Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:14, 25 paź 2017

Do góry
Ścięłam dzisiaj badylki parzydeł i kolejnych astrów. Rekreacyjnie pograbiłam liście.
Otworzyłam budki lęgowe. W mniejszej było legowisko, większa była pusta. Musiałam wzmocnić wkrętami ścianki, bo złapane były tylko zszywkami. Oczyściłam. Może przydadzą się ptaszkom zimą.

Rozplenice na podokiennej wciąż zielone. Takie trudne stanowisko, a rosną najbardziej okazale.

Ogród w budowie - nieustającej 18:09, 25 paź 2017

Do góry
Jak już się dorwałam do swojego wątku, to opowiem historyjkę z astrem w roli głównej.
W jednym z ogrodów bardzo spodobał mi się wysoki aster z czarnymi łodygami i małymi lawendowymi kwiatami, rósł w kilku miejscach na rabatach. Niestety, w ogrodowym sklepiku, już dość mocno przetrzebionym o tej porze roku, nie było doniczek z tą odmianą, były za to dwie inne i te kupiłam, a moja angielska znajoma Helen nabyła tam trzy cudnej urody wysokie szałwie, których w tym ogrodzie było mnóstwo.
Tak się złożyło, że napatoczył się właściciel, a słysząc dwujęzyczną mowę, nawiązał pogawędkę. Zapytałam o tego cudnego astra, wyrażając ubolewanie, że nie jest do kupienia. Na co pan właściciel powiedział - jeśli chcesz to ci wykopię, po czym poszedł po szpadel, odciął kawałek, zasadził do doniczki i powiedział - prosze, to prezent.

I takie miłe rzeczy zdarzają się w podróży. Od Pameli dostałam pomidorki na nasiona na przykład, fajny jest świat ogrodników.

A tu ukradkiem zrobione zdjęcie podczas kopania rzeczonego astra i jego zdjęcie w zbliżeniu - nazywa się Calliope.

Ogród w budowie - nieustającej 18:07, 25 paź 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Oj tak, pamiętam. Ale nie pamiętam co wtedy przywiozłam.
Niebiesko-białe klimaty są hiszpańskie, też lubią niebieski, chyba nad całym Morzem Śródziemnym tak jest.
Wieczorem dziś odwiedzę Twój ogród wirtualnie.

Obrazek dla Ciebie, z gatunku sielskich

Dziękuję za angielską pocztówkę Mój wątek skromniutki, ogród niestety się starzeje i wymaga remontu, będę dokumentować postęp prac na wiosnę. Pozdrawiam cieplutko
Na zielonej... trawce :) 18:04, 25 paź 2017

Do góry

Ogród jak zawsze zachwycający!!! Mam nadzieję, że dobre samopoczucie nadal trwa Czytam właśnie, że już kosiłaś trawę i testowałaś zamiatarkę. Szalona! Ja 4 lata temu miałam zabieg na sercu, niby rutynowy, ale do dziś pamiętam jak mnie wtedy "nosiło". Lekarz powiedział, że za kilka dni mogę wrócić do normalnego życia. A że akurat był kwiecień - szczyt ogrodowych prac na wiosnę - to pytam, czy mogę np. z taczkami pojeździć, ziemię przekopać... Normalne prace na wiosnę, typowe dla kobiety, prawda?! Tylko mi palcem pokiwał No więc ja też ci kiwam
Ogród w budowie - nieustającej 17:56, 25 paź 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)
Gabrysiu witam To mój pierwszy wpis u ciebie, mimo, że ogród wirtualnie znam od dawna. Spotkałyśmy się kilka lat temu u Eli z Ogródka na chabrowym wzgórzu Przyniosłaś ogromny kosz pyszności z domu i ogródka, ciekawe czy nas pamiętasz? Fajne miałaś ostatnio podróże. Anglia jak zawsze sielska anielska i pełna inspiracji, a te niebiesko-białe klimaty to Portugalia czy Grecja? Jesienne kwiaty wynagradzają zimowe straty w różach. Podziwiam Cię za te nasionka! Piękne kolory nadal u ciebie...

Oj tak, pamiętam. Ale nie pamiętam co wtedy przywiozłam.
Niebiesko-białe klimaty są hiszpańskie, też lubią niebieski, chyba nad całym Morzem Śródziemnym tak jest.
Wieczorem dziś odwiedzę Twój ogród wirtualnie.

Obrazek dla Ciebie, z gatunku sielskich

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:54, 25 paź 2017

Do góry

Ale widoki! Zapiera dech w piersi jesień u Ciebie
Ogród Cioci cz. 3 17:53, 25 paź 2017

Do góry
Dla Katki

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:52, 25 paź 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Co to za okaz Agatko? Przebarwia się wprost nieziemsko!!!
Jurajski Ogród 17:51, 25 paź 2017

Do góry

Ogród we mgle wygląda super! Co masz Agnieszko posadzone na tej pergoli? Jakieś pnącze? Tak pytam, ponieważ mam podobną, co kilka lat przemarzają mi róże, które mają ją oplatać. Już nie mam pomysłu co wsadzić, żeby nie czekać kilka lat na efekt zakrycia drewnianej konstrukcji. Myślałam o bluszczu, ale już sama nie wiem...
Ogród w budowie - nieustającej 17:50, 25 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Gabrysiu, litości nie masz....

Nawet nie mam takiego zamiaru...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:46, 25 paź 2017

Do góry
Anitka napisał(a)

Zachwycają mnie twoje glediczje, za ten ich luźny pokrój. Sprawiają niesamowicie lekkie wrażenie. Ja moją jedynaczkę niepotrzebnie tak mocno przycinam, za grzeczna jest Podziwiam też tego klona. Aż pobiegłam sprawdzić czym różni się od mojego. Twój ma mniej wycięte "palce" w liściu. Mój jest bardziej pierzasty. Świetnie wyglądają te porozrzucane liście, ja nie zbieram dopóki nie zbrzydną od deszczu. Powiedz mi czy jesteś zadowolona z tego niebieskiego świerka w tle? Ustrzykujesz mu młode przyrosty? Pytam bo moja miniaturka niestety za bardzo wyrosła. Przycięłam dolne gałęzie i wyszła mi ogromna srebrna kula na pniu. Mam ochotę wyciąć z niej takiego niwaka, ale mam pietra Po raz pierwszy boję się coś przyciąć
Ogród Małej Mi 2017 17:42, 25 paź 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Masz się z czego cieszyć 7 lat to dużo i mało. A przez 5 lat nie zdołałam nawet 1/3 zdziałać tego co Ty z różnych powodów.

Ja już walczę z ogrodem 10 lat
To samo ujęcie...

Ogród w budowie - nieustającej 17:40, 25 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Donoszę, że zupełnie na odwrót się nam podzieliło. Mam chryzantemę w kolorze starego dojrzałego wina - cudowną i cudownie pełną drobną w kolorze ciepłego słońca. Zdjęcia zrobię.

Twój ogród zachwyca - astry masz przepięknie widoczne i dające znać o sobie właśnie wtedy, kiedy jest ich pora.
Wszystko inne też piękne a u pani Hirsch też mogłabym zamieszkać w ogrodzie. Fajny ogród.

I to jest potęga ogrodów bylinowych ze swoją zmiennością i różnorodnością - jak kto lubi. Ja lubię.

Całym swoim wątkiem potwierdzam że lubię, ba! uwielbiam.

Posadziłam chryzantemy od Margertyki na ognistej no i bez sensu, marzę o tych starowinnych i wyrwę je od Małgosi choćby pazurami.

Co do astrów, to Picton Garden może nie mam, ale astry śliczne i już myślę jak to będzie jak mi się te nowe rozrosną. Myślę że będzie tak bardziej Picton.

O nazwy proszę nie pytać, nie przywiązuję do nich wagi.

Ogród w budowie - nieustającej 17:32, 25 paź 2017

Do góry
Dziękuję że zaglądasz, chociaż mało mnie w tym roku Więcej liści już na ziemi niż na gałęziach, zima nadciąga, więc cieszmy się resztą kolorów.

U Aldony podziwiałam takie późne zawilce i wygląda że mam podobne:

Tojady zakwitły wszystkie trzy ślicznym niebieskim, tzn, zdążyły bo się obawiałam.

Lawendowy zawrót głowy 17:31, 25 paź 2017
Do góry
lojalna_ napisał(a)

Łukasz dziękuję rysunek jest piękny musze go pokazać nie gniew się.

W miejsce trafiłeś idealnie

Będzie bardzo podobnie tylko przed każdym drzewem dużą rozplenica . Jeśli się zmieszczą kostki z cisa to tak ale to już zależy od kilku wymiarów ....i dużo zielonej hacone a i jeszcze jeden mam pomysl .... hihi

Super szkic

jestem przekonana że taki widoczek niebawem u ciebie ujrzymy) fajnie to rozrysował

Ogród w budowie - nieustającej 17:30, 25 paź 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Trawy zaczyna być trochę u mnie widać, dla astrów to idealne towarzystwo

Bajecznie!
Ogród w budowie - nieustającej 17:27, 25 paź 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Zamiast brzózek jednak posadzę tam kzewy - kalinę koralową chyba przesadzę, bo się tam ciasno robi.
Gorące wspomnienia mam ciągle przed oczami, ale jesienne rabaty angielskie chyba nawet bardziej, np. ziołowo - różowe rabaty w Sledmere House.

Gabrysiu, litości nie masz....
Ogród w budowie - nieustającej 17:25, 25 paź 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)
Od Margerytki takie astry, na wiosnę zgłaszam się jeszcze po ogniste. Ciekawe co u Ewy wyrosło - dzielę się zdjęciami, mam dwa jasnoróżowe i jeden biały z żółtym środkiem - duża kępa z wieloma kwiatkami, zakwitł najwcześniej.

Donoszę, że zupełnie na odwrót się nam podzieliło. Mam chryzantemę w kolorze starego dojrzałego wina - cudowną i cudownie pełną drobną w kolorze ciepłego słońca. Zdjęcia zrobię.

Twój ogród zachwyca - astry masz przepięknie widoczne i dające znać o sobie właśnie wtedy, kiedy jest ich pora.
Wszystko inne też piękne a u pani Hirsch też mogłabym zamieszkać w ogrodzie. Fajny ogród.

I to jest potęga ogrodów bylinowych ze swoją zmiennością i różnorodnością - jak kto lubi. Ja lubię.

Ogród w budowie - nieustającej 17:20, 25 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
takich wakacyjnych widoczkow tylko pozazdroscic ale twoj ogrod rownie piekny

Piękny inaczej, na wyspach jednak jest więcej kolorów na rabatach, kwitną jeszcze jeżówki i wspaniałe wysokie szałwie, u nas niezimujące niestety.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies