Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:43, 11 lut 2018

Do góry
Agatek napisał(a)
to dobrze, że zdrówko Ci dopisuje. Już się bałam, że coś poważniejszego
Kiedy wysiewasz stipę? i o ile pamiętam sorgo też siałaś, ale to już do gruntu? ono spore rośnie?
Macierzyństwo daje mi bardzo dużo przyjemności nawet nie żałuję, że mało co w ogrodzie zrobiłam, za to całe lato wylegiwaliśmy się na kocyku, spacerowaliśmy i leniuchowaliśmy szkoda, że czas powoli wracać do pracy.

Wszystko ok. Nie ma się co martwić.
Stipę wysieję tak po 15-tym. Sorgo w grunt w maju. Nie lubi przymrozków. Szybko rośnie. Na rabacie wraz z sorgo rósł słonecznik, widać na pierwszym zdjęciu. Póżniej kosmosy oraz miskant( drugie zdjęcie) Całość wygląda tak jak na trzecim zdjęciu. Sorga nie widać, bo przysłoniły go słoneczniki. Ogólnie rośliny miały ciasno i jestem o jedno doświadczenie bogatsza Miskanta dostałam od sąsiadki, fajnie się rozrasta( z przodu na trzecim zdjęciu). Jak się rozrośnie poniekąd zrezygnuje z sorga na jego rzecz.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 12:43, 11 lut 2018

Do góry
Przepiękne lato u Ciebie

Ewo co to za cudo? czy to Lavender FC?
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:39, 11 lut 2018

Do góry
Niesamowity ten Ciemiernik
Kwiaty we włosach 12:06, 11 lut 2018

Do góry
Cześć Mirko te fotki to z wtedy gdy była odwilż, powychodziły irysy, krokusy, chociaż dziś u nas -2 i jest tak:

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 11:36, 11 lut 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Moi drodzy zima zagościła na Żuławach na nieco dłużej. Wydawać by się mogło, że popruszy i na tym się zakończy a tu bach nie tylko śnieg ale i temperatury -10, -12. Ogólnie wolę taką aurę a niżeli szaro-burości.
Kociaki nie chcą wychodzić na podwórko i trudno im się dziwić.
Stipy jeszcze nie wysiewałam do inspektu, poczekam jeszcze tydzień. Przed opadami na rabacie widziałam mnóstwo zielonych siewek. Czy przeżyją, nie wiem. Okaże się jak śnieg nieco stopnieje. W tej chwili mróz trzyma.

Za bardzo nie ma co pokazywać ale jeszcze może kilka fotek wstawię. Ogród w białej szacie.

Miałam wczoraj napisać że wszędzie zima a na słupie wiosna
Masz już ładny ogród, czas w nim trochę poodpoczywać wiosną wiem... Dobrze się pisze jak chwastów nie ma
Bukiety 11:30, 11 lut 2018

Do góry
Taki ułożyłam ze swego ogrodu z zasuszonych i sztucznych.

Moja działka na Dębowym Lesie 10:57, 11 lut 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Oj to teraz kusisz latem, a ja tak spokojnie czekam na wiosnę

Anusia, mówisz i masz,,,wiosnę
One pierwsze będą na kusić

Moja działka na Dębowym Lesie 10:53, 11 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Oj jak mi się chce wiosny....zdjęcia działaja jak afrodyzjak...piękne te Twoje zdjątka

Dziękuję, :0
Ja też chcę już wiosny, ciepełka i słoneczka i zieleni i kolorków i siania i grzebania w ziemi
Ech...

Moja działka na Dębowym Lesie 10:47, 11 lut 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Z przyjemnościa popatrzyłam na kwiaty i ... czekam na wiosnę

Ja też z przyjemnością na nie patrzę i coraz częściej myslę i czekam na wiosnę.
Ale póki co takie wspominkowe

Pszczelarnia 10:31, 11 lut 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie z naparstnicą jest tak samo, ale zostawiam i zawsze wygrywają siewki najmocniejszePoza tym ona u mnie wędruje sama po ogrodzie. Łubiny też wędrowały

Jak to w naturze, silniejszy wygrywa.

Moja działka na Dębowym Lesie 10:24, 11 lut 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Aniu, krótko i z całego serca - serdeczne dzięki. Więcej napisałam na priv.
Na pewno będę jeszcze podpytywać, ale wtedy, jak będę po wnikliwej lekturze Twoich propozycji Twoje hosty zachwycają
Zapomniałam napisać, że nie mam żadnych host, nic jeszcze nie mam, wszystko dopiero w planach. Do obsadzenia ok. 7 m, a ile odmian nie wiem, bo nie wiem, czy np. sadzi się wybrane odmiany w przypadkowej kolejności, czy też to jest również jakąś tajemną umiejętnością, której nie posiadam...

Dziękuję Aniu.Służę pomocą jak coś.
Najlepiej sadzić większe hosty z tyłu a mniejsze, czyli niższe docelowo z przodu.I przemiennie obok siebie z kolorami liści.Czyli kontrastowo.
Takie zestawienia podkreślają swoja urodę najbardziej.
Musisz mniej więcej sobie zapisać przy każej odmianie, wysokość i szerokość np, w zeszyciuku.
I kolor liści .A potem zrobiś sobie mniej więcej zestawienie i tego się trzymać.
Lub później z tego co będziesz miała i zeszytem sadzić i zapisywać sobie.
Jak będziesz miała już odmiany host .
Przykładowe zestawienie według mnie mogę ci zrobić.A teraz już rozglądaj się po ogrodniczych.Jak juz będą kłącze host w sprzedaży, to jakieś kupuj.( I do ziemi i do doniczki )
Resztę dokupisz później.

brunnera Jack Frost po środku

Pszczelarnia 10:24, 11 lut 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Mam figę w donicy chyba już ze trzy lata. Raz przesadzałam, nie zauważyłam zbyt dużej bryły korzeniowej, może dlatego, że w donicy. Wiąże owoce. Jeśli mają dojrzeć to już trzeba jej przerwać okres spoczynku. Poszukam fotek, wrzucę u siebie.

I tak zbudowaliśmy bazę wiedzy dla tematu figa.

Mnie za każdym razem zdumiewa, że na początku sezonu w warzywniku jest tak:

a w sezonie

Pszczelarnia 10:06, 11 lut 2018

Do góry
ana_art napisał(a)
ogrody we wędrujące...
myślę że do tego trzeba dojrzeć

Kiedyś ojciec przywiozł mi flance selera bardzo wcześnie. Było jeszcze zimno (seler musi mieć ciepło) i tak na nie chuchałam i dmuchałam, chowane pod kloszem były. Warzywnik jest najbardziej wędrującą i dynamiczną częścią ogrodu.

Pszczelarnia 09:59, 11 lut 2018

Do góry
Margarete napisał(a)
Gadacie o tym sianiu i gadacie, Ewa pokazuje letnie kolorowe fotki....a ja tęsknię do wiosny coraz bardziej - wczoraj dużo nie brakowało żebym nie wyszła do ogrodu wycinać zasuszonych bylin...u nas w ciągu dnia jest słońce i około zera a w nocy mróz, ale śniegu ani grama
Jeszcze tylko 43 dni i już wiosna...

I ziemia będzie ciepła

Moja działka na Dębowym Lesie 09:58, 11 lut 2018

Do góry
kitek81 napisał(a)
podziwiam Twoje hostowe zestawienia, bardzo mi się podobają! w zeszłym roku swoje hosty z przed domu, przeniosłam na rabatkę za plac zabaw dzieciaków i też chciałabym uzyskać podobny efekt do Twojego, ale nie mam jeszcze tak imponującej kolekcji te moje pierwsze hosty są głównie z biedry, ale w zeszłym roku parę kupiłam w szkółce zobaczymy, jak to będzie wyglądać w tym roku

a jak syn się czuje?

pozdrawiam i miłego weekendu życzę :*

Kasiu, dziękuję.
Sama tak sadziłam te hosty, może deko za gęsto.
Cóż najwyżej kiedyś jakieś przesadzę Mam 2 siany pod domkiem ale i szpaler już pod winogronem.A jaszcze jak jakieś trafie ciekawe na wiosnę ( często w ogrodniczych są jako kłącza i klasyka i ciut nowych w dobrych cenach.)
Fajnie,że ty tez masz już trochę.To cudne rośliny.A z każdym rokiem piękniejsze.Na pewno i u ciebie w tym roku będzie ładniej z nimi

A i kwitnące wyglądają pięknie

Pszczelarnia 09:56, 11 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

(...)

Ja już przygotowana do wysiewów, namiot jest, nasiona są, skrzynki do wysiewów przyszły kurierem
Będziemy relacjonować

Ja jeszcze nie mam piasku, perlitu i wermikulitu.
Ale za kilka tygodni będzie już tak:

Pszczelarnia 09:51, 11 lut 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

(...)
Ewo, masz może jakąś fotkę w jaki sposób przycinasz róże Artemis?

To wprawdzie nie jest 'Artemis' (nie mam jej zdjęć po cięciu) lecz swoje tnę krótko i zostawiam tylko 4 pędy, inne cieńkie wycinam; jak róże wielkokwiatowe. Coś podobnego jak na zdjęciu:

Typografia ogrodu 08:58, 11 lut 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)
Nie dasz wiary ale nasza wiejska firma od wywozu śmieci zrobiła apkę na komórkę, która mi przypomina o wywozie skończyło pisanie w kalendarzu

Będziesz na Gardeni? Całe auto dziewczyn przywiozę. Reanimujemy na wiosnę ducha Ogrodowiska

Ps. Masz racje wraz z dojrzewaniem ogrodu zmieniją się priorytety życiowe

Teraz dopiero zauwazylam ze mój odpowiedz mi wcięło. My aplikacji nie mamy ale gdybyśmy zapomnieli o śmieciach to i tak biorą sami. Nie będzie mnie na gardeni bo mam swoje zawodowe targi.
A na razie kultywuje zimę
Dwa ogrody 08:57, 11 lut 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Początki trudne, ale warto wierzyć w powodzenie przedsięwzięcia dla Cie różyczka

cudna, przypomniałaś mi że mam posadzić Munstead Wood, czas się za nią rozejrzeć
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:39, 11 lut 2018

Do góry
Zakupów trochę zrobiłam Kupiłam 2 peonie już mają kiełki i chyba muszę wsadzić do doniczki a potem do ziemi ????????Podpowiedzcie jak to zrobić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies