Anda
21:29, 14 lut 2021

Kasiu, Dawyck będzie za duży. Odmiana Dawyck Gold tak jak i Dawyck Purple rośnie słabiej niż Dawyck i dzięki temu lepiej by się nadawała. Dla korzeni może tam być jednak za mało miejsca.
Dlatego może lepiej posadzić jakieś niższe drzewa kolumnowe, może Prunus Amanogawa albo Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette'.
Kasiu, rozmiary drzew są podawane przez hodowców na okres 10 lat, a ich wzrost jest bardzo uzależniony od warunków. Lepiej oglądać drzewa w okolicy lub w dojrzałych ogrodach, albo w jakimś ogrodzie botanicznym lub arboretum.
Taxus baccata rośnie tak samo słabo lub mocno jak Hicksii, a jako żywopłot ma o wiele ładniejszy pokrój. Gałązki Hicksii idą do góry i nie wyglądają po cięciu tak ładnie jak baccata. Wychodzę z założenia, że chcesz ciąć w prostą ścianę a nie mieć takich „beczułek” jako żywopłotu?
Mam wrażenie, że jeszcze nie widziałaś Hakonechloa

Trzmielina - mnie lepiej o nią nie pytaj, wg mnie jest bardzo staromodna (i to nie Vintage) ale rozumiem, jeśli się komuś podoba.
Jeśli wolisz,to do tej trawy Hakone możesz dodać jeszcze kule cisowe nawiązujące do żywopłotu, rozrzucone po trzy, białe zawilce japońskie i duże hosty. To sama klasyka. Więcej gatunków bym tam nie dawała, bo będzie misz masz, a to przecież wąskie przejście.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken