Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa ogrody 22:15, 28 lis 2017

Do góry
Rozmaryn tylko raz kiedyś udało mi się przechować. Marzł też w tunelu foliowym. Potem traktowałam go jako roślinę jednoroczną, która obowiązkowo pojawiała się w ziołach. W tym roku zabrałam go stosunkowo wcześnie, bo już w połowie października. Zauważyłam, że zgubił już to, co miał zgubić z listków i na razie jest ok. Woda - chyba nie można go jednak przesuszyć. A zawsze podlewałam go skąpo, tak jak inne rośliny, np. pelargonie.
Młode agapanty też nie chcą spać. Podlewam, liście idą, niech przyrastają.

Zostało dla ptaków

a tu wiewiórki narozrabiały, na ziemi aż grubo

Kwiaty we włosach 22:12, 28 lis 2017

Do góry
U mnie w gazonach pojawiły się jakieś liście, chyba kwiatki cebulowe.Bzy maja pąki.
Biedronki się krzątają.Jeszcze tyle liście na krzewach,a tu koniec listopada.
Dziś pogoda w miarę, było pochmurno ale nie tak zimno.

Dwa ogrody 22:00, 28 lis 2017

Do góry
Jankosiu, dzięki za namiar. Kierunek... uhm.. przy tylu ograniczeniach i tym, co rośnie na obrzeżach i czego ruszać już bym nie chciała to ja wymiękam.. sama nie dam rady. Może jak już będzie bryła drugiego budynku, to coś się mi wyklaruje. Wiem, że tak zostać nie może.

Magnolio
, za wsparcie i otuchę dziękuję.
Czasem podoba mi się to, co widzę - ależ tak.
Czasami nawet za dużo, mam tego świadomość
Rzecz dotyczy całościowego spojrzenia na ogród, nawet w ciągłym procesie twórczym.
I o ile z zawartością rabat bylinowych jako tako, to już z ogólnym kierunkiem słabo. M.in. muszę poprawić kształt jednej rabatki, od początku coś mi nie pasowało, odłożyłam na zaś. I teraz czas coś zmienić. Zaplanować spójnie całość tak, by uzupełniać jedynie, nie biegać w poszukiwaniu miejsc. Określić się, założyć możliwe do realizacji zmiany.
Ot, dylematy procesu twórczego.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:11, 28 lis 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Zamiast jałowca możesz posadzić wiśnie 'Amanogawe' ślicznie wiosna zakwitnie a latem zasłoni od sąsiadów Chyba że coś zimozielonego chcesz tam dać. A na studni jakby zrobić jakieś siedzisko? a od tyłu obsadzić czymś zimozielonym żeby przysłoniło? No chyba że da się zlikwidować do poziomu ziemi to byłoby łatwiej zasłonić. Choć wydaje mi się że fajnie by tam siedzisko wyglądało można by tam jeszcze do siedziska jakieś oświetlenie wykombinować

U mnie w gwizdku jest pokrywa szamba zamaskowana podestem z lampą. Zawsze narzekałam że nie ma jak się tego pozbyć i szpeci teraz zadowolona jestem z efektu wcale już o pokrywie nie pamiętam
Wróbelki zastanawiając się co tam wsadzić myślałam m.in. o 'Amanogawie' albo o wiązie holenderskim 'Wredei'(ale czytałam że bywa kłopotliwy) albo o śliwie wiśniowej Pisardi....
A może przesadzić w to miejsce cisa (zaznaczony i podpisany na fotce), który dość jest już spory i jego obecne miejsce nie jest zbyt idealne.

Chociaż tam chyba pasowałoby by mi coś wyższego...
Ogród w remoncie 20:57, 28 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu sama zobacz. Ja wiem czy się łamią? Chyba normalnie jak wszystkie. Jak bardzo wieje to trochę gałązek później leży ale to nic dziwnego.

fajnei to wyglada, tak na oko to co jakies 2 m sadzone chyba.
nawet niewiesz jak mi rozjaśniasz
Zmienić pobojowisko w ogród... 20:52, 28 lis 2017

Do góry
Zrobiłam dziś szybciutko pomiary i jest nieźle: intuicyjnie umieściłam na rysunku pokrywę od szamba w tym miejscu, gdzie on faktycznie jest (no dobra, walnęłam się o 10 cm ).

Zmieniłam nieco kształt trawnika tak, by rozszerzał się w kierunku podjazdu. Będzie więcej miejsca na iglaka przy narożniku domu.

Nie mogę się doczekać soboty.
Nowocześnie z różAnką :D 20:50, 28 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania, czy te brzozy mają być romantycznym bukietem wtedy kilka w jeden dołek, jak bukiet albo blisko siebie.
Czy luźnym, swobodnym zagajnikiem?

Czy elementen struktury rabaty - wtedy dopasowanym do układu innych drzew, osi widokowych?

Jaka jest funkcja tego kwadratu 5x5?

I co będzie pod tymi brzozami? Rodki? Derenie? Tuje ? - to aktualna wersja poszycia pod brzozami?

zacznę moze od odpowiedzi jaka mialby być funkcja..nawiązanie do kwadratu z ogniskiem tylko
widok z tarasu na to miejsce gdzie miałyby być brzozy, w rogu za hortensjami

chodzi mi o taką brzozowa jaka jestw ogrodzie z lustrem czy u Edyty, Sylwi. niewiem czy można to nazwać swobodnym zagajnikiem. byłyby tam rodki jak u Sylwi, derenie.. to do ustalenia w sumie jeszcze.

bardziej zalezy mi na tym żebyście pomogli mi zdecydowac czy dobrze to wymyśliłam i jesli tak to ile tych brzóz dać
Dwa ogrody 20:44, 28 lis 2017

Do góry
Tamaryszku, Pszczółko, Magnolio Żeliwny gar stoi i sam troszczy się o siebie
dla wielbicieli zardzewiaczy

Sylwio wianek zrobiłam z owocków róży, która wykorzystywana była jako podkładka do produkcji róż miniaturowych. Powinnam choć jedną wykopać, bo jest świetna do takich dekoracji. Podkład z czerwonych gałązek derenia uplotłam sama, dlatego ciut krzywy
Małgosiu, molinie rosną ze trzy lata, raz przesadzane, wiosną znów do podziału. Wczorajszy kolor
(hortensje już oskubane, nawiezione obornikiem, przysypane dębowymi liśćmi, jeszcze troszkę kompostu im rzucę)

Podwórkowa rehabilitacja 20:30, 28 lis 2017

Do góry
Kiedyś to był dąb wenge
W trakcie szlifowania.

W trakcie malowania.

Po tym po tym i po decoupagu

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 20:24, 28 lis 2017

Do góry
Moje wianeczki.

Podwórkowa rehabilitacja 20:13, 28 lis 2017

Do góry
Pokaż co wyszło. Też kiedyś robiłam takie rzeczy, pracowałam na Warsztatach Terapii Zajęciowej i tam z uczestnikami mogłam dać upust. teraz trochę mało czasu ale coś dziabnę od czasu do czasu.
to jedna z moich ulubionych lalek.

Nowocześnie z różAnką :D 19:49, 28 lis 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wklejam zdjęcia derenia białego Variegata i zacytuję to, co Ci napisałam u Pszczółki.
Aniu, będziesz musiała podjąć decyzję uwzględniając za/przeciw.
Jeśli Twoja rabata będzie miała nawadnianie (tylko nie wiem, czy ono działa zimą?), to sprawdzi się każdy dereń.
Z moich obserwacji najpiękniej zimą wygląda dereń biały Sibirica. Gałęzie mają mocne, błyszczące, karminowe wybarwienie. Ale one z kolei w pozostałych porach roku wyglądają jak zwykłe zielonolistne krzaczory. Pięknie się przebarwiają liście, ale błyskawicznie w kilka dni opadają.
Elegantissima ma piękne listki, Variegata ma ciut mniej białych plamek. Dłużej trzymają liście, a wybarwienie gałązek zmienia się, ale nie aż tak spektakularnie.
Znajdę zdjęcia i wkleję w Twoim wątku.

dziękuję Haniu za te informację, poszukam w okolicznych szkółkach co oferują.
Sibirica to rzeczywiście taki krzak bez szalu ale moze w towarzystwie pstrokatych dereni ładnie by wygladał
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:46, 28 lis 2017

Do góry
Do porównania na przyszły rok

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:43, 28 lis 2017

Do góry
trawki w snopkach też ładne

pełny gar wody ostatnio napadało

irga w koralach
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:34, 28 lis 2017

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:32, 28 lis 2017

Do góry
Niebo samo zapowiada załamanie pogody, choć dzisiaj było jeszcze bardzo przyjemnie

i tatry widoczne

kolory piękne, ale wiało będzie....nie chcę nawet myśleć
Ogród wśród pól i wiatrów 19:19, 28 lis 2017

Do góry
jolka napisał(a)
A tu jeszcze w szpalerze i poglądowo pojedynczy krzak.
Tak jak już mówiłam, wielkie porosły w tym roku te róże

Jolu, czy moglabyś napisać w jakim odstępie masz posadzone róże, to chyba bonica?
Dziękuję i pozdrawiam
Blaski i cienie nowego życia 19:16, 28 lis 2017

Do góry
Róże okopczykowane

Na tej dolnej fotce widać też jak różne mogą być miskanty. Ten z białymi kotkami przebarwiony cały na rudo. A inne są zielone.
Szmaragdowy Zakątek 18:45, 28 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ile lat ma ten cis Wojtuś? Dobrze trafił.

Na pewno coś wymyślisz.

Ponoć ciemności piwniczne są inne od ciemności na świeżym powietrzu. Ciekawa jestem eksperymentu pt.: hosty. W przyszłym roku chcę sobie stworzyć doniczkowe hostowisko również. Z takich najciekawszych, jakie mam.

„Wojtek” kupiony był 4 lata temu jako 60 cm krzaczek. Rośnie ładnie, bezproblemowo i dość szybko jak na cisa. Na zdjęciu z 2013 roku, razem z mniejszym (mniejszym, ale wcale nie młodszym) bratem „Dawidem”.

Ewa, rozmnażaj i dziel hosty, przesadzaj do doniczek i ciesz się ich pięknem. Cudnych host nigdy dość!!! Zestawione odpowiednio potrafią tworzyć urocze kompozycje. Szkoda, że mieszkamy tak daleko od siebie, podrzuciłabym ci kilka moich odmian. Ale jakbyś była przejazdem w mojej okolicy to oczywiście zapraszam, moja furtka jest dla ciebie zawsze otworzona. Wybierzesz sobie, które z moich host ucieszyłyby twoje oko i zaraz coś szybciutko ukopiemy.
Coś jeszcze, coś więcej... 18:41, 28 lis 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

takie lubię najbardziej !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies