Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 00:13, 16 mar 2018

Anitka 00:19, 16 mar 2018

A w domu hiacynty. Kupiłam je w B na jesień. Zostały w garażu i zapomniałam o nich. Znalazłam 2 tygodnie temu. Miały delikatnie wystające zielone części liści. Wsadziłam i z tego co widać na ten moment chyba zakwitną. Mają być niebieskie. Zobaczymy co będzie.

Zana 00:32, 16 mar 2018

Witaj Anitko, już kiedyś byłam u Ciebie z krótką wizytą, ale dzisiaj urządziłam sobie prawdziwe buszowanie po Twoim ogrodzie. Jestem pod wielkim wrażeniem, stworzyliscie piękne miejsce. Przeczytałam cały wątek z przyjemnością, super że krasisz go wieloma zdjęciami. Teraz postaram się częściej u Ciebie bywać.

PS. Chętnie przygarnę eksmitowanego jeża.
Milka 06:50, 16 mar 2018

Anitka napisał(a)
Po zupełnie nieogrodowym wiosennym weekendzie w poniedziałek usunęłam pozostałe dekoracje świąteczne. Szukałam chwilowej miejscówki dla ciemierników. Padło na koryto kamienne, bo ziemia jeszcze zamarznięta. W zimie coś w nim robiło dołki, więc je nakryłam deskami. Myślałam, że jakieś zwierzątko załatwia swoje potrzeby fizjologiczne w nim, ale jak się okazało coś wymyśliło sobie zrobić w nim spiżarkę Dobrze, że robiła dołek ręką i coś wyczułam, a tym czymś było jajko To już trzecie, które znalazłam od jesieni w ogrodzie. Ale musiało się to zwierzątko wściekać, gdy mu zamknęłam magazynek deskami

Ten sam wielbiciel jajek odwiedził też ostatnio nasz samochód i chyba się na nim za to jajko wyżył. Mąż odkrył to 2 tygodnie temu.

O rany, masakra, na pocieszenie tylko jajo
Milka 06:54, 16 mar 2018

Anitka napisał(a)
Róże i chortensje pozostały jeszcze do podcięcia. Róże pomimo, że niekopczykowane nie wykazują oznak przemrożenia. Nawet szykują się do wypuszczania nowych listków i to mnie martwi.

W swietnej kondycji bukszpany
BKosimkArt 07:10, 16 mar 2018

Kurde Anitko, u Ciebie to wszystko jest nienaganne, nie tylko bukszpany!
Przeogromnie mi się podobają Twoje rabaty! A kulkowy bonzai z jałowca (chyba) jest świetny. Kiedyś próbowałam zrobić i mi padł.. muszę kiedyś jeszcze spróbować.
Kokesz 08:12, 16 mar 2018

Anitka napisał(a)
W "kamiennym kręgu" warunki jak na polu minowym. Strach postawić nogę. Setki cebulowych, niektóre noski z ziemi wystawiły, a niektóre jeszcze przyczajone siedzą. I te są najgorsze. Wycinanie bylin i trawek było tu nie lada wyzwaniem.

Wniosek: w przyszłym roku późną jesienią wytnę to co można. Zostawię tylko róże, chortensje, jeżówki i rozplenice. Bodziszki miały prawie całą część naziemną zgniłą, która oblepiła nowe listki. Nic przyjemnego.
Teraz wycięłam wszystko. Zostały róże i chortnsje do przycięcia.
Jest trochę łyso, ale cebulowe wkrótce wypełnia to miejsce.

Mam też takie pole minowe
Teraz czeka mnie uformowanie bukszpana, którego posadziłam jesienią, nie wiem jak to zrobię, chyba będę nad nim fruwać.

Piękny masz ogród nawet zimą, jednak zimozielone dają fajny efekt i nie jest tak goło, jak w bylinowym, pozdrawiam
sylwia_slomc... 10:04, 16 mar 2018

Targi pooglądałam, nie miałam pojęcia, ze kuna może takich zniszczeń narobić Ogród utopiony w zieleni pięknie się prezentuje cały rok i taki już wysprzątany, matko kiedy ja za Wami nadążę
Przyszłam zobaczyć to coś co znalazłaś, ale nie umiem odnaleźć.
Agi2006 10:21, 16 mar 2018

Anitka napisał(a)
Zimozielony. Iglaki rządzą na całego.

Witam się i ja! Uwielbiam takie klimaty choć u mnie bardziej geometrycznie w ogrodzie. Ale jak zajrzałam do Twoich wnętrz to widzę , że lubimy ten sam wystrój . Drewno, metal, kamień i naturalne materiały Piekny ogród!!! O każdej porze roku. Teraz porą zimową stwierdzam, że fajnie wygląda u Ciebie połączenie zielonych kulek z berberysem. pamiętasz może jego nazwę? Przycinasz go czy on z tych raczej niższych?
koliber 10:38, 16 mar 2018

Anitko, jak ja uwielbiam Twój ogród Nawet o tej porze roku jest piękny
Spacerować u Ciebie to sama przyjemność
Pozdrawiam