Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:35, 22 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoro są kable to tylko drzewa kuliste na określonej wysokość pnia, aby docelowo korony nie dotknęły drutów. Każde inne drzewo o pożądanym pniu (przecież nie krzak) osiągnie kiedyś taką wielkość, że przyjedzie elektrownia i go opitoli do gołego.
Robią takie kaleki na każdym kroku. U mnie też zrobili kalekę z buka, chociaż nie przeszkadzał. Kuliste mam wiśnie Umbraculifera i nie dotykają drutów po 20 latach rośnięcia.

Dziękuję Danusiu!!! Tak przypuszczałam!! A jaki gatunek byś poleciła?
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 08:57, 22 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak rozmarznie gleba i zanim drzewo wypuści liście. Marzec typuję w tym roku.

U nas w wielkopolsce od wczoraj dodatnie temperatury (+16) i tak ma być przez caly tydzień. Czy mogę zabierać się do przesadzania sliwy?
Podwiązywanie wysokich hortensji 21:19, 21 lut 2021

Do góry
Bawełniany nie nadaje się, ponieważ parcieje i hortensje rwą się, nie zdaje egzaminu. Ja podwiązuję czarnymi specjalnymi gumowymi rureczkami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:11, 20 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oczywiście pokręciłam, dzisiaj dopytałam się i wiem, że w środku kurnika będzie sklejka - nie płyta osb, sklejka aby można było co jakiś czas bielić ściany aby usuwać pasożyty czy coś tam. Nie znam się, nie widzę tej budowy, nie będę informować o szczegółach, bo już namieszałam

Danusiu kochana, przepraszam, nie chciałam Cię zdenerwować...
Ściskam i pozdrawiam ciepło
Ogród w trakcie tworzenia 21:27, 20 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z jakiego drewna szklarnia?

Cześć elementów z sosny, część z modrzewia. Robiliśmy z drewna pozostałego po budowie altany i dachu domu. Wersja budżetowa
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:28, 20 lut 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Płyta OSB jest sklejona klejem.

Oczywiście pokręciłam, dzisiaj dopytałam się i wiem, że w środku kurnika będzie sklejka - nie płyta osb, sklejka aby można było co jakiś czas bielić ściany aby usuwać pasożyty czy coś tam. Nie znam się, nie widzę tej budowy, nie będę informować o szczegółach, bo już namieszałam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:40, 20 lut 2021

Do góry
U nas na pewno nie czas, trzeba przyspieszyć z innymi pracami, to nawet dobrze, więcej się zrobi. Cięcie powinno być wtedy, kiedy ziemia rozmarznie i obeschnie.
Ogród w trakcie tworzenia 17:36, 20 lut 2021

Do góry
_Anna_ napisał(a)
Dziękuję Pani Danuto, szklarnia to nasze wspólne dzieło. Marzyła mi się drewniana. Sporo pracy, bo projekt nasz od zera ale udało się. Pomidory również zadowolone

Z jakiego drewna szklarnia?
Staw z częścią kąpielową 17:35, 20 lut 2021

Do góry
Sadzić grzybienie! ale nie w przestrzeni, gdzie będzie się pływać, sadzić dalej, na widoku z pomostu czy plaży, ale nie na drodze zejścia do wody - o to mi chodziło, a nie żeby w ogóle nie sadzić pokaż jakieś zdjęcia i gdzie planujecie zejście.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:33, 20 lut 2021

Do góry
Żyjesz w innym świecie U nas lodowica a dzisiaj roztopy.
Ogród ciągłych zmian. 16:32, 20 lut 2021

Do góry
Sama to budowałaś? Szacunek.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:06, 20 lut 2021

Do góry
Słuchajcie, co tu planować jak jeszcze w zasadzie wczoraj było tak:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:03, 20 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Cudowne ujęcie
I to z doniczką , świetnie wyglądasz Danusiu

Dziękuję skromnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:02, 20 lut 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Przepięknie Danusiu! I super wyglądasz

nie mogę się doczekać kurnika u Was

pozdrawiam!!

Ja też, a dzisiaj mnie podkusiło poszukać świnek mongolica kudłatych. Ciekawe co Witek powie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:01, 20 lut 2021

Do góry
PrawieBory napisał(a)
Danusiu, piękne zimowe fotki. Fajnie, że udało Ci się taką śnieżna i słoneczną zimę uwiecznić. Kolejna śnieżna zima nie wiadomo kiedy. Może znów za kilka lat
U mnie też dosypało kolejne 20 cm śniegu. Kiedy to zniknie? Ja już czekam na wiosenne porządki w rabatach

Ja też czekam, musi śnieg zniknąć i jako tako po japońsku się osuszyć trochę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:01, 20 lut 2021

Do góry
Sebek napisał(a)
Dużo tego śniegu - u mnie niemal zostało samo błoto może uda mi się przyciąć graby jutro

Jeju, jak wam zazdroszczę, gdzie wy mieszkacie kochani, że coś możecie już robić. Ja zapadam się po kolana
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:59, 20 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Danusiu u mnie ładna pogoda nareszcie
Ruszam dzisiaj do ogrodu troszkę ogarnąć.
A Ty Danusiu jakie prace planujesz na nadchodzące dni?

Milunia, żadnych - u nas braja i roztopy pewnie, a wczoraj jeszcze była lodowica Ja to za miesiąc nie wiem czy zacznę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:16, 20 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To prawda, Witek ma swoje przemyślenia, bo gdy był dzieckiem mieli 300 kur, więc sobie w myślach "zorganizował" ten kurnik. Wczoraj nic nie robili z kurnikiem bo był mróz. Jak pojadę to cyknę fotki. Łączenia - nie wiem o co chodzi, o rogi kurnika?
Pewnie "stolarskie" jakieś znane

Z zabezpieczaniem nie doradzę, bo nie wiem. Nasz będzie pewnie tylko z zewnątrz jakoś "pomalowany" czy zabezpieczony, albo pozostawiony "na szaro" Lubię patynę albo czarny/antracytowy.

Jak np. połączyliście drewno do metalowej kontrukcji na kółkach i jak potem do tego ścianki. Ja też najpierw myślałam niczym podłogi nie impregnować nie malować, ale boję się, ze to drewno w połączeniu z amoniakiem z odchodów szybko zbutwieje...
A tak to impregnacja też tylko od zewnątrz, a środek surowy, tylko o tą podłogę mi chodzi
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:50, 20 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

...ważne żeby ptakom było dobrze Danuś, a u Was na pewno tak będzie bo kochacie zwierzętaMnie bardziej chodzi na tych fotkach o rozwiązania w montażu jakie zastosujecie, czasem dobrze podpatrzyć jak sobie kto inny radzi z różnymi łączeniami. Kilka razy przy budowie wymyślać musieliśmy co dalej i jak robić.
Drewnochron jak wyschnie nie ma zapachu wcale.... całą podbitkę mam nim zrobioną w domy, a wróble i mazurki gniazdują nad nią z wielką chęcią co sezon....muszę poczytać. Kurcze nie mam takiej opalarki ani wyczucia, boję się z dymem puścić wszystkiego, to sosna, żywiczne to się będzie fajczyć aż miło....
Naturalnie by było najlepiej, ale ognia boję się użyć, trzeba by to robić pojedyncze deski może, a u nas gotowe prawie stoi. Będę myśleć jeszcze.....najwyżej niczym nie zabezpieczę tylko kiedyś deski znowu się na podłodze wymieni. Dziękuję Idę czytać o drewnochronie... jak to z nim jest.
U nas w planie trociny , piasek, kora i ścinki bylin i traw.

To prawda, Witek ma swoje przemyślenia, bo gdy był dzieckiem mieli 300 kur, więc sobie w myślach "zorganizował" ten kurnik. Wczoraj nic nie robili z kurnikiem bo był mróz. Jak pojadę to cyknę fotki. Łączenia - nie wiem o co chodzi, o rogi kurnika?
Pewnie "stolarskie" jakieś znane

Z zabezpieczaniem nie doradzę, bo nie wiem. Nasz będzie pewnie tylko z zewnątrz jakoś "pomalowany" czy zabezpieczony, albo pozostawiony "na szaro" Lubię patynę albo czarny/antracytowy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:35, 19 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudowne ujęcie
I to z doniczką , świetnie wyglądasz Danusiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies