Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:02, 30 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kasya, Johanka - zgadzam się, że brzozy pięknie wyglądają w masie, jednak w tym miejscu mnie na to nie namówicie . Tu mogę posadzić tylko jedną .

Przyjdziemy pod osłoną nocy z Kasya i dosadzimy ze dwie
Asia Jeżówkowa już nam pokazała, jak to się nocą robi... ze dwóch żuli do pomocy i damy radę
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:22, 30 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zajrzyj na stronę Konieczko mają spory wybór wiśni i może wcale nie brzozę lub kanzana tylko jakaś inna wiśnię co by kwitła w innym terminie niż kanzan, przez co atrakcyjność rabaty się przedłuży, a jeszcze najlepiej z pięknie przebarwiającymi się liśćmi na jesieńSzczerze to ja tam brzozy w tym miejscu nie widzę.

Dzięki Sylwia za głos. Kupować i tak będę stacjonarnie więc mogę co najwyżej pooglądać co mają w szkółce. Jestem w 99% zdecydowana na brzozę .

Pszczelarnia napisał(a)
Przy tym warzywniczku brzozę zamiast magnolii? Nie mam zdania.

Nie tyle przy warzywniczku (tam mam już Kanzana)ile po drugiej stronie domku ogrodnika .

Magara napisał(a)
Kasiu-Mrokasiu, zaglądam, podziwiam prace wykonane, nie odzywam się
ale ambrowiec to fajna sprawa - mój malutki a mi masę frajdy sprawił
oczywiście nie znam się, ale optymistycznie zakładam, że każde drzewo da się opanować cięciem - no przecież w rok nie urośnie 10 metrów - jeżeli moja naiwność sięgnęła granic to uprzejmie proszę o walenie mnie mokrą szmatą przez łeb

Cieszę się bardzo, że zaglądasz .
Oczywiście, że można ciąć prawie wszystko, drzewa również, ale ja nie chcę kupować czegoś co docelowo ma duże rozmiary i co na pewno będę musiała ciąć. Tym bardziej, że jak mówisz to nie urośnie w rok a ja za 10-15 lat będę już bardziej starsza niż młodsza i nie uśmiecha mi się wizja cięcia 15m drzewa . A cięcia w ogrodzie i tak mam dużo.
Pod bosymi stopami 08:49, 30 mar 2020

Do góry
Helen cisy sadzone były w 2018 roku, w zeszłym roku dosadzaliśmy i te młodsze zdecydowanie nie wyglądają tak ładnie.

Asiu ten placyk nie jest na samochody, obecnie stoi tam nie nasza przyczepka a i samochodów się za dużo zrobiło bo dokupiliśmy małe autko którym dzieci wozimy do szkoły, do tego drugi nasz i mój służbowy i zrobił się parking... Może rzeczywiście warto to zasłonić, generalnie to tam chciałabym coś wyższego sadzić, właśnie żeby się zasłonić.

Brzozy... Myśleliśmy o tym ale ja nie wiem co jest nie tak u nas że już 2 się złamały, mimo palikowania nie wytrzymują wiatrów. Tam za płotem jest linia energetyczna i takie rozwiązanie wydaje mi się zbyt ryzykowne. Na rabacie z brzozami mam póki co 5 miskantów ML i w zeszłym roku była też werbena patagońska. Planuję dołożyć niższą trawę i coś kwitnącego w ilości 1,2 gatunków. W rogu pod płotem dosadzę derenia i tak sobie myślę że można by wykorzystać jego niższą odmianę Ivory Halo gdzieś na rabacie.
Koniecznie muszę gdzieś upchnąć rozchodniki, hortki, proso rózgowate mile widziane, hakonka macra w jakiejś ilości oddającej jej sprawiedliwość...Mam do dyspozycji rabatę pod płotem jeszcze

Te trzy ciemne kółka które narysowałaś to co to? Graby Twoim zdaniem definitywnie odpadają?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:22, 29 mar 2020

Do góry
Zajrzyj na stronę Konieczko mają spory wybór wiśni i może wcale nie brzozę lub kanzana tylko jakaś inna wiśnię co by kwitła w innym terminie niż kanzan, przez co atrakcyjność rabaty się przedłuży, a jeszcze najlepiej z pięknie przebarwiającymi się liśćmi na jesieńSzczerze to ja tam brzozy w tym miejscu nie widzę.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:21, 29 mar 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Kasia a zamiast brzozy nie wolałabyś ambrowca. Takiego zwykłego, ten najlepiej się przebarwia. Szybko rusza. Duże liście. Wielkość w naszym klimacie tak akurat. Można przyciąć, piękna czerwień na jesieni. A tę brzozę to do jej koleżanek bym dała. Samotna nie będzie dobrze wyglądać chyba, że wielopniową zrobisz.

Ładnie podziałaliście. Ja właśnie do domu zlądowałam. Strasznie zmarzłam ale plan wykonany

Edit: sprawdziłam wymiary raz jeszcze, może być za duży, trzeba by było go ciąć.

UrsaMaior napisał(a)
No ambrowiec super. Tam gdzie ja kupiłam mieli sporo dużych

antracyt napisał(a)
Chociaż brzoza szybko rośnie, rzeczywiście w pojedynkę beędzie smętnie tam wyglądać. A ambrowiec jakie ma tempo wzrostu?

Ambrowiec chyba jednak za duży rośnie. Wiem, że można ciąć ale za 10 lat niekoniecznie będę miała na to siłę albo pieniądze by za to zapłacić.
Generalnie, mało jest drzew rosnących do ok. 10 metrów...

Siedzę w necie i oglądam różne zdjęcia z brzozami i powiem Wam, że nie mam takiego wrażenia, że samotne brzozy wyglądają źle. Zresztą, mam już posadzone dwie przy tarasie (po jednej na krańcu obu środkowych rabat, w odległości kilku metrów od siebie) i podobają mi się a ta trzecia rosłaby blisko nich.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:20, 29 mar 2020

Do góry
Kasia a zamiast brzozy nie wolałabyś ambrowca. Takiego zwykłego, ten najlepiej się przebarwia. Szybko rusza. Duże liście. Wielkość w naszym klimacie tak akurat. Można przyciąć, piękna czerwień na jesieni. A tę brzozę to do jej koleżanek bym dała. Samotna nie będzie dobrze wyglądać chyba, że wielopniową zrobisz.

Ładnie podziałaliście. Ja właśnie do domu zlądowałam. Strasznie zmarzłam ale plan wykonany

Edit: sprawdziłam wymiary raz jeszcze, może być za duży, trzeba by było go ciąć.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:07, 29 mar 2020

Do góry
Kasya, Johanka - zgadzam się, że brzozy pięknie wyglądają w masie, jednak w tym miejscu mnie na to nie namówicie . Tu mogę posadzić tylko jedną .

Asia deszczowa - miejsce na ziemniaczki mówisz? Może w warzywniku pod kratką .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:54, 29 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kochane, wybaczcie, że nie odpowiadam każdej z osobna ale tyramy w ogrodzie (na szczęście prognoza pogody się nie sprawdziła).

Mąż zdecydowanie żąda drzewa, które szybko zasłoni dom sąsiadów więc chyba zdecydujemy się na brzozę . Jedną bo:
- po pierwsze tu nie ma już miejsca na więcej - 6 metrów od domku ogrodnika rośnie już klon Royal Red
- po drugie 3 brzozy mam dalej - za warzywnikiem w rogu działki i dwie niedaleko tarasu. Wystarczy .

Zmykam kopać dalej.

A może zamiast brzozy lub Kanzana rozważyć jakieś inne drzewo? Rosnące do ok. 10m. Co dogada się z klonem i kanzanem? Przychodzi Wam coś na myśl???

Ale brzozy robia efekt dopiero jak jest ich kilka
Mogą być bardzo blisko siebie
Te brzozy są małe, nie tak jak pospolite
Ogrod bez tytulu i ... bez pomyslu 15:48, 29 mar 2020

Do góry
Fajna rabata! Proponuję standardzik

W tylnim rzędzie Hortensje Limelight na przemian z miskantami ML.
Z przodu zaś jakaś niższa trawa - do wyboru rozplenice, hakocechloa albo sesleria. Możesz nawet posadziź carexy, tylko te będą się rozłazić.

EDIT:
teraz zauważyłam Twoj rysunki, więc dodatkowo dwie brzozy doorenboos do tego
A co to za drzewo, co już masz?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:09, 29 mar 2020

Do góry
Kochane, wybaczcie, że nie odpowiadam każdej z osobna ale tyramy w ogrodzie (na szczęście prognoza pogody się nie sprawdziła).

Mąż zdecydowanie żąda drzewa, które szybko zasłoni dom sąsiadów więc chyba zdecydujemy się na brzozę . Jedną bo:
- po pierwsze tu nie ma już miejsca na więcej - 6 metrów od domku ogrodnika rośnie już klon Royal Red
- po drugie 3 brzozy mam dalej - za warzywnikiem w rogu działki i dwie niedaleko tarasu. Wystarczy .

Zmykam kopać dalej.

A może zamiast brzozy lub Kanzana rozważyć jakieś inne drzewo? Rosnące do ok. 10m. Co dogada się z klonem i kanzanem? Przychodzi Wam coś na myśl???

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:51, 29 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tarcia, odległość nie jest niby bardzo mała bo od domu do ogrodzenia mam 10 m a ten budowany dom jest 4 m od ogrodzenia więc razem 14 m ale mam wrażenie, że budują mi się tuż pod oknami .

Dziewczyny - Nie chcę się zabunkrować szczelnie (i obym tego nie zapragnęła ). Ale nie chcę mieć pełnego widoku na okna sąsiadów na piętrze. Nie mówiąc o tym że przyszli sąsiedzi mieliby panoramiczny widok na mój ogród .

Więc drzewo zamiast magnolii musi być. Zaczęłam się tylko zastanawiać czy sadzić brzozę czy np. drugiego Kanzana?

Kasia, zdecydowanie brzozY z naciskiem na Y! Czyli klika Ja bym tam 3 do 5 wsadziła...

Ja mam na brzozowej zwyczajne brzozy po 5 zł. NIe zawsze musi być doorenboos.
Dziś mają niecałe 3 lata i ze spokojem już widok zasłaniają.

Jeśli chodzi i doorenboosy, to one też w szkółkach dostępne po 20zł. WIęc raczej bankructwo nie grozi.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:37, 29 mar 2020

Do góry
Brzozy fajne, pochwalilam, bo bardzo je lubie. Ale i Kanzan bylby niezly, wg. mnie nawet lepszy. Wczesnie rusza i szybciej zasloni. Doorenbosy ruszaja dosc pozno. Moje nawet 2 tygodnie pozniej jak zwykle.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:03, 29 mar 2020

Do góry
Gośka no coooo Wiem co mówię, brzozy nawet z majtek wysypuję;D

Kaśka, jedź do szkółki, zobacz co mają fajnego i dużego, może znajdzie się drzewko, które skradnie Ci serce
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:40, 29 mar 2020

Do góry
TAR napisał(a)
Pomysl z brzozami doskonały, zwlaszcza, ze rosna szybko. Ile metrow jest od Waszego salonu do tego domu budowanego? Odleglosc wydaje mi sie nawet wieksza niz mam ja do sasiadow.

Nasz sasiad ostatnio mocno zgaszony jak zamontowalismy panele i wywiesilismy baner o sprzedazy. i jest fajnie, czuje sie o wiele swobodniejza. Jeszcze chwila i drzewa sie zazielenia, bedzie jeszcze lepiej.

U Ciebie bedzie podobnie, masz tuje, brzozy urosna, mozesz ich nawet nie widywac

Tarcia, odległość nie jest niby bardzo mała bo od domu do ogrodzenia mam 10 m a ten budowany dom jest 4 m od ogrodzenia więc razem 14 m ale mam wrażenie, że budują mi się tuż pod oknami .

Dziewczyny - Nie chcę się zabunkrować szczelnie (i obym tego nie zapragnęła ). Ale nie chcę mieć pełnego widoku na okna sąsiadów na piętrze. Nie mówiąc o tym że przyszli sąsiedzi mieliby panoramiczny widok na mój ogród .

Więc drzewo zamiast magnolii musi być. Zaczęłam się tylko zastanawiać czy sadzić brzozę czy np. drugiego Kanzana?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:32, 29 mar 2020

Do góry
Zależy kto zamieszka. Ogólnie brzozy piękne ale do czasu gdy w oknach nie zamontowałem siatek niezwykle upi..we są w czasie kwitnienie chyba nawet bardziej podstępne niż topole, te przynajmniej widać
Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:24, 29 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ledwo żyję, zaraz idę spać, do Was pozaglądam już jutro, ma być zimno i mokro podobno.
Dziś cały dzień nas świeżym powietrzu czyli robota w ogrodzie . Obrobiłam dziś drugą poszerzoną rabatę za domem. Masakra, jak ja nie lubię wytrzepywać ziemi z tej trawy...
Skręciliśmy też i wkopaliśmy kratki w warzywniku i od strony sąsiadki - będzie miejsce na pnącza . A potem podziałaliśmy trochę w warzywniku. Docelowo mają być skrzynie ale w tym roku będą normalne grządki tyle tylko że ograniczone palisadą. Jutro mam zamiar trochę się dokształcić w temacie warzywnika bom zielona jak szczypiorek. Muszę też dosadzić przynajmniej 1 krzak borówki.
Stan aktualny warzywnika:

A za płotem budowa idzie pełną parą, stoi już parter. Wiemy gdzie będą okna na piętrze (w tym samym miejscu co na parterze). I w wyniku tej wiedzy podjęliśmy z eMem decyzję o wsadzeniu przy domku ogrodnika w miejsce magnolii brzozy Dorenboos. A magnolia pójdzie na środkową przy basenie.

dokształcaj się pilnie, a za kilka lat będę prosić Cię o rady
Grządki przepiękne a pomysły na rabaty 100% trafione

P.S.
Ja tez się dokształcam ostatnio zorientowałam się, że uwiąd powojników to nie więdniecie a choroba blondynka ze mnie totalna Dzięki za wyrozumiałość i cofam pytanie kiedy stosować tę miksturę

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:29, 28 mar 2020

Do góry
Pomysl z brzozami doskonały, zwlaszcza, ze rosna szybko. Ile metrow jest od Waszego salonu do tego domu budowanego? Odleglosc wydaje mi sie nawet wieksza niz mam ja do sasiadow.

Nasz sasiad ostatnio mocno zgaszony jak zamontowalismy panele i wywiesilismy baner o sprzedazy. i jest fajnie, czuje sie o wiele swobodniejza. Jeszcze chwila i drzewa sie zazielenia, bedzie jeszcze lepiej.

U Ciebie bedzie podobnie, masz tuje, brzozy urosna, mozesz ich nawet nie widywac

Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:15, 28 mar 2020

Do góry
Ledwo żyję, zaraz idę spać, do Was pozaglądam już jutro, ma być zimno i mokro podobno.
Dziś cały dzień nas świeżym powietrzu czyli robota w ogrodzie . Obrobiłam dziś drugą poszerzoną rabatę za domem. Masakra, jak ja nie lubię wytrzepywać ziemi z tej trawy...
Skręciliśmy też i wkopaliśmy kratki w warzywniku i od strony sąsiadki - będzie miejsce na pnącza . A potem podziałaliśmy trochę w warzywniku. Docelowo mają być skrzynie ale w tym roku będą normalne grządki tyle tylko że ograniczone palisadą. Jutro mam zamiar trochę się dokształcić w temacie warzywnika bom zielona jak szczypiorek. Muszę też dosadzić przynajmniej 1 krzak borówki.
Stan aktualny warzywnika:

A za płotem budowa idzie pełną parą, stoi już parter. Wiemy gdzie będą okna na piętrze (w tym samym miejscu co na parterze). I w wyniku tej wiedzy podjęliśmy z eMem decyzję o wsadzeniu przy domku ogrodnika w miejsce magnolii brzozy Dorenboos. A magnolia pójdzie na środkową przy basenie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:45, 28 mar 2020

Do góry
Misia napisał(a)
Haniu piękna wiosna u Ciebie już na całego u mnie jeszcze daleko do kwitnących szafirków i narcyzów.

Czytałam wcześniej u Ciebie że użytkujesz rozdrabniacz do gałęzi, możesz podpowiedzieć jaki masz ?? całkiem nie znam się na tym sprzęcie a muszę chyba coś nabyć bo sterty suchych patyków od brzozy i innych roślin leżą a szkoda mi to palić wolałabym na kompost przerobić. Znajdziesz chwilkę i doradzisz??

Misiu, mam zwykły marketowy rozdrabniacz elektryczny. Przy zakupie trzeba zwracać uwagę na moc silnika, narzędzie tnące (lepsze są te z frezem niż nożem) i średnicę gałęzi.
Mój rozdrabniacz nie radzi sobie z cieniutkimi, wiotkimi gałązkami, łodygami małych i średnich miskantów i z liśćmi rozplenic. Spokojnie rozdrabnia gałązki w przedziale 1-4 cm/
Mam taki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:56, 28 mar 2020

Do góry
Haniu piękna wiosna u Ciebie już na całego u mnie jeszcze daleko do kwitnących szafirków i narcyzów.

Czytałam wcześniej u Ciebie że użytkujesz rozdrabniacz do gałęzi, możesz podpowiedzieć jaki masz ?? całkiem nie znam się na tym sprzęcie a muszę chyba coś nabyć bo sterty suchych patyków od brzozy i innych roślin leżą a szkoda mi to palić wolałabym na kompost przerobić. Znajdziesz chwilkę i doradzisz??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies