płyty będą co 20-25 cm ,bo inaczej kamyki będą fruwać ....
a te buksy to lepiej porozrzucać ,tak jak są ,czy bardziej symetrycznie ?
,
sorki ,że już pytam ,rozumiem ,że nie będziesz mieć czasu ,odpowiesz kiedy będziesz chciała ..
...muszę już do pracy sie zbierać niestety
a z tym bokiem mi pomożesz ? dziekuję Ci bardzo bardzo .........
uciekam do pożniej ....jak mi sie uda ,to pozniej zajrzę ...buzka
Gatunki występujące to
platan
buks
epimedium
hortensje
cis
Przy ścieżce dla psów hortensje zatopione w Epimedium. Z drugiej strony rabata bliźniacza ale bez hortensji. Szerokość rabaty to 1m. Pomiędzy nimi na środku platan Alphens Globe. Pod nim w kwadracie znów Epimedium. Po bokach buksy w trójkątach.
Krzysztofa to raczej za niskie. Ładniej wyglądałyby takie wysoko wznoszące się nad jednolitym nasadzeniem. Czosnki Purple Sensation bym tam bardziej widziała Albo białe Mount Everest
Do biało kwitnącego epimedium białe tulipany lub narcyzy
Zastanawiałam się co tu tyle wpisów, a tu burza mózgów! Póki co jednego, ale efektywna
Ewo, przy okazji podpytam, jak będą sobie radzić hortensje VF na północnej wystawie? Słońca troszkę od rana i powtórka późnym popołudniem, zapewne max. 2 godziny dziennie. Czy będą się dobrze wybarwiać?
Prawdę mówiąc to nie widziałam jeszcze VF na północnej wystawie. Najlepiej czują się w półcieniu. Dużo zależy od tego, jaki to jest cień. Jeśli jasny, otwarte niebo nad głową, to raczej nie powinno być problemu. By wspomóc kwitnienie warto dać dwa razy w roku nawóz dla hortensji. Na wystawie bardzo słonecznej kwiaty mogą szybciej brązowieć. W cieniu będą dłużej kwitnąć. Nie wiem, jak mocno to będzie wpływać na wybarwienie.
bardzo mi się ten plan podoba Ty masz pomysły ......super
muszę teraz poczytać o tym epimedium -nie znam tej rośliny .....ale najważniejsze ,że jest zimozielona ......
jak mogę Ci się odwdzięczyć za pomysł ?
ja się troszkę zdrzemnę ,to narysuje sobie to na kartce i wypiszę listę potrzeb
i jeszcze mam prośbę ....jakbyś miała wenę co z tym bokiem -oprócz hortek i buksów ?
czy któreś z drzewek ,które mam nada się tam ?
mam szczepione odmiany takie tam : dąb szczepiony na ok 2m ,jabłoń royality na ok 1,50, złotokap,grab pendula szczepiony na wys ok 2 m ,migdałek, wiśnie royal burgundy szczepione ok 1,40
jeszcze mam z tyłu ogrodu do wykorzystania :
to stare zdjęcie nieaktualne,ale na nim widać ile mam jeszcze drzewek do wykorzystania -niestety nie pamiętam wszystkich odmian,ale mniej więcej : mam
surmię ,grab pendula bordowy,wiąz,i kilka klonów w różnych odmianach (wszystkie szczepione )....za dużo tego ,wiem
jak będziesz miała chwilkę czasu i chęć pomocy ......poczekam cierpliwie
białe czosnki tam mam ....tulipany też dam białe .....uwielbiam białe kwiaty
ech ....muszę trochę iść spać ,bo padam na pysk .....a tu tyle fajnych pomysłów