Dzeiki, podobaja mi sie coraz bardziej TYlko nie wiem, jak beda mialy u mnie z wilgocia, bo mimo ze mam gline i mieszkam na deszczowej wyspie, to wody z niebia u nas albo za malo, albo za duzo, od dawna nie wiadomo, czego sie spodziewac. Jak rosnie u Ciebie stopowiec, ktory widac na zdjeciu? Tez go kontempluje
Cienioluby uwielbiam, chociaz narzekam na zbyt cienisty ogrod, bo roze nie chca rosnac i kwitnac.
Ostatnio po rozbudowie sasiada mam jednak nowy problem. MOje cieniste rabaty, ktore przez wiekszosc roku nie widza nawet promienia slonecznego, przez poltora miesiaca w roku, moze dwa, maja za duzo slonca. Zobaczymy, jak sobie poradza, na razie testuje.
Mam jeszcze pytanie o pierwiosnki, jak o nie dbasz, ze wracaja co roku? U mnie nie wszystkie, i nie wiem, od czego to zalezy. Zapewniam cien, staram sie wilgoc, ale to za malo dla niektorych.
Znikają z targów warzywa uprawiane ekologicznie. Albo są drogie, a ekologia dzisiaj różnie jest pojmowana. Cenię smak warzyw i chcę o nie zadbać.
Dawno u Ciebie nie byłam, z przyjemnością wpadnę zobaczyć
Kalina angielska nie rośnie szybko. Mam ją z sześć lat, może dłużej.
Cudownie pachnie.
Jak maj to konwalie W tym miejscu późną zimą stoczyłam batalię z bluszczem. Odkryłam pień brzozy (nigdy więcej bluszczu na pniach drzew!) okazało się, że maleńka konwalia dzielnie się przeciwstawiała mordercy bluszczowi. Nie dała się. Sukcesywnie bluszcz będzie usuwany. Szkoda tylko, że do konwalii trzeba się pochylać. W dzieciństwie to z uporem maniaka wkładałam sobie kwiatki konwalii do nosa!
Dostałam w zeszłym roku floksa divaricata, bardzo mi się spodobał w jednym z zaprzyjaźnionych ogrodów. Nie mogłam go zlokalizować aż zakwitł. Jest!
Robię rewolucję z irysami. Syberyjskie zdziesiątkowały mi, no nie wiem co. Wyżarte od spodu do imentu. Dzieliłam i przesadzałam.
Dla TB szykuję nową rabatę. Mam kilka ulubionych odmian. Zakwitły pierwsze.
Szukam nazwy, mam je od artam i bardzo je lubię. Nie znalazłam.