Toszka już jeden rododendron rośnie obok cisa, dlatego myślałam tego drugiego z prawej strony posadzić. Cis od przodu jest dosyć gęsty, za to tylnia strona jest bardzo uboga, na dole już go trochę podcięłam.
Jak dlugo juz ja masz?Rosnie tak wolno jak zolte odmiany? Widze,ze nie jest tak pstrokata jak moja. Jak myslisz, ktora bedzie bardziej pasowala do rozowych piwoni, hortensji i cisow?
jeszcze mi się nasunęło pytanie, czy do świerków serbskich na pniu pasują liściaste? klony, trawy, hortensje? Wiem, że one lubią glebę zasadową a te z mojej rabaty raczej kwaśną ;\
Pomyślałam o tym, żeby rabatę z klonami globosum, które zimą nikną, przepleść- uzupełnić właśnie świerkami serbskimi na pniu 180 cm? Jakie towarzystwo byłoby dobre dla świerków i jaki jest ich system korzeniowy?
Tu chodzi o tę rabatę. Ona obecnie jest w stanie - do zmiany.
Zimno się zrobiło u nas więc widok jest jaki jest Pookrywałam maleństwa najpóźniej sadzone. Mam nadzieję, że tylko pierwszy rok taki "niewyględny".
Wokół klonów są rozplenice, pomiędzy hortensje karłowe vanille freise, derenie ivory halo a przed widoczne jeddeloh (wiem, wiem - za gęsto ).
Może ma Pani jakiś pomysł jak to sensownie ułożyć w całość, co usunąć, co dodać?
Wlasnie wyszłam do ogródka, żeby cyknąć fotkę i pomierzyć.
Od razu napiszę, że uporządkowane rabaty jak na pinach są przepiękne i bardzo mi się podobają!!! I z jednej strony bardzo mi to w duszy gra.
Ale!
Nie mam dyscypliny w sobie Widziałaś jak zaplanowałam różankę wokól czerpni ? Mam tam chyba 13 odmian a teren niezbyt duży... ale mam taką ogromną potrzebę kolorów i rożnorodności, że nie potrafię się ograniczyć. Można by powiedzieć, że pod kątem róż jest bardziej kolekcjonersko, choć kolekcja mizerna w porównaniu do naszych różomaniaczek.
Ale fajny pomysł na doniczkiteż znam ten sposób na miksturę z mchu..jeszcze nie robiłam, ale zrobię jak ciut cienia w lasku już uzyskam, zależy mi, żeby potem mocno ten mój lasek postarzyć