

Rów musi mieć odpowiedni spadek i kopiesz takiej głębokości, ab y ten spadek zachować
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:04, 16 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie miała baba kłopotu to wymyśliła, mus Ewciu coś robić Może i na balkonie postawię drzewo? A co tam.

Mnie już od dwóch lat brzoza na balkonie kusi Ale kiedy się zdecyduję? Nie wiem
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:55, 16 lut 2015

Do góry
Dawki poczytaj na opakowaniu, każdy producent podaje inaczej. Nie wiem jakiej firmy sypię.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:21, 16 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sama widzisz, że nie bardzo Słuchaj się mnie, a dobrze na tym wyjdziesz

Miło mi, że zajrzałaś do mnie. Wiem, że nie po drodze mi z tymi bukszpanami bo mój ogród to przede wszystkim tuje w jednym odcieniu zieleni i dużo zimozielonych a poza tym zero kwiatów poza 5 szt róży szczepionej. Same bukszpany wtopiłyby się tylko w całość zielonej masy ale... ja myślałam żeby dać bukszpany na froncie (przy czym to co jest w tej chwili przesadzić w inne miejce lub na działkę obok) ale ożywić wszystko żurawkami w kolorze jasnozielonym i pomarańczowo-bordowym, dorzucić trawy, może coś jeszcze (a dodatkowo są to dwie rabaty żwirkowe, jasne).
Na dalsze rabaty przewiduję szpaler hortensji podsadzonych rozchodnikiem, pas rododendronów w kolorze bordowym wraz z berberysem, który mi polecasz a mnie podoba się ogromnie i może żurawką w kolorze bordowym + jeżówki czerwone i jeszcze rabata przy jałowcach bardziej wrzosowo czosnkowo może lawendowa + zakątek z choinami i myślę jeszcze o rzędzie 4 drzewek może wiśnia Umbrella w kolorze bordowym.
Całość chcę ożywić cebulowymi typu tulipany, krokusy oraz werbeną i turzycami.

Gdybym zrobiła taki plan mojej działki z propozycjami nasadzeń, będę mogła liczyć na Twoją ocenę mojej wizji?

Pozdrawiam serdecznie
Cięcie traw i turzyc 13:26, 16 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiosną, a wiosny jeszcze nie ma
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc

Dzięki, czytałam ten artykuł. A mi się zdaje że już wiosna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:57, 16 lut 2015

Do góry
Nie miała baba kłopotu to wymyśliła, mus Ewciu coś robić Może i na balkonie postawię drzewo? A co tam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies