Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?

KasiaW 20:35, 19 maj 2016

Tak to teraz wygląda.
anbu 21:32, 19 maj 2016

Katarina napracowałaś się Masz już roślinki?

Moja rada Kasiu dla Ciebie Chcesz pomocy innych? Poskacz troszkę po wątkach innych osób, poznasz naprawdę fajnych ludzi - to forum tak właśnie działa
Jak ludzie się znają, to więzi się zacieśniają i pewne rzeczy są potem łatwiejsze - choćby planowanie przyszłych rabat

Kasiu pomyśl nad tym
KasiaW 21:38, 19 maj 2016

Aniu, wiem, że masz rację. Po wątkach skaczę jak tylko mam chwilę, tylko śladu nie zostawiam, brakuje mi czasu ale muszy to nadrobić.

Dziękuję, że mnie odwiedzasz i wspierasz

Roślinek jeszcze nie mam. Najpierw chcę mieć jakiś sensowny pomysł na to wszystko.
Toszka 22:07, 19 maj 2016

Kasiu ten twój projekt nie był zły.
Teraz proponuję tylko drzewa. Srednie i niższe piętro potem "się" dogra Jedna tylko rzecz odnośnie "płaczków" - one sa bardzo trudne do aranżacji w stopach. Modrzewia (my w domu nazywamy go "vel mop" musisz kontrolować, bo jeśli gałązki dotkną ziemi to potrafią bardzo szybko się ukorzenić.
Druga rzecz to taka, że mop dość szybko robi się szeroki.

Przejrzałam wybrane przez ciebie drzewa i poddaję przemyśleniu czy może nie lepiej na froncie klona "Crimson Sentry" posadzić, ew. jednego z wymienionych przez ciebie buków. Wszystkie są kolumnowe, z tym, że buki szybciej i wyżej rosną. A może sliwa?
Drzewa liściaste są o wiele bardziej towarzyskie dla roślin w stopach i dzięki temu można zgrabnie, elegancko front zaplanować z dodatkiem żółtych np. cyprysików, jakiś zółtych tawuł (doskonale kolorem zastępują żurawki i opuchlaków tak nie przyciągają - można je strzyc w kulki, zdrowe!), w to "wrzucić" zimozielone kulki (szczytem komfortu były by cisowe) i utopić to w carexach. Do tego buksowa obwódka, żeby nikt nie właził

Na rabacie ze szmaragdami zaczniemy od rogu. Kompozycyjnie w rogach sadzi się większe drzewa, takie klamry - tu albo buka, albo klona, w każdym bądź razie odmiennie niż na froncie. Ja bym proponowała Dawyck Gold dla rozjaśnienia widoku z tarasu i altany.
Wzdłuż 14 metrów w równych odstępach wiśnie, śliwy - co tam chcesz, ale niemniej niż 2.20m, tak by korony były nad szmaragdowym żywopłotem.

Koło domu, przy samym tarasie daj mopa - też jak najwyższy - 2,20-2,50. Niższy nie ma tego efektu. Pod mopa możesz posadzić jakieś kulkowe szczepione sosny - ekluziv to pinus mugo 'Varella', ekstrawagancja to np. pinus mugo 'Winter Gold', 'Golden Glow", 'Zundert', 'Carsten Wintergold'. Odradzam świerki 'Karel' i jałowce 'Limeglow', bo ładne są jak są młode, a potem tj. w przypadku jałowca od spodu kupa brązowego czegoś - ani to suche, ani żywe, ani dekoracyjne i szybko traci pokrój
Na wprost tarasu, tam gdzie jest piaskownica, a będzie ławeczka można juz teraz posadzić dwa drzewka - takie same, aby robiły za "wrota" Niech sobie rosną. Pod drzewka od razu podsadzić np.hortki. Czy posadzisz tam jakieś kwitnące, np. wiśnie 'Amanogawa', czy ambrowce to już twój wybór.

KasiaW 09:08, 20 maj 2016

Toszko, kochana jesteś, dziekuję
Zabieram się za analizę tego co napisałaś.
Dziękuję, że Ci się chce myśleć o moim ogródku.
Toszka 09:35, 20 maj 2016

Kasiu, najważniejsze "stałe" elementy zaplanować - to jak z meblowaniem, czyli najpierw masywne, duże meble jak szafa, stół, kredens, sofa etc. Reszta to dodatki nadające stylowości i przytulności.
KasiaW 10:23, 20 maj 2016

Toszka napisał(a)

Przejrzałam wybrane przez ciebie drzewa i poddaję przemyśleniu czy może nie lepiej na froncie klona "Crimson Sentry" posadzić, ew. jednego z wymienionych przez ciebie buków. Wszystkie są kolumnowe, z tym, że buki szybciej i wyżej rosną. A może sliwa?

Toszko,
czy bordowe drzewko w przedogródku i bordowe śliwy na rabacie obok to dobry pomysł? nie będzie za dużo tego koloru?
Toszka 11:06, 20 maj 2016

też nad tym myślałam, ale gdyby pod bordowe śliwy dać pas hortensji, niskie zielono-białe derenie, hosty w tej tonacji i coś żółtego, to ten bordowy kolor zmieni wymiar, a w rogu jasny buk...
Oczywiście wybierasz ty. Ty decydujesz co ci pasuje. Sliwy mozna zamienić na wiśnie - będzie zielono.
KasiaW 11:15, 20 maj 2016

Nie chcę zamieniać śliw, śliwy i hortenscje to pewnik, buk jasny w rogu też ok.

anbu 11:24, 20 maj 2016

Będziesz miała tak jak ja, albo ja będę miała tak jak Ty