Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 18:00, 12 maj 2017

Anda napisał(a)
Piekny busz Ci rosnie

Ewo rośnie rośnie, dobrze że sobie sam radzi, bo ja zajęta warzywnikiem i mało na bylinówkę wchodzę Ale widzę już światełko w tunelu... jest ogrodzenie, jest żywopłot, zaraz skrzynie się wypełnią i tylko nie wiem gdzie ja pomieszczę te pomidory, które moja Mama wysiała
Margarete 19:45, 12 maj 2017

Agata już wstawiłam fotki tego mojego nieszczęśnika u siebie
tulucy 21:33, 12 maj 2017

A ja muszę kupić pomidorki chyba, moje zmarzły w tunelu... Może​ i przeżyją, ale kiepsko to widzę...
jolanka 23:07, 12 maj 2017

Żywopłot będzie super od razu efekt.
Gruszka_na_w... 00:08, 13 maj 2017

Bardzo dorodne sadzonki nabyłaś. Nacięcie bocznych gałązek spowoduje, że się ładnie zagęści.
Na jaka wysokość będziesz go prowadzić?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
bacowa 07:11, 13 maj 2017

kerii napisał(a)
Wow ale wypasione buki Ty to działasz z rozmachem jak sadzisz to odrazu olbrzymy )) a bylinówka cud mód, co to takie żółte ci tam rośnie/kwitnie koło irysów?
Ps. przesyłka wczoraj poszła

podpinam się pod pytanie Joli.

Za buki trzymam kciuki, bo to chyba nie czas na sadzenie z gołym korzeniem.
Wendy79 23:49, 13 maj 2017

bacowa napisał(a)

podpinam się pod pytanie Joli.

Za buki trzymam kciuki, bo to chyba nie czas na sadzenie z gołym korzeniem.

Oj tam, oj tam, sadzilam graby z gołym korzeniem w tamtym roku w czerwcu. Mają się świetnie
Aga2017 07:14, 14 maj 2017

AgataP napisał(a)

Rzędami sadziłam floksy bo miałam ich najwięcej około 30 szt, dałam im tyle przestrzeni ile przepisowo potrzebowały, ale już nie pamiętam jaki to był rozstaw. Reszta to już dosadzanie i przesadzanie więc pasy są niejednorodne.
A roślin jest mnogo - na zdjęciach je widać, w tym sezonie tęż zdjęcia będę cyklicznie wstawiać.
Jak coś pytaj Tworzysz rabatę bylinową?

Przymierzam się do bylinówki raczej skromnej w rozmiarze na szerokość i długość ale zawsze coś jednakże w przeciwieństwie do moich wcześniejszych decyzji teraz zanim cokolwiek wsadzę muszę wszystko przemyśleć i dobrać odpowiednie rośliny oraz miejsce, dotychczas moje nasadzenia to tzw. radosna twórczość czego efekty są widoczne na działce zły dobór roślin pojedyncze nasadzenia ... u Ciebie i innych Pań widać pasję i świetną aranżację muszę się tego nauczyć i przeorganizować swój ogród jeśli się da, jakie rośliny masz jako tło na końcu rabaty?
Madzenka 19:53, 14 maj 2017

Żywopłot bukowy wypasiony niesamowicie ! To bdzie pokazowy żywoplocik

Wtrącę sie do dyskusji o grabach i bukach. U mnei zwykle zywopłot grabowy zielenieje ok 15 kwietnia , czasem wczesniej, czasem pózniej, wszystkie aleźyzależy od aury. Buki dostaja liscie dopiero dwa tygodnie póżniej

Byłam kilka lata temu w Amsterdamie w weekend majowy, graby były juz zielone , ulistnione, wszytskie żywopłoty bukowe jeszcze łyse

Co do trzymania lisci - z wiekiem grab pospolity mało gubi mało liscie nawet w wietrzne zimy, młode egzemplarze sa szybko przez wiatr oskubywaną. Graby fastigiata i Frans Fontaine łysieją naormalnie jak wszytskie drzewa jesienią.

Buki u mnie bordowe były na początku całkiem łyse a w trzecim sezonie zachowały piekne pomaranczowe liscie az do maja.
AgataP 08:51, 15 maj 2017

tulucy napisał(a)
A ja muszę kupić pomidorki chyba, moje zmarzły w tunelu... Może​ i przeżyją, ale kiepsko to widzę...

Ja na mrozik nawet truskawki przykryłam, pierwszy raz mam to chociaż kilka owocków bym chciała zjesć.
Ale widzę na czereśni porażka - nie ma nic.