Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Borowikowy Zakątek 08:17, 14 mar 2017

Do góry

Tak,

teren przygotowałem jesienią, posiałem żyto i po wiosennym przekopaniu zabieram się za rabatę;

sąsiedztwo altany i istniejącej od samego początku rabaty nie jest zbyt komfortowe w użytkowaniu dlatego planuję przenieść istniejące nasadzenia na rabatę położoną po lewej stronie altany.

z racji tego, że rabata ma być kolorowa, pachnąca i kwitnąca całe lato znajdą się na niej: floksy wiechowate, lilie, jeżówki, liliowce;

dla uzyskania lekkości dodam trawy: rozplenice, ostnice;

obwódka będzie np. z bodziszków, żurawek;

zastanawiam się jeszcze nad tłem rabaty (przy ogrodzeniu sąsiada);

na równi z linią brzóz planuję rząd hortensji Limelight ale przy samej altanie (pomiędzy altaną a brzozą) ze względu na zapach i owoce planuję posadzić Viburnum lantana;

ot takie plany...
Ogródek Iwony II 22:22, 13 mar 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)

No to przegielam pale. Ja juz wsadzilam roze, liliowce, lilie, liatre, floksy, iryski. Jak zmarzna to sie wkurze. Ale ja raptusiewicz

Elu, uczymy się na własnych błędach bardzo często. Jeśli się nie uda, będziesz na drugi raz wiedziała. A jak coś wyjdzie, to będziesz też wiedzieć, ze nie zawsze trzeba dmuchać na zimne
Swoją drogą pospieszna jesteś
Ogródek Iwony II 22:13, 13 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirelko, kosmosów nie mam. Nie doradzę.

Lecz inne kłącza wsadzałam do doniczek i trzymałam w najchłodniejszym pokoju. Na dwór wynosiłam, jak było wiosennie i ciepło. Do gruntu sadziłam w maju ...

No to przegielam pale. Ja juz wsadzilam roze, liliowce, lilie, liatre, floksy, iryski. Jak zmarzna to sie wkurze. Ale ja raptusiewicz
Ptasi gaj 20:54, 13 mar 2017

Do góry
Te floksy są obłędne. I one takie niskie, fajne Ja zawsze myślałam, że jak floks to co najmnie 60 cm wysoki.
Ptasi gaj 20:07, 13 mar 2017

Do góry
Zrobie zdjecia jak wszystkie floksy zakwitna.
Nie mam tulipanow gdzie niegdzie tylko. Bardzo mi sie podobaja, ale wykanczaja je nornice, i bazanty.
W zeszlym roku posadzilam w koszyczka na wiosne dosyc ladnie wypuscily, ktoregos dnia patrze wszystkie paczki kwiatowe wydziobane.

Bede w tym roku przycinala, bo sie przewroca od wiatru juz za wysokie. M ciagle mial obiekcje, ale jak zobaczyl, ze przewracaja sie w innym miejscu i musi przymocowac do slupkow to zmienil zdanie odnosnie ciecia.
Te na gorce sa dosyc dobrze zakotwiczone, bo z tyly sa krzaki tawuly dosyc wysokie. A z przodu berberysy i jalowce plozace.
Mirkowy ogród (początki) 08:57, 13 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka pisalas o floksach mam ich bardzo dozo. Masz reke do siewow to i floksy mozesz rozsadzac.
Mirka moze sie myle nie zagladalam do wszystkich watkow, ale u ciebie to plantacje tych zasiewow. Kiedy to poflancujesz to ogrom pracy.
Mirka co ty z tym robisz jak urosna te wszystkie rozsady.
Masz parę.

Hm co ja zrobię z rozsadami jak urosną?Elusia pewnie na rabatach wysadzę tak myślę
Ogród za grosze 00:31, 13 mar 2017

Do góry
Napisałam na swoim wątku gdzie kupowałam swoje świerki.
Ewa musisz tą rabatę zakotwiczyć jakimiś roślinami, jeżeli masz taką kiepską ziemię to floksy naprawdę są dobre, lawenda, trawy które rosną na lekkiej ziemi, prawie wszystkie iglaki lubią lekką ziemię. Wystarczy im trochę lepszej ziemi podsypać jak sadzisz.
Nie wiem, jeszcze możesz zasiać faseliny i posiekać i do kompostu wrzucić lub dać jej trochę wyrosnąć żeby nie zakwitła, skosić i przekopać w jesieni.
Mirkowy ogród (początki) 00:05, 13 mar 2017

Do góry
Mirka pisalas o floksach mam ich bardzo dozo. Masz reke do siewow to i floksy mozesz rozsadzac.
Mirka moze sie myle nie zagladalam do wszystkich watkow, ale u ciebie to plantacje tych zasiewow. Kiedy to poflancujesz to ogrom pracy.
Mirka co ty z tym robisz jak urosna te wszystkie rozsady.
Masz parę.
Ptasi gaj 23:44, 12 mar 2017

Do góry
Nic nie tnę rozsadzam. Kupiłam dawno temu jedna doniczkę i posadziłam tam gdzie świerk biały rośnie. Floksy były wcześniej. To zdjęcie to zaledwie 1/4 floksów które tam rosną.
Floksy jak są dłuższe to się ukorzeniają i wystarczy oberwać kiść i wsadzić do żiemi i rosną. Mam wszędzie pełno tych floksów. Mam też i bordowe.
Nie mam zdjęć, bo kto przewidział, że będę gdzieś wstawiała na ogrodowisku.

Zamówiłam floksy niebieskie jestem ciekawa jakie, bo kiedyś widziałam na bazarku ale przed nosem mi pani zgarnęła wszystkie i po ptokach.

To sa zdj z 2015 wszystko sie rozroslo mam duzo na skalniaku, ale nie robilam zdjec. Obecnie ten skalniaczek z berberysem caly pokryty floksikiem

Ogrodowe kreacje 13:11, 10 mar 2017

Do góry
Dziewczyny kupiłam kłącza różnych bylin tych co pokazywałam no i korci mnie, żeby już wysadzać, bo inne z tego rodzaju przy takiej pogodzie już powoli ruszają no i nie wiem wstrzymać się ? czy wysadzać do gruntu ? mam bodziszki, mikołajka, floksy, orliki
Borowikowy Zakątek 13:00, 09 mar 2017

Do góry

Witam Serdecznie,

zastanawiałem się jak zacząć i zacznę od słów, które jednocześnie w pełni oddają stan jaki zastałem na nabytej działce: "na początku był chaos";

ale już kilka dni później

działka ma kształt prostokąta o wymiarach: w chwili zakupu (część I) ok. 22 m na 70 m; obecnie (po zakupie części II) jest o około 40 m dłuższa;

teren części I porośnięty był przez samosiejki brzozy oraz kilka sosen;
z racji tego, iż od strony zachodniej mam otwartą przestrzeń pozostawiłem tu pas brzóz w celu zyskania ochrony przed wiatrem; na pozostałej części działki zachowałem kilka najładniejszych brzóz oraz praktycznie wszystkie sosny;

część I zaplanowałem sobie jako rekreacyjną i wypoczynkową z miejscem na altanę ogrodową, hamak pomiędzy brzozami, domek na drzewie dla syna, piaskownicę; na rabatach oprócz krzewów (hortensji, krzewuszek, berberysów, tawułek, ogników) będą kwiaty: liliowce, floksy, jeżówki, rudbekie, języczki, kocimiętki, pachnące lilie, maciejka - takie troszkę "babcine"; będą też trawy, hosty, iglaki; ot takie plany...

w ubiegłym roku udało mi się dokupić część II; obecnie posadzone mam tam rośliny, które musiałem zabrać z poprzedniej działki oraz to co kupuję na wszelkich targach i wystawach; wygląda to bardziej jak szkółka niż działka; mam jednak nadzieję, iż planując poszczególne rabaty na części I uda mi się zagospodarować posiadane już rośliny;
poza tym znalazłem tam miejsce na warzywnik, poletko borówek, malin, porzeczek; docelowo zaś w tym miejscu stanie dom;

to tyle tytułem wstępu;

zdaję sobie sprawę, że nie będzie łatwo ale po pierwsze lubię wyzwania, po drugie praca w ogrodzie to czysta przyjemność no i to co chyba najważniejsze to satysfakcja z własnego ogrodu

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie opinie i sugestie
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:49, 09 mar 2017

Do góry
a co myslicie o czymś takim za drzewami owocowymi

kolor zielony to tuje - między tujami a ogrodzeniem i tujami i brzegiem skarpy nic nie wejdzie - jedynie dojście do tujek dla ludka
czerwone kreski to np. derenie elegantisima - chyba by fajnie wygladały, bo jesienią i zimą tam jest łyso, a czerwone pędy dodałyby uroku
a pod dereniami coś zadarniającego - typu irgi, floksy, goździki, turzyce

czarna linia koniec górki

co myślicie o tym

Z Pszenicznej ... 19:24, 08 mar 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Agato, a gdzieś pisałaś że sadzisz lilie, bo Ci brakuje koloru w środku lata, tak? Może posadź Malva moschata, Malva sylvestris, to chyba ślazy czy ślazówki. One kwitną pięknie i pasowałyby na Twojej bylinówce.

Ewuś chciałam posadzić lilie w peoniach i bodziszkach, bo latem nic nie kwitnie, a one miejsca za dużo nie potrzebują. Tam już ciasno się robi
Z tyłu mam jeżówki, a jeszcze dosadzę floksy więc powoli mój problem się rozwiązuje. O Mavata poczytam sobie Mam jeszcze kawałki wolnego pola
Z Pszenicznej ... 19:14, 08 mar 2017

Do góry
No to by było na tyle Aga... w tym roku dosadzam jeszcze białe jeżówki, fioletowe floksy i czekam czy wybije rdest polymorpha
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:08, 08 mar 2017

Do góry
Witam, po lekturze forum pojawiły się u mnie takie oto pomysły:

wersja 1 - przy ogrodzeniu sąsiada, na równi z linią brzóz posadzę rząd hortensji Limelight ale przy samej altanie (pomiędzy altaną a brzozą) planuję Viburnum lantana (pachnące kwiaty + owoce);
ale nie bardzo mam pomysł co posadzić z przodu;

wersja 2 - środkiem rabaty chciałem posadzić floksy wiechowate, jeżówki, trawy, liliowce? (rabata kolorowa, pachnąca floksami); obwódka (np. z bodziszków, żurawek); ale co posadzić od ogrodzenia - jako tło?

będę wdzięczny za wszelkie sugestie; Dziękuję
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:41, 07 mar 2017
Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
W Lid..u duży wybór bylin po 5 zł
Kupiłam:
tuberozę
bodziszki
galtonię
tawułkę arendsa
tawułkę japońską
habry
mikołajki
rudbekię

widziałam floksy, cebulowe,i jeszcze różne inne

zeszłotygodniowa dostawa ....widziałam to bo chciałam orliki ...ale akurat w tym L co byłam nie było juz orlików ...będę szukać po szkółkach już kwitnących ...bo te z kłacza to pewnie na przyszły sezon by zakwitły
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:34, 07 mar 2017

Do góry
W Lid..u duży wybór bylin po 5 zł
Kupiłam:
tuberozę
bodziszki
galtonię
tawułkę arendsa
tawułkę japońską
habry
mikołajki
rudbekię

widziałam floksy, cebulowe,i jeszcze różne inne
Podmiejski ogródek 15:15, 06 mar 2017

Do góry
Nic nie skąpiłam! wypraszam sobie
Wszystkie swoje zakupy skrupulatnie pokazywałam:
tu z lipca

tu z września

Ależ to wszystko zniknęło na rabatach

Tutaj rodkowa po obsadzeniu:

A przy okazji, znalazłam zdjęcie, które pokazuje że floksy kwitły już w lipcu:

A pamiętam, że ostatnie kwiaty ścinałam w październiku!
I jak tu wywalać takie kwiaty?!
Z Pszenicznej ... 19:05, 05 mar 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Agatko, zazdroszczę takich możliwości nasadzeń, tyle miejsca na byliny, marzenie Kupiłam trochę nasion, spróbuję sama posiać, mam nadzieję, że uda mi się mieć własne byliny, niekoniecznie tylko z CO Mam nadzieję oj, mam

Witaj Joluś, wyobraź sobie że nie mam nasadzeń z nasion, jakoś nie miałam ręki do wysiewów, ale za to do dzielenia i owszem
W roku biegłym uzupełniłam jeszcze nasadzenia, w przechowalniku czekają fioletowe floksy i białe jeżówki... ale w doniczkach więc mogą poczekać aż uporządkuję rabatę w całości.
Podmiejski ogródek 22:57, 04 mar 2017

Do góry
Wychodzą

floksy

rozchodniki

przywrotniki ostroklapkowe i coś, o czym kompletnie nie pamiętam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies