Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

Gintura 09:59, 27 paź 2017

AngelikaX napisał(a)

Moim zdaniem za ciemno chyba będzie... masz tam ciemne podłoże - korę, slupki też ciemne i rozchodniki. Rozjaśniłabym albo carexami albo jak koniecznie mają być żurawki to jasne (nie wiem jaka to strona czy dadzą radę, bo żółte lubią się przypalać)

Usunęłam zdjęcia żeby nie zaśmiecać Ci wątku, dzięki za odpowiedź, trochę mnie zmartwiłaś bo strasznie podobają mi się te żurawki, a nie mam na nie już nigdzie więcej miejsca, a jakby podmienić rozchodnik różowy na biały? Co myślisz?
AngelikaX 10:07, 27 paź 2017

Mogły zostać a może za nimi dać carexy? albo zippry na środku, a z lewej i prawej carexy dla rozjaśnienia
lindsay80 10:13, 27 paź 2017

Gratuluję publikacji w MPO - ogród masz naprawdę konkursowy, na zdjęciach prezentuje się oszałamiająco.

Mi się pomysł z tymi żywopłocikami podoba, może ten cis co ja przed grabami posadziłam, czyli Hoseri - właśnie na żywopłociki idealny.

Zrobiłam aktualne fotki swojej brzozowej.
leon60 10:14, 27 paź 2017

Takie formowane żywopłotki mogą fajnie wyglądać, kul na pniu czy innych form natomiast tam nie widzę
Elinka 10:38, 27 paź 2017

Ooo, a te biale azalie Angela , jakby gesto posadzic to takie murki by sie zrobily tylko gatunek fajny dobrac. Ja mam kilka rosna i kwitna bezproblemowo jedna z niewielu roslin do ktorych wogole nie podchodze.

Ja podrzuce jeszcze
- klasyczna kosodrzewine albo jakas fajna odmiane bo pasuje do wrzosowiska
- swierk nidiformis ( czy jakos podobnie naza) mam rosna fajne kule mozna ciac i w murek tez uksztaltowac
- zimozielony suchodrzew chinski
- miniaturowe rodki tez wsadzone blisko siebie jako murek
- nie krzyczcie wiem jalowce niepolecane
Ale sa fajne limonkowe odmiany mozna ciac
- kilka kolumnowych cisow rozrzuconych
- pieris moze ?!

A jak nie chcesz od rosliny zadnych kwiatow przebarwien to dawaj bukszpan/ cis i nie kombinuj

A propos cisow wiesz ze 3/4 wsadzonych tej wiosny cisow od naszego Pana Stasia we wrzesniu mi zbrazowialo , jakby to mrozy byly to ok ale we wrzesniu?
Misecznika nie zauwarzylam do tej pory super rosly przyrosty byly czy mozliwe ze za mokro maja i cos z korzeniami?
Pytam Cie bo na jakims starym zdjeciu Twoje kulki chyba tez brazowe byly.
Margarete 12:54, 27 paź 2017

Dzieki za odpowiedź
Zipper - zanotowne

Ja tez u siebie w ogrodzie lubię wrzesień i czerwiec jeszcze. Wtedy jest takie "prawie"lato - choc w tym roku wrzesień mnie bardzo rozczarował...

Pozdrawiam i gratuluje nagrody !

malgol 13:00, 27 paź 2017

Angelika, wiem ,że marudzę, ale proszę Cie powiedz jaki masz odkurzacz ogrodowy? Wiem, że kiedyś ktoś już pytał o to ,ale nie mogę znaleźć gdzie...wcześniej nie potzrebowałam, ale teraz mój mi się zepsuł i chcę wymienić. Może na taki jak Twój?
AngelikaX 14:37, 27 paź 2017

Gosiu to ten model (z dużymi kołami)

NAC VBE300-AS-H
AngelikaX 14:38, 27 paź 2017

Margarete napisał(a)
Dzieki za odpowiedź
Zipper - zanotowne

Ja tez u siebie w ogrodzie lubię wrzesień i czerwiec jeszcze. Wtedy jest takie "prawie"lato - choc w tym roku wrzesień mnie bardzo rozczarował...

Pozdrawiam i gratuluje nagrody !

Nie tylko Ciebie, ubiegłoroczny był bardzo słoneczny, ten hmmm... niekoniecznie

Dziękuję

AngelikaX 14:46, 27 paź 2017

Elinka napisał(a)
Ooo, a te biale azalie Angela , jakby gesto posadzic to takie murki by sie zrobily tylko gatunek fajny dobrac. Ja mam kilka rosna i kwitna bezproblemowo jedna z niewielu roslin do ktorych wogole nie podchodze.

Ja podrzuce jeszcze
- klasyczna kosodrzewine albo jakas fajna odmiane bo pasuje do wrzosowiska
- swierk nidiformis ( czy jakos podobnie naza) mam rosna fajne kule mozna ciac i w murek tez uksztaltowac
- zimozielony suchodrzew chinski
- miniaturowe rodki tez wsadzone blisko siebie jako murek
- nie krzyczcie wiem jalowce niepolecane
Ale sa fajne limonkowe odmiany mozna ciac
- kilka kolumnowych cisow rozrzuconych
- pieris moze ?!

A jak nie chcesz od rosliny zadnych kwiatow przebarwien to dawaj bukszpan/ cis i nie kombinuj

A propos cisow wiesz ze 3/4 wsadzonych tej wiosny cisow od naszego Pana Stasia we wrzesniu mi zbrazowialo , jakby to mrozy byly to ok ale we wrzesniu?
Misecznika nie zauwarzylam do tej pory super rosly przyrosty byly czy mozliwe ze za mokro maja i cos z korzeniami?
Pytam Cie bo na jakims starym zdjeciu Twoje kulki chyba tez brazowe byly.

Azalii nie lubię, rodki nie mam do nich ręki chyba i stanowiska - bo to południowa strona kosodrzewina kiedyś była brana pod uwagę, ale ładna jest tylko jak młoda, potem wyrasta na krzaczory a wymieniać co kilka lat nie ma sensu... z kolei odmiany miniaturowe będą za delikatne na tak sporą rabatę, suchodrzew bardzo podobny do irgi a na nią mam nerwa pieris - hmmm... mam tam kiścienie a one bardzo barwą podobne i w sumie giną na tle kory dlatego chce przy siedzisku im miejscówkę znależć, bo piękne są aby chować się gdzieś daleko na tyłach

dziękuję za propozycję

Pod uwagę na chwilę obecną biorę buksa i cisa