Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:36, 17 wrz 2017

Do góry
Samosiejki kosmosów ładnie wpasowały się w stałe nasadzenia.

Rozchodniki na półksiężycowej.

Skarpa widziana z góry

Przesadziłam z podokiennej na froncie na półksiężycową dzwonki Poszarskiego. Ciekawe, co z tego wyniknie w następnym sezonie? Mają rosnąć na krawędzi rabaty.

Sąsiedztwo ziemniaków 17:35, 17 wrz 2017

Do góry
Witam i od razu proszę, żeby przekierować ten wątek, jeśli źle umiejscowiony.
A chodzi mi o takie zagadnienie: czy sąsiedztwo ziemniaków wpływa na rosnące obok rośliny? Generalnie chodzi mi o kwiaty, ale także warzywa, truskawki. Zastanowiło mnie, dlaczego ślazówka i malope wysiane tego samego dnia i z tych samych nasion obok ziemniaków (na zdjęciu pusta już grządka) dawno przekwitły, a te obok truskawek - kwitną nadal.
Dalej, za truskawkami, były także ziemniaki (inna odmiana) - i przy nich też żywot kwiatków był zdecydowanie krótszy.
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii - oświećcie mnie, proszę!.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:32, 17 wrz 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nie pamiętam już tak zimnego i deszczowego września. Sprawdziłam, że w zeszłym roku dopiero w drugiej połowie września, po wielu tygodniach suszy, spadł deszcz.
Z jednej strony cieszę się, bo wyjątkowo bujnie i długo kwitną hortensje. W poprzednim sezonie bez codziennego podlewania kwiaty szybko usychały. Ładnie rosną trawy.

bardzo mi sie tu podoba

masz gdzies pod reka fotke z kwitnienia ?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:26, 17 wrz 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Mało mnie było na ogrodowisku, bo taki mam smutny rok, zmarł mi tata, otarłam auto, mam za mało wolnego czasu, za dużo się dzieje spraw, które odciągają mnie od ogrodu i jeszcze mam chorego nieuleczalnie psa i kotkę

Sama rozumiesz, spotkania są dla mnie teraz trudne i ten rok ogrodowy też nie najlepszy...ogony łapię z trudem...ale trzymam się i już

Dla osłodzenia w tych trudnych chwilach ćwiczę się w tortach bezowych

Całuję...częstuję wszystkich

o kurcze jaki fajny....a dobra beza to sztuka

i ciesze sie ze klony mowia ze to jeszcze nie jesien...chociaz pogoda paskudna
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:25, 17 wrz 2017

Do góry
Niestety, nadmierna wilgotność nie posłużyła pomidorom. W ciągu paru dni zaraza ziemniaczana zlikwidowała całe poletko pomidorów. A miały jeszcze mnóstwo owoców. W tym tygodniu powyrywam łęty, skopię i wysieję ozime żyto na zielony nawóz.

Swoje 5 minut będą miały wkrótce berberysy. Rosną u mnie bezproblemowo. Nie zauważyłam ich negatywnego wpływu na trawy. Żadna trawa nie złapała rdzy.

Erecta i Green Carpet

Zarumieniły się trzmieliny oskrzydlone na studziennej. Zauważyłam, że wszystkie odmiany trzmielin są przysmakiem dla dorosłych opuchlaków. Nie wiedziałam tego wcześniej. Codziennie wieczorem chodzę na polowanie. Opuchlakowe wżery są też na pnącej hortensji, niektórych bukietowych i pierwiosnkach. Larwy opuchlaka znalazłam w zakupionych w szkółce cisach. Dobrze, że mam już nawyk wytrzepywania korzeni.

Klon strzępiastokory pozbył się starej kory. Tu i tam wysiały się przetaczniki i kwitną.

Lawendowy zawrót głowy 17:21, 17 wrz 2017
Do góry
lojalna_ napisał(a)
ciekawa jestem jak te moje nowe pomysły sie sprawdza )))
efekty dopiero wiosna ...dziura na cisy )lejea Grzes kopie ...

Jolciu świetne foty u Gosi poczyniłaś

patrze na wykopki ....jaki porządek ...długo każesz czekac na finał )))
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:19, 17 wrz 2017

Do góry
Jeszcze o świecznicę chciałabym spytać.
Mam świecznicę White Pearl o zielonych liściach. Jeden egzemplarz ma ciemne plamy na liściach. Czy to jakiś grzyb?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:10, 17 wrz 2017

Do góry
Nie pamiętam już tak zimnego i deszczowego września. Sprawdziłam, że w zeszłym roku dopiero w drugiej połowie września, po wielu tygodniach suszy, spadł deszcz.
Z jednej strony cieszę się, bo wyjątkowo bujnie i długo kwitną hortensje. W poprzednim sezonie bez codziennego podlewania kwiaty szybko usychały. Ładnie rosną trawy.

Moje małe wielkie marzenie 17:07, 17 wrz 2017

Do góry
Siedzę w pociągu i tak trochę odręcznie kombinuję ustawienia. Zupełna asymetria jakoś do mnie tu nie przemawia pamiętając twoją begoniową. Dałabym tu dodatkowo jedną większą kulkę bukszpanową lub stożek. Najwyższy lizak centralnie pod oknem lub lekko w lewo bliżej tarasu. Po prawej jednorodnie hosty 3 takie same. Po lewej 2 hosty niższe lub żurawki lub brunery - takie same rośliny ale niższe niż po prawo. Brakuje mi tu jakiejś delikatnej pionowej trawki niewysokiej na tyły. Albo 2-3 takich samych tak 40-50 cm wysokości lub z lewej niższe a z prawej coś wyższego. Tylko nie wiem co do cienia się nadaje.

Może coś z tych moich mazideł się przyda. To wąska rabata jest. W teorii da się tak ustawić - w praktyce może być problem. Warto nóżki lizaków od dołu czymś przysłonić.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:02, 17 wrz 2017

Do góry
Mazan,

Ten grzyb trudno pomylić z kurką. Może zdjęcie przekłamuje.

Nie wiem, co to jest. Może maślanka wiązkowa.

Zrobiłam jeszcze więcej zdjęć.
Liliowo i kolorowo:) 16:57, 17 wrz 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Jesiennie i deszczowo ale kolorowo:

Cudne to zdjęcie, Danusiu!
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 16:43, 17 wrz 2017

Do góry
Ogród za grosze 16:41, 17 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

a moze opisz dokladnie co jak i kiedy robisz ? ile % sukcesu ?

Przepis na sadzonki z róż:
najlepiej robić w czerwcu przy pierwszym kwitnieniu.
1. obciąć pęd tak by były min. 2-3 listki i przekwitnięty kwiatek i ściąć te kwiaty,
2. oberwać dolne liście zostawić jeden górny skrócony o połowę, oberwać kolce,
3. naciąć pionowo (skórkę-korę) na dług. ok. 1-2 cm (na dole) umoczyć w ukorzeniaczu (niekoniecznie)
4. wymieszać zwykłą ziemię z piaskiem, zrobić dołek patyczkiem i wsadzić sadzonkę, podlać. Do jednej doniczki daję sadzonek ile mam.
5. przykryć butelką z odkręconym korkiem i obciętym dnem i pilnować: nie zalewać bo zgnije i nie pozwolić przeschnąć. Nie trzeba wietrzyć. Ustawić w cieniu.
Jesienią np. teraz przesadzić pojedynczo do doniczek do zwykłej ziemi i podpisać.
Przed mrozami wstawiam doniczki do skrzynek takich na kwiaty i wypełniam ziemią przestrzeń pomiędzy doniczką a skrzynką. Dzieciątka muszą mieć ciepło . Jak zapowiadają mrozy przenoszę skrzynki do nieogrzewanej piwnicy i ustawiam na oknie. Wiosną wynoszę na zewnątrz. Przymrozki do -2-4 oC nic im nie zaszkodzą.
w połowie maja sadzę do ziemi i sobie już muszą radzić same.
Sukces zależy od odmiany . Te sadzonki robiłam pod koniec lipca - za późno moim zdaniem, ale nie mogłam wcześniej, bo mnie nie było w domu. Na 3-4 sadzonki czasem 1-2 się nie ukorzenią a czasami wszystkie mają korzenie. Jak za dużo deszczu napada to zgniją. Trzeba czasem zerknąć na nie. Jak butelka zaparowana i krople ściekają, odkryć na godzinę i przewietrzyć.
Najprościej naciąć pęd i przygiąć tym nacięciem i zasypać ziemią i przycisnąć kamienie. Za rok masz ukorzenioną sadzonkę.
A tak wyglądają korzonki :

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:30, 17 wrz 2017

Do góry
miskant Nippon

chyba Sirene

Dreadlocks

Brązowienie iglaków 16:22, 17 wrz 2017

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:21, 17 wrz 2017

Do góry
powoli coś się dzieje

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:16, 17 wrz 2017

Do góry

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:16, 17 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Reniu, żałuj, sporo inspiracji bylo dla ciebie
licze ze cos mi zrobisz ładnego, wylalam zdjecie

a tymczasem pochwale sie skromnymi zakupami

Fajne zakupy . Super te targi tyle perełek mozna tam dostac )
Brązowienie iglaków 16:16, 17 wrz 2017

Do góry
Brązowienie iglaków 16:13, 17 wrz 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies