Miałam wczoraj napisać że wszędzie zima a na słupie wiosna
Masz już ładny ogród, czas w nim trochę poodpoczywać wiosną wiem... Dobrze się pisze jak chwastów nie ma
Dziękuję Aniu.Służę pomocą jak coś.
Najlepiej sadzić większe hosty z tyłu a mniejsze, czyli niższe docelowo z przodu.I przemiennie obok siebie z kolorami liści.Czyli kontrastowo.
Takie zestawienia podkreślają swoja urodę najbardziej.
Musisz mniej więcej sobie zapisać przy każej odmianie, wysokość i szerokość np, w zeszyciuku.
I kolor liści .A potem zrobiś sobie mniej więcej zestawienie i tego się trzymać.
Lub później z tego co będziesz miała i zeszytem sadzić i zapisywać sobie.
Jak będziesz miała już odmiany host .
Przykładowe zestawienie według mnie mogę ci zrobić.A teraz już rozglądaj się po ogrodniczych.Jak juz będą kłącze host w sprzedaży, to jakieś kupuj.( I do ziemi i do doniczki )
Resztę dokupisz później.
brunnera Jack Frost po środku
Kiedyś ojciec przywiozł mi flance selera bardzo wcześnie. Było jeszcze zimno (seler musi mieć ciepło) i tak na nie chuchałam i dmuchałam, chowane pod kloszem były. Warzywnik jest najbardziej wędrującą i dynamiczną częścią ogrodu.
Kasiu, dziękuję.
Sama tak sadziłam te hosty, może deko za gęsto.
Cóż najwyżej kiedyś jakieś przesadzę Mam 2 siany pod domkiem ale i szpaler już pod winogronem.A jaszcze jak jakieś trafie ciekawe na wiosnę ( często w ogrodniczych są jako kłącza i klasyka i ciut nowych w dobrych cenach.)
Fajnie,że ty tez masz już trochę.To cudne rośliny.A z każdym rokiem piękniejsze.Na pewno i u ciebie w tym roku będzie ładniej z nimi
To wprawdzie nie jest 'Artemis' (nie mam jej zdjęć po cięciu) lecz swoje tnę krótko i zostawiam tylko 4 pędy, inne cieńkie wycinam; jak róże wielkokwiatowe. Coś podobnego jak na zdjęciu:
Teraz dopiero zauwazylam ze mój odpowiedz mi wcięło. My aplikacji nie mamy ale gdybyśmy zapomnieli o śmieciach to i tak biorą sami. Nie będzie mnie na gardeni bo mam swoje zawodowe targi.
A na razie kultywuje zimę
Hortensja pnąca wymaga podlewania pod tą sosną, w czasie suszy liście smętnie więdną, może dlatego słabo kwitnie, ale trudno, lubię ją, pięknie się przebarwia
A moją faworytką jeśli chodzi o kwiatki jest firletka. Dostałam kiedyś sadzonkę a teraz rozsiewa się w różnych miejscach i przepięknie kwitnie. Daję jej swobodę, bo nawet same liście mają ciekawy jasnoszary kolor. Kompletnie nie szkodzi jej susza.