Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wśród brzóz i dębów 16:10, 28 gru 2017

Do góry
Halinko, jeśli nie potrzebujesz dużych ilości sadzonek, to chętnie podzielę się z Tobą moimi, niewielkimi na razie, nadwyżkami. Jeśli nadal będzie się u Ciebie pokładać, to znaczy, że przyczyną jest stanowisko, a nie rodzaj rośliny. U mnie tak wyglądały jesienią:

Pozdrawiam Cię serdecznie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 15:52, 28 gru 2017

Do góry

Znalazłam swego red barona z kolorem wcale się nie wysilił ani ze wzrostem ani z kolorem a teraz jest brzydki i suchy
Początek początku 15:18, 28 gru 2017

Do góry
A teraz do rzeczy. Byłam na działeczce i kilka zdjęć zrobiłam. Pogoda niestety nie dopisuje bo ciągle pada. Zaczynam powoli akceptować takie listopadowe grudnie.
Jak widać działka ma dość duży spadek i nie jest możliwe wyrównanie terenu. Planuję dowieźć ziemi na okolice domu a resztę zostawić w naturalnym stanie. W rogu rośnie duża sosna a w połowie działki jest studnia. Widzę, że moje zdjęcia nie do końca oddają wszystkie szczegóły ale pewnie za jakiś czas będę miała więcej wprawy. Strony świata: front domu i działki to południe, sosna rośnie na północnym krańcu. Od zachodu mamy mur sąsiada. Gleba to glina - według ekspertyzy geologicznej podłoże jest piaszczysto gliniaste ale jak nie wbiję szpadla w ziemię to nie powiem dokładnie jaka ta glina jest. Reszta w następnych postach.

Po kolei zdjęcia:
widok na tył działki i na mur sąsiada

a tu spojrzenie wgłąb działki:
Początek początku 14:53, 28 gru 2017

Do góry
Jak pisałam podglądam pierzastych. Nie profesjonalnie ale jednak. Wrzucę kilka zdjęć w nawiązaniu do ogrodowej tematyki.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:37, 28 gru 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ponieważ koty ciągle polowały i kilka razy skutecznie....tylko niestety nie na gryzonie.....musiałam coś wymyślić....
No i wymyśliłam

Dostały obroże z dzwonkami wędkarskimi.....ptaszki z daleka usłyszą

Taki dzwonek to dla kota niemiłosierna tortura. Koty mają szalenie wrażliwy słuch. Natury kota nie zmienisz. Natura sama musi decydować. Uratujesz ptaszki, a wykończysz kota.
Książki zacne!
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:00, 28 gru 2017

Do góry

to dla poprawienia humorów (6.01.2017)
Podwórkowa rehabilitacja 12:48, 28 gru 2017

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 12:46, 28 gru 2017

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 12:43, 28 gru 2017

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 12:42, 28 gru 2017

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 12:40, 28 gru 2017

Do góry
Podwórkowa rehabilitacja 12:38, 28 gru 2017

Do góry
Trochę fotek telefonem dziś zrobiłam.
Zapraszam razem z dwoma ostatnimi kawałkami
seromakowca
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:24, 28 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem o jakie miejsce chodzi, ale w pobliżu świerka to nie można żadnego drzewa sadzić, bo świerk będzie mega ekspansywny. Skąd ten mój projekt wyciągnęłaś??

Proszę przymknąć oko na bajzel. Po rozebraniu szop okazało się że w ziemi były zakopane śmieci stąd dziura w ziemi. Póki co traktuje ją jako kompostownik w celu jej zapełnienia.

Tak jak wspominałam po lewej od wschodu są świerki serbskie co 120-130 cm. Na przeciwko tuje aureospicata. Na zdjęciu nie widać grujecznikiem bo wypił się w prawą sosnę rosnąca w oddali. Chciałabym zagospodarować ten róg z uwzględnieniem miejsca dla Buka Aurea pendula który już mam zadokowany gdzie indziej.
Pani Danusiu tylko w Pani ratunek jakby to tu rozplanować. Chwilowo wsadziłam tam rododendrony 1 cunningham white, 3 rozwiń elegans i derenie 1 flaviramea, 2 variegata(w przechowalni).

Reszta wygląda tak: grujecznik podsadzony wrzosami, choina Jeddeloch, dalej w bukszpanowej obwódce: 3 kule pod Śliwa wiśniowa Nigra i hortensjami Wims z turzyca bialozielona. Dalej brzozy doorenbos z jezowkami, werbenami, stipami i wrzosami. Na rogu hortensja grandiflora i 3 Pinky winky z rozplenicami. Na końcu po prawej stronie rabata różana z 2x Leonardo da Vinci i 3 x The Fairy pink.Na samym końcu klon palmowy atropurpureum. Za plecionym płotem jest warzywnik. Na belkach wisiał żagiel przeciwsłoneczny.

Nabazgrałam takie cos

Ogród Muszelki 12:20, 28 gru 2017

Do góry
Dobrego 2018 Roku! Dobrych ludzi w pobliżu życzę

Wśród brzóz i dębów 11:59, 28 gru 2017

Do góry
Halinko, dziękuję za odwiedziny i pochwały pod adresem mojego Red Barona. Rzeczywiście, pięknie rośnie i przebarwia się bardzo intensywnie. Najlepsze jest to, że specjalnie o niego nie dbam, czasem tylko w okresie suszy podlewam, bo rośnie na skraju piaszczystej skarpy, skąd cała woda spływa w dół. Rośnie w tym miejscu już trzy lata, sadzonki kupiłam w pobliskiej szkółce. Jeśli byłabyś zainteresowana, to mogę Ci wiosną kupić i wysłać.
Nie mam aktualnych zdjęć ogrodu, pozostaje mi tylko wspominać piękną jesień i czekać wiosny.

Ogród w remoncie 11:45, 28 gru 2017

Do góry

To dla córki.
Ogród w remoncie 11:43, 28 gru 2017

Do góry
AgataM napisał(a)
Witaj Asiu. uwielbiam szydełkowe robótki. Twoje są cudowne.Takie dopracowanie i dokładne. Czy Ty tez przy nich odpoczywasz? Bo ja dostaje nowej energii. Kiedyś bardzo dużo dziergałam, ale teraz za dużo mam obowiązków. Ale jak widzę Twoje cudeńka to palce mnie świerzbią. ha ha. Pozdrawiam nadal świątecznie

Witam Agata
Fajnie,że podzielasz moje hobby. Ja zawsze wykorzystuję zimę na takie robótki. Siedząc przed telewizorem zawsze coś dłubię
A niech tam pokażę niektóre rzeczy zrobione na szydełku

Ukojenie 11:14, 28 gru 2017

Do góry
Tak, troche w sen zapadlam
Znowu powrocilam do starych zabawek

Na razie tyle... I nic dla mnie
Ogród w remoncie 10:52, 28 gru 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Zrobiłam pierwszy raz w życiu koszyczek z papierowej wikliny. Jeszcze pokraczny ale się uczę

Służy jako osłonka na donicę z hiacyntami.
Asia, no bomba, naprawdę super Ci wyszedł jak na pierwszy raz. Moje były o wiele bardziej pokraczne, mam zostawiony jeden z pierwszych dla porównania i z każdym coraz lepiej idzie

ostatnio miałam zamówienie na takie dwa duże kosze i później jak je postawiłam obok siebie to też była różnica w jakości, trening czyni mistrza
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:52, 28 gru 2017

Do góry
mira napisał(a)

Bajeczne zdjęcie. Tak jak i Twoja bajkowa choinka. Leśne zwierzątka super. Dojrzałam też sowę. Jak duże są one (np. jeż)?

Laki - ach!

Dziękuję za relację z ogrodu Joke - relacja piękna i ogród też taki naj! Mógłby być mój w całości, choć koncepcja białego ogrodu w sadzie jest mocno konceptualna (ze względu na wykrojenie tego obszaru, jego kształt i zaskoczenie dla przechadzającego się). Wizyta w tym ogrodzie to jak takie wyskoczenie do ogródka z kubkiem w ręku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies