Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:55, 11 lut 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
I fajny pomysł z mobilnym domkiem dla kur
Reszta będzie drewniana ? Czy jeszcze konstrukcja tez stalowa ?

Ja mam cichutką nadzieje ze od marca będzie wiosna ..,

Anda napisał(a)
Przepiękny, zimowy ogród.
Przenośny kurnik to bardzo dobry pomysł.

Ponieważ u nas zmieniają się nasze plany często, docelowo nie wiemy gdzie kurnik będzie miał miejsce - stąd taki pomysł. Kurki będą sobie podróżowały po hektarach i wyjadały nam robaki Chyba Kasiu reszta drewniana, ale na pewno obity deskami, a w środku chyba coś mówił, że płyta OSB nie pomalowana niczym. Surowa. Ocieplony wełną.

Co do zimy, to obawiam się niestety gorszego scenariusza Ale wiem, że kiedyś to minie...musi. Czekam nad wyraz spokojnie Jak na mnie).
Ogród z zegarem 10:19, 11 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
spojrzałam i pomyślałam o tobie - przy takim nasadzeniu/układzie wystarczy zrobić tylko furtkę od przodu, aby ograniczyć dostęp psiakom. Nie jedną dużą ale taką z obu stron z zamknięciem od środka, dwuskrzydłową jak bramka
https://www.instagram.com/p/CLGezMysjTO/?utm_source=ig_web_copy_link

Mniej materiału, mniejsze koszty. Większe możliwości w przyszłości, jakby nagle kiedyś zmieniła się koncepcja czy nasadzeń czy wykorzystania.

A wiesz, że ja mam dokładnie taką samą? Haha
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:48, 11 lut 2021

Do góry
Tak, teraz postawimy gdzieś bliżej, w miarę jak ogród będzie się przesuwał, to i kury będą dalej. Poza tym wypasanie ich na ciągle nowej połaci będzie korzystne. Wybieg też będzie. Na razie jakiś prowizoryczny, też zdejmowany do przesunięcia.

O tej porze w zeszłym roku ...co tu mówić, było świetnie. Zdążyliśmy z robotami, teraz nie wiem. Trzeba będzie zaangażować więcej ludzi do pomocy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:31, 11 lut 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Niby biało a trochę koloru się przemycilo

Nom, rudo-miedziana zima jest ładna. Dlatego wszystkie badyle warto pozostawić i dla efektu i dla ochrony przed mrozem.

A to dla porównania 27.01.20

Tutaj pusto było

A 15 lutego zaczęło się cięcie. W tym roku nie wiem, czy zaczniemy 15 marca? Jak myslicie?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:26, 11 lut 2021

Do góry
Wieści w sprawie kurnika. Będzie on zbudowany na ramie. Dzięki temu mobilny kurnik może zmieniać usytuowanie.
Obecnie trwają prace nad konstrukcją. Rama już jest Jupii. Będą jajka

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:24, 11 lut 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:23, 11 lut 2021

Do góry

Staw cały czas "chodzi"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:22, 11 lut 2021

Do góry

Fontanna całkiem zamarzła

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:20, 11 lut 2021

Do góry

Dobrze, że schowałam co się dało.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:20, 11 lut 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:18, 11 lut 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:13, 11 lut 2021

Do góry
Tutaj będą całkiem inne widoki. W zeszłym roku było zaorane żyto.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:12, 11 lut 2021

Do góry
Przyśnieżone. W oczekiwaniu na wiosnę.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:38, 10 lut 2021

Do góry
U nas przejazd jest, nie ma problemu. W szklarni było na plusie 4 stopnie, w namiocie foliowym plus 2.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:37, 10 lut 2021

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Danusiu jak zwykle u Ciebie niby zwykły plotek a niezwykle piękny nie wiem jak takie cuda znajdujesz

Kasiu, ten biały to nie mój, ja mam zielony, jeszcze nie wykorzystany.
Jak wykorzystać miejsce po basenie 17:32, 10 lut 2021

Do góry
Kolorowe butelki odwrócone do góry dnem, dla zwariowanego ogrodu.
Podkłady kolejowe są nasączone xylamitem czy innym świństwem i tak śmierdzą, że nie da się przy nich wysiedzieć, więc myślę że nie da się korzystać z basenu przy tym rozwiązaniu. Pale rozłożą się szybko i poprzewracają. Nieforemne głazy? będą wystawały, to raczej nie PRL-owski skalniak takie miejsce więc nie pasują.
Ja wyczerpałam już możliwości - wybierasz akurat to, czego bym nie doradzała więc wychodzę z tego wątku.

Nic nie pokazałeś, nic nie wyjaśniłeś, nie wiemy, co masz za ogród i co do niego pasuje, a także jakie materiały wykończeniowe są użyte. Trudno doradzać, powiedziałam wszystkie możliwe opcje, które widzę i są ładne, ale wybierasz najgorsze rozwiązania, nie wiem dlaczego. Jest mi przykro, że nie mogę doradzić. Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:13, 10 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj stary płotek

Danusiu jak zwykle u Ciebie niby zwykły plotek a niezwykle piękny nie wiem jak takie cuda znajdujesz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:10, 10 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Proponuję takie rozwiązanie. Natomiast co do kory kamiennej, jest okropna, pstrokata i nie pasuje do ładnego, prostego założenia. Ja w każdym razie nie znoszę tej kory, ale może gust mam po prostu inny. Tylko ona jest bardzo gruba, w paski/plamki/kreski okropnie to źle wygląda, tak samo jak kora sosnowa też takie wielkie kawały są brzydkie. Ale przynajmniej jednolicie brążowe. Zastosuj grys granitowy w dwóch odcieniach szarości, zgodnie z tą propozycją można to podzielić na dwa odcienie. Tylko na tym zdjęciu nie da się tego pokazać. Dwa odcienie byłyby intuicyjne, bo rabata jest wielka i jeden kolor byłoby nudno.

Smaragdy prowadzić do wys, płotu, ale równo, nie jeden taki, drugi taki. Równać w poziomie. Dosadzić drzewa o kulistych koronach, aby zasłoniły te dachy, bo się robi taki "kołchoz" z dachami i wzrok leci na te dachy zamiast na rośliny

Danusiu Dziekuję.
bardzo fajne masz pomysły.
jestem zachwycona.

Zrobię te rabatkę jak najbardziej zbliżoną do rysunku
dziękuje serdecznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:38, 10 lut 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Zrób normalne palikowanie na 3 tak jak się robi drzewa. Kup taka szeroką na 5-7 cm gumę i ja porządnie zamocuj.
A w marcu przytnij jej koronę. Ładnie się zagęści. jeśli oczywiście się upierasz żeby ja zostawić tu gdzie jest.

Ale ja bym posłuchała Danusi.

3 paliki, 3 gumy górą, 3 w środku żeby wyprzeć krzywy pieniek. My tak prostowaliśmy jabłoń ozdobną z odzysku, teraz lepiej wygląda i już posadzona z kąta na rabatę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:37, 10 lut 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

Jaki cis na te obwódki kupić - fajny pomysł i dziekuję.

Zielony i złocisty. Dwa odcienie zieleni, do tego pomysłu powyżej nie muszą być cisy, może być ta żółta trzmielina Fortunego 'Emerald'n Gold', a drugi zielony - trzmielina 'Coloratus', są zimozielone i będzie coś innego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies