Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Blyxa i elipsa 09:22, 25 maj 2016

Do góry
Dziękuję Ci Iwko
Dziać się będzie ale najwcześniej w przyszłym roku. Chcę dobrze przemyśleć projekt, bo usprawiedliwień w postaci "nie znałam ogrodowiska" już nie będzie
Ogród z łezką II 09:06, 25 maj 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Jestem bardzo ciekawa co to za sprzęt? Do czego służy?

To jest racjonalizatorski projekt eMusia do ubijania ziemi po położeniu rury w ziemi doprowadzającej wodę do linii kroplującej...
Chelsea Flower Show 2016 23:00, 24 maj 2016
Do góry
czytam ..oglądam ...wracam do kosmicznych kulkowanych drzew ...nie ma

https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/Gardens/2016/The-Watahan-East-West-Garden

projekt projektem ...a w rzeczywistości kulkowego drzewa nie ma

i tu sie zawiodłam najbardziej chyba.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 22:42, 23 maj 2016

Do góry
Fajowo, że tak szybko realizujecie projekt i że pokazujesz szerokie kadry
Ścieżka wyszła super!
Zielona odskocznia 17:14, 23 maj 2016

Do góry
hej Hogatko wreszcie zajrzałam do Ciebie na projekt też zerkałam widzę, że walczysz ostro i z efektem macham ciepło i miło było podglądać będę wpadać z przyjemnością
Help me. Brak pomysłu na rabatkę. 15:06, 23 maj 2016

Do góry
To ja chciałabym zacząć od frontu. Już były tu przypadkowe nasadzenia, zostały usunięte i zrobione miejsce na coś stałego. To że może się nie sprawdzić w przyszłości to już inna bajka. Czas pokaże czy będzie tak jak się chce
Chyba powinnam napisać "zimy".
Ja dopiero zaczynam ale niektórzy z Was mają już smykałkę dlatego tu napisałam swoją prośbę
Idąc dalej trawnikiem będę kontynuowała swój 'projekt'
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 23:14, 22 maj 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Magda grunt aby trzymać się listy zakupów i zamierzonego projektu Bywa z tym różnie. Ostatnio nawet mi sie udało Kratka przy betonowym płocie bardzo mi się podoba. Biel taka sterylna, pomyślałam sobie o swojej pergoli i nie wiem dlaczego pomalowałam ją na brąz. Pozdrawiam cieplutko!

Projekt rabaty bede musiala jeszcze zmodyfikować, niestety chcialam upchnąć za dużo roślin i się przeliczyłam.... musze tylko zrobic jutro zdjecia i bo wysadzilam Limki z własnej hodowli i cynie. Obsypalam też rabate korą i od razu piękniej się zrobiło
Ogródek frontowy 23:07, 22 maj 2016

Do góry
Toszka projekt jest wspaniały. Jeszcze raz bardzo bardzo dziękuje Moje dzieciaki zrobiłyby Ci dzikie buziaki w podzięce Właśnie wróciłam do domu i jutro będę rozrysowywać go w realu. Pisałaś, że mogę zmieniać nasadzenia jedyne co przychodzi mi do głowy to berberys na żurawkę bordową bo berberys kłuje, a mam małe dzieci i dlatego jak rósł wcześniej się go pozbyłam.

Szukam szkółek z roślinami już nie mogę się doczekać sadzenia będę zamawiać potrzebne rzeczy i oczywiście podglądać Wasze postępy w międzyczasie Jak długo jeszcze trzeba czekać z cebulami tulipanów żeby można było wykopać?

Ania też tak zrobiłam jak zobaczyłam ten projekt Toszki bo jest cudny nie myślałam, że można z tym moim przedogródkiem coś takiego zrobić. Lecę do Ciebie zajrzeć pewnie znowu tępo nadajecie muszę nadrobić zaległości weekendowe
Już szukam miejsc gdzie można by w pozostałej części porobić jego kontynuacje. Tak by wszystko tworzyło całość.
Postanowiłam, że kiedyś gazony będą ślicznym suchym murkiem tylko domowników przekonam, ale na dobrej drodze jestem bo w innym miejscu już zaplanowany jak zobaczą to im te gazony wyperswaduje
Ogródek frontowy 23:06, 22 maj 2016

Do góry
Toszka projekt jest wspaniały. Jeszcze raz bardzo bardzo dziękuje Moje dzieciaki zrobiłyby Ci dzikie buziaki w podzięce Właśnie wróciłam do domu i jutro będę rozrysowywać go w realu. Pisałaś, że mogę zmieniać nasadzenia jedyne co przychodzi mi do głowy to berberys na żurawkę bordową bo berberys kłuje, a mam małe dzieci i dlatego jak rósł wcześniej się go pozbyłam.

Szukam szkółek z roślinami już nie mogę się doczekać sadzenia będę zamawiać potrzebne rzeczy i oczywiście podglądać Wasze postępy w międzyczasie Jak długo jeszcze trzeba czekać z cebulami tulipanów żeby można było wykopać?

Ania też tak zrobiłam jak zobaczyłam ten projekt Toszki bo jest cudny nie myślałam, że można z tym moim przedogródkiem coś takiego zrobić. Lecę do Ciebie zajrzeć pewnie znowu tępo nadajecie muszę nadrobić zaległości weekendowe
Już szukam miejsc gdzie można by w pozostałej części porobić jego kontynuacje. Tak by wszystko tworzyło całość.
Postanowiłam, że kiedyś gazony będą ślicznym suchym murkiem tylko domowników przekonam, ale na dobrej drodze jestem bo w innym miejscu już zaplanowany jak zobaczą to im te gazony wyperswaduje
Minimalizm z odrobiną romantyczności 19:54, 22 maj 2016

Do góry
aleksandra_g napisał(a)

W końcu rozumiem o co chodzi i jak bardzo to ważne jest, dzięki Toszka witaj aga-doskonale cię rozumiem! Byłam dokładnie w takiej samej sytuacji i zdecydowałam się na projekt a potem na drenaż działki, nie wszędzie jest idealnie ale jak są to miejscowe problemy to więcej siły na walkę z nimi nie bój się zrobić pierwszych dużych kroków bo później te mniejsze są już łatwiejsze

Witaj Ola
Zgadzam się z Tobą! NIe wystartuję, jak nie uporządkuje pewnych spraw!
Minimalizm z odrobiną romantyczności 19:19, 22 maj 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Tak po babsku ci wyjaśnię, jak zwykle

Potrzebna jest nam podstawowa wiedza o glebie, że składa się z dwóch ważnych dla nas warstw: głębszej i cieńszej- ważnej warstwy humusowej. Głębsza warstwa ma tzw. system kapilarny, czyli skomplikowany system "żylny" rozprowadzający cały system wodny grubszymi i bardzo cieniutkimi "naczyniami krwionośnymi, a raczej wodnonośnymi". Cienka warstwa humusowa to warstwa w której w praktyce toczy się cale życie flory i fauny w naszej glebie. Bez tego gleba jest martwa.

Woda deszczowa wpływa w głąb gleby, w tę niższą partię, po czym "wypychana" jest naczyniami w górę, w wierzchnią warstwę. Dlatego korzenie roslin rosną do dołu, bo tam łatwiej o wodę.

I teraz jesli sypniemy bez przekopania nowej ziemi, to tworzymy nową, szczelną warstwę jak na torcie odcinając dopływ powietrza dotychczasowej florze i faunie. Uniemożliwiamy wniknięcie wody opadowej i przeniknięcie podsiąku, czyli wody z głębi ziemi. Zabijamy ją po prostu. Na torcie przeniknięcie warstw trwa ok 2-4 dni. W glebie są to lata.

Przekopanie powoduje przemieszanie ziemi i tym samym wprowadzenie=rozprowadzenie maciezystej flory i fauny w nowa ziemię. Głębokie kopanie nie jest samo w sobie dobre dla gleby, ale w tym momencie łatwiej ziemi odtworzyć jej życie i utworzyć na nowo "naczynia" kapilarne, czyli żylne.
Jesli coś niejasne to pytaj - nie ma głupich uczniów, są źli nauczyciele

W końcu rozumiem o co chodzi i jak bardzo to ważne jest, dzięki Toszka witaj aga-doskonale cię rozumiem! Byłam dokładnie w takiej samej sytuacji i zdecydowałam się na projekt a potem na drenaż działki, nie wszędzie jest idealnie ale jak są to miejscowe problemy to więcej siły na walkę z nimi nie bój się zrobić pierwszych dużych kroków bo później te mniejsze są już łatwiejsze
Minimalizm z odrobiną romantyczności 16:18, 22 maj 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
właśnie i ja o kałużę pytam

Taaaa, czego to nie miało być....

Miałam tyle planów i pomysłów, może nie do końca dopracowanych, brakowało tylko wykonawcy i wsparcia eMa!
Teraz mam taki mętlik w głowie, że chciałam pójść na łatwiznę i zlecić komuś projekt.
Może za dużo kombinuje...ale nie potrafię z głową rozplanować gdzie ma być np. altana, gdzie ognisko, leżaki itd...
Z roślinami może bym sobie poradziła

Ale jakaś tam kałuża być musi, tylko, że ona nie rozwiąże problemu stojącej po zimie wody.
Ogród z pergolą 22:06, 21 maj 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
No ja powiem ci że też nie pomyślałabym że taka trampolina wrażliwa może być. Fakt że wtedy wichura była taka że i kawałek dachu nam zerwało i rynny poleciały i drzewa w okolicy- znaczy mocna niecodziennie, ale jednak może się taka zawsze zdarzyć nie? Najsilniejsze wiatry latem wieją zawsze od zachodu ale np. w zeszłym roku najsilniejsza wichura trafiła się nietypowo bo od południa... I bądź tu mądry
O L. nic mi nie mów nawet, ale tak, skończyłam nie projekt, ale ogród nawet Nie jest tak jak chciałam ale nie jest źle Opowiem ci u Bogdzi bo pewnie będziesz?

Czemu tych trampolin nie robią ładniejszych nie? Uwierz mi, ten niebieski czy zielony kolor będziesz widziała z kilometra Ni, ale z drugiej strony ogród jest dla wszystkich domowników - tak sobie to tłumaczyłam przez ostatnie lata Mam też paskudny basen do którego nawet nie wchodzę, ale córa z kolei latem praktycznie z niego nie wychodzi... Taka karma

Będę u Bogdzi to pogadamy
wiesz ja mam małe dzieci, jeszcze z 10 lat będę dzielić się z nimi ogrodem chce aby tak jak napisała Makao miały gdzie zaprosić koleżanki i miały radochę
Ogród z pergolą 21:57, 21 maj 2016

Do góry
No ja powiem ci że też nie pomyślałabym że taka trampolina wrażliwa może być. Fakt że wtedy wichura była taka że i kawałek dachu nam zerwało i rynny poleciały i drzewa w okolicy- znaczy mocna niecodziennie, ale jednak może się taka zawsze zdarzyć nie? Najsilniejsze wiatry latem wieją zawsze od zachodu ale np. w zeszłym roku najsilniejsza wichura trafiła się nietypowo bo od południa... I bądź tu mądry
O L. nic mi nie mów nawet, ale tak, skończyłam nie projekt, ale ogród nawet Nie jest tak jak chciałam ale nie jest źle Opowiem ci u Bogdzi bo pewnie będziesz?

Czemu tych trampolin nie robią ładniejszych nie? Uwierz mi, ten niebieski czy zielony kolor będziesz widziała z kilometra Ni, ale z drugiej strony ogród jest dla wszystkich domowników - tak sobie to tłumaczyłam przez ostatnie lata Mam też paskudny basen do którego nawet nie wchodzę, ale córa z kolei latem praktycznie z niego nie wychodzi... Taka karma
Ogród z pergolą 21:47, 21 maj 2016

Do góry
hahahahah czy ja wiem, dla mnie to nie strasznie tylko dobre rady
i widzisz nie pomyślałabym zeby az tak trampolinę umocowywać ale teraz to zrobie
Monika my wogóle nie kładziemy już kostki, obrzeża będe na płyty w trawniku na płasko
skończyłaś projekt na L.?
Ogródek frontowy 15:21, 21 maj 2016

Do góry
Toszka nie wiem co powiedzieć taki śliczny ten projekt w życiu bym takiego ładnego kółka nie zrobiła cudnie i moja ukochana lawenda i tyle cudnych kulek. Dziękuje Ci całym serduchem i mega buziol dla Ciebie :* Teraz tylko ciężka paca czeka z przekopaniem całości już gonie eM do roboty

Czy mogę do tego te moje podstawy drewniane i lampy kuliste? a przynajmniej tą na właz od szamba?
Ogród z łąką 13:28, 21 maj 2016

Do góry
Witam serdecznie wszystkich. Znalazłam się tutaj ponieważ liczę na pomoc w organizacji mojej działki (bo projekt to za dużo powiedziane). Posiadam 6000 m2 w kwadracie, działka otoczona jest jak na razie polami, zagajnikami z brzóz. Chciałabym, aby mój ogród był naturalistyczny, wtopił się w to co dzieje się na zewnątrz. Chciałabym także zachować przestrzeń, którą teraz mam. Na większości działki mam łąkę i tak na razie zostanie, na części założony jest trawnik. Chciałabym posadzić coś wzdłuż ogrodzenia, myślę o brzozach, sosnach, lipach czy jesionach, tak by sprawiało to wrażenie lasku, w przyszłości osłoniło mnie od ewentualnych sąsiadów. Nie chcę sadzić nic co wymaga opieki, bo nie mam możliwości na tą chwilę zajmowania się ogrodem (małe dzieci, praca itp.). Oczywiście nie wykluczam potem jakiś rabat, ale to za kilka lat, jak będę miała czas je pielęgnować. I tu potrzebuję rady: w jakich odległościach posadzić wymienione (a może coś innego jeszcze?) drzewka, żeby nie właziły na siebie potem? W kępach każdego rodzaju po trochę, czy wymieszane między sobą?
Na tą chwilę ma też posadzone w jednym miejscu kilka drzewek owocowych i zrobiony naprędce i w nieładzie warzywniak. Próbuję wkleić zdjęcia i w wątku testowym się udało, a tu nie idzie
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 22:07, 19 maj 2016

Do góry
Kasiu ten twój projekt nie był zły.
Teraz proponuję tylko drzewa. Srednie i niższe piętro potem "się" dogra Jedna tylko rzecz odnośnie "płaczków" - one sa bardzo trudne do aranżacji w stopach. Modrzewia (my w domu nazywamy go "vel mop" musisz kontrolować, bo jeśli gałązki dotkną ziemi to potrafią bardzo szybko się ukorzenić.
Druga rzecz to taka, że mop dość szybko robi się szeroki.

Przejrzałam wybrane przez ciebie drzewa i poddaję przemyśleniu czy może nie lepiej na froncie klona "Crimson Sentry" posadzić, ew. jednego z wymienionych przez ciebie buków. Wszystkie są kolumnowe, z tym, że buki szybciej i wyżej rosną. A może sliwa?
Drzewa liściaste są o wiele bardziej towarzyskie dla roślin w stopach i dzięki temu można zgrabnie, elegancko front zaplanować z dodatkiem żółtych np. cyprysików, jakiś zółtych tawuł (doskonale kolorem zastępują żurawki i opuchlaków tak nie przyciągają - można je strzyc w kulki, zdrowe!), w to "wrzucić" zimozielone kulki (szczytem komfortu były by cisowe) i utopić to w carexach. Do tego buksowa obwódka, żeby nikt nie właził

Na rabacie ze szmaragdami zaczniemy od rogu. Kompozycyjnie w rogach sadzi się większe drzewa, takie klamry - tu albo buka, albo klona, w każdym bądź razie odmiennie niż na froncie. Ja bym proponowała Dawyck Gold dla rozjaśnienia widoku z tarasu i altany.
Wzdłuż 14 metrów w równych odstępach wiśnie, śliwy - co tam chcesz, ale niemniej niż 2.20m, tak by korony były nad szmaragdowym żywopłotem.

Koło domu, przy samym tarasie daj mopa - też jak najwyższy - 2,20-2,50. Niższy nie ma tego efektu. Pod mopa możesz posadzić jakieś kulkowe szczepione sosny - ekluziv to pinus mugo 'Varella', ekstrawagancja to np. pinus mugo 'Winter Gold', 'Golden Glow", 'Zundert', 'Carsten Wintergold'. Odradzam świerki 'Karel' i jałowce 'Limeglow', bo ładne są jak są młode, a potem tj. w przypadku jałowca od spodu kupa brązowego czegoś - ani to suche, ani żywe, ani dekoracyjne i szybko traci pokrój
Na wprost tarasu, tam gdzie jest piaskownica, a będzie ławeczka można juz teraz posadzić dwa drzewka - takie same, aby robiły za "wrota" Niech sobie rosną. Pod drzewka od razu podsadzić np.hortki. Czy posadzisz tam jakieś kwitnące, np. wiśnie 'Amanogawa', czy ambrowce to już twój wybór.

Podmiejski ogródek 11:53, 19 maj 2016

Do góry
Ach, Paulo, jakie piękne inspiracje zapodałaś

O tym, że świerki płytko się korzenią, to wiedziałam, a naocznie się przekonaliśmy, jak przekopywaliśmy ogródek - pod całą powierzchnią trawnika korzenie! Nic dziwnego, że tak marnie sobie radził.

Zasadniczo, chciałabym trzymać się zasady, żeby dobierać rośliny wg wymagań środowiskowych i unikać rozwiązań typu "na kwaśnej rabacie zrobię jeden dołek pod zasadolubny krzaczek i będę go inaczej ściółkować i nawozić"
Są z tym oczywiście problemy, chociażby dlatego, że opisy się różnią. Przykład wyżej był z laurowiśnią, podobnie miałam z akantem miękkim: wg opisów internetowych powinien idealnie pasować, a na torebce z nasionami jak byk informacja że gleba ma być zwapnowana. Zobaczymy, jak sobie poradzi.

Tak więc: pod świerkami mają być kwaśnolubne rośliny, a na pozostałych rabatach - lubiące raczej neutralne ph.

Tak więc jeszcze raz: rodka, którego już mam, przesadzę w to zaciszne miejsce:

do towarzystwa dam mu jeszcze jednego cunninghama lub zemblę (ona jest bardziej różowa niż czerwona, prawda? bo na zdjęciach różnie widać), ze dwie karłowate azalie, ewentualnie pierisa lub kiścienia, bodziszki i funkie na sam dół. Z tyłu ostrokrzew i bukszpan jako tło.

Tuż obok jest kolejna rabata, ale ma odmienne warunki: ma dość dużo słońca (głównie w południe) i ziemię mniej kwaśną:

Na razie jest tu bałagan. Chciałabym zostawić oba bukszpany i floksy, bo dobrze sobie tam radzą.
Poza tym rosną tam jeszcze: hakuro nishiki nieszczepiona, piwonia, gipsówka, rozchodnik, trzy lawendy, kocimiętka, czyściec a nawet jukka.

Jako dodatkowe utrudnienie - pomiędzy bukszpanami, 10 cm pod powierzchnią ziemi pozostała potężna karpa po wyciętym świerku. Poradzi tam sobie najwyżej rojnik albo rogownica.

Wymiary - 4m x 1,5 m

Wstępny projekt wyglądałby tak:

koniecznie potrzebny jest tam stożek - chyba bukszpanowy byłby najlepszy, co?
obok zostawiłam gipsówkę, choć tak naprawdę wolałabym np.: tawułę, ale to już jest miejsce prawie na karpie, nie sądzę, żeby jakikolwiek krzaczek sobie tam poradził.
bliżej tarasu: mam nadzieję że hakuro wyrośnie na ładny, kulisty krzaczek, pod nią przesadziłabym piwonię, których mam kilka sztuk i lubię.
na przodzie - kompozycja lawendy, rozchodnika i kocimiętki.

Da radę?

Ps. Obiecuję, że zrobię lepsze zdjęcia, tym bardziej że trawka się już tam zazieleniła
Anulajda w raju 00:29, 19 maj 2016

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Dzisiaj trafiłam do Twojego ślicznego ogrodu masz cudownie
Bardzo mi się u Ciebie podoba Podziwiam nasadzenia roślin są super
a tulipany! przepiękne Jesienią ruszam po cebulki tulipanów.
Widzę ze Ty wysadzasz cebulki po przekwitnięciu ciekawe czy można je zostawić w gruncie?
Czy miałaś projekt ogrodu?
Jeszcze raz gratuluje pięknego ogrodu

Witaj AniuDziękuję za odwiedziny i miły wpis
Z cebulkami tulipanów to różnie jest u mnie bo w tym roku to akurat wysadzam i suszę ,zobacze czy praca się opłaci bo do tej pory zostawiałam w gruncie i raczej u mnie to one były jednoroczne bo ciachałam prawie do zera liście po przekwitnięciu,nie zcierpie widoku uschłych liści i nic na to nie poradzę
To co oglądasz u mnie to moje wypociny i noce spędzone na oglądaniu i czytaniu Ogrodowiskowych realizacji Danusi,Jej wiedzy i cennych rad jakie daje, czytaniu wątków a potem w ogrodzie na przesadzaniu nieraz ze świecącą czołówką na głowie bo czasu wiecznie było mało
Pozdrawiam,

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies