Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:53, 25 sty 2018

Chciałam jeszcze pokazać specjalne miejsce w ogrodzie - skrzynie na kwiaty cięte w Wyken Hall. To jest również znana restauracja i pewnie mają duże zapotrzebowanie na kwiaty do dekoracji. Skrzynie umiejscowione były z boku szklarni za jagodnikiem.

Oczywiście w samym warzywniku też były poletka z kwiatami ciętymi.

Pszczelarnia 22:57, 25 sty 2018

Jednak tak wykonane skrzynie dębowe uważam za najlepsze (na zdjęciach ogród ziołowy w czeskim Kuksie):

Radziu2013 22:59, 25 sty 2018

To ja dodam jeszcze tylko od siebie że aminek wydziela ciekawy zapach po zerwaniu, który dosyć długo utrzymuje się na dłoniach...nawet przyjemny
Pszczelarnia 23:03, 25 sty 2018

Radziu2013 napisał(a)
To ja dodam jeszcze tylko od siebie że aminek wydziela ciekawy zapach po zerwaniu, który dosyć długo utrzymuje się na dłoniach...nawet przyjemny

Nie wiedziałam.

A tutaj aminek egipski, jak sądzę:

Gabriela 23:08, 25 sty 2018

Zupełnie nie pamiętam tych skrzyń z kwiatami w Wyken, ale w Kuksie oczywiście tak.
Ja tam skrzynie lubię i w moim ogrodzie inna uprawa warzyw nie ma sensu, ze względu na ciężką,trudną nagrzewającą sie glebę i nornice.
Ale na kwiaty letnie - w skrzyni ziemia szybciej przesycha, trzeba by je częściej podlewać, zioła to co innego, większość lubi sucho.
paniprzyroda 23:08, 25 sty 2018

Aminek sieje się jak chwast , jeżeli pozwolimy dojrzeć nasionkom. Zostawiam najsilniejsze siewki, resztę wyrywam. Lepiej do gruntu faktycznie, bo w domu się wyciąga, z pikowanym miałam problemy. Chyba że wczesny wysiew w szklarni i przenosić do gruntu w większych kępkach. Tak przesadzałam również.
Ewo, nasionka wysyłam w najbliższym czasie, niech tylko ten semestr się skończy
Piękne kadry pokazujesz, gratuluję również lajka mistrza
Pszczelarnia 23:13, 25 sty 2018

Gabriela napisał(a)
Zupełnie nie pamiętam tych skrzyń z kwiatami w Wyken, ale w Kuksie oczywiście tak.
Ja tam skrzynie lubię i w moim ogrodzie inna uprawa warzyw nie ma sensu, ze względu na ciężką,trudną nagrzewającą sie glebę i nornice.
Ale na kwiaty letnie - w skrzyni ziemia szybciej przesycha, trzeba by je częściej podlewać, zioła to co innego, większość lubi sucho.

Gabrysiu, może zrobię tylko takie obrzeża dębowe, żeby mi się ziemia nie rozsypywała i żeby trawa z trawnika nie przerastała? Zawsze łatwiej też będzie zapanować nad chwastami i dosypywać kompost.

Aminka mam zaklepanego u Marioli, jak niżej napisała.

Pszczelarnia 23:16, 25 sty 2018

paniprzyroda napisał(a)
Aminek sieje się jak chwast , jeżeli pozwolimy dojrzeć nasionkom. Zostawiam najsilniejsze siewki, resztę wyrywam. Lepiej do gruntu faktycznie, bo w domu się wyciąga, z pikowanym miałam problemy. Chyba że wczesny wysiew w szklarni i przenosić do gruntu w większych kępkach. Tak przesadzałam również.
Ewo, nasionka wysyłam w najbliższym czasie, niech tylko ten semestr się skończy
Piękne kadry pokazujesz, gratuluję również lajka mistrza

A to miałam chyba orlayę? Ze wszech miar godna polecenia.

nawigatorka 23:22, 25 sty 2018

Muszę zatem i ja od kogoś wytępić? Może ktoś ma w nadmiarze? A kiedy go siać jeszcze podpowiecie? Dzieki za wszystkie rady
paniprzyroda 23:30, 25 sty 2018

Mam nasiona, mogę wysłać Wkleję kilka fotek u siebie.

Orlaya cudna, jak oglądam te foty, to od razu mi się chciejstwa włączają i posiałabym wszystko, już, natychmiast