Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:25, 10 wrz 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
Marzenko nie nadrabiam bo czasu nie mam ale zima przed nami będę nadrabiać
pozdrawiam

Joasiu tak sobie myślę aby zimą zrobić podsumowanie roku w moim ogrodzie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:23, 10 wrz 2013

Do góry
makkasia napisał(a)
Marzenko, pomimo, że musiałam nadrabiać jakieś 13 stron to nie zwalniaj z niczym. Dajesz mi takiego kopa, że ja nie chcę abyś zwalniała
Na temat rabaty zostało już chyba wszystko powiedziane ... ja tylko dodam, że jestem za hacone przed sześcianem, i że ta jedna pozornie spokojna rabata jest szalenie ściągającą uwagę i bez koloru jest świetna .

Coś na temat czosnków, tych wielkich. Ja wiem, że wszyscy na ogrodowisku je mają i znają się na nich ale myślę, że parę słów nie zawadzi
Pierwsze czosnki zaczęłam sadzić jakieś 6 - 7 lat temu. Zachwyciło mnie zdjęcie z "Mojego pięknego ..." na którym były (a jakże) kulki bukszpanowe a nad nimi wrzosowe kule (był to ogród niemiecki do zwiedzania nie pamiętam nazwy) Zakochałam się i od tego momentu musiałam je mieć.

Czosnki są bardzo wdzięczne po roku podwajają swoją ilość, Ja je wykopuję raz na 2 lata. Sadzę je w zwykłych doniczkach z wypalonymi dziurkami (ostatnio używałam wiertarki). Jedną cebulę wsadzam z 10 cm,- 12 doniczką za dwa lata muszę ją rozcinać (tak są zapchane) i mam 3 spore i kilka małych cebulek.
Dlaczego w doniczkach???: po pierwsze, kiedy nie mam koncepcji gdzie je wsadzić to w doniczce już rosną, i czekają na swój czas, po drugie nawet, kiedy kwitną można je z łatwością przesadzić, po trzecie łatwiej się je w doniczce wykopuje nie ma szansy aby je uszkodzić ...
Nie warto więc kupować zaraz 100 czosnków, mamy wiele cierpliwości wystarczy 5, 10 żeby za kilka lat cieszyć się plantacją
Marzenko sorki, ze na Twoim wątku Ale u mnie o czochach nie było na razie mowy .

Dzieki za pomysła
Ja sadzę czosnki od kilku lat i stopniowo cebule w mojej glinie się osłabiają. Super pomysł z doniczkami, łatwiej będzie je przenosić w inne miejsca przy zmianie koncepcji a cebule się nie osłabią
Ja kupuję zaledwie 20 czosnków i taka liloć robi olbrzymie wrażenie. Nie pamitam nazwy czosnków, które kiedyś kupiłam i miały średnice ponad 20 cm, byly boskie. Rosły sobie w przedogródku a sąsiedzi o mało rzez płot nie wpadali szukam takich i póki co to na pewno nie giganteum
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:20, 10 wrz 2013

Do góry
polinka napisał(a)
Chyba wszyscy wzięli sobie zwolnienie do serca...Od 23:06 żadnego wpisu u Marzenki. Szok
Słonecznie macham na początek Wrocka

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:19, 10 wrz 2013

Do góry
AgaNet napisał(a)

Zostaje oczywiście i podziwiam twój ogród Marzenko Najczęściej jednak tak cichaczem, i bez zostawiania śladu
Ciekawa jestem na jakie tulipanki się skusisz ? Coś juz wybrałaś ?

Agatko nie wiem jak Cię odnaleźć, bo nie widzę w podpisie nazwy watku. Bardzo mi miło, że zaglądasz.
Skusiłam się już na tulipanki pełne, kolejne zamaiwam, jak dotrą pokażę wszystkie.

[qu
Elik napisał(a)
Oglądam nową rabatę Marzenko Pasuje do Twojego stylu. I czytam o wypadzie na giełdę. Fajne zakupy Mnie już też paluszki swędzą by cebulowe nakupić. Tylko jeszcze nie mam gdzie ich wsadzić

Ja już obmyślam rabaty tulipanowe

Kindzia napisał(a)
Marzenko rośnie u Ciebie jakaś wytrzymała na glinę choinka? Żeby nie rosła wielka na 5 metrów? Ma na święta swoją rolę odegrać, a nie zasłonić mi widoku z wykuszu...właśnie jodła koreańska odmawia mi współpracy...

Kindzia utopiłam już 3 sosny, teraz pastwię się nad himalajaską... Na razie (od roku daje radę....) wytrzymują u mnie cisy ale rosną na podwyższeniu (skarpie) więc korzenie nie stoją w wodzie. Może pomyśl o usypaniu takiej górki na cisa strzyżonego w stożek ala choinka. serby u dziewczyn od nadmiaru wody padly. Poprzednim pgrodzie koreanki u mnie mimo gliny dobrze rosły, byleby woda nie zalegała. Wg mnie jedyna szansa to sadzić w miejscu na gorce, gdzie nie stoi woda. ote=irena_milek napisał(a)]Zazdraszczam wypadu na giełdę i wspaniałej nowej dekoracji jesiennej ta kapustka....cudo!
ja uparcie trzymam się lata, nie mam pomysłu na zakupy i na jesienny wystrój, chyba za bardzo wystrój domku mnie absorbuje buziak
czy jutro wykroisz czas, zabiorę roślinki

Irenko napisałam wiadomość, pomyśl o sobocie i kiermaszu
Margarete napisał(a)
Hej, hej
jestem na bieżąco
U nas po wczorajszym deszczu wstał mglisty poranek, ale teraz przebiło sie słońce... od razu zrobiło sie mi lepiej na duszy... Pozdrawiam więc radośnie

Mgła była straszna, dzisiaj już lepiej ale ja nie mamweny do pracy w ogrodzie. Dopiero w weekend będę dzialać, wypadałoby jeszcze coś przesadzić

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:11, 10 wrz 2013

Do góry
Irenko gdybyś dała zdjęcia sprzed roku i teraz to nikt by nie pzonal, że to ten sam ogród!!!
Pieknie
Piszę widomosć w sprawie zawilców
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:08, 10 wrz 2013

Do góry
Piekne trawy!!! jeszcze chcemy fotki
Rododendronowy ogród II. 19:06, 10 wrz 2013

Do góry
Moje rodki bez okrywania a za Twoją poradą cieniowane przed zimowym słońcem świetnie dawały radę. Tylk nadmiar wody jest w stanie je zabić.... Lub susza....
Jurajski Ogród 19:04, 10 wrz 2013

Do góry
Całkowicie zaslużona nagroda!!! Gratuluję
Ogród do kwadratu 18:52, 10 wrz 2013

Do góry
Kolejny ogród??? Zdradź rąbka tajemnicy
Ogród w skali mikro :) 18:50, 10 wrz 2013

Do góry
Macham i pozdrawiam
Ogród Bogusława 18:48, 10 wrz 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Hosty powtórnie kwitną, czyżby oznaka długiej jesieni?

Oby długa zima, krótka wiosna, oby długa jesień była
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:46, 10 wrz 2013

Do góry
Macham do planu naprawczego
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:42, 10 wrz 2013

Do góry
Sylawia jest pieknie!!! Widzę, że ogród zimowy jest wielki, całe życie domowe się będzie w nim koncentrować.
A teraz pytania:
1. Masz posadzone dwa rodzaje lawendy obok siebie. Czy widzisz teraz róznice w kwitnieniu?

2. I jaka to żurawka? Biegnę po fotkę
O te rózwe
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:36, 10 wrz 2013

Do góry
Sebek planujesz kolejną rewolucję??? Dobrze, że po drodze matura bo bysmy za Tobą nie nadążyli
Makowo na Kociewiu 18:34, 10 wrz 2013

Do góry
Kasiu wypożyczysz mi jeżyka?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:31, 10 wrz 2013

Do góry
W pąsie Ci jeszcze ładniej
Heloł
Ogród z łezką 18:29, 10 wrz 2013

Do góry
Cisy podobno nadmiaru wody nie lubią....

Piekne róże
Marzy mi się Siedlisko.... 18:25, 10 wrz 2013

Do góry
Wianka jesiennego nie mam .. Dobrze,że inspirujesz. Piekny wianek!!!
Postawić trawkę nad i... 18:23, 10 wrz 2013

Do góry
Aga wstyd się przyznać ale ja 2 km ledwie przebiegam.... Zakwasy w stawach biodorwych mam straszne, ale zawzięlam się będę biegać codziennie taki mały odcinek i 2x w tygodniu joga. Dla mojego Tytusa taki dystans to pryszcz... Nie wytrzymuje tylko 12 km z córką...... Z czasem planuję dotrzeć do 10 km i stop, więcej mi nie trzeba....

Ja czuję, ze nadchodzi jesień i brak mi tlenu, który dostarczał mi ogród.... Więc bieganie to antidotym na jesień. Córka twierdzi, że bieganie uzależnia... Liczę na to bo podatna na uzaleźnienia jestem .....
Wszystko o czym ... Marzysz 18:16, 10 wrz 2013

Do góry
Jestem na bieżaco i monitoruję postępy prac i rad
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies