Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 08:59, 27 paź 2017

Sebek napisał(a)
Wielka GRATULACJA

Ty sie przymierzasz do sadzenia cebul, a ja zamówilem skromne pudełko Nie dla siebie, ale posadzić muszę

Dzięki Sebek

Dobre uczynki na święta łapiesz
AngelikaX 09:06, 27 paź 2017

Ostatnie "olśniło" mnie z gaikami brzozowymi - choć nie wiem czy w obu powtórzę czy nie tylko w tym większym... od dwóch lat robię podejścia co dorzucić na nie aby wiosną nie było łyso... temat odwlekany, bo i ja nie do końca przekonana do kolejnych pomysłów... ale dziś już prawie pewna (poproszę o Wasze opinie ) aby dać tam w miejsce irgi mini żywopłociki poprowadzone po łukach...

Rozryskowałam coś mniej więcej o co mi chodzi (mimo jakiś zdolności plastycznych Paint mnie nie lubi )

Poproszę o uwagi do pomysłu
nawigatorka 09:25, 27 paź 2017

a z czego te zywopłociki?
benia9185 09:27, 27 paź 2017

od razu mówię ,ze ja się nie znam ,ale się wypowiem rabata teraz ma charakter swobodny i lekko się prezentuję powiedziałabym ,ze bardzo naturalnie ,żywopłot "obciąży" jej styl,ale rozumiem do czego zmierzasz i nie uważam,ze wiosną mało efektownie tu jest...jest pięknie o każdej porze u Ciebie!
Elinka 09:49, 27 paź 2017

Angela a Ty ńie masz tam wrzosccow miedzy wrzosami bo jak masz to przeciez one kwitlyby wiosna.
Odnosnie murkow ja dam glos za bo mnie sie takie mini zywoplociki podobaja , sama u siebie wprowadzam .
Tyle ze tu wazne z czego beda jak z bukszpana to owszem wiosna beda zielone kreski ale tak naprawde czy o to chodzi czy mozna uznac ze wiosna cos sie dzieje jak te bukszpany beda caly rok takie same?!
A moze tawula ktoras co ladńie zmienia koloz wiosna zolte listki jesienia czerwone, a moze berberys ....
Tylko czy tam slonca dosc ....
Ale sie wymadrzylam.
Sama na szambowej drugi rok mysle jak i z czego podobne zywoplotki zrobic a za doradzanie sie wzielam haah, ale lubie Twoj ogrodek to sobie pozwolilam.
Nawet jak nic nie zmienisz to jak przedmowczyni napisala i tak jest ladnie
Papa
Gintura 09:50, 27 paź 2017

moim zdaniem powinno być ok jeśli nie będą za wysokie i chyba z cisa były by delikatniejsze niż z bukszpanu

edit: a tak mi przyszło teraz do głowy może wprowadzić tam białe azalie?

pozdrawiam
AngelikaX 09:54, 27 paź 2017

Mają być niewysokie, obstawiałam raczej bukszpan - aby nawiązać do lawendowej, choć cis też pod uwagę biorę
AngelikaX 09:57, 27 paź 2017

Elinka napisał(a)
Angela a Ty ńie masz tam wrzosccow miedzy wrzosami bo jak masz to przeciez one kwitlyby wiosna.
Odnosnie murkow ja dam glos za bo mnie sie takie mini zywoplociki podobaja , sama u siebie wprowadzam .
Tyle ze tu wazne z czego beda jak z bukszpana to owszem wiosna beda zielone kreski ale tak naprawde czy o to chodzi czy mozna uznac ze wiosna cos sie dzieje jak te bukszpany beda caly rok takie same?!
A moze tawula ktoras co ladńie zmienia koloz wiosna zolte listki jesienia czerwone, a moze berberys ....
Tylko czy tam slonca dosc ....
Ale sie wymadrzylam.
Sama na szambowej drugi rok mysle jak i z czego podobne zywoplotki zrobic a za doradzanie sie wzielam haah, ale lubie Twoj ogrodek to sobie pozwolilam.
Nawet jak nic nie zmienisz to jak przedmowczyni napisala i tak jest ladnie
Papa

Elinko one kwitną wiosną na biało - to wrzośce na 100%

Obstawiam w tym miejscu tylko zielony akcent - wrzosy, wydmuchrzyca, krzewuszki dają pełną paletę koloru kolejna porcja dałaby efekt jarmarku moim zdaniem

Słońca tam sporo to południowa strona

AngelikaX 09:58, 27 paź 2017

benia9185 napisał(a)
od razu mówię ,ze ja się nie znam ,ale się wypowiem rabata teraz ma charakter swobodny i lekko się prezentuję powiedziałabym ,ze bardzo naturalnie ,żywopłot "obciąży" jej styl,ale rozumiem do czego zmierzasz i nie uważam,ze wiosną mało efektownie tu jest...jest pięknie o każdej porze u Ciebie!

W planach i tak mam wpleść coś z formowanych roślin - pierwszy plan to kule cisowe - właśnie aby nawiązać do reszty ogrodu... wczesną wiosną jest tu naprawdę mizernie - ścięte trawy to jakieś 4m x 12m gołej przestrzeni - tylko brzozy, łyse krzewuszki i irga... wrzosy też po cięciu nie zachwycają więc mus coś zimozielonego dać...

Gorzej jest w tym mniejszym gaiku tu tylko trawy i kiścienie (te i tak będę wysadzać na wiosną przed siedzisko) także łyso łyso wiosną....
AngelikaX 09:59, 27 paź 2017

nawigatorka napisał(a)
a z czego te zywopłociki?

Bukszpan lub cis.
Czyżbyś miała może jakiegoś pomysła?