Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 00:33, 06 kwi 2020

Do góry
Witam wszystkich ✋

Czytałem tutaj w artykule o ściółkowaniu trawą i kartonem. Pomysł jest genialny w swojej prostocie. Będę wdzięczny jeśli ktoś będzie mi mógł poradzić w tym temacie.

1)Czy mogę układać ściętą trawę na korze czy musiałbym raczej wrzucać ją pod korę?

2) W trawniku mam chwasty, czy nie przeniosę sobie ich pod rośliny?

3) Mam kilka worków zgrabionych liści, czy mogę je też wykorzystać jeśli są podmokłe i stoją w workach kilkanaście dni?

4) Mam 4 duże brzozy z których stale spadają gałązki - czy zamiast je wyrzucać, mogę je łamać i wrzucać na lub pod korę?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:21, 05 kwi 2020

Do góry
Zgadzam się co do pissardi
Drzewka piękne i piękna robota za Wami Ale będzie czad jak zakwitną, teraz czekamy wiosny A co do buszu, to ja np. nie mogę się już doczekać aż moje brzozy będą duże i korony będą im się zlewać w jedną wielką zieloną masę listeczków
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:14, 04 kwi 2020

Do góry
iwonkap napisał(a)

Kiedy ona czerwienieje/ zmienia kolor ? wcześnie jakoś czy pozna jesienią ? co ile masz posadzone brzozy bo nie mogę znaleźć wątku ?

Wiesz, piszą, że jesienią, ale moja nie czwerwienieje.
W mojej wizytówce znajdziesz zdjęcia w różnych porach roku.

Ja mam posadzone co 40cm. W zeszłym roku nie wszystkie były równe - część dosadzałam.
Ale myślę, że kolejne posadzę co 50cm, bo w sezonie ładnie się rozkładają.

Dziewczyny chyba zalecają nawet szerzej.

A brzozy na brzozowej mam posadzone co 1,5-2 metry.
To taka ciasna brzozóweczka miała być
Na zielonej... trawce :) 12:00, 03 kwi 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No to ja też, powzdychałam, powzdychałam, kawę wypiłam i idę tyrać chyba, coby choć w małym procencie mieć tak pięknie jak u Ciebie
Twój ogród Angelika jest jednym z kilku na forum dla mnie wzorcowych, najlepszych
Powoli staram się naśladować dobre wzorce Brzozy już rosną

Hej Aniu

Ależ mnie, znaczy mój ogród komplementami obsypujesz dziękujemy Ci bardzo się człowiekowi na duszy jakoś tak cieplej od razu robi i buzia się uśmiecha
Poczytuje na bieżąco co u Ciebie bardzo mi się podoba i brzozowa już jest śliczna i rabata przy tarasie idealna - uwielbiam takie idealnie wyrysowane rabaty... miodzio Kibicuje bardzo
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:28, 03 kwi 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A tu inne, pojedynczy pień. Posadzone w trawniku. Tamte były wielopniowe

Chciałbym w ten sposób posadzić u siebie brzozy, w trawniku. Jak wyglada kwestia nawadniania trawnika w takim przypadku? Woda może oblewać pnie brzóz?
Ptasi gaj 20:26, 02 kwi 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka czy ty wiesz ile tego jest? Na fotce tak wygląda mało. Nie wierze, wszystkie w ciągu roku się rozłożą może rozplenice. Mam kilka traw, że mają źdźbła jak moj kciuk a jakie twarde.
Mam bardzo duży kompostownik mam też bardzo dużo trawy po skoszeniu która kompostuję. Jesienią liście brzozy i jeszcze jakiej tam drobne bez ziaren. Nie da rady wszystkiego kompostować. Zawsze paliłam, ale znowu bardzo sucho i boję się, że coś się zajara i straż przyjedzie.

Berberys pięknie wygląda

Wiem też mam dużo traw i miskantów i kompostuję je nic nie wywalam .
Berberys kolorek łapie już .
Ja w sobotę przesadzałam berberyski na niski żywopłocik .
Tniesz je?
Ptasi gaj 20:14, 02 kwi 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu ja wszystkie ścięte trawy daję do kompostownika bardzo ładnie się do wiosny rozłożą.

Mirka czy ty wiesz ile tego jest? Na fotce tak wygląda mało. Nie wierze, wszystkie w ciągu roku się rozłożą może rozplenice. Mam kilka traw, że mają źdźbła jak moj kciuk a jakie twarde.
Mam bardzo duży kompostownik mam też bardzo dużo trawy po skoszeniu która kompostuję. Jesienią liście brzozy i jeszcze jakiej tam drobne bez ziaren. Nie da rady wszystkiego kompostować. Zawsze paliłam, ale znowu bardzo sucho i boję się, że coś się zajara i straż przyjedzie.

Berberys pięknie wygląda

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:36, 02 kwi 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Beni Kaze

Kiedy ona czerwienieje/ zmienia kolor ? wcześnie jakoś czy pozna jesienią ? co ile masz posadzone brzozy bo nie mogę znaleźć wątku ?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:36, 02 kwi 2020

Do góry
Magara napisał(a)

eee, brzozy kocham, mam kilkanaście wielkich zastanych i jeszcze kilka dosadzonych - nie działa

Bo to choroba nieuleczalna. Każde zakupy łagodzą objawy ale nie leczą do końca...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:27, 02 kwi 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)

Kasia duży to znaczy, jak duży? pytam bo narobiłyście mi smaka na niego i teraz się też zastanawiam, gdzie bym mogła go upchać ciekawa jestem bardzo na co się zdecydujesz bo i brzozy i Kanzan to fajny wybór, chyba, że już masz coś innego pozdrawiam

O taki, zrobiłam mu dziś zdjęcie, ale na razie za dużo nie widać .

Zdecydowałam się na Kanzany, dziś przyjadą .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:27, 01 kwi 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Tak. Brzozami

eee, brzozy kocham, mam kilkanaście wielkich zastanych i jeszcze kilka dosadzonych - nie działa
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:01, 01 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

U mnie w okolicy jest taki jeden duży Kanzan, pięęęękny!

Kasia duży to znaczy, jak duży? pytam bo narobiłyście mi smaka na niego i teraz się też zastanawiam, gdzie bym mogła go upchać ciekawa jestem bardzo na co się zdecydujesz bo i brzozy i Kanzan to fajny wybór, chyba, że już masz coś innego pozdrawiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:51, 01 kwi 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Tak, to mój Kanzan Wyobraź sobie jak Twoje, dużo większe będą oko cieszyć. Już zazdroszczę!

U mnie w okolicy jest taki jeden duży Kanzan, pięęęękny!

TAR napisał(a)
a ja juz sama nie wiem i stoje jak ta żaba, kanzany łądne i pasuja, brzozy jeszcze łądniejsze i tez pasuja, koniec koncow kupisz cos czego nikt nie obstawial

No, do mnie kanzany bardziej przemawiają niż brzozy .

Martwię się tylko czy urosną ta tyle, by zasłonić mi te okna na piętrze...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:08, 01 kwi 2020

Do góry
a ja juz sama nie wiem i stoje jak ta żaba, kanzany łądne i pasuja, brzozy jeszcze łądniejsze i tez pasuja, koniec koncow kupisz cos czego nikt nie obstawial
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:41, 01 kwi 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Masz na pocieszenie

Nacieszę oczy ale brzozy w tle cały czas piękne są, nawet bez liści
Pod bosymi stopami 09:41, 31 mar 2020

Do góry
Tak więc pogoda w ogrodzie działać nie pozwoli dziś : mamy pierwszy śnieg tej zimy i to nawet trochę go spadło

Mogłybyśmy wrócić do propozycji Asi? Co sądzicie o grabach i brzozach w takim układzie?

Amanogawa jest śłiczna, zgadzam się i sama ją zaproponowałam ale nie jestem przekonana że pasuje.

makadamia napisał(a)

Może w takim razie coś takiego:
zostawić te graby tak jak chciałaś, a przed nimi dopiero ze trzy brzozy rozrzucone tak samo jak tamte poprzednie?

Może te graby trochę by wyhamowały wiatry i osłoniły brzozy?

I jeszcze jedno pytanie mam : dzieci chcą przy swoim placu zabaw kocimiętkę. MInirabatka wielkości 1,5x 3m. Co jest niezawodnym towarzyszem dla kocimiętki? Podoba mi się połączenie z przywrotnikiem, może być? Wyczytałam że koty interesują się tylko jedną odmianą kocimiętki a dzieci chcą to dla kota właśnie. Jak posadzę tą co pachnie to kot mi ją stratuje?
Długi i chudy 22:34, 30 mar 2020

Do góry
Hortensjr są na lewo od brzozy, przed cisami, łysawo to wygląda, na razie czekam z sadzeniem aż przymtozki odpuszczą
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:12, 30 mar 2020

Do góry
Kawa napisał(a)
hej Kasia
nieźle podziałaliście
sama szukam drzew do 10 m i ciężko idzie ambrowiec jest sliczny ale wielki rośnie
na pewno coś wymyślisz a może pissardi?

Rzeczywiście, dzięki pięknej pogodzie udało się trochę podziałać .

Wiesz Kami, w internetowych sklepach to jest dużo różności, ale trudno je znaleźć stacjonarnie a jak chcesz kupić już duży egzemplarz to albo kupujesz co jest albo musisz się nastawić na szukanie co trwa i jest dość kosztowne bo np. u mnie szkółki rozrzucone w promieniu 30-100km a potem transport często kosztuje więcej niż samo drzewo, które też bardzo tanie nie jest... Dodatkowo w obecnych warunkach takie intensywne jeżdżenie odpada, nie wiadomo ile czasu taka sytuacja potrwa a nie chcę czekać do jesieni (mam złe doświadczenia z sadzeniem drzew na przełomie maja i czerwca). Ja muszę posadzić to drzewo szybko, by szybko przesłonić widok na okna sąsiadów. Pissardi chce posadzić w innym miejscu, tu już mam bordowego klona .

Johanka77 napisał(a)

Przyjdziemy pod osłoną nocy z Kasya i dosadzimy ze dwie
Asia Jeżówkowa już nam pokazała, jak to się nocą robi... ze dwóch żuli do pomocy i damy radę

No proszę, jaki piękny plan , normalnie gdyby nie chodziło o mnie to bym się przyłączyła .

Johanka77 napisał(a)

Pozostały 1% to trzy brzozy

Johanka77 napisał(a)

Jeju jak dużo jak na tak zimny dzień!!!
Brawo!

Dzięki Asia
U nas wcale nie było tak zimno, bardzo przyjemna temperatura do takich ćwiczeń . Dziś jest znacznie zimniej.

TAR napisał(a)
Kasia a tego grujecznika moze rozwaz

Tarciu, grujecznika rozważam, jestem też otwarta na inne możliwości ale jak pisałam Kami - nie wiem co będzie w szkółce. W zeszłym roku w jednej szkółce widziałam też fajne klony polne Elsrijk. Grujeczniki też fajne widziałam. Ale to były egzemplarze po 2 - 2,5 metra. Musiałabym chyba min. 3 lata czekać aż to urośnie na tyle by zasłonić okna na piętrze.
Pod bosymi stopami 11:53, 30 mar 2020

Do góry
Aniu, jeśli chodzi o linię energetyczną, to moja propozycja nie jest chyba bardziej niebezpieczna od Twojej, bo graby i tak ją przerosną (z tego co czytam, to dorastają do 10 m, a linia idzie pewnie na wysokości 5-6 m), a do tego w Twojej propozycji rosną bliżej ogrodzenia.

Gorzej z tym łamaniem się...

Może w takim razie coś takiego:
zostawić te graby tak jak chciałaś, a przed nimi dopiero ze trzy brzozy rozrzucone tak samo jak tamte poprzednie?

Może te graby trochę by wyhamowały wiatry i osłoniły brzozy?

W poprzedniej propozycji graby usunęłam, a przed brzozami zaproponowałam jarząby ale to taka luźna propozycja.

Musisz sama ocenić, które ustawienie brzóz lepiej by pasowało do obecnych nasadzeń. Ja - patrząc tylko na jedno zdjęcie - mogę mieć spaczony pogląd na rzeczywistość
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:03, 30 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Dzięki Sylwia za głos. Kupować i tak będę stacjonarnie więc mogę co najwyżej pooglądać co mają w szkółce. Jestem w 99% zdecydowana na brzozę .

Pozostały 1% to trzy brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies