Wszystko ok. Nie ma się co martwić.
Stipę wysieję tak po 15-tym. Sorgo w grunt w maju. Nie lubi przymrozków. Szybko rośnie. Na rabacie wraz z sorgo rósł słonecznik, widać na pierwszym zdjęciu. Póżniej kosmosy oraz miskant( drugie zdjęcie) Całość wygląda tak jak na trzecim zdjęciu. Sorga nie widać, bo przysłoniły go słoneczniki. Ogólnie rośliny miały ciasno i jestem o jedno doświadczenie bogatsza Miskanta dostałam od sąsiadki, fajnie się rozrasta( z przodu na trzecim zdjęciu). Jak się rozrośnie poniekąd zrezygnuje z sorga na jego rzecz.
Miałam wczoraj napisać że wszędzie zima a na słupie wiosna
Masz już ładny ogród, czas w nim trochę poodpoczywać wiosną wiem... Dobrze się pisze jak chwastów nie ma
Dziękuję Aniu.Służę pomocą jak coś.
Najlepiej sadzić większe hosty z tyłu a mniejsze, czyli niższe docelowo z przodu.I przemiennie obok siebie z kolorami liści.Czyli kontrastowo.
Takie zestawienia podkreślają swoja urodę najbardziej.
Musisz mniej więcej sobie zapisać przy każej odmianie, wysokość i szerokość np, w zeszyciuku.
I kolor liści .A potem zrobiś sobie mniej więcej zestawienie i tego się trzymać.
Lub później z tego co będziesz miała i zeszytem sadzić i zapisywać sobie.
Jak będziesz miała już odmiany host .
Przykładowe zestawienie według mnie mogę ci zrobić.A teraz już rozglądaj się po ogrodniczych.Jak juz będą kłącze host w sprzedaży, to jakieś kupuj.( I do ziemi i do doniczki )
Resztę dokupisz później.
brunnera Jack Frost po środku
Kiedyś ojciec przywiozł mi flance selera bardzo wcześnie. Było jeszcze zimno (seler musi mieć ciepło) i tak na nie chuchałam i dmuchałam, chowane pod kloszem były. Warzywnik jest najbardziej wędrującą i dynamiczną częścią ogrodu.
Kasiu, dziękuję.
Sama tak sadziłam te hosty, może deko za gęsto.
Cóż najwyżej kiedyś jakieś przesadzę Mam 2 siany pod domkiem ale i szpaler już pod winogronem.A jaszcze jak jakieś trafie ciekawe na wiosnę ( często w ogrodniczych są jako kłącza i klasyka i ciut nowych w dobrych cenach.)
Fajnie,że ty tez masz już trochę.To cudne rośliny.A z każdym rokiem piękniejsze.Na pewno i u ciebie w tym roku będzie ładniej z nimi
To wprawdzie nie jest 'Artemis' (nie mam jej zdjęć po cięciu) lecz swoje tnę krótko i zostawiam tylko 4 pędy, inne cieńkie wycinam; jak róże wielkokwiatowe. Coś podobnego jak na zdjęciu:
Teraz dopiero zauwazylam ze mój odpowiedz mi wcięło. My aplikacji nie mamy ale gdybyśmy zapomnieli o śmieciach to i tak biorą sami. Nie będzie mnie na gardeni bo mam swoje zawodowe targi.
A na razie kultywuje zimę