Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Moje miejsce na mapie 19:05, 18 sty 2015

Do góry
Gosia - Moje miejsce na mapie

Musisz kliknąć CYTUJ skopiować ten kod napisany i wkleić w swoim profilu w podpisie
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:03, 18 sty 2015

Do góry
Tu masz https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra
Garden & Trends - nowoczesny poradnik ogrodniczy 18:59, 18 sty 2015

Do góry
Nie wiem, nie widziałam tego pisma nigdzie.
Anemone coronaria - zawilec wieńcowy 18:57, 18 sty 2015

Do góry
Zrób eksperyment, podziel się w następnym roku wynikami.
Ostnica - Stipa 18:56, 18 sty 2015

Do góry
Piaszczystą.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/370-wysiew-nasion-kwiatow-i-warzyw-oraz-pielegnacja-siewek
Tamaryszek 18:55, 18 sty 2015

Do góry
Nie może tam być tamaryszek.
Moje miejsce na mapie 18:53, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam jako gospodyni tego miejsca w necie i mam pytanie, z ciekawości: co Cię skłoniło, co przesądziło że w końcu się zalogowałaś? Pozdrawiam i również czekam na historię ogrodu.

Zaczynam od pytania-jak wkleić link w podpisie? Przeczytałam w "sprawach technicznych", ale nic mi się nie wyświetla poniżej.
Przedwiośnie ogrodu..:) 18:50, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I wywal stożek bo jest oderwany zupełnie od rzeczywistości

Danusiu,stożek najpawdopodobniej przesadze do warzywnika , ktory mam nadzieje powstanie w tym roku na jesien,bedzie w jego srodeczku. a w miejsce jego posadze buka.
Tylko jeszcze nikt nie poradził czy sadzic te Hortensje czy nie ( wzdłoz tarasu i sciany)
Pomieszanie z poplątaniem.Może kiedyś coś z tego wyrośnie :) 18:49, 18 sty 2015

Do góry
Nie mów o obrazie nędzy i rozpaczy, każdy to miał Myśl o tym co z niego powstanie

Nie sadź w tym bajzelku i chwastach pojedynczych roślinek, skup się na uprzątnięciu i przekopaniu, oraz wyrównaniu całego terenu, wytycz rabatki, dopiero na nich sadź cokolwiek

Co prawda czuję, że nie wiem wszystkiego i ogród pewnie już jest, tylko zdjęć nie wkleiłaś
Trudny teren - dużo pracy! 18:47, 18 sty 2015

Do góry
Jeszcze jedna ważna sprawa, jeśli myślisz o tym, że ogród ma rosnąć zdrowo - sadząc cokolwiek nie kładź szmaty pod korę To szkodzi roślinom i glebie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Trudny teren - dużo pracy! 18:44, 18 sty 2015

Do góry
Nie da się powiedzieć na pustej działce, w którym miejscu by pasował perukowiec Nie da się, bo on by pasował prawie wszędzie, oprócz chodników, na pewno pasuje na rabacie, a gdzie będą rabaty ??? Nie wiesz, więc zacznij nie od planowania gdzie posadzić perukowca, a gdzie będą rabaty. I ustal ich przebieg, linię trawnika, wtedy zrób listę roślin i dopiero gdzie je posadzisz. I przede wszystkim z czym posadzisz perukowaca a może trzy perukowce??? w grupie zawsze lepiej i z odpowiednim towarzystwem, w kompozycji ogrodowej też lepiej

Słuchaj się nas, nie radzimy źle tylko dobrze.

Nie rób błędów typu: kupujesz w chaosie, po jednej roślince, a potem latasz po ogrodzie gdzie posadzić. Kupuj całymi grupami, a jak nie masz kasy , to po prostu nie kupuj wcale, a inwestuj w uprawienie gleby i założenie trawnika.

Wytycz rabaty i je oczyść c chwastów, o trawnik dbaj, koś, utrzymuj w nienagannym wyglądzie.

Brak kasy przy tak dużym ogrodzie powoduje że ogród nie powstanie od razu. Bo za co ma powstać? Z jednego perukowca i kilku krzewów nie powstanie. Potrzebujesz ich tysiące

Załóż rozmnażalnik, wysiewaj, sadzonkuj duże ilości (trzmielina, byliny itd).

Dlatego teraz nie gorączkuj się, a skup się na jednym. Planowaniu i jeszcze raz planowaniu... nie zmarnujesz ani grosza i będziesz mi wdzięczna za takie rady.

Jak sprawić że tanim kosztem będziesz miała więcej roślin?

Myślę, że na początek powinnaś ochłonąć i przeczytać moje rady zawarte tutaj, następne podeślę, bo dużo pracowałam, aby je dla Was napisać. To także moje 40 lat doświadczenia w ogrodnictwie Możesz z niego korzystać, bo ja nie miałam takiej możliwości. Do tej wiedzy musiałam dojść sama

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/208-latwe-ogrodnictwo-czyli-pierwsze-kroki-w-ogrodzie
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 18:27, 18 sty 2015

Do góry
Napisz kochana kilka "pustych postów" cokolwiek kropkę uśmieszek, bo w jednym poście masz za dużo zdjęć, to się źle ogląda Poprawię i podzielę te zdjęcia na kilka postów. W jednym poście (ramce) powinno być 4 zdjęcia max

Ponad 50 zdjęć podzielić na cztery wychodzi mi 13 postów lub 12
Moje miejsce na mapie 18:23, 18 sty 2015

Do góry
Witam jako gospodyni tego miejsca w necie i mam pytanie, z ciekawości: co Cię skłoniło, co przesądziło że w końcu się zalogowałaś? Pozdrawiam i również czekam na historię ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:16, 18 sty 2015

Do góry
Bardzo dziękuję za przemiłe wpisy tym co się wpisali wiadomo komu Jeszcze raz wielkie dzięki..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:13, 18 sty 2015

Do góry
Ciemierniki kocham od dawna, jeździmy z Hanią po "ciemiernikowych" ogrodach") za granicę zbieramy książki, a moje ulubione kompozycje i pierwsze w donicach, to właśnie ciemierniki, bo wielkie kwiaty i pierwsze są na wiosnę. Marzenko nie mogę wyjść z podziwu, jak one mogą kwitnąć przy takim zimnie?

Nie nerwujsiem przyjdą
Tamaryszek 17:45, 18 sty 2015

Do góry
Wszystkim roślinom zaszkodzi bo z niej "wieje".
Przedwiośnie ogrodu..:) 17:44, 18 sty 2015

Do góry
I wywal stożek bo jest oderwany zupełnie od rzeczywistości
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:41, 18 sty 2015

Do góry
Ogród ma 12x12- to całkiem sporo i należy go planować w całości, ta oderwana rabatka do niczego nie będzie pasowała. Obecnie nie są modne ogródki - kółeczka, "skalniaczki okolone najeżonymi kamieniami (tak się robiło 30 lat temu) w dodatku nie zakopanymi w ziemi, tylko położonymi na wierzchu, wyglądają dziwacznie i nijak nie zdobią.

Wyrzuć kamienie, pokaż cały ogródek, jak to się ma do reszty i do domu, do furtki itd.

Słup to nieciekawy element, należy go raczej ukryć niż eksponować i podkreślać rabatką, dlatego na słup posadź winobluszcz niech obrośnie i go zasłoni, a resztę ozdobnych nasadzeń planuj gdzie indziej, po całości, ale nie w okolicy słupa. Możesz słup włączyć w rabatę przy płocie.

Ale następne rady to dopiero po wklejeniu planu tego ogródka całości.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:53, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też mam otwarty sezon, grabienie trawnika, sprzątanie, nawet bukszpany by się przydało w donicach podlać

Ojoj to ja mam tyły, bo weekend spedziłam całkowicie nieogrodowo...
I uprzejmie informuję, że wiosna moze nadejsć dopiero w lutym, bo wcześniej nie mam czasu dla ogrodu! Ale luty tez się zapowiada nieogrodowo.... To mam czekać na wiosnę w marcu? Chyba byście mnie zlinczowali za takie opóznianie wiosny???
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 01:01, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też mam otwarty sezon, grabienie trawnika, sprzątanie, nawet bukszpany by się przydało w donicach podlać

Co do wątków tematycznych to się tak Aniu Tobie zdaje, one są tematycznie nazwane i nie jest to takie trudne i uciążliwe. Ja oblatuję je codziennie, jak pojawi się nowy wpis, a plusik oznacza że się pojawił. Jak umiem i wiem to odpowiadam, jak nie wiem to czekam aż kto inny odpowie.

Główny wątek Waldka to jest ten w dziale "Ogród" https://www.ogrodowisko.pl/watek/4914-tam-gdzie-rodza-sie-ogrody i chłop ma rację, że tak gromadzimy informacje na Ogrodowisku. Zgodnie z moim planem, tematyczny to tematyczny, a nie o ciastku które upiekliśmy. Tutaj szukamy wiadomości branżowych, które trudno by było wychwycić spośród wszystkiego istotnego i nieistotnego dla ogrodu.

Jak ktoś szuka info o kompoście to nie będzie latał po wszystkich stronach u Ani czy Marzenki. Ma wątek o kompoście i tam też starajmy się wklejać coś ze swojego ogrodu na ten właśnie temat. To tak w kwestii organizacji i ułatwienia znalezienia rady na dany temat.

Jak coś mnie interesuję to znajduję w wątkach tematycznych... ale i tak muszę stwierdzić, że najwięcej uczę się mimochodem natrafiając na ciekawe informacje. Bo często tak jest, że po prostu nie wiemy czego nie wiemy. Człowiek to taka dziwna materia, że ufa czemuś co jest namacalne i poparte dowodami, czymś namacalnym... To słowa Waldka
,,Po czynach nas poznacie a nie po słowach".
Jak mówisz, że coś nie pasuje, to nie dyskutuje z tym .. bo mam zaufanie, nawet mój M zgodził się wyciepać wszytko z przedogródka... bo jest zaufanie....
Slogany może głosić każdy... ale wiarygodne są czyny..... takie z nas Judasze ...
Nie umiem ładnie ujmować w słowa pisane moje myśli... i mam nadzieje, że zostane dobrze zrozumiana.

Marzenko sory, że u Ciebie.... ale u Ciebie to taki klub dyskusyjny... i dlatego zawsze zaglądam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies