Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 13:55, 13 paź 2017

Kasia_CS napisał(a)
ja z planowaniem mam tak, że nawet jak patrzę teraz na gotowe wklejone przez Asię propozycje, to zielona jestem i doradzić nie umiem. ALe i mnie się takie scianki podobają zielone!

Ja też tak mam
Pierwszy raz wiedziałam co gdzie i jak to był plan AniMa

Jednak jak sie swoje projektuje to łatwiej "widziec".
Toszka 19:26, 13 paź 2017

JoannaDe napisał(a)

Więc po co sobie życie utrudniać

Asiu, miałam na mysli to, że kąty proste bardzo trudno kosić i bezmyślna robota, taka jak koszenie sprowadza się do lawirowania kosiarką. Nawet źle poprowadzone łuki mogą być zmorą podczas koszenia. Przećwiczyłam to na własnej skórze i dość szybko wiedziałam, że "ładne" musi równać się "praktyczne". Inaczej to udręka do kwadratu. Podobnie jak zwieszające/wylewające się na trawnik np. trawy. Te trawy ja jeszcze jakoś, z bólem, ogarniałam...mój eM "ogarnął" kosiarką, razem z trawnikiem
Podobnie jest z bieganiem z taczką w wąskich przejściach. Zwłaszcza jak taczka ciężka. Dlatego zwracam uwagę na praktyczny aspekt poprowadzenia ścieżek - z łagodnymi zakrętami.
Jeszcze jedna rzecz - nikt nigdzie nie dał odgórnego "prikazu", że cały ogród okalający dom ma być tak samo urządzony, czyli wszędzie te same linie.
Czemu nie spróbujesz połączyć linii prostych z łagodnymi łukami, a elementem łączącym będą nasadzenia. Jedno co niezmiernie ważne w takich geometrycznych połączeniach to stabilność linii łuków, tak by wszędzie zachować jednakowy kąt (kąt jako fragment koła).
Same łuki to przecież też część geometrii. Inaczej mają się pofalowane krawędzie rabat. No niby to też geometria, ale już bez czystych linii.
Makusia 22:28, 14 paź 2017

O mój Boże...to jest wyższa szkoła jazdy....ja na tych rysunkach nie widzę różnic...oj źle że mną ...
JoannaDe 12:29, 15 paź 2017

Kasia_CS napisał(a)
a ja z innej beczki, może bez sensu, bo pewnie zaburza to totalnie zamysł. A mogłaby ta trampolina stanąć na studzience i wtedy odwrócić rabatę?

Kasiu, nie da rady. Na tej ścianie mają być okna więc trochę nie bardzo trampolina z tej strony. W zasadzie to tam gdzie obecnie ona stoi to jest jedyne pasujące miejsce.

JoannaDe 12:40, 15 paź 2017

Toszka napisał(a)

Asiu, miałam na mysli to, że kąty proste bardzo trudno kosić i bezmyślna robota, taka jak koszenie sprowadza się do lawirowania kosiarką. Nawet źle poprowadzone łuki mogą być zmorą podczas koszenia. Przećwiczyłam to na własnej skórze i dość szybko wiedziałam, że "ładne" musi równać się "praktyczne". Inaczej to udręka do kwadratu. Podobnie jak zwieszające/wylewające się na trawnik np. trawy. Te trawy ja jeszcze jakoś, z bólem, ogarniałam...mój eM "ogarnął" kosiarką, razem z trawnikiem
Podobnie jest z bieganiem z taczką w wąskich przejściach. Zwłaszcza jak taczka ciężka. Dlatego zwracam uwagę na praktyczny aspekt poprowadzenia ścieżek - z łagodnymi zakrętami.
Jeszcze jedna rzecz - nikt nigdzie nie dał odgórnego "prikazu", że cały ogród okalający dom ma być tak samo urządzony, czyli wszędzie te same linie.
Czemu nie spróbujesz połączyć linii prostych z łagodnymi łukami, a elementem łączącym będą nasadzenia. Jedno co niezmiernie ważne w takich geometrycznych połączeniach to stabilność linii łuków, tak by wszędzie zachować jednakowy kąt (kąt jako fragment koła).
Same łuki to przecież też część geometrii. Inaczej mają się pofalowane krawędzie rabat. No niby to też geometria, ale już bez czystych linii.

Toszko, dokładnie tak Cie zrozumiałam jak piszesz. Kąty proste to niestety problem przy koszeniu. Dlatego też napisałam że trzeba sobie życie ułatwić i zrobić łuki.

Trochę wcześniej pisałam ze najlepszą opcją byłoby połączenie tych dwóch lini.
JoannaDe 12:54, 15 paź 2017

makadamia napisał(a)
Asiu, przemyślałam przez noc ten zaułek i stwierdziłam, że nie ma co [ocenzurowano].

Z tego wypierdka na środku ściany trzeba zrezygnować.

Albo zrobić ściankę żywopłotową "z bramką" przy samym rogu domu - będzie wtedy symetrycznie do prawej strony

albo zrobić "kulisy" i wtedy może nie będzie symetrycznie, ale też nie będzie efektu pudełka, które (mam wrażenie) może powstać w powyższej wersji

Asiu, musiałam Cie zostawić na końcu bo potrzebowałam trochę czasu żeby przeanalizować Twoje propozycje.

Polatałam troche po ogrodzie i wyszło mi co następuje:

1. Twoja propozycja żeby wywalić wypierdka wzięta do serca. Faktycznie będzie zdecydowanie lepiej jak wzdłuż domu bedzie można przejść. Rabata tylko od strony żywopłotu.
2. Spróbujmy , tak jak Toszka radzi, połączyć linie proste z łukami. Priorytet: wygoda i szybkość koszenia. Tylko ja się tym zajmuję i chcę sobie ułatwić na maksa.

3. Żywopłot poprzeczny: bardziej skłaniam się do opcji kurtynowej czyli jeden pas przy trampolinie a drugi bliżej frontowej rabaty. Przy czym wychodzi mi że przy rabacie nie ma za dużo miejsca na żywopłot. Może jeden krzaczek się zmieści. Pamietasz mój plan na frontowe, podokienne rabaty? Tam mają iść stożki. Pomyślałam że może jeden stożek wysunąć zza budynku i tym sposobem trochę przesłonić ten tunel. Co Ty na to?

Wstępnie narysowałam co wychodzi z układania rabat na "żywo".
JoannaDe 12:56, 15 paź 2017

Makusia napisał(a)
O mój Boże...to jest wyższa szkoła jazdy....ja na tych rysunkach nie widzę różnic...oj źle że mną ...

Martuś, jak najbardziej ok z Tobą. Na tych planach zmieniają sie detale. Tylko zainteresowani pewnie wiedzą o co chodzi

A swoją drogą to podziwiam dziewczyny które są w stanie rozeznać się w planach i jeszcze doradzić.
JoannaDe 17:04, 16 paź 2017

Od dwoch dni znowu lato. 23 stopnie i cudne słoneczko.

Wczoraj ostatnie porządki w ogrodzie, koszenie trawy, kanciki i takie tam.

Dzisiaj za to dzień nie w ogrodzie ale ogrodowo spędzony. Maly rebus

TO:

+

= ?

Przt okazji ogrodowych porządków zaczęłam szukać rozdrabniarki. Zobaczcie jakie cudo znalazłam. Dźwięk można wyłączyć
Margerytka40 17:48, 16 paź 2017

Myślę,że nazbierałaś liści dębowych Asiu
Kasia_CS 19:01, 16 paź 2017

Ziemia liściowa się szykuje ?