Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sylwia_slomc... 20:32, 25 sty 2018

Współczuję strat spowodowanych kopytnymi Ewka może spróbuj tego sposobu ze smalcem co Przemek polecał....co ci zależy, może zadziała, ja jednak z zającem mam łatwiej mimo wszystko...
Pszczelarnia 20:49, 25 sty 2018

Sebek napisał(a)
Ewa! Patrzę na Twoje rabaty i kogo spytać jak nie Ciebie Co ile sadzić łobodę, spotkałaś gotowe sadzonki?

Sebuś, łoboda jak łoboda (artiplex hortensis var. rubra). Wysoka jest i powinna być tak wetknięta w rabatę, to tu, to tam. Z lekka. W masie będzie bardzo "łobodasta". Rozsiewa się mocno, więc można sobie siewki jakoś poprzesadzać w terminie na początku maja. Nie spotkałam sadzonek. Ta jest z siewu. Aż dziwne, że nasiona musiałam kupić w UK.

Kiedyś Ewa G. pokazywała, że występuje u nas również w ogródkach działkowych i pisała, że znana jest od dawien dawna. Ma piękny buraczkowy kolor.

Tutaj exempla:

Pszczelarnia 21:02, 25 sty 2018

Tak już wiemy, w styczniu ogrodnik zamiawia nasiona albo wymienia się nasionami. Oglądam sobie moje wysiewy z lat ubiegłych.

Koper jest fajny:

Udało mi się z arcydzięglem purpurowym, szkoda, że już nie mam nasion:

Groszki lubią być zrywane i muszą mieć odpowiednią wilgotność gleby, inaczej łapią mączniaka i szybko kończą kwitnienie. W ostatnim roku mi się nie udały.

Cynie białe wypróbowałam (z szarłatem). Teraz już wiem, że podobają mi się kolorowe. Niektóre białe kwiaty brzydko przekwitają.

Udało mi się raz mieć pięknego ośmiała

Pszczelarnia 21:22, 25 sty 2018

I jeszcze ślaz mauretański siałam ale to z dwuletnich:

Pszczelarnia 22:28, 25 sty 2018

nawigatorka napisał(a)
Ewo siejesz u siebie aminek? Bo kojarzę ze tak. Opowiesz mi cos o nim? On jednoroczny jest? Lubie go bardzo w bukietach i na łąkach i może gdzies go upchnę?

Ten aminek na łąkach naszych to może nie jest aminek? Marchewnik? Waleriana jest też podobna troszkę (z baldachów).

Sieję do gruntu. Sam się ponoć rozsiewa (nie u mnie).
Jest a. egipski i większy.

To jest marchewnik anyżowy:

To kozłek lekarski (waleriana):

A to aminek w bukiecie:

Pszczelarnia 22:32, 25 sty 2018

A tutaj aminek z Wyken Hall:

Kasiek 22:33, 25 sty 2018

Ale pieknie, kolorowo, pachnaco...Letnio, zwiewnie, spokojnie...
nawigatorka 22:33, 25 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ten aminek na łąkach naszych to może nie jest aminek? Marchewnik? Waleriana jest też podobna troszkę (z baldachów).

Sieję do gruntu. Sam się ponoć rozsiewa (nie u mnie).
Jest a. egipski i większy.

To jest marchewnik anyżowy:

To kozłek lekarski (waleriana):

A to aminek w bukiecie:

Grupa tych roślin jest bardzo duza i wszystkie podobne do siebie. Trwałe są jako kwiat cieniu? A kupujesz nasiona? I tak bezpośrednio z gruntu Ci rosną? Cos czuje ze mi nie wyjdzie

Pszczelarnia 22:47, 25 sty 2018

nawigatorka napisał(a)

Aminek najlepiej z siewu do gruntu. Można robić rozsadę, jak ktoś chce. Bardzo trwały w bukietach. Pierwsze nasiona kupowałam u SR. W tym roku nie mam nic i będę sępić.

Wyjdzie Ci na pewno, tylko pozwól mu rosnąć. Posiej do gruntu, będzie miał wszystko co trzeba.
Gabriela 22:49, 25 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Tak już wiemy, w styczniu ogrodnik zamiawia nasiona albo wymienia się nasionami. Oglądam sobie moje wysiewy z lat ubiegłych.

Koper jest fajny:

Bardzo fajny, o ile nie zjedzą go mszyce jak u mnie w zeszłym roku, mimo że był z samosiewu.
Daleko mi do zamawiania nasion i w ogóle do wiosny, choinkę dzisiaj rozebrałam, ale wianek bombkowy dalej na stoliku.
Czemuś nie powiedziała że nie masz aminka, dałabym a tak to muszę Ci wysłać
Z rozsady dużo wcześniej kwitnie, u mnie się też rozsiewa, jest spora różnica w kwitnieniu.