Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:23, 10 paź 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
piękne dalie też je lubię i jakoś nie przeszkadza mi,że trzeba je wykopywać

edit:

ostatnio w restauracji widziałam piękną dekoracje na stół z dalii

naczynie szklane na dnie kamienie a na wodzie leżały dalie

Olga to musiało być wielkie naczynie ale z pewnością cudnie wyglądało

u mnie jeszcze dalie na rabatach, zrywam po kilka albo nawet po jednej, teraz krótko są w wazonie więc stale wymieniam bo do ogrodu nie chodzę no chyba że po nie i przy okazji po szczypiorek, por, seler czy jarmuż

dalie tak i rudbekie muszę ich namnożyć

pozdrawiam
Ogródek Iwony II 22:20, 10 paź 2017

Do góry
Kasiu, też lubię trawy. Ale nie wszystkie połączenia traw mi pasują. Komponowanie ich wcale nie jest takie łatwe.
Ha, sąsiadki pelargonie fajne tło robią.

Moja działka na Dębowym Lesie 22:20, 10 paź 2017

Do góry
Asiu U mnie cały dzień było słonecznie z niebieskim ślicznym niebem
Ogród, jeszcze ma trochę kolorów, i to cieszy, jeszcze.
Marcinki są piękne.
A ja lubię, bardzo lubię różne byliny i kolorki.
Z porządkami to jeszcze trochę będzie parę razy, dalie wykopać.Trawę skosić.,może już ostatni raz w tym sezonie .
Barwy jesieni

Pszczelarnia 22:19, 10 paź 2017

Do góry
mira napisał(a)
Łał ten boks na liście ogromny masz tyle? (...)

pozdrawiam

Tak, liści mam zawsze dużo, wymiary boksu o 2 komorach: 420 cm długi i 150 cm szeroki. Na razie drzwiczki są do jednego "przedziału". Powoli będę przenosić kompostowniki w nowe miejsce i to jest początek.

Zainspirowałam się taką organizacją pracy organicznej:

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:18, 10 paź 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Wierzę, że ładniej wygląda na żywo. Ale cudna jest.

Nie właśnie lepiej na zbliżeniu. Zauważyłaś jak dużo roślin wygląda super na fotkach a w realu nie to ? zauważyłaś ja też

astry to sprawa światła

Pszczelarnia 22:15, 10 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Rozważam usunięcie pęcherznicy żółtej (3 szt.) jako zbytecznej w tym szpalerze dereni za ulami. Pęcherznicy już za ciasno. Myślę, że na tej rabacie mogą być same derenie jako naturalna granica wizualna dla sadu. Dobrze myślę?

Tutaj po lewej koło klona czerwonego 'Brandywine'

I widok z boku na szpaler dereni (skrajne derenie dopiero dorastają)

Ale gdzieś ją przeniesiesz? Wiesz gdzie? Ja bym ją przeniosła, tylko nie wywalaj takiego okazałego krzaczka z ogroduChoć może być ciężko wykopać korzenie bo góra już duża.
Pszczelarnia 22:10, 10 paź 2017

Do góry
Rozważam usunięcie pęcherznicy żółtej (3 szt.) jako zbytecznej w tym szpalerze dereni za ulami. Pęcherznicy już za ciasno. Myślę, że na tej rabacie mogą być same derenie jako naturalna granica wizualna dla sadu. Dobrze myślę?

Tutaj po lewej koło klona czerwonego 'Brandywine'

I widok z boku na szpaler dereni (skrajne derenie dopiero dorastają)

Ogrodowe kreacje 22:08, 10 paź 2017

Do góry
Powiem wam krótka relacja ze szkółki , bo na jesieni krzewy nie za bardzo korzystnie wyglądają Właściciele sami narzekali, że rok mokry i dużo chorób grzybowych atakuje

Najładniejsze miejsce w szkółce teraz:

Dużo rodków:

Krzewy w tym derenie

Żurawki - cena spora, a teraz jak coś na żurawki promocje w LM

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:06, 10 paź 2017

Do góry
makkasia napisał(a)
świetne graby
czekamy wszyscy na dobrą pogodę u Ciebie

Graby już posadzone, rabata zrobiona na prostą i rozsypany nawóz jesienny

Jutro zaczynam w końcu sadzić cebulowe ... tylko, że w sumie na froncie mogę jedynie cokolwiek posadzić bo reszta albo niedokończona albo przed zmianami

Tutaj

planuję ok 30szt Queen of Night, czosnki purple sensation tylko ile? plus kilko Krzysztofów ... jeszcze tylko do ciemnych tulipanów brakuje mi jakićhś jaśniejszych może różowych? ale jakich? jakieś propozycje?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:05, 10 paź 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Że żeleźniak taki fe niedobry, tzn nie brać, bo się własnie zastanawiam nad nim?... Miro, bardzo proszę wydłub mi kilka nasionek z tej dyni zielonej jak ropuszka

Żeleźniak jest dla ludzi o żelaznych nerwach no i dla wielbicieli takich lemonkowych piłeczek na patyczku - czekałam na kwitnienie 3 lata po wysiewie z nasion - zakwitł pięknie a w kolejnym roku już licho i w między czasie się zestarzał więc go wykopałam i odmłodziłam i posadziłam znów - tym razem na brzegu rabaty bo zauważyłam że tak jest sadzony.

Dla porównania
kwitnie w połowie czerwca przez ok. miesiąc potem cały czas piękne kwiatostany i ładne liście na dole

czerwiec 2016

czerwiec 2017

zakwitło kilka, uparta jestem co ? a ale pachnie wszystko liście też tak cytrynowo-werbenowo

a jeśli chodzi o dynie to pewnie to załatwione
ostrzegam znów - to inny smak dyni - ktoś powiedział jak ugotowałam zupę że jakby z groszku
chodziło o tą ?

Pszczelarnia 21:51, 10 paź 2017

Do góry
Jesienne fronty robót są następujące:

1. Oznaczyć dalie przed wykopaniem

2. Posadzić niskie cisy w kostkę, by inaczej rozwiązać problem obsadzenia tego szamba (wpisać koło w niedokończony kwadrat). Irga 'Ursynów' nie podoba mi się, trzeba spróbować innych rozwiązań.

3. Dosadzić brakujące czerwone buki do żywopłotów

4. Humanitarnie pozbyć się tej morwy z sadu (dlaczego ja kupiłam tak prowadzone drzewo???) oraz młodej pigwy (bo okazało się, że mam dwie)

Ogródek Iwony II 21:48, 10 paź 2017

Do góry
Liliowo i kolorowo:) 21:46, 10 paź 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Ula tam gdzie beczka to planuje dac kratownice albo pergole ale zwocona z boku przejscie w strone studni i tam mam juz róże czeka na posadzenie w kolorze biskupim , tam gdzie przejscie będzie przez środek to albo obnwodka z roz z jednej i z drugiej strony tylko nie wiem czy z zaokragleniem czy na prosto. Mam tylko problem bo z przodu sa te duze glazy i czy tez je dac po bokach czy obwodka przed rozami z czegos zimozielonego? A jezeli nie roze to co? cos niskiego chce by nie zaslonic znowu widoku. Pod domem tez sa róze, lawenda i lilie. W tym przejsciu planuje jeszcze dla klimatu dac latarenki

Osobiście wykopałabym też tego berberysa po prawej stronie. Kratownica z latarenkami-fajnie. Pamiętasz, o tym stoliku okrągłym z jakimiś dekoracjami też był pomysł. Jakoś to trzeba zebrać do kupy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:44, 10 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Renia, dawno nie pokazywałaś ambrowca z Evergoldami i tego kulkowiska, które do towarzystwa miało żurawki - tam też coś kombinowałaś, czy nadal istnieją te rabaty?

Z evergoldami wszystko w jak najlepszym porządku

Chociaż po lewo bedą zmiany - dojdzie donica dzięki czemu wyprostuję rabatę
w tle widoczne nowe graby
zaś po prawo jest tak ... czekam na zaokrąglenie kulek cisowych zrobionych z zapolickich sadzonek (stożek przesadzony)
Ogródek Iwony II 21:44, 10 paź 2017

Do góry

Mój jest ten kawałek ogrodu 21:42, 10 paź 2017

Do góry
Ale były już i takie obrazki

Makowo na Kociewiu 21:42, 10 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pięknie Kasiu u Ciebie. Bardzo lubię twój ogród, hakone pod hortensjami wyglądają ślicznie.
Kasiu, co byś posadziła przed szpalerem anablek?
bukszpan?
rozplenice?
żurawki?
Co byś wybrała? Mam wątpliwości...

Iwonko zdecydowanie rozplenice tylko kwestia wybrania odmiany..muszą być takie, które szybko wypuszczają piękne wyciory
Hakone też jest fajna i jak już się rozszaleje to jest dość wysoka, Na słońcu moją przypala ale daje radę, w tej chwili pożera kulki

Ogródek Iwony II 21:40, 10 paź 2017

Do góry

Mój jest ten kawałek ogrodu 21:39, 10 paź 2017

Do góry
Mam trzmielinę oskrzydloną, pięknie się przebarwia. Chcesz kupic?

Jakie róże Cię skusiły? Ja w tym roku twarda jestem

Targi Warsaw Home, niby patrzyłam na trendy wnętrzarskie ale i trochę zielonego wpadło mi w oko

Pszczelarnia 21:38, 10 paź 2017

Do góry
Nowe truskawki posadzone

Stare poletko truskawek zlikwidowane i poplon posiany po całości:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies