Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród Eli 14:52, 02 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Gratki wielkie Ela.. 200 stronek za Tobą.

Róże wypasione kupiłaś...

A trawka nn... chyba też mam taką i nie wiem co za jedna..

dzięki
róże muszę jeszcze dokupić , potrzebne mi do rabatki przy ścieżce do altany wg.wskazówek Danusi https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=28
ale muszę poczekać aż M upora się z pracami budowlanymi, murek skończony, teraz jeszcze kostka do ułożenia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:26, 02 maj 2014

Do góry
Hej ,
mam pytanko co posadzić pod orzechem , dookoła własnie układana jest kostka. Byla tam trawa ale kiepsko sobie radziła więc postanowiliśmy na tą część położyc bruk.
Dość problematyczne chyba bo orzech jest dość zaborczym drzewem.
Latem jest cudny , świetlisty cień ale do tego dochodzą zacienienia z 3 stron (garaż, dom, wiata).

Myślałam o trawie hakonechloa bo znosi cień ale wolno rośnie lu o hostach - kolor jasny, żółty żeby rozjaśnić cień i szarą kostkę.
W tym miejscu będą jeszcze 2 reflektory do oświetlenia drzewa więc przydalo by sie je zasłonić.

Nie mogę dodać fotek -
Postawić trawkę nad i... 07:57, 02 maj 2014

Do góry
Przyszłam się przywitać, choć w Twoim wątku już na pewno byłam. Poznaję to po pięknych ozdobach okiennych. Ogród urzeka- jest taki dopieszczony i przemyślany. Kostka nadaje mu charakteru.

Zawsze marzyły mi się parapety okienne z których wylewają się kwiaty, ale bez zabezpieczeń skrzynki się wywracają. Muszę poszukać takich kutych- są super.

Pozdrawiam
Ogród z łezką 11:38, 01 maj 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Proszę napisz mi na pw wszystko o tej kostce............... jak się nazywa, czy to granit czy to bruk, podoba mi się i chciałabym, żeby moje obrzeża zaczęły jakoś wyglądać

Ło matko...muszę eMa zapytać, nie pamiętam jaka to kostka. Chyba Polbruk, "z posypką" Zapytam i napiszę Ci wieczorem. Teraz eMuś z kancikami walczy...niech se robi, wenę ma
Ogród Wioli 21:37, 30 kwi 2014

Do góry
Hej Bociek dzięki za odwiedziny.
Szczerze dziękuje za wszystkie rady ale powiem wam że ja ostatnio kompletnie nie mam czasu na ogród, chwasty mi zaczynaja rosnąć, jak obrobiłam sie z warzywniakiem to znowu na rabatach robota, roślin nie mam kiedy dosilić.... a co tu mówic o przeróbkach rabat..... może gdybym nie miała 2 małych dzieci i 1,5 etatu w pracy....
Te fale wkurzaja mnie odkąd je zrobiłam ale najpierw nie zmieniałam żeby się nie przyznawać, że źle to zaplnowałam choc tak dokładnie a potem przyjechała kostka i mąż z bratem zrobili mi niespodzianke i tak to obłożyli..... teraz podwójna robota będzie ale napewno mam to w planach. Nie wiem czy w tym sezonie, może jak urlop wezmę

Co do rabaty kulkowej to też przychylam sie do opcji cebul a potem traw. Narazie mam tam tylko krokusy ale chciałabym dosadzić narcyzów i tulipanów jak radzisz. A potem trawki też to tak widze..... do realizacji

W hortkach kuli już nie ma, dawałam zdjęcia nowsze. Dosadziłam tam trzmieline która będzie robic jakiś tłok w zimę i wczesną wiosną. Do tego żurawki które już pieknie kwitną..... Dołożę zdjęcia nowe może jutro.

Zmieniłam też troche wygląd rabaty falistej bo dosadziałam tam limki.
Ech, a w planach jeszcze sporo miejsca do zagospodarowania a ja nie mam ani weny, ani sił, ani czasu!!!
Warzywniak (podobnie jak trawa i chawsty) rośnie w zastrzaszającym tempie. Z pierwszego się cieszę z drugiego już mniej
Będą wkrótce pierwsze zbiory Zresztą już jest szczypiorek, rzodkiewka no i lubczyk
Ogródek Anity 20:54, 30 kwi 2014

Do góry
Matko kochana!!! Nie czuję rąk ! Za to wszystkie mięśnie czuję!....posadziłam część liliowców, przy okazji swoje starsze podzieliłam....posadziłam tez piwonie, budleje... Podlałam magiczna siłą rh, azalie, róże....M dzielnie zerwał darń pod nową rabatę, on chyba tez jutro umrze....
Jutro dalsza praca- kostka granitowa naokoło rabaty, linia kroplująca i sadzenie roslin . Dobrze , że jutro święto państwowe, nie kościelne, bo by mnie na wsi spalili.....
Moja "przyziemna" :) pasja 11:20, 30 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ależ pieknie i stylowo jest już u Ciebie. Zapowiada się boski ogród. Pomysł na nową rabatę też świetny.
Jeśli kupisz malutkie bukszpany to ja bym sadziła co 10 cm czyli na m2 ok 100 szt... Jesli kupusz wieksze to co 20 cm czyli ok 25 -36 szt na m2 ale wtedy dziury się będą dłużej łatać.... Albo co 15 cm ... Czyli ponad 50 szt. Wszystko zaleźy od wielkosci sadzonek, ceny i czau na cierpliwość aby byl zwarty dywanik....

Ja jednak zwykle sadzę takie o szerokosci 5 cm co 10 cm co oznacza, ze muszą zarosnąć kolejne 5 cm i to są w stanie zrobić w 1 sezon, a po dwóch byłaby już idealna kostka. Dużo też zależy od jakośći sadzonek, z odkrytym korzeniem mogą się dłużej ukorzeniać i rozbudowywać niż sadzonki w doniczkach.

Ps wszystko jednak zależy od budżetu na zakup....

Dziękuję bardzo! Niesamowicie to miłe...

Ostatnio łapię się na tym, że ogród w szerszej perspektywie oglądam głównie na zdjęciach, bo od dłuższego czasu praca całkowicie mnie pochałania i nawet dobrze nie przyglądam się temu, co z tego wychodzi.

Patrząc właśnie na zdjęcie powyżej widzę, że murek za berberysami jest niezbędny, aby donicę włączyć do całości i nadać tej rabacie bardziej geometryczny kształt.

Bukszpany do zakupu przeliczałam bardzo podobnie. Ostatecznie zdecyduję się chyba na 400szt, takich dość małych. Będę sadzić mniej-więcej co 15cm. Zanim uporządkuję teren przed rabatą, musi powstać duży garaż, więc w międzyczasie bukszpany będą sobie rosły i na godzinę zero, gdy przyjdze czas na trawnik, może już dadzą w miarę dobry efekt .

Dziś zastanawiałam się, czy szeroka na 50cm obwódka nie przytłoczy zbyt całości, może zwęzić ją do 30cm? Może lewą część wsunę w głąb rabaty i podsadzę Amazonem, a prawą wysunę i posadzę za nia cebulowe, wczoraj chodziło mi to po głowie.

Moja "przyziemna" :) pasja 06:45, 30 kwi 2014

Do góry
Ależ pieknie i stylowo jest już u Ciebie. Zapowiada się boski ogród. Pomysł na nową rabatę też świetny.
Jeśli kupisz malutkie bukszpany to ja bym sadziła co 10 cm czyli na m2 ok 100 szt... Jesli kupusz wieksze to co 20 cm czyli ok 25 -36 szt na m2 ale wtedy dziury się będą dłużej łatać.... Albo co 15 cm ... Czyli ponad 50 szt. Wszystko zaleźy od wielkosci sadzonek, ceny i czau na cierpliwość aby byl zwarty dywanik....

Ja jednak zwykle sadzę takie o szerokosci 5 cm co 10 cm co oznacza, ze muszą zarosnąć kolejne 5 cm i to są w stanie zrobić w 1 sezon, a po dwóch byłaby już idealna kostka. Dużo też zależy od jakośći sadzonek, z odkrytym korzeniem mogą się dłużej ukorzeniać i rozbudowywać niż sadzonki w doniczkach.

Ps wszystko jednak zależy od budżetu na zakup....
Moja "przyziemna" :) pasja 22:24, 29 kwi 2014

Do góry
tusiawka napisał(a)
Ale ta obwódka jaka szeroka w końcu jest?
Pogubiłam się, bo myślałam, że 1m x1m ma być kostka.
Mam i kostkę i obwódki. Mogę jutro policzyć i zdjęcia zrobić.
Pomysł ogólnie bardzo fajny.

Marta, różne informacje dziś wymieniałyśmy i min. pytałam ile na 1m2 potrzeba małych bukszpanów i może Cię to zmyliło .

Kostkowa obwódka prawdopodobnie wypadnie szeroka na 50cm, tak mi to pasuje po odsunięciu od berberysów i objęciu przyszłej szerokości kulek.

O zdjęcia bardzo proszę, chętnie zobaczę znów Twój ogród, wiesz, że dla mnie jest rewelacyjny!

Obliczyłam, że małych sadzonek wejdzie mi ok 80-100 na m2. Po wstępnych pomiarach wychodzi mi tej obwódki prawie 4m2.

Moja "przyziemna" :) pasja 21:44, 29 kwi 2014

Do góry
Ale ta obwódka jaka szeroka w końcu jest?
Pogubiłam się, bo myślałam, że 1m x1m ma być kostka.
Mam i kostkę i obwódki. Mogę jutro policzyć i zdjęcia zrobić.
Pomysł ogólnie bardzo fajny.
Pokażę nasz ogród 18:02, 29 kwi 2014

Do góry
Kostka ma być
Moja "przyziemna" :) pasja 12:41, 29 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Strasznie szeroki ten żywopłocik....60 cm Trochę buksów będzie Ci potrzeba.... jakaś plantacja chyba

No bo to ma byc taka kostka na szerokość Danica, nawet nie żywopłocik.

Mam tu na biurku zabazgrane kartki, wymyśliłam udoskonalenie wczorajszej wersji. A może nie udoskonalenie to jest? Zobaczymy. Pokażę rysunki.
Moja "przyziemna" :) pasja 10:25, 29 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
To zależy jak wielka ta kostka ma być

Sadzisz jeden przy drugim i tyle...

hehe, 4 do 5 mkw
Moja "przyziemna" :) pasja 10:24, 29 kwi 2014

Do góry
To zależy jak wielka ta kostka ma być

Sadzisz jeden przy drugim i tyle...
Mój 4 arowy azyl... 09:42, 24 kwi 2014

Do góry
Basiu przywrotnika najlepiej dzielić, bez problemu to znosi

Kostka bukszpanowa i żółty liliokształtny..numer jeden

A pierwiosnki śliczniutkie
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 15:51, 23 kwi 2014

Do góry
Nie można, chyba że motyle będą chodziły po kostce. Moim zdaniem rozjedzie się kostka. gwoździe nie utrzymają naporu kostki.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:43, 23 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Irenka kostka sie została wiec ją wykorzystam.. dla taczki
U Ciebie byłam na FB.. piękne fotki
Tulipki Irenki pokazałam wyżej
Irenki zaczęły a reszta jeszcze w pąkach, mam tu ich trochę posadzonych
Po przekopywaniu obraz nędzy i rozpaczy.. trudno

odbuduje się, za miesiąc śladu nie będzie
Śliczne te tulipanki Irenki i chyba co rok takie będą
oj, mamy szał z tymi zmianami...czy starczy sił?
u mnie tak samo, jak u ciebie, zjedzone niektóre rośliny na maksa, już ślimaki nie patrzą, co jedzą, ostatnio zabrały się do cisów, zjadają tym Elegantissimo świeże przyrosty, bukszpany te jasne, prawie łyse, chodzę codziennie i zbieram, sama chemia nie wystarczy, zwłaszcza, że ciepło i deszczowo; jednego w skorupce...to giganta znaleźliśmy, średnica 7 cm!
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:58, 23 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Donice cudnie obsadzone, kiku wymiata, miłki w trawach, cudo, Aniu, bajka

Wszystko obejrzałam, a tu doczytuję o kostce do taczki, niezły gość z tej taczki

Irenka kostka sie została wiec ją wykorzystam.. dla taczki
U Ciebie byłam na FB.. piękne fotki
Tulipki Irenki pokazałam wyżej
Irenki zaczęły a reszta jeszcze w pąkach, mam tu ich trochę posadzonych
Po przekopywaniu obraz nędzy i rozpaczy.. trudno
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 11:09, 23 kwi 2014

Do góry
Kostka jest w zaprawie cementowej, pod spodem i z boku. Pod spodem jest podsypka sucha a z lewej strony widać beton wilgotny.
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 11:04, 23 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z jednej strony jest kostka oddzielająca od trawnika. Z drugiej - ekobord oddziela żwir od kory

Czy zamontowany przy kostce ekobord utrzyma kostkę, żeby się nie rozsypała? Czy w takim rozwiązaniu nie jest konieczne podmurowywanie kostki cementem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies