Olga to musiało być wielkie naczynie ale z pewnością cudnie wyglądało
u mnie jeszcze dalie na rabatach, zrywam po kilka albo nawet po jednej, teraz krótko są w wazonie więc stale wymieniam bo do ogrodu nie chodzę no chyba że po nie i przy okazji po szczypiorek, por, seler czy jarmuż
Kasiu, też lubię trawy. Ale nie wszystkie połączenia traw mi pasują. Komponowanie ich wcale nie jest takie łatwe.
Ha, sąsiadki pelargonie fajne tło robią.
Asiu U mnie cały dzień było słonecznie z niebieskim ślicznym niebem
Ogród, jeszcze ma trochę kolorów, i to cieszy, jeszcze.
Marcinki są piękne.
A ja lubię, bardzo lubię różne byliny i kolorki.
Z porządkami to jeszcze trochę będzie parę razy, dalie wykopać.Trawę skosić.,może już ostatni raz w tym sezonie .
Barwy jesieni
Tak, liści mam zawsze dużo, wymiary boksu o 2 komorach: 420 cm długi i 150 cm szeroki. Na razie drzwiczki są do jednego "przedziału". Powoli będę przenosić kompostowniki w nowe miejsce i to jest początek.
Zainspirowałam się taką organizacją pracy organicznej:
Ale gdzieś ją przeniesiesz? Wiesz gdzie? Ja bym ją przeniosła, tylko nie wywalaj takiego okazałego krzaczka z ogroduChoć może być ciężko wykopać korzenie bo góra już duża.
Rozważam usunięcie pęcherznicy żółtej (3 szt.) jako zbytecznej w tym szpalerze dereni za ulami. Pęcherznicy już za ciasno. Myślę, że na tej rabacie mogą być same derenie jako naturalna granica wizualna dla sadu. Dobrze myślę?
Tutaj po lewej koło klona czerwonego 'Brandywine'
I widok z boku na szpaler dereni (skrajne derenie dopiero dorastają)
Powiem wam krótka relacja ze szkółki , bo na jesieni krzewy nie za bardzo korzystnie wyglądają Właściciele sami narzekali, że rok mokry i dużo chorób grzybowych atakuje
Najładniejsze miejsce w szkółce teraz:
Dużo rodków:
Krzewy w tym derenie
Żurawki - cena spora, a teraz jak coś na żurawki promocje w LM
Graby już posadzone, rabata zrobiona na prostą i rozsypany nawóz jesienny
Jutro zaczynam w końcu sadzić cebulowe ... tylko, że w sumie na froncie mogę jedynie cokolwiek posadzić bo reszta albo niedokończona albo przed zmianami
Tutaj
planuję ok 30szt Queen of Night, czosnki purple sensation tylko ile? plus kilko Krzysztofów ... jeszcze tylko do ciemnych tulipanów brakuje mi jakićhś jaśniejszych może różowych? ale jakich? jakieś propozycje?
Żeleźniak jest dla ludzi o żelaznych nerwach no i dla wielbicieli takich lemonkowych piłeczek na patyczku - czekałam na kwitnienie 3 lata po wysiewie z nasion - zakwitł pięknie a w kolejnym roku już licho i w między czasie się zestarzał więc go wykopałam i odmłodziłam i posadziłam znów - tym razem na brzegu rabaty bo zauważyłam że tak jest sadzony.
Dla porównania
kwitnie w połowie czerwca przez ok. miesiąc potem cały czas piękne kwiatostany i ładne liście na dole
czerwiec 2016
czerwiec 2017
zakwitło kilka, uparta jestem co ? a ale pachnie wszystko liście też tak cytrynowo-werbenowo
a jeśli chodzi o dynie to pewnie to załatwione
ostrzegam znów - to inny smak dyni - ktoś powiedział jak ugotowałam zupę że jakby z groszku
chodziło o tą ?
2. Posadzić niskie cisy w kostkę, by inaczej rozwiązać problem obsadzenia tego szamba (wpisać koło w niedokończony kwadrat). Irga 'Ursynów' nie podoba mi się, trzeba spróbować innych rozwiązań.
3. Dosadzić brakujące czerwone buki do żywopłotów
4. Humanitarnie pozbyć się tej morwy z sadu (dlaczego ja kupiłam tak prowadzone drzewo???) oraz młodej pigwy (bo okazało się, że mam dwie)
Osobiście wykopałabym też tego berberysa po prawej stronie. Kratownica z latarenkami-fajnie. Pamiętasz, o tym stoliku okrągłym z jakimiś dekoracjami też był pomysł. Jakoś to trzeba zebrać do kupy.
Z evergoldami wszystko w jak najlepszym porządku
Chociaż po lewo bedą zmiany - dojdzie donica dzięki czemu wyprostuję rabatę w tle widoczne nowe graby
zaś po prawo jest tak ... czekam na zaokrąglenie kulek cisowych zrobionych z zapolickich sadzonek (stożek przesadzony)
Iwonko zdecydowanie rozplenice tylko kwestia wybrania odmiany..muszą być takie, które szybko wypuszczają piękne wyciory
Hakone też jest fajna i jak już się rozszaleje to jest dość wysoka, Na słońcu moją przypala ale daje radę, w tej chwili pożera kulki