Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

malkul 20:05, 20 paź 2017

Jakie tu mądre rozważania się toczą. Podczytuje
Toszka 09:35, 21 paź 2017

Najczęściej wykorzystujemy Grab pospolity Carpinus betulus jednak są i inne bardzo ciekawe odmiany, np. do formowania niebywale plastyczne są:
Grab japoński Carpinus japonica
Grab koreański Carpinus turczaninovii

Natomiast na żywopłot najlepszy będzie Grab pospolity 'Monumentalis' Carpinus betulus 'Monumentalis' lub Grab pospolity 'Lucas' Carpinus betulus 'Licas' (na tej stronie poczytaj o wszystkich grabach).

Wybierając odmianę na półkulę trzeba patrzeć aby sadzonka od samego dołu była "owłosiona", by pokrój był gęsty. Dobrze w takich formowanych bryłach wyglądają odmiany o drobniejszych liściach. Cięcie prowadzi cię od samego początku tak samo jak cisa - pierwszy czas to staranne przycinanie gałązka po gałązce. potem jak uzyskamy zadowalającą nas gęstość tniemy już samą formę tj. cisa czy buksa.
A moze wielce nie kombinować i jako półkule dać poczciwego, niezawodnego, zimozielonego taxus baccata?

Brzozy
Jesli dasz 4 brzozy to zamysł zabawy z optyką spełznie... W takim układzie lepiej jest posadzić 3, po trójkącie. Ewentualnie mozna dać jedną i ciąć tak by uzyskać formę wielopienną, a wtedy będzie ona soliterem o mocnej formie.
Zwracam uwagę, że akurat ta brzoza może być nawet posadzona w zwartej grupie np. co 40-50cm w ilości 3-4.
Zamiast brzozy możesz posadzić inny gatunek - wspomniany wyżej carpinus 'Monumentalis' równie dobrze może być ciekawą formą.
Mozna posadzić jakieś drzewo o formie płaczącej -buka, graba

Pas hortek - zakładałam, że pomysł z miskantami pod płotem jest już ustalony definitywnie
Jednak gdybyś szła w brzozy to mozna dać hortki różowiejące lub białe a jako tło miskanta Variegatus. Przy opcji z grabem ja bym dała tylko białe hortki np. 'Magical Moonlight' a miskant jakiś przebarwiający się, np. mocne "Malepartusy".
Oczywiście to tylko moja wizja/propozycja na to miejsce.

może cię zainspiruje

szemusia 09:52, 21 paź 2017

Toszko, Twoje wizje są mega trafione

Cos takiego wieczorem wymłodziłam:

Zielone, tam gdzie 8 i 6metrów - miskanty.
Pomarańczowe kółka - hortensje.
Przed brzozami "poduchy".
Mniej więcej zaznaczylam też linię całej rabaty.

Uparłam się na te brzozy, ponieważ mi się podobają Jesli mogłyby byc trzy w trójkącie, to ok.

Własnie z tym cisem baccata mam problem, bo wszędzie, gdzi u nas pytam, to różne inne gatunki mają, mniej lub bardziej kolumnowe - tych zwykłych brak. Poszukam w necie najwyżej.
Z tymi poduchami to mam jeszcze czas, teraz chciałabym wsadzić drzewa, by na wiosnę ruszyć z trawami i hortkami. Sam pomysł super

Hortensje - chyba będą różowiejące. Magical moonlight w tym roku mnie mega zawiodła. z pasa 6 sztuk dość ładnie wygląda 1 sztuka - reszta totalnie leży lub połamana (te, które podwiązałam). Najlepiej prezentują się zwykłe limki - te stoją na baczoność mimo wszelkich niesprzyjających okoliczności.
Hortki wybiorę - tu akurat mam bardzo wypasioną szkółkę
szemusia 09:55, 21 paź 2017

Aha, dodam, że żywopłot mam z cyprysików i jest cięty właśnie w takie stożki - czyli dość ostre formy. Pewnie dlatego chcę trochę ocieplić ten kąt, rozwiać tymi brzozami.
W nogi dałabym rozplenice, mam też hacone aureola, różne carexy, wiec myślę, ze do wiosny coś wymłodzę. No, mam taką nadzieję

4 sztuki grabu lucas mam wsadzone w miejscu, gdzie widnieje napis "graby". Sadziłam, co 1,3. Raczej chodziło mi o taką ażurową przesłonę, niż szczelny żywopłot. Sadzonki już duże, 2-metrowe. Dlatego przyczepiłam się do tych poduch z graba - byłyby takie same gatunki w sąsiedztwie. A moze źle myślę?
szemusia 10:14, 21 paź 2017

Tak wygląda ten żywopłot. Zdjęcie z zimy, ale na szybko szukałam, bo muszę uciekać z dzieciem na angielski...

CZyli kończy się żywopłot i były ten zakątek brzozowy, o którym piszemy...
Wtedy te część zasłaniał dereń i jałowiec hortsman.
Dominika11 07:09, 23 paź 2017

wow, ale działacie

pozdrawiam serdecznie
szemusia 13:31, 23 paź 2017

Domi - zobaczymy, co nam z tego wyniknie
szemusia 13:38, 23 paź 2017

Zakupiłam w markecie 3 cisy, skusiłam się, bo przecenione były o połowę. Oczywiście kupiłam jako "cis w odmianach"... Zerknijcie, może komuś nasunie się odmiana. No i co mogę z nimi zrobić. Myslałam, żeby chwilowo zadołować, a wiosną przyciąć.

A to już moje egzemplarze, ucięte ze 3 lata temu i nawet się ukorzeniły. Też nie wiem, co one za jedne, a mam ich więcej:

Zdjęcia robione komórką, ale dziecię ostatnio bawi się aparatem i wszystko w formacie nef. zapisuje, a ja nijak na jpg. nie potrafię zmienić...
eVka 15:16, 23 paź 2017

Super te ciski, też musze zacząc hodowlę swoich krzaczków.
Toszka 15:28, 23 paź 2017

no, niestety, żaden z nich nie jest baccata. Baccata ma igiełki bardziej równolegle ułożone na gałązce, a same gałazki rosną bardziej poziomo. Popatrz, te mają tak jakby igły naokoło, a gałązki pionowe.

Edit
Posadź je w dużo większe doniczki. Zadołuj. Przez zimę system korzeniowy ładnie się rozrośnie.
Wyglądają na Hicksii. Ale po takich maluchach ciężko dopatrzeć się konkretnej odmiany