Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 11:00, 29 paź 2017

Do góry
Udało mi się wygospodarować "godzinkę" wolnego czasu, więc wpadam na O.

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za dyskusję i propozycje w kwestii posadzenia czegoś pod rzeźbą. Muszę jednak przyznać, że sugestia Danusi i Iwonki odnośnie likwidacji tego koła na środku bardzo do mnie przemawia.
Dla przypomnienia: rzeźba siedzi pod magnolią na podwyższeniu otoczonym kamieniami, co jest skutkiem tego, że wyrównywaliśmy/obniżaliśmy teren i aby ocalić magnolię odziedziczoną po dziadku pozostawione zostało takie właśnie koło. Panowie obłożyli je będącymi na działce kamieniami no i tak zostało. Już mi chodziło po głowie wycięcie magnolii i zlikwidowanie tego czegoś, no ale...
Iwonka słusznie zauważa, że drzewko jest już w nie najlepszej kondycji i chyba warto poświęcić koło aby móc powiększyć rabatę z tyłu i inaczej zagospodarować miejsce pod małym domkiem. Zapewne w przyszłym roku nie uda mi się tego zrobić i zostanie tak jak jest, dosadzę coś z zasobów, które mam. A za dwa lata, o ile znowu zdania nie zmienię wezmę się za rewolucyjkę tego miejsca. Nawet mi się jakaś koncepcja po głowie szwenda.

Tymczasem zostawię kilka fotek jesiennych sprzed dwóch tygodni, bo niedługo to one już całkiem nieaktualne będą.

Bawarka 10:36, 29 paź 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)

A kuku

Danusia ma rację, genialne !!!

Ale te wodne kolorki! w ten wietrzny, deszczowy i orkanowo- niżowy dzień- bomba!
Mirkowy ogród (początki) 10:32, 29 paź 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Dobry pomysł
Posieję w dogodnym miejscu,, a jak wzejdą, dam w docelowe, na ognistą rabatę, bo ciut zmian miałąm, jak się to sprawdzi, wiosna pokaże. mam już dość przesadzania, może już niedługo z tym skończę
Czekamy do wiosny.A wiesz że one jeszcze u mnie kwitną.

Od Ciebie dla ciebie☺

Dalie - Dahlia 10:21, 29 paź 2017

Do góry
Ostatnie dni dalii w tym roku. Czas wykopywać

Lawendowy zawrót głowy 09:45, 29 paź 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
U kręciła wianek z milorzeba juz wisi ale no zdjęcie tylko takie udanego weekendu

Jaka zdolna jesteś, nietuzinkowy pomysł
Moje małe wielkie marzenie 09:24, 29 paź 2017

Do góry
alis napisał(a)
Taki sobie wianek zrobiłam, skromny, ale mój

Bardzo lubię takie naturalne wianki podobny czyli z kwiatów hortensji mam w domu, bo na zewnątrz wiatr za bardzo by wytarmosił
Sezon 2017 u Hanusi 09:13, 29 paź 2017

Do góry
Irenko, dziękuję za ofertę sadzonek laurowiśni. U mnie one jakoś nie rosną, chyba za kwaśną mam ziemię. I na dodatek po zimie nie odbijają. Nie będę już krzaczorów sadzić, bo nie mam możliwości ich podcinać na okrągło. Jak wpadam do ogrodu, to najpierw chwaściorów się pozbywam, a dopiero na końcu myślę o krzewach.
Jeżeli zmienię zdanie w tej sprawie, to oczywiście przypomnę się o sadzonki.
Na razie za nie dziękuję. Kochana jesteś, że o mnie pomyślałaś.
Miłej niedzieli.
Ogród Muszelki 09:00, 29 paź 2017

Do góry
I taka mała składanka rozpoczynająca klimat najbliższych dni...

.

"Weź w opiekę wszystkich, którzy wyruszają w góry,
by szczęśliwie i pełni sił powrócili do swych domów (...)
Spraw, byśmy u końca naszej ziemskiej wędrówki,
mogli spotkać się w Twoim schronisku,
gdzie czekasz na nas, jak dyżurujący Ratownik".

Fragment modlitwy ratowników górskich

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:57, 29 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
Po zakupach, szał sadzenia szmaragdów, 25 sztuk ręce omdlewały, kręgosłup wbijał się w cztery litery kondycji zero...
oczywiście zamiast istniejącego tła chwastowiskowego wyobrażamy sobie piękne ogrodzenia i pięknie zagospodarowana działkę przyszłych sąsiadów

Ach te zakupy, jaka radość ja juz mało, co kupuję, ale pamiętam jakie fajne odczucia są przy tych ogrodowych zakupach. Kawał pracy odwaliłaś!
Kwiaton ma dobre produkty i ceny, duży wybór na Opolskiej u Kulasa też i całkiem przystępne ceny
Pozdrawiam, wieje, leje i nawet słońce momentami się przedziera
Ogród Muszelki 08:55, 29 paź 2017

Do góry
W bieli i czerni też wzbudzają zachwyt

Wildspitze

Przerwa na kawę... 08:53, 29 paź 2017

Do góry
W przerwach zajmuję się olejowaniem nowego nabytku. Udało mi się wylicytować za 200 zł to nie marudzę, że po sezonie. Chciałam tekową ale nie mam zbędnych 2 tys. Ta z drewna eukaliptusowego. Podobnie równie trwałe.
Sezon 2017 u Hanusi 08:49, 29 paź 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Moje psisko, w czasie słotnej jesieni,
zalega na podusi, lecz wcale się nie leni!
Wystarczy, by Pani wstała ze swej kanapy,
a piesek do biegu ma gotowe łapy!

On włochaty, jak moja Sonia
Ten skrętnik bardzo ładny.
Masz rację Haniu, czas leci, jak zwariowany, może zima nam potrzebna do odpoczynku jednak
A masz laurowiśnie? Może chcesz, kilka się u mnie ukorzeniło, one takie bezproblemowe są.
Wieje, ale słonko jednak wyjrzało, miłej niedzieli.
Ogród Muszelki 08:48, 29 paź 2017

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:35, 29 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Zagladałam, popatrzylam - tez masz duzo listowia na ziemi.
U nas wieje, ze liscie wszedzie i od wszystkich dookola. Nie mam topoli a lisci pelno.
A jutro ma wiac jeszcze bardziej, wody znowu duzo.

Pozdrawiam

Tak samo u mnie, ale na całe szczęście z tych wielkich, poniemieckch drzew już opadły, niech będzie sucho, będziemy grabić.
Z tą wodą problem, jak chodzę po trawniku, to się ugina pod stopami, takie nawodnienie, dawno tak nie miałam. U nas kiedyś był bardzo wysoki poziom wód gruntowych, od kilku lat spadł, teraz znowu chyba wzrósł, dlatego u nas zakaz budowania piwnic, ja mam, ale zawsze stałą w niej woda, od kilku lat juz nie.
Buziaki

doczekałam się 2 kwiatostanów na miskantach Cosmopolitan.
Jego jednak trzeba później ciąć niż inne miskanty i mocno nawozić, w nowym sezonie tak zrobię,.

Ptasi gaj 08:34, 29 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mam jeszcze trochę zaległych zdjęć. To jest pryzma w lasku pod przyszłe kwasoluby. Jeszcze dosypię liści bo nie wszystkie opadły. W środku już ładnie przegniłe.

Azalie pachnące 3 szt. ładnie przebarwione. Obok posadzona róża new dawn Ma pędy prawie po 2 metry.

Rododendron w tym roku nie kwitł obmarzły wszystkie pąki, ale ma tyle zawiązanych pączków kwiatowych - kolor biały.

Trzeba wszystko wybrać ręcznie albo odkurzaczem jak liście przejdą bo mokre.

Świetna rabata tam powstanie, cały czas praca wre
U mnie nutkajskie tez na początku stały w miejscu, a potem nagle bach i ruszyły.
Czyszczenie odkurzaczem i mnie czeka, gdzie mam żwirek, nie miała bab kłopotu, to sobie wymyśliła o sobie mówię
W ogrodzie masz pięknie i mnóstwo ciekawych okazów pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:22, 29 paź 2017

Do góry
an_tre napisał(a)
Wczoraj dokonałam identycznego zakupu na groby, zachwyciło mnie ułożenie płatków i zielonkawy środek, biel jest zawsze piękna

To tak, jak mnie Aniu
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:19, 29 paź 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Pięknie u Ciebie Fajnie że jesteś A judaszowiec ma pąki zawiązane? U mnie tulipanowiec przerósł dom, na wiosnę biorę ekipe alpinistów i będę ograniczać niektóre wielkoludy...

Kasia, jak słonko jest, to nawet fajnie, jak zawierucha, to mniej.
W tym roku judaszowiec kwitł mi pierwszy raz, mam go 6 lat. Nie sprawdziłam czy w tym roku ma pąki, zerknę.
My też chyba do niektórych drzew ekipę weźmiemy, bo ani z drabiny ani z wysięgnika już nie możemy dosięgnąć.
Koniecznie bierz, bo mam wrażenie, że te wichury coraz gorsze i w sumie może być niebezpiecznie z wielkoludami, buziaki

judaszowiec w towarzystwie spartyny grzebieniastej, wiosną ją stamtąd muszę zabrać, obiecałam komuś te trawę, jest ładna, ale mocno się rozrasta.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:09, 29 paź 2017

Do góry
effka napisał(a)
Ale cudowne migawki z jesiennego ogrodu Tak kolorowo, gęsto i soczyście!
Czytam, że do Kwiatonu jeździsz? Którego, na Opolską czy Leśnica? Bo ja obok tego leśnickiego mieszkam jestem w nim co drugi dzień
Pozdrawiam

Ewo dziękuję, ja na Opolską, mam 5 minut, stale u nich coś kupuję. Ostatnio oddałam do reklamacji( u nich nożyce do bukszpanów firmy F.), bo mimo gwarancji na 25 lat, rozwaliły się po roku, a nawet nie cięłam wszystkich buksów. Firma jednak porządna, wymienili mi na nowe, a tanie nie są.
Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:51, 29 paź 2017

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Irenko to u Ciebie piękna jesień - z liśćmi. U nas drzewa prawie puste (silne wiatry wywiały). A chryzantemę taką mam - a przynajmniej bardzo podobną zimującą w gruncie
jej nazwa to Margo.

U mnie dziś wieje, pewnie też łyso się zrobi, na całe szczęście jest dużo zimozielonych roslin.
Jeśli masz zimującą, to fantastycznie, bo piękna. Ja mam od Hanusi zimującą ślicznotkępozdrawiam Zbysiu
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:42, 29 paź 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Irenko ale Ci pieknie jesien ogrod pomalowala
za suchodrzewem musze sie rozgladnac ajk Bede w Twoich sklepach mam nadzieje, ze do tej pory nie zapomne.
Magnolce pomoz, jak zakopiesz koraliki to mysle ze wieksza szansa, ze cos z nich wyrosnie.

Jak zapomnisz, to może przypomnę, o ile ja nie zapomnę
Będę go ciąć wiosną, to patyki ukorzenię, tak samo laurowiśnie, one mi się super ukorzeniają. Fajnie byłoby z nasion mieć kolejne magnolie, zwłaszcza, że one kolumnowe i nie zajmują dużo miejsca, a kwiaty na nich ogromne.

ambrowiec też kolumnowy, w tym roku wybarwienie nijakie, tylko ciut żółtego

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies