Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:08, 19 sty 2015

Do góry
Ja bym aż tak dokładnie nie podchodziła do tematu, oczywiście Waldek ma naukowo rację, ale w praktyce nikt (zwłaszcza amatorzy poszukujący konkretnej porady) tak nie analizuje gleby bo każdemu (prawie) się nie chce. Gdy trawa brzydnie - sypie nawozy bez pomyślunku.

Na wiosnę zrób wertykulację, posyp kompostem lub żyzną ziemią, przegrab lekko, a jak wolisz to jakimś naturalnym preparatem a jak chemią to saletrą wapniową i lej wodę. Trawa będzie jak sałata zielona.

Albo rób analizę gleby i pytaj Waldka co masz robić.
Mata przeciw chwastom 10:03, 19 sty 2015

Do góry
Nie będzie jeśli je dobrze posadzisz rośliny. Te drobne o małej bryłce korzeniowej sadź jakby na wzgórkach z żyznej ziemi - a kamyki tylko do nich dochodzą lekko, aby zamaskować ziemię, a nie 5 cm grubości, to takie niuanse wynikające z myślenia i troski o zdrowie roślin. Laik tego nie wie, ja wiem
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:59, 19 sty 2015

Do góry
Trzeba zrobić tak

Gdzieś wcześniej w trawniku, przyjrzeć się z okien, tarasu, nie wiem czego - konkretnie z miejsca z którego obserwujesz to miejsce najczęściej - wsadzić dwa gęste drzewa np. kolumnowe z koroną żeby zasłaniała ten dom.

Płot zasłonić litym żywopłotem, najepiej z ciętych poziomo Smaragdów - będzie najtaniej i najszybciej, przed nimi posadzić za widokiem drzew - hortensje Vanille Fraise. Na leweo zasłonić ekranem z ciętego cisa kompostownik, on przyciąga całą uwagę i to negatywnie przyciąga, zostawić przeswit na przejazd taczki.

Żółte to trzmieliny na pniu, niebieskie może być lawenda jeśli tam słońce, do lawendy dodaj burgundowe jeżówki i Stipa tenuissima, na prawo bordowe żurawki i krwawniki plus Stipa, potem w prawo hortensje.

Między kulkami z trzmieliny możesz przepleść miskanty Morning Light. To żółte drzewo niekoniecznie, ale może to być żółty buk, kolumnowa forma czegoś co się przebarwia na żółto lub pomarańczowo. Cięty w kolumnę, wiąż Wredei by pasował ale on choruje strasznie.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 22:13, 18 sty 2015

Do góry
Choinka świąteczna z reguły ma na tyle obcięte korzenie, że wiosną będzie ledwie wegetować aż w końcu uschnie. To wielkie drzewo którego nie warto sadzić, chyba że masz wielki ogród, ale dla mnie jest w niepolecanych drzewach. A dlaczego - zobacz sama.

Wyrzuć i zapomnij.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1040-iglaki-gatunki-niepolecane
Mata przeciw chwastom 22:07, 18 sty 2015

Do góry
Wszędzie gdzie mogę, zwalczam tę "przypadłość ogrodniczą i wielką pomyłkę". Ja wysypuję kamyczki na oczyszczoną, wyrównaną ziemię. Rosliny wcześniej sadzę, równam i kamyczki, zajrzyj do mojego ogrodu i zobaczysz że to wystarcza. Przez I rok trzeba pielić, a potem to już nie ma co pielić, bo nic nie rośnie (mam na myśli oczywiście chwasty, rośliny rosną jak na drożdżach).
Tamaryszek 21:59, 18 sty 2015

Do góry
A ja w ogóle nie sadzę tamaryszków i wcale bym się tak nie nakręcała na ten krzew, jest tyle ładniejszych
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:53, 18 sty 2015

Do góry
Teraz się tym nie martw. Naprawisz sprawę wiosną, trawniki zimą tak wyglądają.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:35, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tu masz https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra

Dziękuję Danusiu, wątek czytałam jakiś czas temu, ale zawsze dobrze sobie informacje odświeżyć
Moje miejsce na mapie 19:17, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gosia - Moje miejsce na mapie

Musisz kliknąć CYTUJ skopiować ten kod napisany i wkleić w swoim profilu w podpisie

Dziękuję...prostsze niż myślałam...
Moje miejsce na mapie 19:05, 18 sty 2015

Do góry
Gosia - Moje miejsce na mapie

Musisz kliknąć CYTUJ skopiować ten kod napisany i wkleić w swoim profilu w podpisie
Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:03, 18 sty 2015

Do góry
Tu masz https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra
Garden & Trends - nowoczesny poradnik ogrodniczy 18:59, 18 sty 2015

Do góry
Nie wiem, nie widziałam tego pisma nigdzie.
Anemone coronaria - zawilec wieńcowy 18:57, 18 sty 2015

Do góry
Zrób eksperyment, podziel się w następnym roku wynikami.
Ostnica - Stipa 18:56, 18 sty 2015

Do góry
Piaszczystą.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/370-wysiew-nasion-kwiatow-i-warzyw-oraz-pielegnacja-siewek
Tamaryszek 18:55, 18 sty 2015

Do góry
Nie może tam być tamaryszek.
Moje miejsce na mapie 18:53, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam jako gospodyni tego miejsca w necie i mam pytanie, z ciekawości: co Cię skłoniło, co przesądziło że w końcu się zalogowałaś? Pozdrawiam i również czekam na historię ogrodu.

Zaczynam od pytania-jak wkleić link w podpisie? Przeczytałam w "sprawach technicznych", ale nic mi się nie wyświetla poniżej.
Przedwiośnie ogrodu..:) 18:50, 18 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I wywal stożek bo jest oderwany zupełnie od rzeczywistości

Danusiu,stożek najpawdopodobniej przesadze do warzywnika , ktory mam nadzieje powstanie w tym roku na jesien,bedzie w jego srodeczku. a w miejsce jego posadze buka.
Tylko jeszcze nikt nie poradził czy sadzic te Hortensje czy nie ( wzdłoz tarasu i sciany)
Pomieszanie z poplątaniem.Może kiedyś coś z tego wyrośnie :) 18:49, 18 sty 2015

Do góry
Nie mów o obrazie nędzy i rozpaczy, każdy to miał Myśl o tym co z niego powstanie

Nie sadź w tym bajzelku i chwastach pojedynczych roślinek, skup się na uprzątnięciu i przekopaniu, oraz wyrównaniu całego terenu, wytycz rabatki, dopiero na nich sadź cokolwiek

Co prawda czuję, że nie wiem wszystkiego i ogród pewnie już jest, tylko zdjęć nie wkleiłaś
Trudny teren - dużo pracy! 18:47, 18 sty 2015

Do góry
Jeszcze jedna ważna sprawa, jeśli myślisz o tym, że ogród ma rosnąć zdrowo - sadząc cokolwiek nie kładź szmaty pod korę To szkodzi roślinom i glebie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Trudny teren - dużo pracy! 18:44, 18 sty 2015

Do góry
Nie da się powiedzieć na pustej działce, w którym miejscu by pasował perukowiec Nie da się, bo on by pasował prawie wszędzie, oprócz chodników, na pewno pasuje na rabacie, a gdzie będą rabaty ??? Nie wiesz, więc zacznij nie od planowania gdzie posadzić perukowca, a gdzie będą rabaty. I ustal ich przebieg, linię trawnika, wtedy zrób listę roślin i dopiero gdzie je posadzisz. I przede wszystkim z czym posadzisz perukowaca a może trzy perukowce??? w grupie zawsze lepiej i z odpowiednim towarzystwem, w kompozycji ogrodowej też lepiej

Słuchaj się nas, nie radzimy źle tylko dobrze.

Nie rób błędów typu: kupujesz w chaosie, po jednej roślince, a potem latasz po ogrodzie gdzie posadzić. Kupuj całymi grupami, a jak nie masz kasy , to po prostu nie kupuj wcale, a inwestuj w uprawienie gleby i założenie trawnika.

Wytycz rabaty i je oczyść c chwastów, o trawnik dbaj, koś, utrzymuj w nienagannym wyglądzie.

Brak kasy przy tak dużym ogrodzie powoduje że ogród nie powstanie od razu. Bo za co ma powstać? Z jednego perukowca i kilku krzewów nie powstanie. Potrzebujesz ich tysiące

Załóż rozmnażalnik, wysiewaj, sadzonkuj duże ilości (trzmielina, byliny itd).

Dlatego teraz nie gorączkuj się, a skup się na jednym. Planowaniu i jeszcze raz planowaniu... nie zmarnujesz ani grosza i będziesz mi wdzięczna za takie rady.

Jak sprawić że tanim kosztem będziesz miała więcej roślin?

Myślę, że na początek powinnaś ochłonąć i przeczytać moje rady zawarte tutaj, następne podeślę, bo dużo pracowałam, aby je dla Was napisać. To także moje 40 lat doświadczenia w ogrodnictwie Możesz z niego korzystać, bo ja nie miałam takiej możliwości. Do tej wiedzy musiałam dojść sama

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/208-latwe-ogrodnictwo-czyli-pierwsze-kroki-w-ogrodzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies