Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "AngelikaX"

Na zielonej... trawce :) 14:54, 27 paź 2017

Do góry
Elinka napisał(a)

A propos cisow wiesz ze 3/4 wsadzonych tej wiosny cisow od naszego Pana Stasia we wrzesniu mi zbrazowialo , jakby to mrozy byly to ok ale we wrzesniu?
Misecznika nie zauwarzylam do tej pory super rosly przyrosty byly czy mozliwe ze za mokro maja i cos z korzeniami?
Pytam Cie bo na jakims starym zdjeciu Twoje kulki chyba tez brazowe byly.

Odnośnie cisów jeszcze, bo umknęło mi... moich końcówki takie herbaciane mają po zimie po mrozach, w sezonie nabierają koloru

Czytałam u Ciebie, że masz problem z ziemią, może to to? Skoro przyrosty miały od wiosny i od września zaczeło się coś dziać chyba tu szukałabym przyczyny... swoją drogą na Twoim wątku cisza od lata, dlaczego tak?
Na zielonej... trawce :) 14:51, 27 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Gosiu to ten model (z dużymi kołami)

NAC VBE300-AS-H

Wielkie dzięki Powiedz mi jeszcze jedno, nie przeszkadza Ci w pracy kabel? zawsze uważałam, że spalinowe sa pod tym względem wygodniejsze tylko ten ich ciężar... Zastanawiam się jak lawirowanie między drzewami ogram ,gdy kabel będzie się plątał
Na zielonej... trawce :) 14:51, 27 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Gratuluję publikacji w MPO - ogród masz naprawdę konkursowy, na zdjęciach prezentuje się oszałamiająco.

Mi się pomysł z tymi żywopłocikami podoba, może ten cis co ja przed grabami posadziłam, czyli Hoseri - właśnie na żywopłociki idealny.

Zrobiłam aktualne fotki swojej brzozowej.

Dziękuje

Widziałąm tak na szybko - super zgrały się stożki i kulki na brzozowej - bardzo mi się podoba masz element zimozielony i z głowy

Cis hoseri widziałam u Ciebie jestem na tak... wygooglowałąm go sobie i jeszcze Aurea hoserii mi się pokazał... też ładny poczytać muszę
Na zielonej... trawce :) 14:47, 27 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Takie formowane żywopłotki mogą fajnie wyglądać, kul na pniu czy innych form natomiast tam nie widzę

Dzięki za głos - coraz bardziej jestem przekonana do nich choć u Edytki kulki też mi się widzą - może w mniejszy gaik je dam
Na zielonej... trawce :) 14:46, 27 paź 2017

Do góry
Elinka napisał(a)
Ooo, a te biale azalie Angela , jakby gesto posadzic to takie murki by sie zrobily tylko gatunek fajny dobrac. Ja mam kilka rosna i kwitna bezproblemowo jedna z niewielu roslin do ktorych wogole nie podchodze.

Ja podrzuce jeszcze
- klasyczna kosodrzewine albo jakas fajna odmiane bo pasuje do wrzosowiska
- swierk nidiformis ( czy jakos podobnie naza) mam rosna fajne kule mozna ciac i w murek tez uksztaltowac
- zimozielony suchodrzew chinski
- miniaturowe rodki tez wsadzone blisko siebie jako murek
- nie krzyczcie wiem jalowce niepolecane
Ale sa fajne limonkowe odmiany mozna ciac
- kilka kolumnowych cisow rozrzuconych
- pieris moze ?!

A jak nie chcesz od rosliny zadnych kwiatow przebarwien to dawaj bukszpan/ cis i nie kombinuj

A propos cisow wiesz ze 3/4 wsadzonych tej wiosny cisow od naszego Pana Stasia we wrzesniu mi zbrazowialo , jakby to mrozy byly to ok ale we wrzesniu?
Misecznika nie zauwarzylam do tej pory super rosly przyrosty byly czy mozliwe ze za mokro maja i cos z korzeniami?
Pytam Cie bo na jakims starym zdjeciu Twoje kulki chyba tez brazowe byly.

Azalii nie lubię, rodki nie mam do nich ręki chyba i stanowiska - bo to południowa strona kosodrzewina kiedyś była brana pod uwagę, ale ładna jest tylko jak młoda, potem wyrasta na krzaczory a wymieniać co kilka lat nie ma sensu... z kolei odmiany miniaturowe będą za delikatne na tak sporą rabatę, suchodrzew bardzo podobny do irgi a na nią mam nerwa pieris - hmmm... mam tam kiścienie a one bardzo barwą podobne i w sumie giną na tle kory dlatego chce przy siedzisku im miejscówkę znależć, bo piękne są aby chować się gdzieś daleko na tyłach

dziękuję za propozycję

Pod uwagę na chwilę obecną biorę buksa i cisa
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:40, 27 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Iwonko piękne okazy wielkością liści bym się nie stresowała, moja siostra rok temu kupowała - też jej to sen z powiek spędzało, w tym roku mają już zdecydowanie większe

ps. Dopiero dziś przypomniałam sobie o namiar na brzozy po szpitalu miałam Ci podesłać - ale mi głupio teraz...
uff to fajnie z tymi listkami
Angela nic się nie stało, przecież Ci napisałam nie ma problemu, głupio to mi że zawracałam Ci głowę a Ty bidulko w szpitalu byłaś

Jak masz gdzieś pod ręką to napisz na prv zawsze może się przydać
Na zielonej... trawce :) 14:38, 27 paź 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Dzieki za odpowiedź
Zipper - zanotowne

Ja tez u siebie w ogrodzie lubię wrzesień i czerwiec jeszcze. Wtedy jest takie "prawie"lato - choc w tym roku wrzesień mnie bardzo rozczarował...

Pozdrawiam i gratuluje nagrody !

Nie tylko Ciebie, ubiegłoroczny był bardzo słoneczny, ten hmmm... niekoniecznie

Dziękuję

Na zielonej... trawce :) 14:37, 27 paź 2017

Do góry
Gosiu to ten model (z dużymi kołami)

NAC VBE300-AS-H
Tu ma być ogród :) 10:14, 27 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Coś mnie natchnęło - wpadniesz do mnie i ocenisz?

Byłam szybsza
Tu ma być ogród :) 10:09, 27 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Cierpliwość to cenna cecha, szkoda, że ja tak nie potrafię i tylko sobie roboty dokładam, bo robię coś na szybko a potem trzeba zmieniać

Coś mnie natchnęło - wpadniesz do mnie i ocenisz?
Na zielonej... trawce :) 10:07, 27 paź 2017

Do góry
Mogły zostać a może za nimi dać carexy? albo zippry na środku, a z lewej i prawej carexy dla rozjaśnienia
Na zielonej... trawce :) 09:59, 27 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Moim zdaniem za ciemno chyba będzie... masz tam ciemne podłoże - korę, slupki też ciemne i rozchodniki. Rozjaśniłabym albo carexami albo jak koniecznie mają być żurawki to jasne (nie wiem jaka to strona czy dadzą radę, bo żółte lubią się przypalać)

Usunęłam zdjęcia żeby nie zaśmiecać Ci wątku, dzięki za odpowiedź, trochę mnie zmartwiłaś bo strasznie podobają mi się te żurawki, a nie mam na nie już nigdzie więcej miejsca, a jakby podmienić rozchodnik różowy na biały? Co myślisz?
Na zielonej... trawce :) 09:59, 27 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a z czego te zywopłociki?

Bukszpan lub cis.
Czyżbyś miała może jakiegoś pomysła?
Na zielonej... trawce :) 09:58, 27 paź 2017

Do góry
benia9185 napisał(a)
od razu mówię ,ze ja się nie znam ,ale się wypowiem rabata teraz ma charakter swobodny i lekko się prezentuję powiedziałabym ,ze bardzo naturalnie ,żywopłot "obciąży" jej styl,ale rozumiem do czego zmierzasz i nie uważam,ze wiosną mało efektownie tu jest...jest pięknie o każdej porze u Ciebie!

W planach i tak mam wpleść coś z formowanych roślin - pierwszy plan to kule cisowe - właśnie aby nawiązać do reszty ogrodu... wczesną wiosną jest tu naprawdę mizernie - ścięte trawy to jakieś 4m x 12m gołej przestrzeni - tylko brzozy, łyse krzewuszki i irga... wrzosy też po cięciu nie zachwycają więc mus coś zimozielonego dać...

Gorzej jest w tym mniejszym gaiku tu tylko trawy i kiścienie (te i tak będę wysadzać na wiosną przed siedzisko) także łyso łyso wiosną....
Na zielonej... trawce :) 09:57, 27 paź 2017

Do góry
Elinka napisał(a)
Angela a Ty ńie masz tam wrzosccow miedzy wrzosami bo jak masz to przeciez one kwitlyby wiosna.
Odnosnie murkow ja dam glos za bo mnie sie takie mini zywoplociki podobaja , sama u siebie wprowadzam .
Tyle ze tu wazne z czego beda jak z bukszpana to owszem wiosna beda zielone kreski ale tak naprawde czy o to chodzi czy mozna uznac ze wiosna cos sie dzieje jak te bukszpany beda caly rok takie same?!
A moze tawula ktoras co ladńie zmienia koloz wiosna zolte listki jesienia czerwone, a moze berberys ....
Tylko czy tam slonca dosc ....
Ale sie wymadrzylam.
Sama na szambowej drugi rok mysle jak i z czego podobne zywoplotki zrobic a za doradzanie sie wzielam haah, ale lubie Twoj ogrodek to sobie pozwolilam.
Nawet jak nic nie zmienisz to jak przedmowczyni napisala i tak jest ladnie
Papa

Elinko one kwitną wiosną na biało - to wrzośce na 100%

Obstawiam w tym miejscu tylko zielony akcent - wrzosy, wydmuchrzyca, krzewuszki dają pełną paletę koloru kolejna porcja dałaby efekt jarmarku moim zdaniem

Słońca tam sporo to południowa strona

Na zielonej... trawce :) 09:54, 27 paź 2017

Do góry
Mają być niewysokie, obstawiałam raczej bukszpan - aby nawiązać do lawendowej, choć cis też pod uwagę biorę
Lawendowy zawrót głowy 09:21, 27 paź 2017

Do góry
Jola Twój ogród jest nieziemsko piękny!!!
Ogród z wilkiem zamkn. 09:19, 27 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Wiem Angela , ale nie miałam pomysłu ,gdzie je dać i tak sobie pomyślałam ,ze jak będzie pusto wiosną ,to chociaż cisy i danici będą ....
A cisy co zostały jednak nie dam przy ognisku ......przeciągnęłam zawilcową i dodałam 3 brzózki płaczki ,które mi zostały po reorganizacji brzozowej .... te cisy dam dalej przy płocie w stronę przedogródka ....całą ta prawą stronę płotu chcę obsadzić cisami ,ale dopiero wiosną ,bo bym musiała vanilkową zmieniać ,a boje sie hortki teraz przesadzać .....
Tak to od strony warzywnika wyszło

Ostatnie zdjęcie już ciemno było

Z brzozami też super, fajna przesłona będzie

Co do danic to domyślałam się, że o zimozielony akcent chodziło, ale myślę, że z czasem i tak je przesadzisz jak gąszcz hortkowo-trawkowy się zrobi Podrzucam pomysł - dałabym je na linii turzyc (amazon mist czy frostet curls?) 3 daniki dalej 3 turzyce 3 daniki itd

ps. Podziwiam Cię, ale masz energii!
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:10, 27 paź 2017

Do góry
Iwonko piękne okazy wielkością liści bym się nie stresowała, moja siostra rok temu kupowała - też jej to sen z powiek spędzało, w tym roku mają już zdecydowanie większe

ps. Dopiero dziś przypomniałam sobie o namiar na brzozy po szpitalu miałam Ci podesłać - ale mi głupio teraz...
Na zielonej... trawce :) 09:06, 27 paź 2017

Do góry
Ostatnie "olśniło" mnie z gaikami brzozowymi - choć nie wiem czy w obu powtórzę czy nie tylko w tym większym... od dwóch lat robię podejścia co dorzucić na nie aby wiosną nie było łyso... temat odwlekany, bo i ja nie do końca przekonana do kolejnych pomysłów... ale dziś już prawie pewna (poproszę o Wasze opinie ) aby dać tam w miejsce irgi mini żywopłociki poprowadzone po łukach...

Rozryskowałam coś mniej więcej o co mi chodzi (mimo jakiś zdolności plastycznych Paint mnie nie lubi )

Poproszę o uwagi do pomysłu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies