Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:46, 03 paź 2017

Do góry
Zaznaczyłam najjaśniejszym kolorem trawnik, ciemne - juz troszke zwężone rabaty to żywopłoty, limonkowe to rabaty (pewnie w praniu wyjdzie, ze powinny być szersze). Przy placyku brązowym dorysowałam rabatę na wysokie trawy(też ciemno zielony kolor). Naszdzenia na rabatach pod żywopłotami będą podobne do tych co już mam czyli buksy, trzmielina, thuja danica, byliny, trawy. Jedynie pod te od strony placyku basenowego do placyku na tyłach dam więcej bylin - będzie tam rząd irysów, trawy(mam też rozmnożonego trzcinnika overdam).
Na placyku leśnym będą brzozy a lekko za nimi rodki (może być takie zestawienie?), z przodu stipa i jeżeli sie wysiały to białe ostróżki
Będzie to jakoś pasowało???
Te 3 pojedyńcze drzewa to: przy placyku basenowym-?, przy tarasie klon palmowy czerwony a z tyłu ambrowiec
Tu ma być ogród :) 13:46, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Początek października - pierwszy przymrozek.

Przepiękne rozplenice!

Porównanie fajnie pokazuje jak w trzy lata można zrobić dojrzały ogród.
Mój zielony świat 13:45, 03 paź 2017

Do góry
Pełne wrzosy w ślicznym liliowym kolorze

Mój zielony świat 13:43, 03 paź 2017

Do góry
Astry

Mój zielony świat 13:40, 03 paź 2017

Do góry

Wernonia

Owocnik magnolii parasolowatej

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 13:40, 03 paź 2017

Do góry
Na zielonej... trawce :) 13:40, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Piękna jesień! A na krąg mogłabym godzinami się patrzyć
Mój zielony świat 13:38, 03 paź 2017

Do góry
Kasiu, dziękuję Psiaki są bardzo fotogeniczne, lubię e fotografować
Cyklamenów warto poszukać, małe, urocze cudeńka. Zarówno te kwitnące jesienią, jak i wczesną wiosną. Róż cyklamenów z bielą przebiśniegów wygląda zjawiskowo
Ja kupowałam je internetowo w Sadzawce.

Aganiu, faktycznie niektóre nazwy roślin nie są zbyt fortunne Przykro mi z powodu Lowy To trudna decyzja wybrać moment pożegnania przyjaciela. Ja mam poczucie, że w przypadku naszej Efi przedłużyliśmy ją za bardzo.
U nas też dużo deszczu. Ale u Was rzeczywiście deszcz daje się we znaki, jak byłam we wrześniu w Krakowie Wisła wylała i były problemy komunikacyjne. Pozdrawiam ciepło

Kasiu, to kupujmy rutewki! Na moich są ostatnie kwiatuszki. Liście już żółkną, a te dzielne maleństwa dalej kwitną

Miro, krwiściągi to ciekawa grupa, odkrywam ich urok. A wiesz, że jak ostatnio była Ewa z Tad to też mówili, że do mnie by pasował biały sadziec Coś w tym musi być

......

Tymczasem w ogrodzie nadal sporo kwitnień. Choć często pada, kwiaty dzielnie się trzymają.
Zdecydowanie wolę prace wiosenne, więc jesienią się u mnie nie wiele dzieje, jedynie bieżąca pielęgnacja. A jak pojawiają się ciepłe i słoneczne chwile wolę je spędzić na relaksie w ogrodzie. Taki jesienny leń. Kupiłam pare cebul, narcyzów, krokusów i czosnków. Z nowości Allium carinatum pulchellum, jestem go ciekawa.
Pozdrowienia spod koca przeziębiona

Parę kwitnień z ostatniego słonecznego weekendu

Różanka

Moja codzienność - ogród Oli 13:37, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Grabiszon na swoim miejscu pewnie ze trzy lata zejdzie zanim go uformuję ale co tam

Ślicznie jest i te słupki wychodzącce z traw...ach! bajka Olik

Muszę konkretnie zabrać się za moje graby...
Ranczo Edy 13:32, 03 paź 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Podobają mi te jezowki na tle perukowca czy berberysu ?
Szałwia trojbarwna Aha. Nigdy jej nie miałam to i nie znam.
Sama się wysiewa. To fajnie.To chyba warto ją gdzieś ja mieć. Z nasion ja trzeba wysiać ? Na wiosnę ?
Fajne ,ladniutkie roślinki sobie pooglądałaś .I nic ciebie nie skusilo z kupnem ?

Ana hej perukowca tak dzięki bardzo jeżówki to takie zwykłe ale wytrwałe są
szałwia sama się sieje i dość późno wychodzi ale jak się pokaże to szybko się rozrasta nic z nią nie robię ewentualnie przesadzę jak chcę ja przenieść
Haa kusiło jak diabli ale no cóż musiałam się wstrzymać hii

Coś jeszcze, coś więcej... 13:19, 03 paź 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Uwielbiam te Twoje ID w hortkach! Śliczne!!!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:14, 03 paź 2017

Do góry
Natrafiłam w niedzielę na jedno z pierwszych zdjęć jakie zrobiliśmy podczas remontu domu
W przybliżeniu może to być luty-marzec 2012.
Zdjęcie jest już zrobione po wcześniejszym wykarczowaniu wielkich krzaczorów, które znajdowały się na całej długości ogrodzenia.

I wczoraj

Teraz tylko poczekać aż wszystkie cisy urosną a graby zmężnieją i będzie można powiedzieć, że jest dobrze
Tu ma być ogród :) 13:12, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Edytko przypomnij nasadzenia pod domem, pasuje żeby się to jakoś łączyło.

tak schematycznie zaznaczyłam co tam jest.

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:07, 03 paź 2017

Do góry

świerk serbski Burns mocno przycięty bo prawie wszystkie mocniejsze gałązki chciały robić za przewodnik

Na zielonej... trawce :) 13:07, 03 paź 2017

Do góry
Można ciachać już w styczniu - zakładając brak mrozów oczywiście

Zobacz jakie moje był "grubasy" po sadzeniu

małe porównanie

Co się stało kwiatom ... 13:04, 03 paź 2017

Do góry
Mirella napisał(a)
Pokażę co spotkałam w lesie

no nie wiem ale jakieś niejednoznaczne mam skojarzenia
w moich Borach grzybów już brak
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:58, 03 paź 2017

Do góry
wiedziałem że ta praca była zupełnie zbędna(prawie) cóż nikt nie obiecywał że będzie łatwo i cacy

słoneczko zaświeciło na 5min
Tu ma być ogród :) 12:50, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Ja mogę się wypowiedzieć - kiedyś mieliśmy elektryczny też co chwilę gasł i naprawdę trzeba było mu pomagać "iść"(sezonu nie wytrzymał) kupiliśmy spalinówkę - praca bez porównania choć i tak ciężka - raczej dla faceta, ale śmiga aż miło patrzeć

Edytko co to za odmiana zawilców - piękne są Te leśne trawki też mnie zainteresowały - co to?

Czytam o poszerzeniu rabat przez wodę (pamiętasz pisałyśmy o tym kiedyś jak mój Pan od nawadniania mówił, że to najlepsze = najtańsze rozwiązanie) nie myślałaś aby dać ją zdecydowanie szerszą? Przy takiej długości te 60cm "zginie"... ja bym poszalała z szrokością co najmniej 120cm zrównoważy Ci rabatę pod domem z drugiej strony ścieżki (wygląda na szeroką )

Przeczytałam eMowi co napisałaś - teraz na pewno zakup zostanie przyspieszony bo już od wiosny się do tego zbierał

Tak naprawdę to już nie chcialam tworzyc kolejnych wielkich, pracochłonnych rabat - ta miała być tylko po to żeby uniknąć rdzawych zacieków na kostce.
A nie sądzisz, że jak zrobię tą rabatę szeroką na co najmniej 1 m to trawnik będzie się wydawał jeszcze bardziej długi?

Mam fotkę z naniesionymi wymiarami.

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 12:45, 03 paź 2017

Do góry
mkasia napisał(a)

To w Powsinie pewnie po latach. Tlo pierwszej foty na to wskazuje.
Ogrodowe przygody 12:40, 03 paź 2017

Do góry
Iwonko, ja mam Bouquet Parfait.
To jest spora róza, przyginałam jej pędy i wypuściła mnóstwo bocznych.
Tak kwitła na początku tego sezonu:

A tu trochę w zbliżeniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies