Najczęściej wykorzystujemy Grab pospolity Carpinus betulus jednak są i inne bardzo ciekawe odmiany, np. do formowania niebywale plastyczne są:
Grab japoński Carpinus japonica
Grab koreański Carpinus turczaninovii
Natomiast na żywopłot najlepszy będzie Grab pospolity 'Monumentalis' Carpinus betulus 'Monumentalis' lub Grab pospolity 'Lucas' Carpinus betulus
'Licas' (na tej stronie poczytaj o wszystkich grabach).
Wybierając odmianę na półkulę trzeba patrzeć aby sadzonka od samego dołu była "owłosiona", by pokrój był gęsty. Dobrze w takich formowanych bryłach wyglądają odmiany o drobniejszych liściach. Cięcie prowadzi cię od samego początku tak samo jak cisa - pierwszy czas to staranne przycinanie gałązka po gałązce. potem jak uzyskamy zadowalającą nas gęstość tniemy już samą formę tj. cisa czy buksa.
A moze wielce nie kombinować i jako półkule dać poczciwego, niezawodnego, zimozielonego taxus baccata?
Brzozy
Jesli dasz 4 brzozy to zamysł zabawy z optyką spełznie... W takim układzie lepiej jest posadzić 3, po trójkącie. Ewentualnie mozna dać jedną i ciąć tak by uzyskać formę wielopienną, a wtedy będzie ona soliterem o mocnej formie.
Zwracam uwagę, że akurat ta brzoza może być nawet posadzona w zwartej grupie np. co 40-50cm w ilości 3-4.
Zamiast brzozy możesz posadzić inny gatunek - wspomniany wyżej carpinus 'Monumentalis' równie dobrze może być ciekawą formą.
Mozna posadzić jakieś drzewo o formie płaczącej -buka, graba
Pas hortek - zakładałam, że pomysł z miskantami pod płotem jest już ustalony definitywnie

Jednak gdybyś szła w brzozy to mozna dać hortki różowiejące lub białe a jako tło miskanta Variegatus. Przy opcji z grabem ja bym dała tylko białe hortki np. 'Magical Moonlight' a miskant jakiś przebarwiający się, np. mocne "Malepartusy".
Oczywiście to tylko moja wizja/propozycja na to miejsce.
może cię zainspiruje