Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Tamaryszek 19:45, 09 lut 2018

Cześć Ewa! Poczułam nastrój wiosenny buszując u Ciebie, te rozmowy o wysiewach kwiatów... Napisałaś, że raz miałaś ładny ośmiał - czy on jest trudny? Na czym polega kłopot?
paniprzyroda 20:24, 09 lut 2018

Mam figę w donicy chyba już ze trzy lata. Raz przesadzałam, nie zauważyłam zbyt dużej bryły korzeniowej, może dlatego, że w donicy. Wiąże owoce. Jeśli mają dojrzeć to już trzeba jej przerwać okres spoczynku. Poszukam fotek, wrzucę u siebie.
sylwia_slomc... 20:42, 09 lut 2018

Toszka napisał(a)
Znajoma od lat z powodzeniem sypie nasionami wprost na rabaty w sierpniu. Tak sieje naparstnice, kosmosy, gożdziki, ostróżki etc.
Nie wiem, czy ta informacja się przyda, ale ją zapodałam

Ja robię tak samo bo z pojemników mi się nie udajeTyle, że zaczynam wysiewy dwuletnich tak końcem maja początkiem czerwca
sylwia_slomc... 20:44, 09 lut 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Tak można w sytuacji, kiedy dopuszcza się spontaniczność roślin. Potem można przesadzić siewki w docelowe miejsce. Ale mnie czasami taka metoda męczy i denerwuje. Np. koło naparstnicy - matki mam kożuch roślin, który muszę przerwać, a potem pilnować przy spulchnianiu i podlewaniu aż osiągną stan możliwy do wysadzenia. A ponieważ u mnie na rabatach jest ciasno od roślin, to takie siewki mają trudne zadanie. I ja zawsze "przywalam" je jakimś obornikiem lub kompostem lub inną ściółką.

Więc najlepiej byłoby mieć wszystko pod kontrolą na rozsadniku.

Więc jest i tak i tak.

U mnie z naparstnicą jest tak samo, ale zostawiam i zawsze wygrywają siewki najmocniejszePoza tym ona u mnie wędruje sama po ogrodzie. Łubiny też wędrowały
ana_art 22:57, 09 lut 2018

ogrody we wędrujące...
myślę że do tego trzeba dojrzeć
Margarete 00:14, 10 lut 2018

Gadacie o tym sianiu i gadacie, Ewa pokazuje letnie kolorowe fotki....a ja tęsknię do wiosny coraz bardziej - wczoraj dużo nie brakowało żebym nie wyszła do ogrodu wycinać zasuszonych bylin...u nas w ciągu dnia jest słońce i około zera a w nocy mróz, ale śniegu ani grama
Jeszcze tylko 43 dni i już wiosna...
Gardenarium 17:09, 10 lut 2018

ana_art napisał(a)
ogrody we wędrujące...
myślę że do tego trzeba dojrzeć

To też, ale przede wszystkim trzeba mieć areał żeby miało gdzie wędrować
Ana, wychodź na ulicę bardziej.

Ja już przygotowana do wysiewów, namiot jest, nasiona są, skrzynki do wysiewów przyszły kurierem
Będziemy relacjonować

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 09:51, 11 lut 2018

lindsay80 napisał(a)

(...)
Ewo, masz może jakąś fotkę w jaki sposób przycinasz róże Artemis?

To wprawdzie nie jest 'Artemis' (nie mam jej zdjęć po cięciu) lecz swoje tnę krótko i zostawiam tylko 4 pędy, inne cieńkie wycinam; jak róże wielkokwiatowe. Coś podobnego jak na zdjęciu:

Pszczelarnia 09:56, 11 lut 2018

Gardenarium napisał(a)

(...)

Ja już przygotowana do wysiewów, namiot jest, nasiona są, skrzynki do wysiewów przyszły kurierem
Będziemy relacjonować

Ja jeszcze nie mam piasku, perlitu i wermikulitu.
Ale za kilka tygodni będzie już tak:

Pszczelarnia 09:59, 11 lut 2018

Margarete napisał(a)
Gadacie o tym sianiu i gadacie, Ewa pokazuje letnie kolorowe fotki....a ja tęsknię do wiosny coraz bardziej - wczoraj dużo nie brakowało żebym nie wyszła do ogrodu wycinać zasuszonych bylin...u nas w ciągu dnia jest słońce i około zera a w nocy mróz, ale śniegu ani grama
Jeszcze tylko 43 dni i już wiosna...

I ziemia będzie ciepła