Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:37, 01 lis 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, u Ciebie jesień długo się utrzymuje "ładna", bo i mikroklimat masz szczególny, zaciszny, jest ślicznie. U mnie zawierucha, mrozik poranny (-3C), liści , poza perukowcem, już prawie nie ma....
Buziaki dla Ciebie zostawiam

No to u mnie tylko tulipanowiec się poddał... A reszta w kolorach

Ogród Mirelli 12:35, 01 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Donicowa drobnica tak podziwiana u Joli z Lawendowego

Czy Ty wiesz jak ona sie nazywa, bo chyba mam taka sama jako rosline okrywowa

Wianki super bedziesz je jeszcze czyms ozdabiac??
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:32, 01 lis 2017

Do góry
Richie napisał(a)
Jesienny ogród zachwyca kolorami a zmiany dodają uroku. Jest pięknie.
Pozdrawiam

Dzięki Rysiu, często zaglądam do Ciebie by łapać tą nutę perfekcji
Ogród Mirelli 12:22, 01 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Donicowa drobnica tak podziwiana u Joli z Lawendowego

Co to jest ? bardzo fajne ma listki ,
kosmosy czekoladowe podziwiam ,
wianuszki śliczne,ciekawe masz zestawienia z trawami ,hortensje w pięknych jesiennych barwach. cudeńko.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:22, 01 lis 2017

Do góry
Karolinek napisał(a)
Czarodziejski ogród ☺ ładnie mu w jesiennym przybraniu, ja kiedyś miałam strasznego świra na punkcie sprzątania każdego listka teraz lubię liście, te ladniejsze zniera, suszę i wykorzystuję np.do wiankow. Zapraszam Kasiu, do Trzech Jabłoni..

Ja też na jesień nie świruję bo liście tulipanowca okrywają rabaty, właściwie oprócz orzecha to zostawiam większość liści tam gdzie spadają na rabaty. Usuwam z trawnika i kostki i też przenoszę na rabaty, zwłaszcza otulam rodki i horty..
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:18, 01 lis 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Warzywniczek masz bardzo elegancki. Nie zasypujesz pigwy cukrem? Ja już swoją wykorzystałam, nadmiar rozdałam. Jesień u Ciebie piękna a ogniki masz wręcz cudownie oblepione koralikami.

Cukrem? Zaraz proszę o przepis! A pigwę zbiorę i się zastosuję
Warzywnik wpasowany w kremy i beże

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:15, 01 lis 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasiu kocham jesień za te rudości, brązy i żółcie, a u Ciebie ich pod dostatkiem. To sprawia, że mimo psiej pogody od ogrodu pije ciepło .
też mi roślinek przybyło, tylko jeszcze nie wszystko posadzone .

Rudości sporo... Chyba tylko jesienia można ich tyle spotkać Tulipanowiec łysy...

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:56, 01 lis 2017

Do góry
brydziasia napisał(a)

Marcinie a kwitł? Natknęłam się na informacje, że JB to Otaksa, jakie są Twoje obserwacje?

Joseph Banks kwitł, ale bardzo słabo.

Te same źródła, które podają, że Joseph Banks to ta sama odmiana co Otaksa podają również, że Joseph Banks pochodzi z Chin, a Otaksa z Japonii. Wiedząc, że h. macrophylla jest bardzo zmienna, nawet w naturze, i na jednym obszarze występowania często ciężko znaleźć dwa jednakowo wyglądające egzemplarze, nie mogę uwierzyć w to, że są to identyczne rośliny.

Sprawę komplikuje fakt, że Otaksa co szkółka, to wygląda inaczej. Ja mam trzy Otaksy z trzech różnych źródeł i każda wygląda inaczej. Jeśli jednak mam porównać tę Otaksę, która najbardziej przypomina roślinę "sportretowaną" przez Siebolda z odmianą Joseph Banks to również wychodzi na to, że są to dwie różne odmiany. Joseph Banks ma zdecydowanie grubsze i proste pędy, kształt liści też jest inny (na zdjęciu poniżej po lewej Joseph Banks, po prawej Otaksa):

brydziasia napisał(a)

Czyli, że ma zdolność wytwarzania kwiatów na tegorocznych pędach? Wszędzie napotykałam info, że kwitnie na dwuletnich. Szukałam nawet jej w szkółkach, ale nigdzie nie było.
Niestety standardem u mnie jest, że szkółkarze zamawiają hortensje w odmianach 'red' 'blue' i 'white'. A na próbę dopytania o źródło, napotykam mur, ewentualnie uśmiech...

Bodensee: jeśli przyjmiemy za tegoroczne pędy wszystkie te, które startują w sezonie z poziomu gruntu to nie - nie znalazłem żadnego kwiatostanu na takim pędzie. U Bodensee wygląda to następująco: pierwsze kwitnienie pochodzi ze szczytowych pąków ubiegłorocznych pędów. Drugie kwitnienie pochodzi z pędów tegorocznych, ale tylko tych, które są pędami bocznymi pędów zeszłorocznych. Mam nadzieję, że nie zamieszałem zbytnio

W tym roku zrobiłem, tyle że późno, dwie sadzonki Bodensee. Jeśli przeżyją zimę to mogę jedną na wiosnę Ci odstąpić.

Po wczorajszym przymrozku Bodensse wygląda tak:

Co się stało kwiatom ... 11:19, 01 lis 2017

Do góry
Karolinka,źle napisałam ,lubię ML,ale myślę że gdybym wiedziała że takie są ostre to nie zaprosiłabym ich do ogrodu (kupowałam wczesną wiosną i nie zbadałam palpacyjnie ,organoleptycznie ), o tym jak potrafią sprawić ból przekonałam się po wielokroć latem przy pracach pielęgnacyjnych na rabacie,lubię trawy delikatne w dotyku ,moje jeszcze nie pokazały kwiatów bo są młode,może się doczekam.
Ewa,z taboretem mam tak samo jak Ty,wiruje mi w głowie, ale jak stoję a grani to zupełnie inne mam odczucia, buty wygodne bo biegowe nie podejściowe, to był spacer więc buty wybrałam lżejsze.
Doczekać się nie mogę, w Tatrach kurzy to będzie się działo

Edit,Ewa wiem że nie lubisz takich obrazków ale zobacz jaki ten bałwan jest szczęśliwy, podziwia inwersję i ma wszystko.. w cylindrze

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:49, 01 lis 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu masz cudną jesień. Chyba że już też Grisza ją zniszczył.U mnie wszystkie kolory na ziemi.

Nie - wlaściwie oprocz tulipanowca któremu zerwało liście to nic innego nie porwało. Nadal zielono i kolorowo, nawet cos kwitnie coś
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:45, 01 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Super jałowiec po podwiązaniu prezentuje formę na ta mahonię chorowałam , ale na moim wygwizdowie niestety nie zimująca, u Ciebie na pewno da radę bo zacisznie i cieplutkoKolory jeszcze się trzymają, żeby tylko aura była lepsza, a nie orkan za orkanem i deszcz

Mnie orkan nie straszny, gęsta zabudowa robi swoje... Mahonie mi przecenili na 39 zł więc się złamałam
A kolory... pełno ich jeszcze - chyba że bawimy się opcjami na aparacie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:41, 01 lis 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Wspaniałe ujęcia ogrodu. U ciebie Kasiu stale, jakies zmiany, co jedna, to lepsza
Nadal ogród tajemniczy, najbardziej kojarzy mi się z ogrodem japońskim, emanuje z niego taki spokój
Mam nadzieję, ze zwariowana pogoda szkód nie robi, u mnie fruwa, to i owo

Do japońskich klimatów mam słabość, choć juz z elementami angielki sie plątają
U szkód żadnych Zaleta zacisza

Ogród Mirelli 10:14, 01 lis 2017

Do góry
Kolejny podkład do wianka w sweterku skończony

Ukojenie 10:05, 01 lis 2017

Do góry
Roza Szopen:

Zerwalam i dolaczyla do kolezanek w wazonie:
Sezon 2017 u Hanusi 09:46, 01 lis 2017

Do góry
Halinko, Tobie bezdeszczowej pogody. Pigwówka nastawiona.
Rododendronowy ogród II. 09:20, 01 lis 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Widoki jesienne miodek, ale dziś chyba ławeczkę przysypało liśćmi Nic to, jak przestanie padać, z herbatką siadam w moim ulubionym miejscu.

Niestety jesień juz na całego i nawet te widoki zaczynają juz brzydnąc.
Tysiąc radości i utrapień 09:17, 01 lis 2017

Do góry

Tysiąc radości i utrapień 09:16, 01 lis 2017

Do góry
Małe ogrody dla tych, co już odeszli. Trochę to smutne, ale jestem wdzięczna, że w ogóle byli.

Ogród z wilkiem zamkn. 07:47, 01 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)

Wiem o co chodzi, jak go się nie spieszy mogę go ładnie narysować w programie . Podaj tylko wymiary. Chcesz całkiem zlikwidować rabteawe z boku domu, rozumiem? Rzeczywiście szerokie krawężniki chyba lepsze gęsto ułoźone.

Czy całkiem zlikwidować to nie wiem jeszcze..... ,na pewno chcę dosadzić cisy ,bo jakoś to dziwnie wygląda- cisy są teraz od połowy płotu i trochę przy przedogródku ,,,,,,,więc wszystko co tam jest muszę przesadzić i nie wiem jak ....

Pewnie ,że się nie spieszy .... do wiosny nic już w ogrodzie nie robię .... wymiary podam jak pomierzę i bardzo sie cieszę ,że mi to rozrysujesz w programie ( niestety nie umiem )

nadal z ledwością wstaje po sobotnim maratonie ogrodowym ( jednak nie jestem tytanem )
Tu przy płocie muszę przesadzić ,żeby zostawić tor do stróżowania domu dla psiuni, wiec też płyty lub nie wiem ....

A tu strzałkami narysowałem ,gdzie z kosiarką przejeżdżam

Tak mi sie umaniło patrząc od boku domu w dół w stronę płotu :
: jest chodnik z bruku ,później rabata ,ścieżka ,żywoplot cisowy z trawami

Ogródek Iwony II 05:38, 01 lis 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
PG[/img]

[img

Fajnie tutaj trawy wyglądają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies