o ale fajnie, że zajrzałaś. na wiosne jest tam pusto więc nie ma problemu. a jesienią już palca nei włożysz. więc pytanie jak werbena sobie da z tym rade. bo ja posadzić dam ale nie wiem jak ona To Twoja rabata Marto więc wiec nie chce popsuć
a tak dla przypomnienia z czerwca - bo teraz jeszcze gęściej między annabel a rozplenicami miejsca w zasadzie brak
Jeszcze jedno pytanie do Mazan dot. moreli: gdzieś wyczytałam, że powinno się ją sadzić w dołek do miejsca okulizacji, tymczasem ja posadziłam ją tak, jak była w doniczce. Czy zrobiłam błąd - jeśli tak - jak można go naprawić?
Dzięki za podpowiedź (załączam zdjęcie moreli, mam nadzieję, że widać miejsce szczepienia)
Dziewczyny znowu zbiorczo dziękuję za miłe słowa o brzozach
Mój entuzjazm jednak nieco osłabł po tym, jak Wiklasia zapytała o korzenie...Wczoraj dwie przesadzałam i zwróciłam uwagę na te korzenie- wg mnie jest bardzo marnie- tak marnie, że aż się martwię, czy one mają szansę się przyjąć. Podlałam je korzonkiem wczoraj, ale drżeć będę o nie do wiosny.
Przesadzałam, bo wydawało mi się, że nie są dobrze umiejscowione- prawa strona pozostawała pusta, były bardziej umiejscowione na lewej.
Aniu, też nieźle, ale prawa strona jeszcze mi nie gra. Coś tam jest z proporcjami nie tak ale nie jestem pewna.
Może ten "leśny kwadrat" za mocno w dół poszedł?
Żywopłot po całości z cisa: masz już żywopłot z serbów i z tui. Jak jeszcze dodasz cisa, to i tak będzie już dużo.
Poza tym, myślę, że ciemny cis da ładny kontrast do jasnych tui
edit: jeszcze tak porównuję oba rysunki: w tym pierwszym trochę brakuje równowagi: rabaty przy domu są dużo mniejsze niż te z tyłu działki. Ten drugi rysunek to poprawia.
Ale tak naprawdę, to musisz ocenić na żywo, czy w rzeczywistości to się rzuca w oczy. Być może, ze względu na perspektywę, takie duże bryły z daleko w tyle będą lepiej wyglądały.
Myślę że uczeń przerósł mistrza
Bardzo podoba mi się ten plan. Te zęby z obu stron tarasu wyszły bardzo fajnie i można je zostawić
Mam tylko trzy maleńkie uwagi:
- żywopłoty są bardzo grube w stosunku do rabat, ale myślę, że to tylko kwestia rysunku i w rzeczywistości one będą węższe
- ten żywopłot pod warzywnikiem trzeba dociągnąć do ścieżki,
- mimo wszystko poprowadziłabym jeszcze ścieżkę na prawo od warzywniaka - między tymi żywopłotami do tego przejścia, które zrobiłaś do tego kwadratu w rogu (bardzo słusznie!); trudno mi wyjaśnić dlaczego, ale o ile tą ścieżkę z prawej strony można bez bólu zlikwidować, o tyle ta z tyłu wydaje mi się potrzebna. Ale to jeszcze pieśń przyszłości - nie musicie się do tego teraz przymierzać
Nasz autobus zostawilismy na parkingu i dalej pojechalismy autobusami DB na gore i jeszcze 124 metry w gore winda, by zobaczyc herbaciarnie na Khelstein. W czasie nazizmu byla to siedziba Hitlera i jego pomocnikow. Miejsce spotkan, bankietow, narad.
Jak niedostepne to miejsce bylo swiadczy, ze najpierw trzeba wjechac7 km dluga droge, przez tunele, potem przejsc przez tunel, wjechac winda i dopiero jest sie na miejscu.
Tego zakątka to już nawet nie komentuję Zawsze jak wrzucasz z niego zdjęcia, powinnam mieć ustawioną automatyczną odpowiedź Piękne, cudowne, klimatyczne miejsce! Zaraz mi synonimów w naszym języku braknie
Rabata przed domem IDEALNA! Dobrze, że zrezygnowałaś z żółtych traw. Miłorząb jesienią pięknie ją rozświetli, nawet w ciągu roku ma jaśniejsze liście. Kulki i stożki świetnie rozmieszczone i takie piękne Jeszcze jak miskant wyrośnie i nada tej swojej lekkości... Kolejna rabata u Ciebie na którą można się gapić i gapić
Przede wszystkim dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie Wiem,że na tym etapie muszę zacząć od ustalenia linii rabat. Czy to co narysowałam ma sens ? Wówczas rabaty są naprawdę szerokie. Choć teraz w najwęższym miejscu mam ok 2m metrów . Może one wyglądają tylko tak wąsko na zdjęciach ? Tutaj bardziej z bliska :
Wiem, wiem na ziemię staraj się nie patrzeć. Obiecuję jak się zabiorę za zmiany to zacznę własnie od niej.
Myślałam o posadzeniu drzewa przed tujami ,żeby zakryć troszkę pustą przestrzeń między koronami drzew ( tak to szmaragdy )