Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój wymarzony ogród

Mój wymarzony ogród

butterflajka 16:24, 28 maj 2014

Magda_ napisał(a)
http://www.living-gardens.co.uk/design-services/design-build/garden14.php

http://www.gardenlandscapeideas.org/ideas/preview/3636/smallgarden19smallgardendesignprojectsgardendesign.html
zobaczcie kochani co fajnego znalazłam żebym ja w moim ogródku umiała zrobić coś w takim stylu

Cześć moja Imienniczko Przyznam się szczerze, że dopiero Cie odwiedziłam, jestem na początkowych stronach ale już mi się podoba Generalnie jestem początkująca...co do doboru roślin pewnie nie będę umiała pomóc, ale kliknęłam w link, który podałaś, jest tak takie drewniane poziome ogrodzenie , jakbyś potrzebowała rad jak takie coś zrobić, pomogę bo właśnie jestem na etapie montowania i malowania takiego cudeńka, tylko moje na dole jest z 10 cm desek a górę ma z 4 cm... Ogólnie masz wielki potencjał w Swoim Ogrodzie i trzymam bardzo mocno kciuki, żeby Ci się udało Pozdrawiam
Magda_ 16:46, 28 maj 2014

ewakatowice napisał(a)
Madziu, jaki wymiar mają donice ?

każda donica obok grila ma wewnętrzny wymiar 1,9 x 0,8 m. Czyli dużo i nie dużo ta długa ma 4m x 0,65 ta długa i 0,65 x 0,75

Wiecie właśnie się okazało, że ten mój "majster" zrobił inne wymiary niż miały być
Magda_ 16:52, 28 maj 2014

butterflajka napisał(a)

Cześć moja Imienniczko Przyznam się szczerze, że dopiero Cie odwiedziłam, jestem na początkowych stronach ale już mi się podoba Generalnie jestem początkująca...co do doboru roślin pewnie nie będę umiała pomóc, ale kliknęłam w link, który podałaś, jest tak takie drewniane poziome ogrodzenie , jakbyś potrzebowała rad jak takie coś zrobić, pomogę bo właśnie jestem na etapie montowania i malowania takiego cudeńka, tylko moje na dole jest z 10 cm desek a górę ma z 4 cm... Ogólnie masz wielki potencjał w Swoim Ogrodzie i trzymam bardzo mocno kciuki, żeby Ci się udało Pozdrawiam

Podejrzałam Cię hihi bardzo fajnie wyszło u Ciebie z tym ogrodzeniem
My jednak ni będziemy takiego mieć za to pomalujemy na biało to betonowe ogrodzenie, żeby nie straszyło, ten budynek za grilem też będzie biały
Magda_ 16:52, 28 maj 2014

Sebek napisał(a)
Myślę, że dwie choiny kanadyjskie będą ok oczywiście nieformowane

Dzięki Sebku tak myślałam ,ale wolałam się poradzić bo żaden ze mnie specjalista
Magda_ 16:54, 28 maj 2014

W tej długiej (4m) donicy planuję żywopłot z cisów i to jest chyba jedyna pewna rzecz jeśli chodzi o te donice, reszta soi pod znakiem zapytania
ewakatowice 16:58, 28 maj 2014

Magda_ napisał(a)

każda donica obok grila ma wewnętrzny wymiar 1,9 x 0,8 m. Czyli dużo i nie dużo ta długa ma 4m x 0,65 ta długa i 0,65 x 0,75

Wiecie właśnie się okazało, że ten mój "majster" zrobił inne wymiary niż miały być

Madziu,

Czyli na "+" czy na "-" wymiary??????

Moja najwęższa donica ma 80 cm x 300 cm… i wiem, że to ciasno. Jednak ze względu na mikro teren i mikro rabaty

Posadziłam szpaler lawendy, kostka się nagrzewa i oddaje ciepło a lewenda lubi skwar w drugim rzędzie hortensje, poniżej aby nadmiar wody tam spływał a one pijaki… wiem, że będą się kłaść do słońca ale jakoś przetrzymam.

(bardziej z teori wiem, hi hi)

Hortensję przesadzę wiosną lub jesienią bo będzie im ciasno (zakładam optymistycznie, że urosną)

I posadzę tak docelowo trzy złote cyprysiki w formie kul na zgrabnych nogach, lawenda zostanie i do tego turzyca Aurea

Taki plan na dziś a jutro to wiesz… niewiadomo co się zrodzi …
butterflajka 17:06, 28 maj 2014

Magda_ napisał(a)

Podejrzałam Cię hihi bardzo fajnie wyszło u Ciebie z tym ogrodzeniem
My jednak ni będziemy takiego mieć za to pomalujemy na biało to betonowe ogrodzenie, żeby nie straszyło, ten budynek za grilem też będzie biały

A podglądaj śmiało Dzięki za miłe słowa, ale jeszcze kooopa pracy mnie czeka
Na biało też będzie pięknie! Będę obserwować
paulina_wero... 17:17, 28 maj 2014

podziwiałam ale nie zaznaczyłam więc zaznaczam
Magda_ 18:18, 28 maj 2014

ewakatowice napisał(a)

Madziu,

Czyli na "+" czy na "-" wymiary??????

Moja najwęższa donica ma 80 cm x 300 cm… i wiem, że to ciasno. Jednak ze względu na mikro teren i mikro rabaty

Posadziłam szpaler lawendy, kostka się nagrzewa i oddaje ciepło a lewenda lubi skwar w drugim rzędzie hortensje, poniżej aby nadmiar wody tam spływał a one pijaki… wiem, że będą się kłaść do słońca ale jakoś przetrzymam.

(bardziej z teori wiem, hi hi)

Hortensję przesadzę wiosną lub jesienią bo będzie im ciasno (zakładam optymistycznie, że urosną)

I posadzę tak docelowo trzy złote cyprysiki w formie kul na zgrabnych nogach, lawenda zostanie i do tego turzyca Aurea

Taki plan na dziś a jutro to wiesz… niewiadomo co się zrodzi …

wymiary zmierzyłam własnymi ręcami więc są realistyczne ale miało być zamiast 0,8 miał być 1 m a ta 4 metrowa miała mieć wewnątrz 0,5 a nie 0,65 haha.

Powiem Ci Ewcia, że ja też tak przesadzam, z mój mąż dostaje drgawek jak tylko zbyt długo przyglądam się jakiejś rabacie i dlatego chciałabym w końcu coś dobrze zaplanować, żeby już nie musieć przesadzać w końcu
Magda_ 18:20, 28 maj 2014

butterflajka napisał(a)

A podglądaj śmiało Dzięki za miłe słowa, ale jeszcze kooopa pracy mnie czeka
Na biało też będzie pięknie! Będę obserwować

ja tak biegam po ogrodowisku i podglądam różne rozwiązania, a międzyczasie "rozwijam się" ogrodowo, bo przecież w końcu mam od kogo się uczyć