Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Nallar 21:53, 11 lis 2017

Basilikum napisał(a)
oj tak teraz to juz do marca tylko fotki nam zostaly. No chyba, ze na parapecie cos zakwitnie (u mnie wlasnie grudnik zaczal). No i moze kalina i hamamelis beda juz w lutym.

Z wymienionych przez Ciebie mam tylko Kaliny, koralową i burkowooda. Na Oczar mam chęć, ale miejsca na wszystkie zachciewajki zaczyna brakować.
Muszą wystarczyć fotki.

A to moje pachnidło.

Basilikum 08:04, 12 lis 2017

piekna
wczoraj przejedzajac przez jakies osiedla widzialam kwitnaca na rozowo chyba kaline. Pewna nie jestem ale piekna byla
malgorzata_s... 13:49, 12 lis 2017

Zmiany ogromne. Napracowałaś się w tym roku ale efekt znakomity
Katkak 19:49, 12 lis 2017

Nallar napisał(a)

Zielona, zalesiona, pokryta bluszczem rabata świeci teraz pustkami, ale mam nadzieję że w przyszłym roku będzie wyglądała już lepiej. Doszło też kilka nowych miejsc do zagospodarowania na które tak do końca pomysłu nie mam.
Ligustr rósł jak oszalały, cięłam go tylko lekko od góry co pozwoliło mu się rozkrzewić w dolnej części. U ubiegłą zimę dostał ostro po liściach, przymrozki dały mu radę. Suche patyki szpeciły rabatę do połowy lata i kiedy zdecydowałam się go wykopać okazało się że od ziemi wypuszcza piękne nowe pędy. Tak więc życie Ligustra (u) zaczyna się od nowa.
Jak go ciąć? Wiesz dobrze że mój ogródek to taka trochę dzicz i samowolka, zdecydowanie lepiej do niego pasują rośliny o naturalnym pokroju, więc nigdy nie szukałam pomysłu na "jakąś ligustrową rzeźbę", ale jak wpadnie mi coś w oczy to Ci podeślę.

No jak to, a sosna rzeźba - cudeńko?
barbara_kraj... 20:30, 12 lis 2017

Ewo, zajrzyj do mnie. Dla posiadaczy pigwowca mam kilka propozycji.
Nallar 21:50, 12 lis 2017

Basilikum napisał(a)
piekna
wczoraj przejedzajac przez jakies osiedla widzialam kwitnaca na rozowo chyba kaline. Pewna nie jestem ale piekna byla

Moja koralowa jeszcze nie kwitła bo to kurdupelek sadzony pod koniec lata. Kwiatami Burkowoodi będę cieszyć się wiosną. Zastanawia mnie jaka Kalina kwitnie o tej porze roku, może widziałaś Kalinę bodnantską 'Dawn'
Przyznam że dla niej miejsce znajdę.
Nallar 21:54, 12 lis 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Zmiany ogromne. Napracowałaś się w tym roku ale efekt znakomity

Dziękuję.
Małgoś to jeszcze nie koniec, wiosna zapowiada się pracowita.
Nallar 21:59, 12 lis 2017

Katkak napisał(a)

No jak to, a sosna rzeźba - cudeńko?

Kasiu, przyznam że ta sosna wcale nie pasuje do całości ale przesadzić się jej nie da, bo zbyt duża a ściąć szkoda. Traktuję ją jako obiekt eksperymentalny
Nallar 22:01, 12 lis 2017

barbara_krajewska napisał(a)
Ewo, zajrzyj do mnie. Dla posiadaczy pigwowca mam kilka propozycji.

Dzięki Basieńko, w przyszłym roku pokuszę się o zrobienie galaretki.
W tym roku robiłam tylko sok.
anabuko1 16:16, 21 gru 2017

Zagladam I....pusto.
To pozdrowki zostawiam