Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

beta 12:31, 23 maj 2020

Ależ tu pieknie
zupełnie inaczej, nietuzinkowo , i klimatycznie...chciałoby się zostać na dłużej

pieknie

będę wpadać

AgnieszkaW 12:41, 23 maj 2020

Vito, przysiadłam na Twojej ławeczce z kortenową ozdobą w tle i kontempluję... nie chce mi się stąd wychodzić...
Ewa777 13:35, 23 maj 2020

Masz przepiękne detale i ozdoby. Ten kran przykuł moją uwagę Umywalka będzie śliczna. Miejsce z rzygaczem też bardzo urokliwe
Agania 19:05, 23 maj 2020

Szklarnię budujesz czy oranżerię przydomową prze super sprawa... pokazuj
więcej fotek z realizacji... takie budowle to ja uwielbiam
Makao_J 20:32, 23 maj 2020

Tydzień temu pokazywałam eMowi takie obudowanie tarasu. Kombinowaliśmy czy u nas też wyjdzie a tym czasem u Ciebie już stoi.
Modne to się robi
Joku 21:08, 23 maj 2020

vita napisał(a)

Dzięki Ewuś

Przepięknie wkomponowane lustro? Co to jest?
Poppy 22:59, 23 maj 2020

vita napisał(a)

Zapraszam
Liście Sangwinaria canadensis 'Plena' zamieraą i opadają całkowicie wczesną jesienią.
Rośnie u mnie na glinie w kilku miejscach, nie udała się jedynie w zupełnym cieniu. Powinna mieć wilgoć. Mam też formę o pojedynczych kwiatach, ale jest mniej efektowna. Podobno uzyskała swą angielską nazwę "bloodroot" dzięki temu, że jej korzenie po uszkodzeniu wydzielają czerwony sok. Miałabym ochotę sprawdzić, ale boję się

Po kwitnieniu tak wygląda.

Wyczuwam w Tobie miłośnika cieniolubów. Czy tak?

Dzeiki, podobaja mi sie coraz bardziej TYlko nie wiem, jak beda mialy u mnie z wilgocia, bo mimo ze mam gline i mieszkam na deszczowej wyspie, to wody z niebia u nas albo za malo, albo za duzo, od dawna nie wiadomo, czego sie spodziewac. Jak rosnie u Ciebie stopowiec, ktory widac na zdjeciu? Tez go kontempluje

Cienioluby uwielbiam, chociaz narzekam na zbyt cienisty ogrod, bo roze nie chca rosnac i kwitnac.
Ostatnio po rozbudowie sasiada mam jednak nowy problem. MOje cieniste rabaty, ktore przez wiekszosc roku nie widza nawet promienia slonecznego, przez poltora miesiaca w roku, moze dwa, maja za duzo slonca. Zobaczymy, jak sobie poradza, na razie testuje.

Mam jeszcze pytanie o pierwiosnki, jak o nie dbasz, ze wracaja co roku? U mnie nie wszystkie, i nie wiem, od czego to zalezy. Zapewniam cien, staram sie wilgoc, ale to za malo dla niektorych.
vita 09:01, 24 maj 2020

ewsyg napisał(a)
Wiktorio, bardzo lubię Twój ogród, ciekawie go zaaranżowałaś. Spory masz warzywnik. Ja też nie wyrabiam się z pracami ogrodowymi.

Dzięki Warzywnik mam w planach powiększyć kosztem roślin ozdobnych.
Znikają z targów warzywa uprawiane ekologicznie. Albo są drogie, a ekologia dzisiaj różnie jest pojmowana. Cenię smak warzyw i chcę o nie zadbać.
Dawno u Ciebie nie byłam, z przyjemnością wpadnę zobaczyć
vita 09:23, 24 maj 2020

Kalina angielska nie rośnie szybko. Mam ją z sześć lat, może dłużej.
Cudownie pachnie.

Jak maj to konwalie W tym miejscu późną zimą stoczyłam batalię z bluszczem. Odkryłam pień brzozy (nigdy więcej bluszczu na pniach drzew!) okazało się, że maleńka konwalia dzielnie się przeciwstawiała mordercy bluszczowi. Nie dała się. Sukcesywnie bluszcz będzie usuwany. Szkoda tylko, że do konwalii trzeba się pochylać. W dzieciństwie to z uporem maniaka wkładałam sobie kwiatki konwalii do nosa!

Dostałam w zeszłym roku floksa divaricata, bardzo mi się spodobał w jednym z zaprzyjaźnionych ogrodów. Nie mogłam go zlokalizować aż zakwitł. Jest!

Robię rewolucję z irysami. Syberyjskie zdziesiątkowały mi, no nie wiem co. Wyżarte od spodu do imentu. Dzieliłam i przesadzałam.
Dla TB szykuję nową rabatę. Mam kilka ulubionych odmian. Zakwitły pierwsze.
Szukam nazwy, mam je od artam i bardzo je lubię. Nie znalazłam.

vita 09:27, 24 maj 2020

beta napisał(a)
Ależ tu pieknie
zupełnie inaczej, nietuzinkowo , i klimatycznie...chciałoby się zostać na dłużejpieknie

będę wpadać

Dzięki za pochwałę Beato, zapraszam