Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 15:21, 17 maj 2020

Helen napisał(a)

Tu się zgodzę z Kasią, też bym posadziła 3 drzewa, chyba wszystkie jednakowe. Może 3 amanogawy?

Amanogawy rosną juz na innej rabacie co prawda narazie 2 sztuki,ale trzecia muszę kupić w innym miejscu.

Jakie trzy inne moglulyby to być?chciałam dla odmiany coś z bordowymi liśćmi. Może Red Royal albo alphens globe?
A_gawa 15:24, 17 maj 2020

sarenka napisał(a)

Dziękuję Ci za te słowa

Jakie masz drzewa u siebie? Które polecasz?

Na moich piachach dość dobrze rosną brzozy białe i czerwone, o dziwo wiśnie Umbraculiffiery, jarząby szwedzkie (teraz żałuję, że naszej rodzimej jarzębiny nie wsadziłam), śliwy wiśniowe jako-tako. Ale udał się mi również buk szczepiony. Jest najpiękniejszy.
Mam też jabłonkę Royality, rośnie nieźle, ale trzeba ją na szkodnika spryskać. Jeszcze rośnie wiśnia KikuShidare.
AnnaCh 15:25, 17 maj 2020

Posadź trzy graby fastigiaty
Doskonałe drzewa do cięcia. Jak będą za duże zawsze możesz ciachnąć.
Ale ja jestem nieobiektywna, bo po prostu kocham graby za te ich listeczki
Cokolwiek zdecydujesz, to wydaje mi się, że to powinny być trzy takie same drzewa
SylwiaBe 15:39, 17 maj 2020

A może po prostu 3 śliwy wiśniowe Pissardi i tyle?
Kasya 15:45, 17 maj 2020

Jest bardzo wiele możliwości, jablonki, jarząby, wiśnie ozdobne, śliwy wiśniowe, klony itd
Musisz wybrać jakie drzewa ci się podobaja
i czy wolisz jednakowe czy jakaś różnorodna kompozycja
sarenka 15:57, 17 maj 2020

Sylwia- witam Cię bo chyba pierwszy raz goscisz u mnie W zeszłym roku uparalm się na 3 Pissardi co w tym roku okazało się o tyle trudne do zrealizowania że w ogrodniczych nie ma tych drzew,a jak jest to 1-2 sztuki ( w Warszawie) lub sczepione nisko na wys 140 cm i wtedy już jest większa ilość.

Ania- graby już za mną chodziły w zeszłym roku,ale stwierdziłam,że może warto czymś zaakcentować ogród i miały być te drzewa z bordowymi liśćmi.
W jakiej odległości je sadzić? Jakby się uparła to i pewnie 5 sztuk by tam weszło na całej długości, tylko czym je podsadzic?

Kasia- mam mętlik i nie wiem już co chce- mam fioła na punkcie linii prostych, symetrii, więc taki różnorodny byłby czyms ciekawym w ogrodzie. Uczę się,że nie sama symetria człowiek żyje.

W przyszłości za siatką będzie dom i tak myślałam,żeb już coś posadzić.

Zaczynam skłaniać się ku dawnej myśli i grabin ale dla ta jedną Pissardi chce mieć i chyba wiem gdzie mogłabym ja dać- tzn na rabacie przy podjeździe.
AnnaCh 16:00, 17 maj 2020

Ja mam posadzone co 170 cm, z tego co wiem to np. Johanka też ma w takiej odległości. Jak tam ma być dom, to ja bym dała z 5 tych grabów, szczególnie, że lubisz prosto i symetrycznie. Taka grabowa ściana ładnie i elegancko wygląda
sarenka 16:08, 17 maj 2020

AnnaCh napisał(a)
Ja mam posadzone co 170 cm, z tego co wiem to np. Johanka też ma w takiej odległości. Jak tam ma być dom, to ja bym dała z 5 tych grabów, szczególnie, że lubisz prosto i symetrycznie. Taka grabowa ściana ładnie i elegancko wygląda

♥️ Serduszko śle zaraz lecę mierzyć i męża przekonywać
I do Ciebie biegnę graby zobaczyć
Dziś mam gorszy dzień i męczy mnie brak rozeznania w tych drzewach. Wszystko fajnie wygląda jak jest mąkę, ale jak to wygląda po ilus latach nie umiem sobie wyobrazić niestety
Helen 16:13, 17 maj 2020

Tak jak Ania pisze, posadzilabym graby, nawet 5 szt. A akcenty bordo zrobiłabym np. z klonikow lub czegoś szczepionego na pniu. Mam za płotem u sąsiada dużą wiśnię ozdobną i wierz mi, że gdyby było więcej takiego koloru, to byłoby przytłaczające.
Aneta1309 16:17, 17 maj 2020

Też jestem za 3 grabami